U nas już pachnie kurczak generał :) Poza tym surówka ze świeżej kapustki, sałata z rzodkiewką i kalafior bez okrasy - dietetyczny ;) Ogólnie wypas, nie ma biedy w Polsce ;)
Wczoraj i dziś -pałki z kurczaka gotowane i podsmażone w cieście,pomidory z cebulą,ryż smażony z warzywami ostatnio: ryba smażona(miętus),kasza smażona z warzywami,sałatka z surowego kalafiora i majonezu. kotlety rybne,makaron z serem żółtym,marchewka z jabłkiem placuszki ryżowe z jabłkami , z dżemem i śmietanką z cynamonem naleśniki z truskawkami i jogurtem.... ....
Wczoraj były pieczarki z piekarnika (umaziane w oleju z dodatkiem czosnku, ziarenek kolendry, płatków chili, posypane parmezanem) na sałatce z rukoli i pomidorów. Dzisiaj młoda kapusta z zielonym groszkiem i młodą marchewką, oczywiście z toną koperku. Jutro papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. W planach na następne dni: szparagi polane przyrumienioną bułka tartą i młode ziemniaki, zupa szparagowa (obierkowa), filet z pstrąga smażony i sałatka ziemniaczana, knedle z truskawkami....co dalej, nie wiem:)
Chyba wiem o co chodzi. Też tak robię. Wszystkie obierki ze szparagów (oczywiście tylko zdrowe) zalewam wodą i gotuję. Odcedzam obierki wyrzucam, a na wywarze gotuję szparagi przeznaczone na zupę. Wtedy zupa jest bardziej esencjonalna....:)
Makusiu, jest prawie tak, jak bahus napisał. Prawie, bo ja obierki gotuję w wodzie, w której gotowały się szparagi na jarzynkę. Dodaje jeszcze bułkę pszenną albo dwie. One mi się super rozdydłają. Pózniej to wszystko przecieram, jeśli potrzeba, to blenduję i dosmaczam sokiem z cytryny. Podaję z posiekanym jajkiem
Z istatnich dni: pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem i ricotta. Zupa pomidorowa z ryzem. Patatki ( czyli gnocchi po rysiowemu) z sosem smietanowym, boczkiem, zapieczone z serem. Kotlety mielone nadziewane cheddarem, korniszonami, cebula z ziemniakami i surowka. Sphaghetti z sosem bolonskim i wiorkami parmezanu.
Cos ostatnio nie robilam zdjec. :) poprawe obiecuje. Poza tym...oszczedzam internety, bo mam malo!!! Przesylanie sdjec zre mi transfer jak Stefan...hmmm...wszystko, co jadalne. ;)
Szparagi pieczone z filetem indyka i parmeńską (inspiracja - przepis Gluba 666), rukola z chrypiącym boczkiem i serem brie, sos miodowo-winny i jogurtowo-cytrynowo-czosnkowy.
U mnie mielone jutro, z puree kalafiorowo- grochowym i ogórkami małosolnymi. Dzisiaj- oberiba (zupa z kalarepki- wg Paola_r) i currywurst (kiełbaski w sosie curry)z frytami.
Izuś, podaj przepis na puree kalafiorowo-grochowe, proszę pięknie :)
U mnie dzisiaj miał być obiad gwizdany, ale wykluła się myśl " może ryba w smażalni?", czyli ja halibuta ,mąż pstrąga. Potem na wieś obejrzeć włości hihi i kolacja ogniskowa mniam.
Gotujesz galantego kalafiora, obok 1/2 kg grochu łuskanego w połówkach. Odparowujesz jedno i drugie do bólu, blenderujesz, dodajesz podsmażoną cebulkę na maśle lub oliwie,czosnek, doprawiasz solą, pieprzem i czym tam chcesz i masz- z francuskiego ,,wu a la ". Pomogłam ?
Wczoraj zupa jarzynowa z przewagą kalarepki, na drugie fasolka szparagowa z przyrumienioną bułką tartą. Dzisiaj kotleciki jajeczno-ziemniaczane z warzywnymi szaszłykami.
Dziś w roli głównej cukinia i szparagi zielone :) Pierwsze danie ... Pikantna zupa krem z zielonych szparagów i cukinii,z grzankami czosnkowymi z grahamki.
Drugie danie...sałata rzymska z grillowaną cukinią,zielonymi szparagami,pomidorem,czerwoną cebulą i pikantnym filetem z kurczaka...wszystko wykończone sosem na bazie octu balsamicznego oraz gęstym sosem balsamicznym :)
Oj, musze skomentowac...:) Oczu nie moge oderwac! Super, jak milo popatrzec na tak pyszne jedzenie. Moja wyobraznia na sam widok powoduje slinotok! A o przepis mozna poprosic?
Na prawde , bardzo prosze :) Rozumiem, ze tych wolnych chwil masz malo, ale jak znajdziesz , to sie bardzo uciesze:) Zwlaszcza przepis na zupe mnie bardzo ciekawi:)
Leaaa przepis proszę :D Wszystko co z jagodami uwielbiam - jagodzianki, pierogi, lody, szejki, no wszystko a Twoje pampuchy wyglądają rewelacyjnie i już sobie wyobrażam jak muszą smakować. :)
Też uwielbiam pod każdą postacią. :) Przepis jest dość prosty. :)
Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklanka mleka, 1 jajko, 3 łyżki masła roztopionego. 30 g drożdży, 2 łyżki cukru /można mniej lub wcale/ szczypta soli
Nadzienie jagodowo-bananowe: ok. 3/4 szklanki jagód /miałam mrożone/, 1 banan, 1 łyżka bułki tartej, cukier do smaku wg uznania
Sos jagodowo-bananowy: ok. 1 szklanki jagód, 1 banan, 0,5 szklanki śmietany, cukier wg uznania Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka.
Nadzienie: Teraz przygotować nadzienie. Banan pokroić drobno, dodać jagody, ewentualnie cukier i bułkę tartą. Wymieszać.
Sos: W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać przygotować sos jagodowo-bananowy. Jagody wrzucić do blendera, dodać banana i śmietanę oraz ewentualnie cukier, zmiksować.
Dzisiaj filet z poledwicy wolowej, marynowanej amerykanskim Liquid Smoke i posypany tuz przed smazenien platkami soli morskiej o smaku hickory. Podany na grzance pelnoziarnistej, usmazonej na masle na chrupko. Sos z zielonego pieprzu bardzo pieprzowy. Szparagi smazone na masle. Dobre bylo:)
Tingra, no jak to z jakich? z żabich , a co nie widać? (żart :))) ) Udka z kurczaka, wytrybowane i bez skóry. Przepis wstawię, smak ciekawy, ale zapach obłędny :)) Wracając do żabich udek, najlepsze jakie jadłam to w Polsce, w takiej orientalnej knajpce w Nowym Sączu mniam... :))
Wlasnie uda drobiowe to najlepsze mieso, soczyste, nie da sie schrzanic :)))) A te udka zabie, jestes pewna, co jadlas? Podobno udka szczura podobnie smakuja .......hihihi
Wróciła kiedyś moja Młoda (wtedy młodsza) do domu i mówi, że widziała koło nas zabitą przez samochód wiewiórkę. To pytam przekornie skąd wie, że wiewiórka? - "Bo smakowała jak wiewiórka"....
Dzisiaj u mnie dziki losos smazony na masle. Pure z zielonego groszku, brokul, cebuli i jablka,doprawione bulionem kurzym i sokiem cytryny. Szparagi , mlode ziemniaki maslem i koperkiem okraszone i miska wlasnych salat z dodatkami, dresing osobno:)
Dopisano 2016-6-18 21:19:18:
Zapomnialam napisac, ze do obiadu pilismy wino Rose Echo Falls , bardzo pasowalo do dania:)
Dostałam głupawki i Pan Tatar ... okazał mi wiele cierpliwości bo był taki wybór .. z serem i jabłkami , z jagnięciną .. z kapusta i grzybami .. i bądź tu mądra ... Megi, który pierekaczewnik wybrać ))
Dziś rzeczy szybkie i proste, bo głód doskwierał, a nie było czasu, żeby przygotować obiad wcześniej. Więc powstały do wyboru: kotlety mielone w cieście francuskim albo kotlety mielone na chlebie
U mnie bardzo pracochłonnie ( zawieruszył mi się Leń, poszukiwania trwają ) Pierwszy, samodzielny pasztet z mięs różniastych, wg Bahati. Posłuży jako przystawka z własną żurawiną. Studzi się, ale już skubnęłam, pyyycha. Bahati dzięki wielkie :))) Danie główne, gołąbki z sosem z prawdziwków i z pomidorowym.
Szczesciara z Ciebie!W zasadzie to tez pieke b.dobry pasztet ( przepis mojej Mamy),ale wiesz jak to jest. Zawsze czlowieka korci by cos nowego sprobowac.
Barszcz ukraiński (znowu mi się wiaderko ugotowało), na drugie- makaron muszelki z sosem indyczo-pieczarkowo-serowym i ogórki (kiszone lub małosolne). Na deser- ciasto z malinami i/lub czereśnie.
Jasne Moja Droga ... Nie po to ''wdarłam ''się do kuchni i z szefową rozmawiałam ... Niech tylko wrócę do domciu ... póki pamiętam smak .. Kucharki były wspaniałe ... z dobrym wyrobionym smakiem . Szacun dla Cichego Zakątka
U nas dzisiaj i jutro gołąbki. W końcu się przemoglam, bo nie potrafię zwinąć porządnie. Wyszły jak zwykle beznadziejne z wyglądu, mam nadzieje że smak zrekompensuje koniecznosc patrzenia na nie.
Toć to żal nie kupić ..taki talerz tylko 10.50 złocisza + prawdziwy kompocik truskawkowo - porzeczkowy a nie siusiajka za całe 1.50 zeta !!! Szkoda ,że nie uwieczniłam .
Pięknie usmażone, właśnie tak jak lubię, mniam. :) Też miałam zrobić w tygodniu, ale zamiast placków zrobiłam naleśniki, więc te czekają na swoją kolejkę. :)
Zupa brokułowa, na drugie- najlepszy paprykarz (wg gabik- pyszny) na ciepło i ogórek małosolny lub papryka konserwowa. Na deser- bób, czereśnie, lody (co tam komu zagra).
Młode ziemniaki (chyba pieczone), grilowane kiełbaski (frankfurterki/mini polskie surowe) i może jaja sadzone (nakupiłam jak głupia i muszę je gdzieś upchnąć). Dodatki: papryka marynowana, ćwikła lub ogórasy w occie. Deser: looody, lodyyyy albo chłodzone napoje chmielowe : D
Bardzo prawie - dobrze nazwałaś, bo za mało mięsa. Lubię po bolońsku, lubię prawie po bolońsku, lubię bezbolońsku - z samymi pomidorami, solą pieprzem i bazylią
Wkn, jeżeli chodzi o ilość mięsa to jak najbardziej boloński. 600g mięsa i jedna puszka pomidorów, to nawet mniej pomidorów niż podają włoskie przepisy. Moje prawie, bo nie dodałam łodygi selera tylko samą marchewkę i zabrakło parmezanu. Obowiązkowo czerwone wino :))
W takim razie tylko na zdjęciu wygląda jakby miał dużo więcej sosu pomidorowego i o wiele mnie mięsa. Jak by nie było, wygląda baardzo zachęcająco. Jedno z moich ulubionych dań :)
Racja, a do tego jeszcze taka lekka suróweczka a'la mizeria i więcej nic nie trzeba, no chyba że jeszcze koktajl. :) Też miałam znowu pizzę robić, ale już mi się nie chciało, a na dodatek niespodziewanie goście się zapowiedzieli, więc nawet nie było kiedy. :)
Ja dziś wahałam się między groszkiem cukrowym na zupę a botwinką na chłodnik. Z racji potfffforniastych upałów zwyciężyła botwinka - właśnie się gotuje :)
Tez bym chetnie zjadla, ale u nas prawie nie mozna kupic mlodych burakow z lisciami, ucinaja dranie i tylko same buraki sa Na moje wlasne to jeszcze pewnie miesiac musze poczekac :D
To faktycznie nie masz wyjścia, musisz poczekać na własną. Liście młodych buraków są bardzo smaczne, ale z drugiej strony, dobry chłodnik można też zrobić na świeżo wyciśniętym soku z buraków - wystarczy wymieszać go odrobiną wystudzonego wywaru warzywnego, gęstym jogurtem, kefirem lub śmietaną oraz dużą ilością pokrojonych ogórków i rzodkiewki. Do tego nieobowiązkowo jajko na twardo i posiekany koperek. Pycha :)
Iwciu, ale mi narobiłaś smaka tymi zasmaczystymi pierożkami, mniam :)) Chętnie takie zrobię, ale muszą poczekać na swoją kolejkę, bo teraz chcę zrobić ulubione pierożki Bahatka, czyli z młodej kapusty i twarogu... :)
WISNIE, tutaj nie znaja co to :))) Zasadzilam wiele lat temu i ani jednej nie moge sie doczekac, bo albo zima da im w tylek, albo ptaki podziubia, a w tym roku robactwo zjadlo polowe drzewa....
Fasolka szparagowa z przyrumienioną bułką tartą. Jutro ziemniaki z koperkiem i kefir, maślanka lub kwaśne mleko. Na "deser" woda z plasterkiem cytryny i świeżą, balkonową miętą:)
Dziekuje:) Faktycznie , wiecej nie potrzeba, ale ten mlody groszek tylko sekunde w gotujacej wodzie z maslem zanurzony , zadnej soli- tez pasowal swoja slodkoscia:) Krewetki byly do kitu, taka resztka , za male, za slone ..nie zjadlam :) Salaty i rzodkiewki 100 % eko, bo z mojego ogrodu, bo tu ani przemyslu, ani innych chemi w powietrzu...tak mysle:))))
Dziś każdy coś innego... krupnik vs ogórkowa...panierowany filet z piersi kurczaka , fasolka szparagowa,pieczona kostka ziemniaczana( za dużo ziemniaków pokroiłam do zup :D )
Misiu .... to ja u Ciebie będę te ziemniaki obierać i kontrolować (bo bardzo lubię ) w zamian na miseczkę zupy ... ok ? . Wszystko tak apetyczne ...dobrze, że słuszna odległość mnie dzieli, bo ...dzwonek i '' czy możesz pożyczyć mi szklankę soli '' :DDD
Sobotni luzik: wczorajsze pierogi ruskie dla Męża i wędzona pierś kuraka na ciepło, pasztet z żurawiną (gotowce) z chlebkiem i chrzanem dla mnie. Niedzielny 'wypas': schab, cukinia, młode ziemniaki z masłem i koperkiem.
Dzisiejsze menu... Pieczone polędwiczki z piersi kurczaka,obtoczone w panierce z krakersów i orzechów,wcześniej zamarynowane w paście z oliwy,pikantnej przyprawy do kurczaka po węgiersku,czosnku,odrobiny śmietany kremówki i jajka...fasolka szparagowa zapiekana w otoczce z boczku wędzonego...pieczone połówki ziemniaków...sos czosnkowo-paprykowym...pomidory ze szczypiorkiem :)
U nas dziś takie a'la leczo na kiełbasie, z kozakami i kurkami, oraz papryką. Zdjęcia nie ma, bo mi się nie chciało zrobić ;P Skupiłam się fotce jagodzianek :D
Tak, mimo że nie udałam się specjalnie na grzybobranie, tylko wyszłam na jagody, przy okazji znalazłam garść kurek i kozaków :) Chyba sporo grzybów jest w lasach po deszczach :)
Ale zazdroszcze! Musze poczekac jeszcze miesiac chyba i na grzyby i na jagody:) U mnie rowniez zapowiada sie dobry rok na zloto z lasow, podobno bedzie super sezon jagodowy:)
Kotlety mielone z ziemniakami, zielona sałata oraz pomidory z cebulką i ze śmietaną. Na deser koktajl z mieszanymi owocami (porzeczka czarna i czerwona, malina, jeżyna) i arbuz.
Makaron z brokułami i z boczkiem z moich przepisów, na deser koktajl truskawkowy i arbuz. Jutro i pojutrze pierogi z kaszą gryczaną i fetą oraz ze szpinakiem i fetą.
Pieczone,faszerowane mini papryczki,podane na kremowym sosie ze świeżych pomidorów...nadzienie to filet z kurczaka,pieczarki,cebulą,papryka,szpinak,ser żółty,chili,czosnek...sos zrobiony z uduszonych z cebulą wypestkowanych pomidorów,z dodatkiem serka topionego, słodkiej śmietanki,z dużą ilością pieprzu :)
Pomidorówka jest zupą cudną, ponieważ można ją zrobić na milion sposobów. U mnie ostatnio często gości taka na prawdziwym rosole i słoiczkowym koncentracie pomidorowym :)
Wywar na skrzydełkach + włoszczyzna, którą później wyciągam, zostawiam ino marchewki. Trzy pokrojone pory + parę ziemniaków. Blenderuję, gdy miękkie. na to wprost do zupki leję lane kluski i słodka śmietanka 12 %. To był eksperyment, ale wyszedł smaczny. Pomogłam ? A i tymianek.
No w życiu bym nie wpadła, że taki prosty przepis Musiałabym spróbować "na chałupkach", bo tak na samo wyobrażenie, to jakoś ciężko mi połączyć smaki zblendowanych ziemniaków i klusek lanych
Tak samo gotuje "porowa"( cztery dorodne pory-biale czesci) - ale jak mawia Wkn.....wege.Na koncu na goraca zupe wrzucam starty zolty ser(nie wolno zagotowac) i "on" sie tak fajnie ciagnie jak kluseczki.Uwielbiamy taka zupke.
Nic wykwintnego, nic wyszukanego, w prostocie siła- młode ziemniaki z koperkiem i kwaśne mleko:) Jutro "zaszalejemy", bo będą skrzydełka w ketchupie i miodzie z mieszanką sałat:)
Nie będziemy nikogo kroić ... tylko mięso na mielone mielić . To wkład mego ślubnego (łopatka i boczek ). Kurki z pod Płocka .. fasolka i pietrucha od Zosi a ziemniaki od naszego sąsiada ze wsi zza płota . Ot i cały obiad, jutro bisujemy .
Wkn, dzisiaj Twoją wegetą :)), cytryną i pieprzem. Czasami udziwniam np miażdżę czosnek z koperkiem , cytryną, wegetą, czasami jakieś świeże zioła dodaję. Najlepszy dla mnie jest jednak najprostszy, taki jak dzisiaj :)
Stek z polędwicy wołowej z sosem z gorgonzoli i risotto
To samo co wczoraj: risotto z boczkiem i kiełbasą, na maśle klarowanym, pomidory, korniszony lub ćwikła.
Kotlecik sokólski i .. reszta jak widać
Jak miło Ciebie widzieć bahusie
znowu, dobrze że powoli wracasz :)
U nas będzie fasolka po bretońsku:)
Wiesz dobrzedlaczego mnie jakiś czas nie było. Pochowałem żonę i jakoś nie miałem chęci na gotowanie. Teraz depresja powoli mija...
Uuu Bahus....przykro....]****[
Wiem...dlatego się cieszę że wracasz powoli
Wiem co to znaczy.Serdecznie wspolczuje.
Składam szczere kondolencje... Depresja to poważna sprawa, dbaj o siebie, wszystkiego dobrego.
Moje kondolencje.
Pierogi ze szpinakiem,fetą i mozarellą :)
Misiu, ja chcę zobaczyć te pierogi, mniam ze szpinakiem... :))
Niestety ...już połknięte ;)Następnym razem może :))
,,Najlepsza" z Teściowych- krupnik, skrzydełko w miodzie, młode ziemniaki i mizeria.
My z chłopem- po kalafiorze na łeb (z masłem i bułeczką).
"najlepsza z teściowych?" czyli że,co....synowa też załapała się na ochłapy?
Ło matko , a co ona taka czarna? Pewnie gorzka była :))
Bahus niezmiernie miło zasiąść znowu do Twojego i z Tobą stołu:))
Dziś moja pierwsza tego sezonu......Młoda Kapusta :))
O! To ja już tworzę wcześniej... Hitem w tym roku jest surówka jednak
Nawet dzisiaj była.
Zupa cebulowa z grzankami (wg emiloos- jak zawsze pyszna),
schab duszony w sosie własnym, młode ziemniaki z koprem i ogórki małosolne.
Roladki ze schabu, ziemniaki, fasolka szparagowa...:)
U nas już pachnie kurczak generał :) Poza tym surówka ze świeżej kapustki, sałata z rzodkiewką i kalafior bez okrasy - dietetyczny ;) Ogólnie wypas, nie ma biedy w Polsce ;)
kotlet drobiowe były
Wczoraj i dziś -pałki z kurczaka gotowane i podsmażone w cieście,pomidory z cebulą,ryż smażony z warzywami
ostatnio: ryba smażona(miętus),kasza smażona z warzywami,sałatka z surowego kalafiora i majonezu.
kotlety rybne,makaron z serem żółtym,marchewka z jabłkiem
placuszki ryżowe z jabłkami , z dżemem i śmietanką z cynamonem
naleśniki z truskawkami i jogurtem....
....
Wczoraj grillowany obiad, karczek, rolowany boczek...
Wczoraj były pieczarki z piekarnika (umaziane w oleju z dodatkiem czosnku, ziarenek kolendry, płatków chili, posypane parmezanem) na sałatce z rukoli i pomidorów. Dzisiaj młoda kapusta z zielonym groszkiem i młodą marchewką, oczywiście z toną koperku. Jutro papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. W planach na następne dni: szparagi polane przyrumienioną bułka tartą i młode ziemniaki, zupa szparagowa (obierkowa), filet z pstrąga smażony i sałatka ziemniaczana, knedle z truskawkami....co dalej, nie wiem:)
Żabko, a co to za zupka? zupa szparagowa (obierkowa)?
Chyba wiem o co chodzi. Też tak robię. Wszystkie obierki ze szparagów (oczywiście tylko zdrowe) zalewam wodą i gotuję. Odcedzam obierki wyrzucam, a na wywarze gotuję szparagi przeznaczone na zupę. Wtedy zupa jest bardziej esencjonalna....:)
o widzisz:) Super patent :)
Makusiu, jest prawie tak, jak bahus napisał. Prawie, bo ja obierki gotuję w wodzie, w której gotowały się szparagi na jarzynkę. Dodaje jeszcze bułkę pszenną albo dwie. One mi się super rozdydłają
. Pózniej to wszystko przecieram, jeśli potrzeba, to blenduję i dosmaczam sokiem z cytryny. Podaję z posiekanym jajkiem
Nieznane mi smaki, ale chętnie bym skosztowała. :)
A ja podaję z kluseczkami półfrancuskimi.
No i slusznie.Po co to marnowac..
Kotlety mielone z pokrzywami i bazylią nadziane fetą i świeżymi daktylami + reszta dodatków :)
Dziś obiad na szybko.....Naleśniki Zapiekane z kurczakiem i warzywami:))
Resztki wczorajszej piersi w papirusie wg mggi63 w sałatce i moje, pierwsze w tym roku, ogórki małosolne.
Wielgachne (2-3 szt./osobę max) pieczone pierogi drożdżowe z nadzieniem rusko-szynkowym.
Połowa farszu została, więc jutro będą gotowane piergale albo 'naleśnikowe' :P
Z istatnich dni: pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem i ricotta. Zupa pomidorowa z ryzem. Patatki ( czyli gnocchi po rysiowemu) z sosem smietanowym, boczkiem, zapieczone z serem. Kotlety mielone nadziewane cheddarem, korniszonami, cebula z ziemniakami i surowka. Sphaghetti z sosem bolonskim i wiorkami parmezanu.
hmmmm.....a fotki? Nie być taka......podziel się widokiem;)
Pierogow nie widzialas?! :D
....nie chcesz pokazać, tooo niee
Cos ostatnio nie robilam zdjec. :) poprawe obiecuje. Poza tym...oszczedzam internety, bo mam malo!!! Przesylanie sdjec zre mi transfer jak Stefan...hmmm...wszystko, co jadalne. ;)
Przyjęłam i rozgrzeszam
Poczekamy cierpliwie na Twoje ,,stałe łącze" :))
Dziś ryba ...panierowana flądra,ziemniaki z koperkiem,surówka z kiszonej kapusty :)
Wspaniały obiad ! aleś mi smaka narobiła, chyba będę musiał odwiedzić rybny sklep :D
Dzięki :) Też nabrałam chęci na rybę w drodze z pracy :)
Brawo misiu :)
U nas na szybko bigos z młodej kapustki z sokołami :)
An dziękuję :) Ty wiesz...
Szparagi pieczone z filetem indyka i parmeńską (inspiracja - przepis Gluba 666), rukola z chrypiącym boczkiem i serem brie, sos miodowo-winny i jogurtowo-cytrynowo-czosnkowy.
Oooo, dzis obiad baaardzo ambitny i skomplikowany. :D Ryz z truskawkami.
Zupa szparagowa (przygodowa) wg Dzanina Fonda - pyyycha. Filet z indyka pieczony z czosnkiem i rozmarynem.
Kotlet mielony z dodatkami...
U mnie mielone jutro, z puree kalafiorowo- grochowym i ogórkami małosolnymi.
Dzisiaj- oberiba (zupa z kalarepki- wg Paola_r) i currywurst (kiełbaski w sosie curry)z frytami.
Izuś, podaj przepis na puree kalafiorowo-grochowe, proszę pięknie :)
U mnie dzisiaj miał być obiad gwizdany, ale wykluła się myśl " może ryba w smażalni?", czyli ja halibuta ,mąż pstrąga. Potem na wieś obejrzeć włości hihi i kolacja ogniskowa mniam.
Gotujesz galantego kalafiora, obok 1/2 kg grochu łuskanego w połówkach. Odparowujesz jedno i drugie do bólu, blenderujesz, dodajesz podsmażoną cebulkę na maśle lub oliwie,czosnek, doprawiasz solą, pieprzem i czym tam chcesz i masz- z francuskiego ,,wu a la ". Pomogłam ?
Izuś, pomogłaś :))) > Dziękuję :)
Fasolka po bretońsku
Podudzia z kurczątka pieczone,ziemniaki młode z koperkiem,buraczki młode.
Dzisiaj filety z dzikiego lososia :)
duszony ogon wołowy, podany w sosie w towarzystwie ziemniaków i buraków na ciepło
Kasza jaglana z pomidorami, szparagami i indykiem.
Wczoraj zupa jarzynowa z przewagą kalarepki, na drugie fasolka szparagowa z przyrumienioną bułką tartą. Dzisiaj kotleciki jajeczno-ziemniaczane z warzywnymi szaszłykami.
Dziś w roli głównej cukinia i szparagi zielone :)
Pierwsze danie ... Pikantna zupa krem z zielonych szparagów i cukinii,z grzankami czosnkowymi z grahamki.
Misia w sobotę jestem w Warszawie.......Podaj adresa

Cudeńka tworzysz, oj cudeńka
U mnie dzisiaj: ziemniaki, panierowany cyc kurzy, szpinak z fetą i czosnkiem i rukola z ogórkiem i cebulką w śmietanie. Też dobre
Iwett u mnie drzwi szeroko otwarte
,ale... w sobotę grzeję na weselicho
.
Oj, musze skomentowac...:) Oczu nie moge oderwac! Super, jak milo popatrzec na tak pyszne jedzenie. Moja wyobraznia na sam widok powoduje slinotok! A o przepis mozna poprosic?
Dziękuję :) W wolnej chwili napiszę przepis.
Na prawde , bardzo prosze :) Rozumiem, ze tych wolnych chwil masz malo, ale jak znajdziesz , to sie bardzo uciesze:) Zwlaszcza przepis na zupe mnie bardzo ciekawi:)
Nie obiecuj nie obiecuj.....
Dziś podałam...żur na białej kiełbasie oraz ziemniaki z odrobiną przesmażonego boczku z cebulą ;)
Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym :)
Leaaa przepis proszę :D Wszystko co z jagodami uwielbiam - jagodzianki, pierogi, lody, szejki, no wszystko a Twoje pampuchy wyglądają rewelacyjnie i już sobie wyobrażam jak muszą smakować. :)
Też uwielbiam pod każdą postacią. :) Przepis jest dość prosty. :)
Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym
Ciasto:
0,5 kg mąki,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
3 łyżki masła roztopionego.
30 g drożdży,
2 łyżki cukru /można mniej lub wcale/
szczypta soli
Nadzienie jagodowo-bananowe:
ok. 3/4 szklanki jagód /miałam mrożone/,
1 banan,
1 łyżka bułki tartej,
cukier do smaku wg uznania
Sos jagodowo-bananowy:
ok. 1 szklanki jagód,
1 banan,
0,5 szklanki śmietany,
cukier wg uznania
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka.
Nadzienie:
Teraz przygotować nadzienie. Banan pokroić drobno, dodać jagody, ewentualnie cukier i bułkę tartą. Wymieszać.
Sos:
W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać przygotować sos jagodowo-bananowy. Jagody wrzucić do blendera, dodać banana i śmietanę oraz ewentualnie cukier, zmiksować.
Dziękuję pięknie, a przekopiowałabyś powyższego posta i utworzyła przepis żebym mógł go dodać do ulubionych ażeby nie zginął w odmętach internetu :D ?
Ok. zrobię to specjalnie dla Ciebie. :D
Kochana jesteś :*
Znowu pizza 'na leniwca' (ciasto z lodówki, dodatki bezwysiłkowe - puszkowe). To lubię naj, naj :D
Dzisiaj z zamrazalnika mlode maslaki z cebula , duszone ze smietana. Bekonowe chipsy ,mlode ziemniaki i micha salaty :)
Dzisiaj filet z poledwicy wolowej, marynowanej amerykanskim Liquid Smoke i posypany tuz przed smazenien platkami soli morskiej o smaku hickory. Podany na grzance pelnoziarnistej, usmazonej na masle na chrupko. Sos z zielonego pieprzu bardzo pieprzowy. Szparagi smazone na masle. Dobre bylo:)
Mmmmm... moje smaki :)
:) i moje:)
Mięso z udek bez skóry prawie po hindusku :)
Super, tylko z jakich udek? A przepis wstawisz?
Tingra, no jak to z jakich? z żabich , a co nie widać? (żart :))) )
Udka z kurczaka, wytrybowane i bez skóry. Przepis wstawię, smak ciekawy, ale zapach obłędny :))
Wracając do żabich udek, najlepsze jakie jadłam to w Polsce, w takiej orientalnej knajpce w Nowym Sączu mniam... :))
Wlasnie uda drobiowe to najlepsze mieso, soczyste, nie da sie schrzanic :)))) A te udka zabie, jestes pewna, co jadlas? Podobno udka szczura podobnie smakuja .......hihihi
Dobre!
A pewnie, ze dobre, jak glod przyjdzie, to zjemy co zlowimy! Moja Mama i Jej Mama przezyly glod wojenny wlasnie na szczurzych smakolykach:)
Wróciła kiedyś moja Młoda (wtedy młodsza) do domu i mówi, że widziała koło nas zabitą przez samochód wiewiórkę. To pytam przekornie skąd wie, że wiewiórka?
- "Bo smakowała jak wiewiórka"....
Sie posiusialam .............hahahahahahahahahahahaha! Wspaniale Mloda odpowiedziala !!!!
Dziś będzie pęczotto z chorizo i grillowane: wołowe kiełbaski oraz skrzydełka:)
Wczoraj Francuskie Trójkąty i Prostokąty Ze Szpinakiem:))
Mniam :)
Dzisiaj u mnie dziki losos smazony na masle. Pure z zielonego groszku, brokul, cebuli i jablka,doprawione bulionem kurzym i sokiem cytryny. Szparagi , mlode ziemniaki maslem i koperkiem okraszone i miska wlasnych salat z dodatkami, dresing osobno:)
Dopisano 2016-6-18 21:19:18:
Zapomnialam napisac, ze do obiadu pilismy wino Rose Echo Falls , bardzo pasowalo do dania:)Gołąbki, ziemniaki z koperkiem, ogórek małosolny (babcia jeszcze krupnik).
Na deser- ciasto z truskawkami i czereśnie.
Rosół z kołdunami i pierekaczewnik z jabłkami i bakaliami .. ))) Pyyyysznie
Jedno i drugie wygląda obłędnie. Chętnie bym zrobiła! Taki pierekaczewnik (jakkolwiek go się robi) musi cudownie smakować zimą!
Dostałam głupawki i Pan Tatar ... okazał mi wiele cierpliwości bo był taki wybór .. z serem i jabłkami , z jagnięciną .. z kapusta i grzybami .. i bądź tu mądra ... Megi, który pierekaczewnik wybrać ))
Hm... wybrałabym z kapustą i grzybami, potem z serem, i oczywiście z jabłkami
Dziś rzeczy szybkie i proste, bo głód doskwierał, a nie było czasu, żeby przygotować obiad wcześniej. Więc powstały do wyboru:
kotlety mielone w cieście francuskim
albo kotlety mielone na chlebie
U mnie bardzo pracochłonnie ( zawieruszył mi się Leń, poszukiwania trwają
)
Pierwszy, samodzielny pasztet z mięs różniastych, wg Bahati. Posłuży jako przystawka z własną żurawiną. Studzi się, ale już skubnęłam, pyyycha.
Bahati dzięki wielkie :)))
Danie główne, gołąbki z sosem z prawdziwków i z pomidorowym.
Pyszny :))
Wyglada przepysznie............niestety ale ja znalazlam tylko "warzywny pasztet" wg.Bahati.
Basiu, ja przepis od Bahati dostałam na czaciku.
Szczesciara z Ciebie!W zasadzie to tez pieke b.dobry pasztet ( przepis mojej Mamy),ale wiesz jak to jest. Zawsze czlowieka korci by cos nowego sprobowac.
Barszcz ukraiński (znowu mi się wiaderko ugotowało),
na drugie- makaron muszelki z sosem indyczo-pieczarkowo-serowym i ogórki (kiszone lub małosolne).
Na deser- ciasto z malinami i/lub czereśnie.
Barszczu ukraińskiego, tak jak i sałatki jarzynowej, nie da się zrobić "trochę". :) Zjadłabym. I tego, i tego.
Botwinka, naleśniki jaglano-owsiane z kremowym farszem bananowo-serowym z wanią i truskawkami :)
Chłodnik pomidorowy Uretana oraz pierogi ruskie okraszone skwarkami. Na deser koktajl truskawkowy i arbuz. Jutro powtórka z rozrywki:)
Sredle z morelami
Pomimo nazwy smakowicie wyglądają te sredle
Pomimo nazwy nie dostaje się po nich "sredlaczki"
Latem knedle muszą być! A dziś przecież pierwszy dzień lata :)
Jasne, inauguracja sredlaczków
Filet z piersi indyka w dwóch odsłonach ... pieczone roladki z piersi indyka nadziewane fasolką szparagową... piekielne ,siekane kotlety z piersi indyka,z mozzarellą,czosnkiem,pastą paprykową (bardzo ostrą),natką pietruszki ... mizeria,młode ziemniaki ;)
Czy fasolkę najpierw podgotowujesz? Bo włożona do mięsa surowa chyba się nie upiecze na miękko?
Tak, od zagotowania ok 3-4 minuty :)
Tak myślałam, że blanszujesz, dzięki :)
Wszystko super pyszne : ziemniaki z ziołami cudowna żółta mięsista odmiana, ogórasek chrupiący małosolny i kotleciki sokólskie (do skopiowania )
Kotleciki sokólskie a co to takiego ? Zdradzisz przepis ?
Jasne Moja Droga ... Nie po to ''wdarłam ''się do kuchni i z szefową rozmawiałam ..
. Niech tylko wrócę do domciu ... póki pamiętam smak ..
Kucharki były wspaniałe ... z dobrym wyrobionym smakiem . Szacun dla Cichego Zakątka
Zrazy z mięsa mielonego nadziewane pieczarkami, cebulą i mozzarellą + reszta dodatków :)
uuuu, wypas!
Dzięki :) Robię takie różne mieloniaki specjalnie dla mężowskiego, bo je uwielbia. :) A ja mam ochotę na warzywne rarytasy. :)
U nas dzisiaj i jutro gołąbki. W końcu się przemoglam, bo nie potrafię zwinąć porządnie. Wyszły jak zwykle beznadziejne z wyglądu, mam nadzieje że smak zrekompensuje koniecznosc patrzenia na nie.
Na pierwsze - bób, na drugie - bób, na deser...wiadomo bób :)
Toś Ty "bobowa panienka "... :D
Taaaa raczej bombowa, zaraz pęknę, wybuch usłyszysz hihihi
Jak podzielisz się tym bobem, to razem będzie raźniej... hi hi hi
Pychota , świeże soczyste i chrupkie )))
U lala, jadłabym wszystko!
Toć to żal nie kupić ..taki talerz tylko 10.50 złocisza + prawdziwy kompocik truskawkowo - porzeczkowy a nie siusiajka za całe 1.50 zeta !!! Szkoda ,że nie uwieczniłam
.
Oszzz...ale zgłodniałam.
Dziś w mojej kuchni królują placki ziemniaczane z młodych ziemniaków:)
Uwielbiam te z młodych pyrek.....mmmm:)) A Twoje wyglądają idealnie Mniami:)
Chyba mnie natchnęłaś......do zrobienia;)
Też nabrałam ochoty!
Pięknie usmażone, właśnie tak jak lubię, mniam. :) Też miałam zrobić w tygodniu, ale zamiast placków zrobiłam naleśniki, więc te czekają na swoją kolejkę. :)
Ale smakowite, zjadłabym jednego, wyglądają na chrupiące..mmmm
No właśnie, są pięknie przysmażone... :)
..a ja tylko zielone zjem ... mogę
?
W tygodniu były też świeże rybki prosto z kutra :)
Zazdraszczam
U nas dzisiaj spaghetti z sezamem i czosnkiem z przepisów bahusa, a na deser koktajl truskawkowy i czeresnie.
Zupa brokułowa, na drugie- najlepszy paprykarz (wg gabik- pyszny) na ciepło i ogórek małosolny lub papryka konserwowa.
).
Na deser- bób, czereśnie, lody (co tam komu zagra
Młode ziemniaki (chyba pieczone), grilowane kiełbaski (frankfurterki/mini polskie surowe) i może jaja sadzone (nakupiłam jak głupia i muszę je gdzieś upchnąć).
Dodatki: papryka marynowana, ćwikła lub ogórasy w occie.
Deser: looody, lodyyyy albo chłodzone napoje chmielowe : D
Placki ziemniaczano-marchewkowe z młodych warzywek + dip rzodkiewkowo-ogórkowy :)
A ile marchewki dodajesz?
Ostatnio trochę przesadziłam i wyszły zbyt marchewkowe, słodkie, mimo dużej ilości przypraw :(
2 średnie marchewki :-)
Zostalo cos? Glodna jestem:) Dip mniam!!!
Oczywiście, że zostało jeszcze sporo, proszę częstuj się... :)
O dziekuje, bo ja dzisiaj nie mialam czasu na gotowanie, ani ochoty:)
Zdecydowanie czas zrobić! :)
Też tak uważam, że to najwyższa pora, bo jeszcze chwilka, a już nie będą takie młode i dobre. :-)
Wstawiam wczorajszy ... dzisiejszy jeszcze w aparacie i ...żołądku ))
Uwielbiam takie pyzy!
Ja Ci dam pyzy .... kartacze z pod ręki mistrzyni babki ziemniaczanej z Podlasia
kartacze tyż pyzy!
Uwielbiam pyzy kartacze!
Ino takich dobrych chyba (jeszcze) nie umiem robić
Kurczak (udka) w estragonie i czosnku, pod skórą też :).
Lea, jak widzisz, musiałam hihi.
Mniam, będzie wyżerka... :)
Obowiązkowo drugie danie, spaghetti prawie po bolońsku :)
Bardzo prawie - dobrze nazwałaś, bo za mało mięsa. Lubię po bolońsku, lubię prawie po bolońsku, lubię bezbolońsku - z samymi pomidorami, solą pieprzem i bazylią
Wkn, jeżeli chodzi o ilość mięsa to jak najbardziej boloński. 600g mięsa i jedna puszka pomidorów, to nawet mniej pomidorów niż podają włoskie przepisy. Moje prawie, bo nie dodałam łodygi selera tylko samą marchewkę i zabrakło parmezanu. Obowiązkowo czerwone wino :))
W takim razie tylko na zdjęciu wygląda jakby miał dużo więcej sosu pomidorowego i o wiele mnie mięsa.
Jak by nie było, wygląda baardzo zachęcająco. Jedno z moich ulubionych dań :)
Wkn, "po"!!! "Po bezbolońsku", dziewczyno.
Oj no zeżarłam, głodna byłam
Tobie się nie zdarza?
No ba!! :)
Duszone udka w czosnku, młode ziemniaczki, surówka ogórkowo-rzodkiewkowa z koperkiem :)
Porywam młode ziemniaczki, oł jeeee!
Bierz, dopóki jeszcze są... :-)
Mam jeszcze jeden ostatniutki trójkąt pizzy z fetą i pomidorami :) Chociaż dzisiaj przy tym upale zimne młode ziemniaczki lepsze ;)
Racja, a do tego jeszcze taka lekka suróweczka a'la mizeria i więcej nic nie trzeba, no chyba że jeszcze koktajl. :) Też miałam znowu pizzę robić, ale już mi się nie chciało, a na dodatek niespodziewanie goście się zapowiedzieli, więc nawet nie było kiedy. :)
A my znowu mieliśmy knedle na obiad, z homo i ufo - pizza była na kolację :)
Pysznie :)
Najlepszy z teściową -pyry z gzikiem.
My z Młodym mamy upał w nosie, więc schabowe, ziemniaczki i młoda kapusta.
na deser- piwo i meeeecz.
Młode ziemniaki z koperkiem i żółta fasolka mamucia :)
Wcale nie gorsze niż te rarytasy, którymi Cię w Bieszczadzkiej chałupie karmili :D
Zupa ze świeżego zielonego groszku cukrowego :)
A co tam jeszcze w niej masz dobrego?
Włożyłam wszystkie dobre młode warzywka i ryż tyż... :D
Ja dziś wahałam się między groszkiem cukrowym na zupę a botwinką na chłodnik. Z racji potfffforniastych upałów zwyciężyła botwinka - właśnie się gotuje :)
Botwinka, mniam. Też muszę znowu upolować, ale ostatnio u mnie ciężko o botwinkę. :)
Wczoraj "wynudzone" placki z młodych ziemniaków, z sosem pieczarkowym. Dzisiaj kalafior okraszony przyrumienioną bułeczką, mizeria i młode ziemniaki.
*zdjęć nie miałam siły robić
Wczoraj poczynione....już nieco przeze mnie zapomniane, pyszne....Japońskie Pierożki smażone:))
Pierożki zrobiłaś obłędne! Jadłabym pasjami!
Zjadłabym też swój wczorajszy chłodnik, ale już nic zostało :(
Tez bym chetnie zjadla, ale u nas prawie nie mozna kupic mlodych burakow z lisciami, ucinaja dranie i tylko same buraki sa
Na moje wlasne to jeszcze pewnie miesiac musze poczekac :D
Super wyglada Twoj chlodnik!
To faktycznie nie masz wyjścia, musisz poczekać na własną. Liście młodych buraków są bardzo smaczne, ale z drugiej strony, dobry chłodnik można też zrobić na świeżo wyciśniętym soku z buraków - wystarczy wymieszać go odrobiną wystudzonego wywaru warzywnego, gęstym jogurtem, kefirem lub śmietaną oraz dużą ilością pokrojonych ogórków i rzodkiewki. Do tego nieobowiązkowo jajko na twardo i posiekany koperek. Pycha :)
Wole poczekac na wlasne :) Uzywam je rowniez do salat mieszanych na zywca:)))
Iwciu, ale mi narobiłaś smaka tymi zasmaczystymi pierożkami, mniam :)) Chętnie takie zrobię, ale muszą poczekać na swoją kolejkę, bo teraz chcę zrobić ulubione pierożki Bahatka, czyli z młodej kapusty i twarogu... :)
Dziękuję Lea......mam nadzieję, że narobiłam smaka, bo te japońskie cudeńka są super chrupiące i uzależniające...hi hi :))
knedle z ciasta serowego z truskawkami, polane śmietaną z cukrem
O jak smacznie wygladaja Krysiu, mniammmm!!!!:)
Bardzo ładne, ja teraz czekam na wiśnie, żeby zrobić zupę wiśniową na zimno z puszystymi kluchami kładzionymi :)
WISNIE, tutaj nie znaja co to :))) Zasadzilam wiele lat temu i ani jednej nie moge sie doczekac, bo albo zima da im w tylek, albo ptaki podziubia, a w tym roku robactwo zjadlo polowe drzewa....
Pamietam te zupy z dziecinstwa u Babci:)
troszkę chłodniej, więc zupa ziemniaczano- chrzanowa,
na drugie spaghetti bolognese + ogórek małosolny.
zaś knedle :D Tym razem z morelami. Moje ukochane
Dzisiaj, i jutro też - kapuśniak z mlodej, słodkiej kapusty. Mniam.
Taaadam )))
Kartacze jeszcze z Podlasia przywiozłaś... :D
Udało się ... to przywiozłam . :))
Super :)
Fasolka szparagowa z przyrumienioną bułką tartą. Jutro ziemniaki z koperkiem i kefir, maślanka lub kwaśne mleko. Na "deser" woda z plasterkiem cytryny i świeżą, balkonową miętą:)
Dzisiaj zostal podany filet z lososia z dodatkami i kieliszkiem Chardonnay. Na deser do wyboru :arbuz albo truskawki:)
Oj, jadłabym z tego zestawu łososia z ciemniakami i sałatą!
Dziekuje:) Faktycznie , wiecej nie potrzeba, ale ten mlody groszek tylko sekunde w gotujacej wodzie z maslem zanurzony , zadnej soli- tez pasowal swoja slodkoscia:) Krewetki byly do kitu, taka resztka , za male, za slone ..nie zjadlam :) Salaty i rzodkiewki 100 % eko, bo z mojego ogrodu, bo tu ani przemyslu, ani innych chemi w powietrzu...tak mysle:))))
Dziś każdy coś innego... krupnik vs ogórkowa...panierowany filet z piersi kurczaka , fasolka szparagowa,pieczona kostka ziemniaczana( za dużo ziemniaków pokroiłam do zup :D )
Misiu .... to ja u Ciebie będę te ziemniaki obierać i kontrolować (bo bardzo lubię ) w zamian na miseczkę zupy ... ok ?
. Wszystko tak apetyczne ...dobrze, że słuszna odległość mnie dzieli, bo ...dzwonek i '' czy możesz pożyczyć mi szklankę soli '' :DDD
Dziękuję Megi
.Cholera...z tą solą to różnie u mnie bywa,ale szklanka mąki zawsze się znajdzie,do wyboru,do koloru
.A...i drzwi u mnie otwarte
.
Brawo misiu :) Krupnik mniam :) Pozdrawiam :)
U nas młode kartofelki z koperkiem, jajo sadzone i mleko, które zsiadło się w domu :)
Filet z pstrąga z miętą, sałatka z rukoli i pomidorów, ziołowa bagietka. Na deser arbuz, nektarynki i radler;)
Chlodnik z jajkiem i do tego ziemniaki z masełkiem
Obiadek poza domem, było pysznie:) Dorsz smażony, frytki i surówka z marchewki:)
Sobotni luzik: wczorajsze pierogi ruskie dla Męża i wędzona pierś kuraka na ciepło, pasztet z żurawiną (gotowce) z chlebkiem i chrzanem dla mnie.
Niedzielny 'wypas': schab, cukinia, młode ziemniaki z masłem i koperkiem.
Dzisiejsze menu... Pieczone polędwiczki z piersi kurczaka,obtoczone w panierce z krakersów i orzechów,wcześniej zamarynowane w paście z oliwy,pikantnej przyprawy do kurczaka po węgiersku,czosnku,odrobiny śmietany kremówki i jajka...fasolka szparagowa zapiekana w otoczce z boczku wędzonego...pieczone połówki ziemniaków...sos czosnkowo-paprykowym...pomidory ze szczypiorkiem :)
Pysznie wygląda.
Dziękuję
.
U nas dziś takie a'la leczo na kiełbasie, z kozakami i kurkami, oraz papryką. Zdjęcia nie ma, bo mi się nie chciało zrobić ;P Skupiłam się fotce jagodzianek :D
Kozaki i kurki swieze?
Tak, mimo że nie udałam się specjalnie na grzybobranie, tylko wyszłam na jagody, przy okazji znalazłam garść kurek i kozaków :) Chyba sporo grzybów jest w lasach po deszczach :)
Ale zazdroszcze! Musze poczekac jeszcze miesiac chyba i na grzyby i na jagody:) U mnie rowniez zapowiada sie dobry rok na zloto z lasow, podobno bedzie super sezon jagodowy:)
Kotlety mielone z ziemniakami, zielona sałata oraz pomidory z cebulką i ze śmietaną. Na deser koktajl z mieszanymi owocami (porzeczka czarna i czerwona, malina, jeżyna) i arbuz.
Barszczyk czerwony z uszkami, fasolka szparagowa z masłem i bułką. Arbuz lub/i czereśnie.
Makaron z brokułami i z boczkiem z moich przepisów, na deser koktajl truskawkowy i arbuz. Jutro i pojutrze pierogi z kaszą gryczaną i fetą oraz ze szpinakiem i fetą.
Wczoraj ...udziec z indyka w sosie kurkowym,kluski śląskie,zestaw surówek,kolorowe pomidorki...porcje dzieciaczów,które są u mnie na wakacjach :)
Misiu..z chęcią bym do Ciebie na wakacje przyjechała
takie jedzonko szykujesz:)
kluseczki też sama robiłaś?
Dziękuję Sorajo i zapraszam :) Kluski oczywiście własnej produkcji :)
Kotlety z cukinii z ciągnącym żółty serem :)
Pieczone,faszerowane mini papryczki,podane na kremowym sosie ze świeżych pomidorów...nadzienie to filet z kurczaka,pieczarki,cebulą,papryka,szpinak,ser żółty,chili,czosnek...sos zrobiony z uduszonych z cebulą wypestkowanych pomidorów,z dodatkiem serka topionego, słodkiej śmietanki,z dużą ilością pieprzu :)
Został farsz z papryczek,powstały...sakiewki z ciasta francuskiego ;)
Zrobiłam się znowu głodna!
Wpadaj do mnie Wkn
.
Smażony dorsz + reszta dodatków :)
No właśnie, coś dawno ryby na obiad nie miałam, trzeba ten błąd naprawić ;)
U mnie dzisiaj paluszki rybne tak na skróty
Oj, zjadłabym takie domowe, trochę zabawy przy nich by było, ale jaka pychota!
Wątróbka z indyka z cebulką w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem i oszywiście
mizeria.
Na deser czereśnie, truskawki i śliwki- do wyboru.
Ziemniaki z koperkiem i fasolka szparagowa.
Ostatnio Pierogi z jagodami, a dziś Kotlety Sokólskie wg.Megi:))
Same odgrzewańce: smażone młode ziemniaki z koperkiem, risotto 'misz-masz' z boczkiem i kiełbasą, cukinią i pomidorami :P
Prosta zupa buraczkowa i znowu dorsz smażony + dodatki, koktajl truskawkowo-czereśniowy :)
Bardzo smakowite polaczenie wloskich kielbasek, papryki i cebuli. :)
Bardzo apetycznie to wygląda.
Dodatkowo to, co zostanie w garnku doskonale nada sie nastepnego dnia do wymieszania z makaronem. :)
Pieczone, rolowane piersi z kurczaka, nadziane szpinakiem i ricotta, w panierce z bulki tartej i parmezanu, z sosem pomidorowym i mozzarella.
bissara u mnie dzisiaj
Krysiu, bób dałaś surowy, czy podgotowany?
surowy, tylko obrany wcześniej ze skórki
Ło mamciu jak smakowicie wygląda. Czy możesz zdradzić jak to robiłaś?
zaraz sobie sam w głowie poukładam wszystko co dawałam i napiszę przepis. Mnie smakowało bardzo. Ślubnemu też. I nawet nic nie doprawiał
Króluje prostota: do wyboru - pierogi z kaszą gryczaną i cebulą lub pierogi z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem :)
Uwielbiam pierożki wszelakiego rodzaju i mogłabym wciągać je stale :) A na tych fotkach wyglądają szczególnie apetycznie, aż dostałam ślinotoku :)
Boszsz, chyba wszystkie fotki zacznę zamiast na stole na tapczanie byle jak robić i przy żadnym oświetleniu
Na tapczanie czy też na dywanie, nieważne, ale zawsze apetycznie się prezentują
Dziś okazało się, że pierogi z farszem z kaszy i cebuli są doskonałe również na zimno - wciągnęliśmy bez bez podgrzewania :)
A na ciepło będzie pomidorówka z ryżem :)
Właśnie, na ciepło czy na zimno zawsze są pyszne i dlatego tak bardzo je lubię. :)
A na pomidorówkę też zawsze mam ochotę, bo to także jedna z ulubionych moich zupek. :)
Pomidorówka jest zupą cudną, ponieważ można ją zrobić na milion sposobów. U mnie ostatnio często gości taka na prawdziwym rosole i słoiczkowym koncentracie pomidorowym :)
Otóż to, można ją przygotowywać różniście. A taka prawdziwa, to już w ogóle miodzio. :)
Zupa krem z porów z lanymi kluseczkami, na drugie- pulpety z indyka w sosie pieczarkowym, kasza gryczana, ogórki małosolne.
Zupy krem z porów z lanymi kluseczkami jeszcze nigdy nie jadłam - zdradzisz przepis? :)
Wywar na skrzydełkach + włoszczyzna, którą później wyciągam, zostawiam ino marchewki. Trzy pokrojone pory + parę ziemniaków. Blenderuję, gdy miękkie. na to wprost do zupki leję lane kluski i słodka śmietanka 12 %. To był eksperyment, ale wyszedł smaczny. Pomogłam
? A i tymianek.
No w życiu bym nie wpadła, że taki prosty przepis
Musiałabym spróbować "na chałupkach", bo tak na samo wyobrażenie, to jakoś ciężko mi połączyć smaki zblendowanych ziemniaków i klusek lanych
Tak samo gotuje "porowa"( cztery dorodne pory-biale czesci) - ale jak mawia Wkn.....wege.Na koncu na goraca zupe wrzucam starty zolty ser(nie wolno zagotowac) i "on" sie tak fajnie ciagnie jak kluseczki.Uwielbiamy taka zupke.
Dopisano 2016-7-10 23:3:52:
Podaje z grzankami.Filet z kurczaka z marchewką, zielonym groszkiem i zielonym pieprzem w sosie koperkowo-porowym, ziemniaczki, duszone pieczarki z cebulką :)
Nic wykwintnego, nic wyszukanego, w prostocie siła- młode ziemniaki z koperkiem i kwaśne mleko:)
Jutro "zaszalejemy", bo będą skrzydełka w ketchupie i miodzie z mieszanką sałat:)
Takie tam na szybko .....
Jadłabym bardzo takie tam szybko - myślę, że niejeden dałby się pokroić za przepis.
Nie będziemy nikogo kroić ... tylko mięso na mielone mielić
. To wkład mego ślubnego (łopatka i boczek ). Kurki z pod Płocka .. fasolka i pietrucha od Zosi a ziemniaki od naszego sąsiada ze wsi zza płota . Ot i cały obiad, jutro bisujemy
.
Zupa grzybowa, głównie kurkowa :)
Fajna taka zupka ... a miąsko jest ??
Nie, ani ciut ciut, chudy boczek został do planowanej na jutro jajecznicy z kurkami i cebulą do ziemniaków i mizerii :)
Pięknie wygląda zupa... ale pytanie mam czy w niej są ziemniaki i makaron? bo to takie długie to chyba makaron :)
W zupie są cząstki ziemniaków i odrobina makaronu spatzle :)
Wiejski obiad kurkowy :)
Czas na nowy watek bahus, bo ten juz dlugi!
Halibut i przesadne dodatki hihi.
Ale zgłodniałam ...mniam :)
Misia, to wpadaj zostały jeszcze dwa kawałki :)))) Tylko, jak sama widzisz, nie licz na dodatki , no może ogórka małosolnego znajdę hihi
Rybka z cytrynką wystarczy
.
Ja bez dodatków zjem ! :)
Przecudnie wysmażony. Czym przyprawiasz?
Wkn, dzisiaj Twoją wegetą :)), cytryną i pieprzem. Czasami udziwniam np miażdżę czosnek z koperkiem , cytryną, wegetą, czasami jakieś świeże zioła dodaję. Najlepszy dla mnie jest jednak najprostszy, taki jak dzisiaj :)
Uwielbiam z tymiankiem.Oj jeszcze pare tygodni i w Sopocie bede ucztowac.
Byle pogoda Ci dopisała bo tam całą kase można wydać nie tylko na rybki w 1 dzień.
No proszę, proste najlepsze :)
Pyszniasty, mniam, mniam... :))
Kontynuacja tutaj KLIK