Na mięsie, najlepiej np. wędzone żeberko z zasmażką na słonince z cebulką. Kapusta kiszona oczywiście. Do tego na koniec dodaję obranego ze skórki pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Daje wspaniały kolor.
Można i kapuśniak na słodkiej kapuście ... na czasie, bo młodą soczystą kapustę i młode warzywa tak mamy krótko. Zerknij proszę .. może zainspiruje Ciebie .. ))
Kapuśniak to zupa natomiast bigos to trochę inna bajka.Kwestia jeszcze dotyczy z jakiej kapusty tworzymy danie ponieważ kazdy rodzaj kapusty wymaga innego wsadu.
Tingro .... pytanie dotyczyło kapuśniaku a nie bigosu.. Kapuśniak to zupa (słodka czy kwaśna ) a bigos to danie . Spokojnie możesz założyć nowy osobisty wątek ... bigos czy kapuśniak ...oto jest pytanie ?
Przyjmuję pozdrowienia te słoneczne, bo akurat słonka u mnie brak Tiaa odnośnie linku ... nic odkrywczego (dla mnie ) . Nie miałabym odwagi nazwać kapuśniaku z bigosu to tak jakby z gulaszu zrobić ... gulaszową )). Dolać wody i parę ziółek i ziemniaki .. ot i mamy nowoczesną kuchnię .. ))) Nie myślę, że stawiasz głupie pytania tylko ..... trochę naiwnę , biorac pod uwagę Twój staż kuchenny ))
Pary z gęby nie puszczę , dopóki sama nie zrobię.... )) Mam jeszcze w pamięci ten smak a w głowie przepis. Jeśli dokładnie odtworzę to bardzo chętnie podzielę się z Wami .. Póki co ... cierpliwości .. Sąsiadko zza miedzy .
U mnie kapuśniak to kapuśniak czyli zupa na wywarze z mięsa z dodatkiem warzyw i tylko z kwaszonej kapusty. Robię podobnie jak Aggusia. Zupa z dodatkiem słodkiej kapusty to już zupa jarzynowa, w poznańskiej gwarze eintopf. Pamiętam też, że ciocia robiła zupę jarzynową ze słodką kapustą ale zakwaszała ją octem. Nazywała się Ślepe Ryby ;)))
U mnie kapusniak tylko z kwasnej kapuchy i to taki co to gebe wykrzywia a lycha stoi :) Obowiazkowo musi byc jakie zebro wedzone i skwareczki z boczku wedzonego. Czasami kwalek jalowcowej przysmazonej.
Ooo to mam coś dla Ciebie ... gołąbki z kiszonej kapuchy ... Pomiędzy poszatkowaną kapustę w beczce dębowej wkłada się całe główki kapusty .. Po ukiszeniu całej beki , kiedy zimą natrafisz na taka głowę kapusty faszerujesz mięsem i kaszą i podsmażasz a następnie podduszasz ...Takie gołąbki na kwaśno )) Pychooota ... ))
Miesz megi ....kiedyś ciotka mnie uraczyła takimi gołąbkami właśnie. Ale nie wiem czy żle zrobiła czy co ale były tak paskudne, że wyrzuciłam. Nikt nie chciał jeść. To był zupełnie inny smak.
Ze słodkiej kapusty też gotuję kapuśniak a szczególnie z młodej.Na wywarze mięsnym,dodaję startą marchewkę,ziemniaki i ja preferuję koncentrat pomidorowy zamiast pomidorów.Z przypraw,ziele angielskie,pieprz sól.Mozna zamiast ziela dodac na końcu koperek.
Rzadko robię kapuśniak, bo więcej jemy takiej kapusty duszonej z innymi warzywami i mięsnymi dodatkami lub też solo albo bigos. Jeżeli już kapuśniak, to ja lubię, ale ze słodkiej kapusty, ale robię też mieszany ze słodkiej i kiszonej kapusty z warzywami razem z ziemniakami i pomidorami lub przecierem pomidorowym z przyprawami na mięsku drobiowym lub giczy wieprzowej i wędzonki oraz z dodatkiem skwarek ze świeżego i wędzonego boczku. :)
Ze slodkiej kapusty- na samych warzywach, bez miesa. Kwasna kapusta to juz obowiazkowo mieso, cos wedzonego... Zima kwasnica, latem lzejsza wersja wlasnie ze swiezej kapusty. Obowiazkowo z ziemniakami. :) chyba ostatnio 2 lata temu gotowalam ktoras z wersji, czas przypomniec domownikom o kapusniaku. :)
Jaki kapuśniak wolicie gotować/jeść ? wegetariański czy na mięsie/ bądż z kiełbasą?
Na mięsie, najlepiej np. wędzone żeberko z zasmażką na słonince z cebulką. Kapusta kiszona oczywiście. Do tego na koniec dodaję obranego ze skórki pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Daje wspaniały kolor.
Można i kapuśniak na słodkiej kapuście ... na czasie, bo młodą soczystą kapustę i młode warzywa tak mamy krótko. Zerknij proszę .. może zainspiruje Ciebie .. ))
http://wielkiezarcie.com/przepisy/parzycha-parzybroda-slodki-kapusniak-30083354
Uwielbiam kapuśniak z młodej kapusty. W tym tygodniu koniecznie muszę ugotować.
No niech zgadnę ... Poznanianką jesteś lub ''Okoliczna''.
Dokladnie :)
A ja nie bardzo rozumiem pytanie:) Kapusniak czy bigos, jaka jest roznica?
Kapuśniak to zupa natomiast bigos to trochę inna bajka.Kwestia jeszcze dotyczy z jakiej kapusty tworzymy danie ponieważ kazdy rodzaj kapusty wymaga innego wsadu.
Dziekuje:)
Tingro .... pytanie dotyczyło kapuśniaku a nie bigosu.. Kapuśniak to zupa (słodka czy kwaśna ) a bigos to danie . Spokojnie możesz założyć nowy osobisty wątek ... bigos czy kapuśniak ...oto jest pytanie ?
Cudnie, bardzo sie ciesze, ze masz wesolo z moim wlasnym watkiem:)))))
A pytanie moje nie jest takie glupie jak myslisz, poczytaj sobie jak z bigosu robia kapusniaki:))))
http://kuchnia.blomedia.pl/tag/kapu%C5%9Bniak%20na%20bigosie#
Pozdrawiam slonecznie:)
Przyjmuję pozdrowienia te słoneczne, bo akurat słonka u mnie brak
Tiaa odnośnie linku ... nic odkrywczego (dla mnie ) . Nie miałabym odwagi nazwać kapuśniaku z bigosu to tak jakby z gulaszu zrobić ... gulaszową )). Dolać wody i parę ziółek i ziemniaki .. ot i mamy nowoczesną kuchnię .. )))
Nie myślę, że stawiasz głupie pytania tylko ..... trochę naiwnę , biorac pod uwagę Twój staż kuchenny ))
Megi65, z resztek gulaszu robia zupe gulaszowa ....a jakze :))) Osobiscie nie lubie ani kapusniaku, ani bigosu:)
A pytanie rzeczywiscie naiwne, ale widzisz, rozmawiamy na temat i to najwazniejsze:)
Megi a chyba robią z bigosu tez pierogi tylko trza przemielic :)
Troche to dziwne ,że ktos z Polski nie wie co to bigos......przeciez to staropolska potrawa nasza narodowa.
Megi mam zapytanie na Wyjcu o te kotlety sokolskie. Możesz cos podpowiedzieć bo zaraz ciekawość mnie zejżre :))
Póki co ... cierpliwości .. Sąsiadko zza miedzy .
Aaaaaaa.........myslałam, że takie smakowitosci mnie omineły.....:)
U mnie kapuśniak to kapuśniak czyli zupa na wywarze z mięsa z dodatkiem warzyw i tylko z kwaszonej kapusty. Robię podobnie jak Aggusia.
Zupa z dodatkiem słodkiej kapusty to już zupa jarzynowa, w poznańskiej gwarze eintopf. Pamiętam też, że ciocia robiła zupę jarzynową ze słodką kapustą ale zakwaszała ją octem. Nazywała się Ślepe Ryby ;)))
U mnie kapusniak tylko z kwasnej kapuchy i to taki co to gebe wykrzywia a lycha stoi :)
Obowiazkowo musi byc jakie zebro wedzone i skwareczki z boczku wedzonego.
Czasami kwalek jalowcowej przysmazonej.
Ze slodkiej nie robie bo nikt u mnie nie lubi.
Ooo to mam coś dla Ciebie ... gołąbki z kiszonej kapuchy ...
Pomiędzy poszatkowaną kapustę w beczce dębowej wkłada się całe główki kapusty ..
Po ukiszeniu całej beki , kiedy zimą natrafisz na taka głowę kapusty faszerujesz mięsem i kaszą i podsmażasz a następnie podduszasz ...Takie gołąbki na kwaśno ))
Pychooota ... ))
Miesz megi ....kiedyś ciotka mnie uraczyła takimi gołąbkami właśnie.
Ale nie wiem czy żle zrobiła czy co ale były tak paskudne, że wyrzuciłam.
Nikt nie chciał jeść. To był zupełnie inny smak.
No to ciocia cos skonciła ....stawiam ,ze kapusta była nie taka jak trzeba )))
I do takiej kapusty w beczce wkładano też całe jabłka. :)
Ze słodkiej kapusty też gotuję kapuśniak a szczególnie z młodej.Na wywarze mięsnym,dodaję startą marchewkę,ziemniaki i ja preferuję koncentrat pomidorowy zamiast pomidorów.Z przypraw,ziele angielskie,pieprz sól.Mozna zamiast ziela dodac na końcu koperek.
Rzadko robię kapuśniak, bo więcej jemy takiej kapusty duszonej z innymi warzywami i mięsnymi dodatkami lub też solo albo bigos. Jeżeli już kapuśniak, to ja lubię, ale ze słodkiej kapusty, ale robię też mieszany ze słodkiej i kiszonej kapusty z warzywami razem z ziemniakami i pomidorami lub przecierem pomidorowym z przyprawami na mięsku drobiowym lub giczy wieprzowej i wędzonki oraz z dodatkiem skwarek ze świeżego i wędzonego boczku. :)
Ze slodkiej kapusty- na samych warzywach, bez miesa. Kwasna kapusta to juz obowiazkowo mieso, cos wedzonego... Zima kwasnica, latem lzejsza wersja wlasnie ze swiezej kapusty. Obowiazkowo z ziemniakami. :) chyba ostatnio 2 lata temu gotowalam ktoras z wersji, czas przypomniec domownikom o kapusniaku. :)