Makusiu, u mnie królik dosyć często (również wg Twoich przepisów), dostaję więc zżeram :)) Ja dzisiaj tez pizza , u przyjaciół , ale to raczej kolacja :)
Na rozgrzewkę ... pierogi machnęłam... szpinak,biały ser,wędzony ser,chili i czosnek ... ciasto z dodatkiem roztopionego masła :) Dodam,że na dzisiejszy obiad będzie coś zupełnie innego ;)
Jest i Żeberko.....to znaczy 1/4 tego co zjedliśmy rodzinnie na obiados ...żebro w towarzystwie pęczotta grzybowego:))
Żebro dzień wcześniej przyprawiłam Pastą czosnkowo-solną, solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Zamknięte czekało w lodówce, by na drugi dzień je upiec... 220 stopni 20min bez przykrycia, 120 stopni ponad 2godz przykryte i dopiekanie ok 30min w 170-190 stopni bez przykrycia.
Z racji powrotu zimy postanowiono przetestować dwie nowe knajpki w okolicy. Niby zwykła smażalnia ryb (z własnego stawu), a rybka super - hiper - odlotowa. Frytki pyyyycha, przy mnie, z wybranego ziemniaka, robione i małosolny ,na wpól-ukiszony ( też sama sobie wybrałam). Niby wielce rozreklamowana Karczma Kamienna, z tradycjami od 1780r, odwiedzana przez samego Goethe (go?), a jedzenie hiper - liper - duper. Schab na kapuście wytaplany i chyba moczony w tłuszczu. Zwykły panierowany zaparzony z odłażącą panierką , brrr (że nie wspomnę o obsłudze i marazmie). Rekompensata w domku; zupa mocno pieczarkowa z serkmi topionymi i zacierką, moja chińszczyzna, a z pozostałej wołowinki gulasz z pęczakiem na jutro.
Wkn, właśnie nie często. Może mam szczęście, ale bardzo rzadko trafia mi się dziadostwo. No nie ma reguły, knajpki reklamowane , czy też nieznane, różnie w każdej może być.
Patrycja jest takim leniem wielkim, że jej się nawet napisać nie chce Nóżki obciąć równo z kapeluszem pieczarki i smażyć z obu stron na odrobinie oleju z dodatkiem masła, lekko osolić i oprószyć czarnym pieprzem ile się tam lubi. Mniej więcej w połowie smażenia skropić dość obficie jasnym sosem sojowym i dosmażyć na brązowo. Solić ostrożnie lub wcale bo sos sojowy jest słony ale to już jak kto lubi :)
Osstatnie kilka tygodni,co się przypomni było: zupa pomidorowa z lanymi kluskami, II- z makaronem. kasza jęczmienna z warzywami,kotlety mielone z białej kiełbasy(surowej) z dzika, buraczki, kotlety z pozostałej kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym,ziemniaki, cukinia z papryką na ciepło, barszcz czerwony do picia, szaszłyki z kurczaka,papryki,cukinii i cebuli z frytkami, sosem czosnkowym. botwinka z tłuczonymi ziemniakami,prażoną cebulką i jajkiem. ryby smażone,ryż,mizeria. filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym,ryż....
Dziś podałam obiad na pikantnie ... Pieczona polędwiczka wieprzowa z chrupiącą kruszonką (miks orzechów,parmezan,prażona cebula,bułka tarta,masło,ostra papryka,suszona natka pietruszki,sól),podana na pikantnym sosie żurawinowym (suszone owoce żurawiny,brązowy cukier,sok z mandarynki i cytryny,ocet winny z ziołami,chili,cynamon i odrobina imbiru) ... Tagliatelle z cukinii i marchewki,z chili,czosnkiem,natką pietruszki,parmezanem i orzechami ;)
Rozumiem, że pieczona w całości - w naczyniu z pokrywą, rękawie foliowym czy bez przykrycia? Cukinia z marchewką duszone, smażone czy ugotowane? Kiedyś koniecznie odgapię :))
Polędwiczki zamarynowałam w przyprawach i zostawiłam na kilka godzin. Obsmażyłam je na patelni,przełożyłam je do płaskiego naczynia żaroodpornego ,nałożyłam na nie kruszonkę,lekko ją uginając. Piekarnik nagrzałam do najwyższej temperatury ,wstawiłam polędwiczki i piekłam w tej temperaturze przez 10 minut. Potem zmniejszyłam ją do 200 stopni i piekłam następne przez 10 minut. Wyjęłam z piekarnika i odstawiłam,żeby mięso odpoczęło . W tym czasie przygotowałam tagliatelle ... Na patelni rozpuściłam masło,dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek,wrzuciłam marchewkę,posoliłam troszkę. Gdy marchewka zmiękła,dodałam cukinię,papryczkę chili i chwilę smażyłam. Doprawiłam jeszcze solą,dodałam posiekaną natkę pietruszki. Warzywa były chrupiące. Podając obsypałam je parmezanem i pokruszonymi orzechami. Smacznego :)
Miał być obiad, kolacja itd, ale moje zatrucie nie pozwoli mi nawet posmakować, to chociaż Wy się częstujcie. Prosto z zaprzyjaznionej wędzarni w Międzyzdrojach, dzisiaj dostarczone. Właściciele zafrasowani moją nieobecnością dorzucili do węgorza śledzie gratis, to tak na pocieszenie. Miłe.
Pyszności :) Jednak kluseczki leniwe do mięska, to dla mnie nowość. U mnie jada się raczej mięsko z kopytkami lub kluskami śląskimi. A leniuszki, to raczej na słodko. :)
Spróbuj kiedyś, są pyszne z sosem mięsnym :) Tylko oczywiście w kluchach nie może znaleźć się cukier, a twaróg najsmaczniejszy jest tłusty, śmietankowy (ale nie z wiaderka, nie kostka tesco i nie mocno kwaszony).
Zwyczajny obiadek, jajka sadzone na boczku, puree ziemniaczano-marchewkowe, młoda kapustka trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżego lubczyku i musztardy... :)
Gość w dom ... Zupa pieczarkowa z maleńkimi pierożkami i chipsem z wędzonego boczku...miseczki z mielonego mięsa ze szpinakiem,pieczarkami i żółtym serem...schabowe z pieczarkami...filety z udźca kurczaka z żurawiną ,podane na tagliatelle z cukinii i marchewki...sos czosnkowy...miks sałat z marynowaną gruszką,selerem naciowym,orzechami włoskimi i serem rokpol...sałatka z buraczków...sałatka coleslow...na deser Pavlova ;)
O jeny....to pewnie taki niewinny, niedzielny obiad ?:)) A ta marynowana gruszka to ze słoika czy jakoś ja wczesniej robisz? Misia ja już dawno wpadłam w kompleksy jak oglądam te Twoje cudeńka
Tak, twaróg rozgniotłam z bananem bo mi się 1 plątał :) Do tego gęsta smietana, garść zurawiny i rodzynek. Chciałam dać jeszcze waniliowego Danona ale zrezygnowałam.
No a teraz właśnie zbrakło sera to wciągam z masłem orzechowym - mocno na patelni przysmażyłam to i chrupie ...........mniammm.
Produkcja zakończona...nadzienia to: kapusta i grzyby...szpinak,biały ser,ser typu feta,czosnek i chili...ser typu włoskiego,odrobina śmietany,cukier i wanilia:)
Wczoraj na obiadokolację pierożki drożdżowe - pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Na dziś już sos pomidorowy z kurczakiem i mini marcheweczkami ugotowany :)
Ojjjj, nie spełnię Twojego "żądania" z przyczyn czysto technicznych, przepraszam. Za to zapraszam na dzisiejszy obiad, znaczy się na naleśniki z szynką i białe szparagi w cytrynowym sosie
Placuszki biszkoptowe z brzoskwiniami, jabłkami, nutellą i bitą śmietaną. A'la leczo z kiełbasy, cebuli, papryki i przecieru pomidorowego, z chlebem. Szaszłyki warzywne z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Miał być wypad na rybkę, przełożony na jutro, bo; gość w dom , garkotłuk () do gara. Wytrybowane udka, bez skóry, w marynacie tymiankowo-cytrynowo-winnej z chili.
U nas dziś na szybko ekspresowe pulpety z ryżem i kalafiorem - zadziwiająco dobre wyszły. Pewnie dlatego, że nie przekombinowane :D Jutro na zakupy, bo w domu została tylko mięta, bazylia i kawałek chleba ;)
We wtorek i środę była zupa szpinakowa od margot2, wczoraj makaron z bakłażanem, papryką w sosie śmietanowo-serowym, dzisiaj śledz w śmietanie i ziemniaki w mundurkach. Zapiątek zapowiada się na działce..jupi!!
U nas pieczone skrzydełka, młoda kapucha duszona na maśle z koperkiem i gotowane ziemniaki :) Fota siedzi w aparacie razem z lemoniadą z dodatkiem grejftuta i truskawek, a ja idę nastawić ciasto na racuchy na kolację :D
No właśnie, ja też mam w lodówce gar rabarbaru - może powinnam podobnie go na kompot wykorzystać. Najlepszy schłodzony z lodem, podany następnego dnia :) Tak, też zrobię kompot rabarbarowy :)
U nas dzisiaj coś bardzo prostego, na życzenie małolatów, czyli spaghetti bolognese :) Wrócą do domu z energią całkowicie wyssaną przez wodę i będą drzeć się o drugi obiad (na pierwszy tuż po basenie, obiecana pizza, ale wiadomo, w tym wieku, pizza to za mało, trzeba za chwilę znów coś zjeść ;))
Jakoś tak... wielkanocnie mi się zrobiło, hihi A wiesz, co mi się marzy? Grzybowa, taka ze świeżych lub mrożonych grzybów (niestety nie nazbierałam w ubiegłym roku tylu, żeby pomrozić, a kupnym nie dowierzam, bo na wskroś robaczywe jak sita). Trzeba poczekać aż tegoroczne urosną!
Patrycja, gdzie ten żurek ? hi hi :)) Ja tam widzę wiele pyszności, kiełbaskę, boczuś i jajeczka, a żurku tylko kapeczka, ale za to ja apetyczna, hi hi hi :))
Dziś jedliśmy...pieczone filety z piersi kurczaka pod jarzynowo-serową pierzynką...szparagi z sosem cytrynowym,z dodatkiem kolorowego pieprzu...surówka z pomidora,ogórka i dymki ,z sosem jogurtowym :)
Iwett, pierwsze zdjęcie pokazuje całe steki a drugie w przekroju. Polędwicę smażę 2 minuty z każdej strony. Kontroluję i czasami wydłużam lub skracam o pół minuty i daję im chwilę odpocząć:))) Podlana alkoholem i zapalona, więc z zewnątrz jest "osmalona" ale w środku różowa. Zdobyłam cenną wskazówkę, żeby pierwszą stronę lekko docisnąć do patelni natomiast nigdy nie dociskać, nawet lekko, jak się przewróci na drugą stronę.
Czyli wizyta męża u mamusi wyszła na dobre....na placki się załapałaś
Z tym przyciskaniem do patelni to jak u Filipiaka instruowali nas : docisnąć do patelni a jak zmieni kolor przewrócić na drugą stronę. W przypadku kurczaka jakoś daję radę ale co do reszty to różnie wychodzi.....
Iwett, mąż wizytował moją mamę, rodzoną hihi, a ja w zemście mamę męża OOoo u Filipiaka darmo dają takie wskazówki???? Ja za swoją w firmie "mięsorobiącej" drogo zapłacić musiałam, prawie honor zszargałam hahahah. Kurczaka tak nie robiła, tylko polędwicę i antrykot wołowe.
Hahahahaha, wiatr we włosach mówisz ( się uśmiałam, dobre). Ja drogoo zapłaciłam za wskazówkę, nie za patelnię (używam bergHoffa i też nie zamienię na żadne złota, platyny i perły i ...)
Porywam ziemniaka, tak apetycznie go przedstawiłaś, że nie mogę się oprzeć :))). Tylko jego mi tutaj brakuje :)) Ja dzisiaj dwa dania, a co...pierwsze błyskawiczne , żeby zaspokoić głód - sałatka z mięsem. Drugie - rolada indycza z ziołami i szpinak przesmażony z czosnkiem i parmezanem.
Jako że poprzedni wątek ma sporo ponad 200 wpisów, zakładam nowy.
U nas powtórka, zupa krem z batatów, pyszna :)
Wieprzowina w czerwonym sosie z pęczakiem :)
Uwielbiam pęczak :)
Ja też i wszelkie kasze :)
Królik w koniaku z mnóstwem świeżego tymianku.
Dawno nie jadłam królika, Twój wygląda smacznie ;)
U nas pizza :)
Makusiu, u mnie królik dosyć często (również wg Twoich przepisów), dostaję więc zżeram :))
Ja dzisiaj tez pizza , u przyjaciół , ale to raczej kolacja :)
Że też ja nie dostaję
Filet w groszku i śmietanie :)
Mniam
Pulpety w sosie pieczarkowym, kasza gryczana na sypko i mizeria.
Na rozgrzewkę ... pierogi machnęłam... szpinak,biały ser,wędzony ser,chili i czosnek ... ciasto z dodatkiem roztopionego masła :) Dodam,że na dzisiejszy obiad będzie coś zupełnie innego ;)
O, takie szpinakowe to bym zjadła! Jak widzę ilość hurtowa - Ty to jesteś taki kuchenny maratończyk :)
Wczoraj Chinkali :)) A dziś będzie pieczone, solidne Żebro, może uda się cyknąć zdjęcie nim goście przyuważą;)
Ja właśnie szybciutko cyknęłam pulpety z groszkiem i papryką - cyknęłam z zimnymi ziemniakami, żeby mi nie zjedli spod aparatu :D
Chętnie poczytam o tym pieczonym żebrze - jeszcze nie robiłam i zastanawiałabym się, jak przyprawić.
Muszę koniecznie i ja ulepić. Iwcia, Twoje pierożki wyglądają cudnie ;)
Wiosenna klasyka ... schabowy,młoda kapusta,ziemniaki z koperkiem ... wcześniej pomidorówka :)
Schabowy, młoda kapusta, ziemniaki z koperkiem..pyszna klasyka, ale w jakim "ubranku" brawo :)
Pulpety w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczano-marchewkowym :)
Jest i Żeberko.....to znaczy 1/4 tego co zjedliśmy rodzinnie na obiados
...żebro w towarzystwie pęczotta grzybowego:))
Żebro dzień wcześniej przyprawiłam Pastą czosnkowo-solną, solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Zamknięte czekało w lodówce, by na drugi dzień je upiec... 220 stopni 20min bez przykrycia, 120 stopni ponad 2godz przykryte i dopiekanie ok 30min w 170-190 stopni bez przykrycia.
Matko kochana, dawaj przepis do księgi kobieto - toż można monitor oblizać!
ala flaczki z zołądków drobiowych a na drugie gołąbki z młodej kapusty
Z racji powrotu zimy postanowiono przetestować dwie nowe knajpki w okolicy.
Niby zwykła smażalnia ryb (z własnego stawu), a rybka super - hiper - odlotowa. Frytki pyyyycha, przy mnie, z wybranego ziemniaka, robione i małosolny ,na wpól-ukiszony ( też sama sobie wybrałam).
Niby wielce rozreklamowana Karczma Kamienna, z tradycjami od 1780r, odwiedzana przez samego Goethe (go?), a jedzenie hiper - liper - duper. Schab na kapuście wytaplany i chyba moczony w tłuszczu. Zwykły panierowany zaparzony z odłażącą panierką , brrr (że nie wspomnę o obsłudze i marazmie).
Rekompensata w domku; zupa mocno pieczarkowa z serkmi topionymi i zacierką, moja chińszczyzna, a z pozostałej wołowinki gulasz z pęczakiem na jutro.
Tak to często z knajpami bywa :(
Wkn, właśnie nie często. Może mam szczęście, ale bardzo rzadko trafia mi się dziadostwo. No nie ma reguły, knajpki reklamowane , czy też nieznane, różnie w każdej może być.
Leczo ...w chrupiące miseczce :)
Kapitalnie to wygląda:)
Ale bym zjadła....nie tylko miseczkę
Szynka w sosie z pęczakiem i pieczarki sojowe wg Gluba666
MNIAM tak wyglądają te pieczarki... zdradzisz jak je zrobić? bo u Gluba666 nie widzę przepisu na nie
Renatko, już proszę Michała, żeby ujawnił przepis wszem i wobec
Dziękuje... choć niestety dalej nie ma przepisu hm a szkoda bo chciałam zrobić na majówkę
Patrycja jest takim leniem wielkim, że jej się nawet napisać nie chce
Nóżki obciąć równo z kapeluszem pieczarki i smażyć z obu stron na odrobinie oleju z dodatkiem masła, lekko osolić i oprószyć czarnym pieprzem ile się tam lubi. Mniej więcej w połowie smażenia skropić dość obficie jasnym sosem sojowym i dosmażyć na brązowo. Solić ostrożnie lub wcale bo sos sojowy jest słony ale to już jak kto lubi :)
Dzięki bardzo, niby prosty przepis ale wolę mieć "czarno na białym"
Michał, nie zgodzę się, bo ja jestem jeszcze WIĘKSZYM leniem od tego Twojego "lenia wielkiego" hihi. No ale ważne, żeby Renatka dostała odpowiedz!!!
Wczoraj Ogórkowa z ogóreczków z przedostatniego baniaczka....:))
Dzisiaj Kalmary w cieście z surówką z pomidorów:))
placków ziemniaczanych nasmażyłam. Tradycyjnie są bez mąki a małym dodatkiem śmietany (oprócz jajka i cebuli oczywiście)
U mnie dzisiaj bedzie krem z soczewicy wg makusi (ale dodam trochę ryżu) z tortelinni szpinakowo-ricotta.
Osstatnie kilka tygodni,co się przypomni było: zupa pomidorowa z lanymi kluskami,
II- z makaronem.
kasza jęczmienna z warzywami,kotlety mielone z białej kiełbasy(surowej) z dzika, buraczki,
kotlety z pozostałej kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym,ziemniaki, cukinia z papryką na ciepło,
barszcz czerwony do picia,
szaszłyki z kurczaka,papryki,cukinii i cebuli z frytkami, sosem czosnkowym.
botwinka z tłuczonymi ziemniakami,prażoną cebulką i jajkiem.
ryby smażone,ryż,mizeria.
filety z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym,ryż....
Wczoraj młode ziemniaki, młody kalafior i stary() dorsz, dla mięsożerców golonka indycza. Dzisiaj obiad gwizadny.
Rozumiem, że pieczona w całości - w naczyniu z pokrywą, rękawie foliowym czy bez przykrycia?
Cukinia z marchewką duszone, smażone czy ugotowane?
Kiedyś koniecznie odgapię :))
Polędwiczki zamarynowałam w przyprawach i zostawiłam na kilka godzin. Obsmażyłam je na patelni,przełożyłam je do płaskiego naczynia żaroodpornego ,nałożyłam na nie kruszonkę,lekko ją uginając. Piekarnik nagrzałam do najwyższej temperatury ,wstawiłam polędwiczki i piekłam w tej temperaturze przez 10 minut. Potem zmniejszyłam ją do 200 stopni i piekłam następne przez 10 minut. Wyjęłam z piekarnika i odstawiłam,żeby mięso odpoczęło .
W tym czasie przygotowałam tagliatelle ... Na patelni rozpuściłam masło,dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek,wrzuciłam marchewkę,posoliłam troszkę. Gdy marchewka zmiękła,dodałam cukinię,papryczkę chili i chwilę smażyłam. Doprawiłam jeszcze solą,dodałam posiekaną natkę pietruszki. Warzywa były chrupiące. Podając obsypałam je parmezanem i pokruszonymi orzechami.
Smacznego :)
Piknie dziękuję (już mam ślinotok)
Miał być obiad, kolacja itd, ale moje zatrucie nie pozwoli mi nawet posmakować, to chociaż Wy się częstujcie. Prosto z zaprzyjaznionej wędzarni w Międzyzdrojach, dzisiaj dostarczone.
Właściciele zafrasowani moją nieobecnością dorzucili do węgorza śledzie gratis, to tak na pocieszenie. Miłe.
Rarytasy, mniam;)
Medaliony z kaczki z borowikami :)
Kotlet szwajcarski, kopytka i zestaw surówek. :)
Oj jakie pyszności:)
Madziu...zapraszam...:)
Dziękuję, może kiedyś, kto wie
Zrazy zwijane, kopytka i modra kapusta...
Super wyżerka, mniam... :)
Wątróbka drobiowa,ziemniaki i mizeria.
zupa botwinkowa i faszerowane bakłażany
Pieczony filet z piersi kurczaka,nadziewany żurawiną...ziemniaki,sałata z rzodkiewką i pomidorami :)
Kotlety mielone z lubczykiem i mozzarellą, puree ziemniaczano-marchewkowe, duszona młoda kapustka :)
Schab nadziewany kaszą wg tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/przepisy/schab-nadziewany-kasza-wg-m-l-6989675348475795271
Podany z modrą kapustą - rewelka! :)
Schab w szarym sosie z kluseczkami leniwymi i modrą kapustą :)
Pyszności :) Jednak kluseczki leniwe do mięska, to dla mnie nowość. U mnie jada się raczej mięsko z kopytkami lub kluskami śląskimi. A leniuszki, to raczej na słodko. :)
Spróbuj kiedyś, są pyszne z sosem mięsnym :) Tylko oczywiście w kluchach nie może znaleźć się cukier, a twaróg najsmaczniejszy jest tłusty, śmietankowy (ale nie z wiaderka, nie kostka tesco i nie mocno kwaszony).
Oczywiście, że spróbuję, bo ja jestem łasa na wszelkie kluseczki. A twaróg, to kupię od znajomej gospodyni. :)
Makaron razowy i pierś drobiowa w sosie maślano-śmietanowo-cytrynowym.
naleśniki ze serem były. Odsmażone na maśle zapodane zostały
Ulubione naleśniki mojego Męża;)
Krokiety z mięsem.
Wyglądają na idealne!
U nas dziś biszkoptowe placki z truskawkami i bananami :)
Dziękuję :) Były przepyszne.
pierogi ruskie z maślanką
Pycha!
U nas dziś krupnik bez ziemniaków i mięsa :)
Dziś u nas domowy fast-food ...buły z grillowaną karkówką i warzywami :)
Bardzo dobry pomysł na jutrzejszy obiad - dzięki! :)
Zwyczajny obiadek, jajka sadzone na boczku, puree ziemniaczano-marchewkowe, młoda kapustka trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżego lubczyku i musztardy... :)
Bardzo lubię purre ziemniaczano marchewkowe, ale dodaję do niego jeszcze zrumienionej osolonej cebulki :)
Musztardę do młodej kapusty dodawałaś według własnego pomysłu, czy ktoś go podsunął? :)
Ostatnio często robię to puree, a cebulki nie dodaję, bo nie mogę jeść takiej smażonej. :)
Dodanie musztardy, to mój własny pomysł, bo chciałam ciuteczkę zakwasić czymś innym niż cytryną, i tak mi właśnie ona wpadła do głowy. :)
Dziś na szybko ...makaron Sulików olio e peperoncino z pieczoną piersią kurczaka :)
O kurczę, to wygląda fantastycznie! Czy mogłabyś wstawić przepis?
Kotlet schabowy, ziemniaki tłuczone i mizeria
Wątróbka drobiowa z cebulką, puree ziemniaczano-marchewkowe, duszona młoda kapustka z marchewką :)
Moi do wątróbki nie chcą ziemniaków, tylko chleb.
Chleb też można, jak to woli, ale do obiadu, to bardziej pasują ziemniaczki. :)
A ja lubię i z tym i z tym :)
Tak, jak i ja,jak do wątróbki,tak i do mielonych.
Placki ziemniaczane;)
Takie placuszki, to lubię, mniam... :)
Bardzo ładne, pięknie wysmażone.
Pieknie dziękuję :)
Ma ktoś ochotę na domowego chickenburgera? :D
Fajniutki, mniam... :)
Gość w dom ... Zupa pieczarkowa z maleńkimi pierożkami i chipsem z wędzonego boczku...miseczki z mielonego mięsa ze szpinakiem,pieczarkami i żółtym serem...schabowe z pieczarkami...filety z udźca kurczaka z żurawiną ,podane na tagliatelle z cukinii i marchewki...sos czosnkowy...miks sałat z marynowaną gruszką,selerem naciowym,orzechami włoskimi i serem rokpol...sałatka z buraczków...sałatka coleslow...na deser Pavlova ;)
Fajnie ci Twoi goście mają!
Dziękuję.
O jeny....to pewnie taki niewinny, niedzielny obiad ?:))
A ta marynowana gruszka to ze słoika czy jakoś ja wczesniej robisz?
Misia ja już dawno wpadłam w kompleksy jak oglądam te Twoje cudeńka
Dziękuję Iwett.Plasterki gruszki zamarynowane w wodzie z dodatkiem octu,cukru i goździków dzień wcześniej...składniki marynaty tak "na oko".
Dzięki misiu, spróbuję na pewno :)
Gulasz drobiowy z ziemniakami
U mnie naleśniki z serem białym z bananami, rodzynkami i żurawiną. Pycha!
A jak robiłaś? Połączyłaś twaróg, śmietanę, cukier, rodzynki i żurawinę, a banany w jakiej postaci dodałaś?
Tak, twaróg rozgniotłam z bananem bo mi się 1 plątał :) Do tego gęsta smietana, garść zurawiny i rodzynek. Chciałam dać jeszcze waniliowego Danona ale zrezygnowałam.
No a teraz właśnie zbrakło sera to wciągam z masłem orzechowym - mocno na patelni przysmażyłam to i chrupie ...........mniammm.
Produkcja zakończona...nadzienia to: kapusta i grzyby...szpinak,biały ser,ser typu feta,czosnek i chili...ser typu włoskiego,odrobina śmietany,cukier i wanilia:)
Kasza gryczana smażona z dodatkami (por, papryczka chili, pieczarki) i schab pieczony w pierzynce z ziół.
Zrazy z szynki z młodymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami :)
Ryż z warzywami, mięsem i pieczarkami
Świeży schabik (paseczki) z pieczarkami + zielona soczewica z cukinią i czosnkiem (z torebki).
W sumie tak sobie pomyślałam, że zieloną soczewicę można z powodzeniem podać zamiast kaszy czy ryżu, prawda?
Prawda
Upycham ją gdzie mogę, podobnie jak jej 'siostry' czy pęczak (ryżu mamy dość, makarony i kluski zbyt tuczące, a ziemniary to tylko ja lubię).
Młode ziemniaczki z młodą kapuchą, zakwaszoną diabelnie kwaśnym kiwi:)
Jutro zupa pieczarkowa i ruskie pierogi okraszone skwarkami. Na deser łyżeczka ostropestu. hi hi;)
Szynka duszona,mizeria z rzodkiewką i zieleniną,młode ziemniaki z koperkiem :)
Z pewną dozą nieśmiałości poproszę o przepis na tę pysznie wyglądającą szyneczkę
pieczeń, młode ziemniaki i mizeria
Wczoraj na obiadokolację pierożki drożdżowe - pieczone z farszem z kapusty i grzybów.
Na dziś już sos pomidorowy z kurczakiem i mini marcheweczkami ugotowany :)
Filet drobiowy w śmietanie z chili, pieczarkami i oregano.
Bitki wieprzowe w ostrym sosie paprykowo-szczypiorkowym + reszta dodatków :)
Marynowane (2 dni) kęski szynkowe upieczone na ziemniakach z marchewką.
PS. Pomysł podrobiony z KSmaku - mięsko pieczone w papilotach.
Stek w pieprzu, zasolony wg Bahati, deglasowany wiśniówką . No i oczywiście moja przesadna dekoracja hihi :))
Najlepsza dekoracja - w moim typie, możemy sobie łapkę podać, hehe :D
A co mi tam, zaszaleje, pomyślałam. Dzisiaj popijawa na WZ, too i zielone na przegrychę jak znalazł.
"too i zielone na przegrychę jak znalazł"
Tylko na przegrychę?
TYLKO! zielone, ha, reszta pożarta! No a po co jeszcze??? żeby powąchać???? Też można hihi. Ty lepiej zapodaj te krewetki, najlepiej z czosnkiem .
Jestem pewna, ze da sie spalic ;)
Spalić, yyhhhyyy, Wiedzmy na stosie, te które na randki nie przyłażą
Aż strach sie bedzie na czaciku pokazać
Patrycja, do takiego Wspaniałego Klasyka, to i dekoracja zbędna. Liczy się tylko to, co jest pod dekoracją... :)
Lea, hihi masz rację :))
Makaron z zielonymi szparagami, szynką i suszonymi pomidorami. Jutro ryba zapiekana w sosie śmietanowo-ziołowym, ryż i sałatka z rukoli.
Oba dania brzmią znakomicie - żądam pokazania gotowych do spożycia
Ojjjj, nie spełnię Twojego "żądania" z przyczyn czysto technicznych, przepraszam. Za to zapraszam na dzisiejszy obiad, znaczy się na naleśniki z szynką i białe szparagi w cytrynowym sosie
Narobiliście mi smaka na te szparagi!
Ala chińska zupka z kurczakiem (emeski1974),
karkówka w sosie x 5, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria.
Placuszki biszkoptowe z brzoskwiniami, jabłkami, nutellą i bitą śmietaną.
A'la leczo z kiełbasy, cebuli, papryki i przecieru pomidorowego, z chlebem.
Szaszłyki warzywne z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Schabowe i młoda kapusta : )
Gdzie ziemniaki? :)
W sklepie:D Zapomnieli kupić hahahaa..
Haha, jaki ze mnie jasnowidz
Moja chińszczyzna.
Nie podoba mi się...że jest Twoja oczywiście, wolałbym żeby była moja na moim stole :D.
Makaron Calamari z sosem mięsno-paprykowo-pomidorowym i duszona młoda kapustka :)
Moje smaki!
Zupa pomidorowa z makaronem,
naleśniki- do wyboru z serem i cynamonem lub dżemem jagodowym.
Były Placki Wiórkowe, a dziś będą karkówka i żebra w sosie, podane z kopytkami:)
Przesmażana na masełku botwinka. W trzech wersjach, dla każdego coś innego.
Listek na ostatnim zdjęciu ułożył Ci się jak zielony motylek
Hahaha, bo wiesz, lubczyk może te motylki w brzuchu sprawić
Filety z pałeczek z kurczaka,obtoczone w żółtkach ...miks fasolowy z chili,czosnkiem,szczypiorkiem i natką pietruszki :)
Fajne ciasto otacza ten filet.
To same żółtka,które zostały po bezach :)
Ja z kolei mam w lodówce same białka, które zostały po kruchym cieście :D
A obiad dziś był skromny, ale bardzo pyszny: ziemniaki, jajka sadzone i mizeria.
Wkn bezy zrób.
Ostatnio z nadmiaru białek zrobiłam placuszki biszkoptowe z brzoskwinią i tartym jabłkiem :) Będą powtórki :D
Barszcz ukraiński, kurczak pieczony w całości, młode ziemniaki z koprem i ogórki małosolne.
Miał być wypad na rybkę, przełożony na jutro, bo; gość w dom , garkotłuk () do gara.
Wytrybowane udka, bez skóry, w marynacie tymiankowo-cytrynowo-winnej z chili.
U nas dziś na szybko ekspresowe pulpety z ryżem i kalafiorem - zadziwiająco dobre wyszły. Pewnie dlatego, że nie przekombinowane :D
Jutro na zakupy, bo w domu została tylko mięta, bazylia i kawałek chleba ;)
We wtorek i środę była zupa szpinakowa od margot2, wczoraj makaron z bakłażanem, papryką w sosie śmietanowo-serowym, dzisiaj śledz w śmietanie i ziemniaki w mundurkach. Zapiątek zapowiada się na działce..jupi!!
Duszone żeberka z pieczarkami, młode ziemniaczki i młoda kapucha. :)
U nas pieczone skrzydełka, młoda kapucha duszona na maśle z koperkiem i gotowane ziemniaki :)
Fota siedzi w aparacie razem z lemoniadą z dodatkiem grejftuta i truskawek, a ja idę nastawić ciasto na racuchy na kolację :D
I jeszcze ugotowałam wielki gar aromatycznego kompociku z rabarbaru i jabłek z dodatkiem melisy cytrynowej i przypraw korzennych :)
No właśnie, ja też mam w lodówce gar rabarbaru - może powinnam podobnie go na kompot wykorzystać. Najlepszy schłodzony z lodem, podany następnego dnia :)
Tak, też zrobię kompot rabarbarowy :)
Żeberka z pieczarkami, młode ziemniaczki, aromatyczny kompot rabarbarowo-jabłkowy :)
Rosół (z mięs wielu) z makaronem, kotlety sojowe a,la schabowy i sałata ze śmietaną.
Na deser- sernik i truskawki.
U nas dzisiaj coś bardzo prostego, na życzenie małolatów, czyli spaghetti bolognese :) Wrócą do domu z energią całkowicie wyssaną przez wodę i będą drzeć się o drugi obiad (na pierwszy tuż po basenie, obiecana pizza, ale wiadomo, w tym wieku, pizza to za mało, trzeba za chwilę znów coś zjeść ;))
A za to wczoraj i przedwczoraj były:
pieczone skrzydełka z ziemniakami i duszoną kapustą i proste pulpety z ryżem :)
U mnie też na życzenie, żurek na domowym zakwasie i wędzonym żeberku. Dla siebie planowałam spaghetti na kolację, odgapię i zrobię boloński :))
Jakoś tak... wielkanocnie mi się zrobiło, hihi
A wiesz, co mi się marzy? Grzybowa, taka ze świeżych lub mrożonych grzybów (niestety nie nazbierałam w ubiegłym roku tylu, żeby pomrozić, a kupnym nie dowierzam, bo na wskroś robaczywe jak sita). Trzeba poczekać aż tegoroczne urosną!
U nas podobnie, żurek na białej kiełbasie z młodymi ziemniakami:)
Patrycja, gdzie ten żurek ? hi hi :)) Ja tam widzę wiele pyszności, kiełbaskę, boczuś i jajeczka, a żurku tylko kapeczka, ale za to ja apetyczna, hi hi hi :))
Hihi, Lea, wyżłopany :))) Chcieli bez ziemniaka to i treści innej dodać trzeba było więcej.
A to Ci "żłopy", hi hi, żurek wypili, a dobre zostawili, hihi :))
Dziś jedliśmy...pieczone filety z piersi kurczaka pod jarzynowo-serową pierzynką...szparagi z sosem cytrynowym,z dodatkiem kolorowego pieprzu...surówka z pomidora,ogórka i dymki ,z sosem jogurtowym :)
Pięknie podane....i te słoiczki...super
Bardzo dziękuję Sorajo.
Polędwica wołowa w pieprzu podpalana whisky ( hihi znowu prawie spaliłam kuchnie, piromanka )
Właśnie, jak zrobić cudnej urody fotkę smacznego, deglasowanego, sosu hmmmmm
U mnie dziś na obiadek był rosołek, na drugie kurczaczek ziemniaczki i suroweczka, a na deserek muffineczki z bananikiem
Fajne.... a ta odwrócona fotka super
Że też muffinki nie wypadły
Nie wiem dlaczego do góry nogami wstawiają mi się zdjęcia
Może ktoś wie?
Złośliwie za bardzo zdrobniłeś
Fajne zdrobnionka ..........to chyba efekt ostatniego postu tingry ?
Jedzonko też na pewno smaczne mniam
Pati ile czasu taką polędwicę smażysz? Twoja jest półkrwista czy wysmażona? Bo na zdjęciu raz widać tak a na drugim inaczej.
Iwett, pierwsze zdjęcie pokazuje całe steki a drugie w przekroju. Polędwicę smażę 2 minuty z każdej strony. Kontroluję i czasami wydłużam lub skracam o pół minuty i daję im chwilę odpocząć:))) Podlana alkoholem i zapalona, więc z zewnątrz jest "osmalona" ale w środku różowa.
Zdobyłam cenną wskazówkę, żeby pierwszą stronę lekko docisnąć do patelni natomiast nigdy nie dociskać, nawet lekko, jak się przewróci na drugą stronę.
Wczoraj obiad i kolacja: sałatka z rukolą, szczypiorem i resztką polędwicy. Dziś placki ziemniaczane u teściowej mniam :))))
Czyli wizyta męża u mamusi wyszła na dobre....na placki się załapałaś
Z tym przyciskaniem do patelni to jak u Filipiaka instruowali nas : docisnąć do patelni a jak zmieni kolor przewrócić na drugą stronę.
W przypadku kurczaka jakoś daję radę ale co do reszty to różnie wychodzi.....
Iwett, mąż wizytował moją mamę, rodzoną hihi, a ja w zemście mamę męża
OOoo u Filipiaka darmo dają takie wskazówki???? Ja za swoją w firmie "mięsorobiącej" drogo zapłacić musiałam, prawie honor zszargałam hahahah.
Kurczaka tak nie robiła, tylko polędwicę i antrykot wołowe.
Hi, hi to na skargę poleciał znaczy się ....
A mnie i tak najlepiej smaży się na zwykłej teflonowej za parę zeta.......no ale czasami trza poczuć wiatr we wlosach
Hahahahaha, wiatr we włosach mówisz ( się uśmiałam, dobre). Ja drogoo zapłaciłam za wskazówkę, nie za patelnię (używam bergHoffa i też nie zamienię na żadne złota, platyny i perły i ...)
Grillowany filet indyczy, młode ziemniaczki, surówka z rzodkiewki, pomidorkôw cherry i szczypioru :)
Porywam ziemniaka, tak apetycznie go przedstawiłaś, że nie mogę się oprzeć :))). Tylko jego mi tutaj brakuje :))
Ja dzisiaj dwa dania, a co...pierwsze błyskawiczne , żeby zaspokoić głód - sałatka z mięsem. Drugie - rolada indycza z ziołami i szpinak przesmażony z czosnkiem i parmezanem.
Proszę częstuj się ziemniaczkami. :))) Jeszcze zostały mi takie ogromniaste. Też miałam zrobić roladę, ale się rozmyśliłam i filet zgrillowałam. :))
Zjadłam pytanie do Ciebie :)) ziemniak gotowany czy pieczony? Chyba zaraz sobie zrobię, normalnie muszę!!!!!
Gotowany w całości :)
No człowieka nie ma chwile a tu takie jedzonka pyszne ! Ta rolada to z udźca i pieczona ?
Kurczak Po ,,Chińsku" mój :))
ziemniaczki z rozmarynem, czosnkiem i liściem laurowym, do zsiadłego mleka
o rany jak upiec takie ziemniaki????????????? pliss
Takie ziemniaczki uwielbiam, aż tutaj zapachniało:)
Kontynuacja wątku obiadkowego tutaj KLIK