Ja juz nigdy nie zamowie pizzy... Skoro swietnych pizzerii mam tu pod dostatkiem :) kolo domu 5 z czego 4 rewelacyjne. Do ulubionej niestety musze stoczyc sie na dol, ale za to kalorie spale pod gorke. :D
Makaron swiezy na musie z bobu z pecorino, pieprzem i parmezanem, makaron z prawdziwkami, poledwica z musem ze sliwek kalifornijskich i migdalami z torcikiem z baklazana, mozzarell i pomidora z ziemniakami z pieca. Deser czekoladki recznie robione i kawa orzechowa. Pozniej zmiana lokalu. W miedzyczasie zlot fanow Fiata. :) Randka, znaczy, udana. :)
Wklepane. Za jakiś czas pod przepisem znów będzie można dodawać komentarze. Bułeczki można piec z dodatkiem żółtego sera lub go pominąć, dodawać czosnek do masła bazyliowego lub z niego rezygnować. Bułeczki w każdej wersji wychodzą pyszne. Polecam :)
( wczoraj) Wieniec drożdżowy ... wymyślony w drodze do pracy ... ciasto krucho - drożdżowe z dodatkiem chili, czosnku i oregano ... nadzienie to od dołu szynka, podsmażone pieczarki z cebulą, ser żółty, grillowana papryka bez skóry, salami i ser żółty:)Podany z sosem czosnkowym ;)
400 g pomidorków, przekrojonych na dwie lub cztery części
3 ząbki czosnku cienko pokrojone
1 duża cebula, bardzo, bardzo cienko pokrojona
3 gałązki świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielono czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki
4-41/2 szklanki zimnej wody
do podania kilka łyżeczek oliwy, świeżo starty parmezan, liście bazylii.
Na dnie dużej patelni układamy wszystkie składniki, zalewamy wodą, doprowadzamy, stale mieszając, do wrzenia i gotujemy, mieszając tak długo, jak napisano na opakowaniu makaronu. U mnie 13 minut. Woda prawie w całości wyparuje, utworzy się sos, który możemy doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy posypane serem, bazylią, skropione oliwą.
W łikend dla syna na parapetówkę przygotowałam babeczki z tuńczykiem, tortilla z serkiem chrzanowym,łososiem i sałatą, drożdżowe ślimaki o smaku pizzy,sakiewki ze szpinakiem i serem z ciasta francuskiego:)
Misiu, powinnaś pomyśleć o założeniu własnej restauracyjki żeby dostać taką gwiazdeczkę... :)) No chyba że już ją masz, to wtedy wszystko jest możliwe... :))
Lea nie prowadzę restauracji :). Zawodowo prowadzę sklep ;). Gotowanie to moja pasja,przy tym odpoczywam i się relaksuję ,towarzyszą mi wtedy różne uczucia.Kręci mnie czy coś mi się uda,czy nie,co wyjdzie.Uwielbiam rozpieszczać rodzinę i znajomych.Największą przyjemnością są dla mnie słowa : " mamo to jest pyszne","Aga to jest to ... ten smak", " miśka to wygląda bosko". Lubię zarażać ludzi swoją pasją ... a tak się dzieje np na fb i to też jest fajne :) ... no i miłe słowa od Was na Wielkim Żarciu są dla mnie ogromną nagrodą. A gwiazdeczki są przeznaczone dla tych Wielkich ... a ja to zwykła baba jestem, z pasją , którą kocham :)
Misiu, masz rację, najbardziej cieszą miłe słowa naszych najbliższych i to się liczy, że im smakuje... :) Ja też "zaraziłam" się tą pasją, ale już w mniejszym stopniu, ponieważ moi najbliżsi są stale w rozjazdach, ale mimo wszystko tak troszkę pichcę sobie... :)
Dziękuję Małpiatko :)Wiem ,że przepisów brak,a to stąd,że po pierwsze na WŻ jest dużo podobnych przepisów.Mam obawy ,że ktoś będzie miał do mnie pretensje ,że wykorzystałam Jego przepis... i po drugie dużo potraw robię spontanicznie na tzw " oko".Jeśli Ty albo Ktoś będzie coś potrzebował zawsze wyślę pw lub wstukam na forum.Postaram się też wstawiać przepisy :)
Misiu, czekamy na te właśnie przepisy....spontaniczne czy podobne do innych:) nie ma się co przejmować podobieństwami jeśli nic od nikogo nie przeklejasz i sama redagujesz i sama miąchasz po swojemu:)) To będzie Twoja ,,książka kucharska". Spisuj więc na karteczkach twory i wytwory i to czym masz ochotę się podzielić z nami, przełóż na przepis..... Mi też chyba w dwóch już teraz przepisach ,,powiedziano" że podobne są....ble ble ble, ale ja tworze swoje miejsce przepisowe i od nikogo niczego nie kopiuję, podaję skąd i jak i po wytestowaniu wstawiam jeśli mam ochotę lub inni mają. To czekamy:))
Dzisiejszy zimny bufet gotowy ;)...Placki tortilli w trzech smakach ... szpinak, biały ser,czosnek, chili...sałata,pomidor,salami,ser pleśniowy,majonez...sałata,pasta z tuńczyka,papryka konserwowa,majonez...Koreczki z salami,serem żółtym,papryką konserwową i oliwką...Kanapki...Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka...Pieczone śliwki suszone,zawijane w boczek wędzony... Ciasto francuskie,nadziewane szpinakiem i serem żółtym z dodatkiem chili i czosnku. :)
Wspaniała uczta... :)) Wszystko tak pięknie i smakowicie się prezentuje, że nie można oderwać wzroku, a ślinianki przy takim widoku ostro pracują... :))
Bardzo proszę :) Sałatka śledziowa... Dwa troszkę wymoczone,pokrojone w paseczki matiasy,kawałek posiekanego pora,4 ugotowane,pokrojone w grubą kostkę jajka,5 dag startego żółtego sera,słoik odsączonych buraczków w zalewie octowej ,majonez ,grubo mielony zielony pieprz.Wszystko razem wymieszać,doprawić do smaku.Ja dodatkowo odparowałam część zalewy z buraczków do konsystencji syropu i dodałam do sałatki.
Resztka wczorajszej sałatki z przepisu (na pierwszy rzut oka dość dziwnego) mojej mamy - kurczak, makaron w kształcie ryżu, brokuł, feta, suszone śliwki, prażony na sucho słonecznik, starta surowa marchewka i sos majonezowo-jogurtowy. Przepyszna!
ja nic dziwnego w tym przepisie nie widzę :D uwielbiam takie sałatki, kilka dni temu robiłem bardzo podobną z tym, że makaron zastąpiłem kaszą jaglaną - polecam eksperymentowac :)
Szybka sałatka, pieczywo, masło.
Do wyboru sushi lub dania kuchni indyjskiej. :)
Galareta z nóżek i karczku+pieczywo
To ja proszę sushi...
Niiii ma ja pożarłam
ja dziś zamówię sobie pizzę
Ja juz nigdy nie zamowie pizzy... Skoro swietnych pizzerii mam tu pod dostatkiem :) kolo domu 5 z czego 4 rewelacyjne. Do ulubionej niestety musze stoczyc sie na dol, ale za to kalorie spale pod gorke. :D
Swojski chlebek + dodatki według upodobania :)
Z ziarnami?
Tak i z dużą ilością różnych dodatków ... :)
Sobotnia kolacja z grilla, i świetna sałatka :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30007112
Makaron swiezy na musie z bobu z pecorino, pieprzem i parmezanem, makaron z prawdziwkami, poledwica z musem ze sliwek kalifornijskich i migdalami z torcikiem z baklazana, mozzarell i pomidora z ziemniakami z pieca. Deser czekoladki recznie robione i kawa orzechowa. Pozniej zmiana lokalu. W miedzyczasie zlot fanow Fiata. :) Randka, znaczy, udana. :)
Było pysznie...... szparagi bahusa :))
A co Wy się zmówiliście oboje na szparagowo ?
Spróbuj mggi, pokochasz je
Tak zrobię bo smaku narobiliście
Śmiało. Ciekawe, z czym ci się zapach skojarzy???? :DD
A cooo niedobre ?
Mnie smakują aczkolwiek nie wychwalam pod niebiosa, widocznie mam prostackie podniebienie. A zapaszek mają specyficzny!
Kusi mnie by spróbować...no wiesz ja tez jak piesek francuski zawsze inaczej niż wszyscy....
Spróbuj, spróbuj, raz się żyje! A może pokochasz?
No co Ty aż taką fanką żarcia nie jestem
Wczorajsza kolacyjka :)
Misia, ależ to pięknie, wykwintnie podane!
Dziękuję :)
Jezu Maria! To jakaś imprezowa kolacja czy "zwykła"?:) Jeśli tak serwujesz swojemu mężowi na co dzień to mu ZAZDROSZCZĘ!:)
To taka troszkę imprezowa kolacyjka ,ale o męża też lubię zadbać .
Blaszka hog-dogów
Lasagne wiosenna :)
Pizza z boczkiem ,kiełbasa ,papryka i ogórkiem
sushi
Chleb z pieca opalanego drewnem, doskonałe pomidory, świeża bazylia, sól himalaj i dobra oliwa...oto składniki sukcesu. Bruschetta.
Cóż poradzić na miłość? :)
Krewetki, grillowane warzywa, sery, wedliny, ricotta pieczona z lesnymi owocami...
Można z rozpędu zjeść monitor, takie pyszności robisz i tak pięknie je przedstawiasz tutaj, mniam.
Domowej roboty hamburgery :) z rukolą, czerwoną cebulą, korniszonem i cheddarem :)
Bułeczki bazyliowo-czosnkowe :)
przepis proszę :)
Będzie jutro - właśnie grzecznie wklepuję.
Wklepane. Za jakiś czas pod przepisem znów będzie można dodawać komentarze.
Bułeczki można piec z dodatkiem żółtego sera lub go pominąć, dodawać czosnek do masła bazyliowego lub z niego rezygnować. Bułeczki w każdej wersji wychodzą pyszne. Polecam :)
http://wielkiezarcie.com/dziugas/recipes/13864803668414848460
A do ulubionych dodać będzie można?
Obłęd :)
Wczoraj na kolację cebularze w wersji wypasionej Niestety dziś zostało po nich tylko wspomnienie
Kolacyjnie ... szynka szwarcwaldzka z melonem ;)
( wczoraj) Wieniec drożdżowy ... wymyślony w drodze do pracy ... ciasto krucho - drożdżowe z dodatkiem chili, czosnku i oregano ... nadzienie to od dołu szynka, podsmażone pieczarki z cebulą, ser żółty, grillowana papryka bez skóry, salami i ser żółty:)Podany z sosem czosnkowym ;)
Piękności Bardzo Apetyczne:))
Kanapki z pastą z bobu - po mojemu :)
Pyszne są wszelakie pasty z warzywek, a już z takim apetycznym chlebkiem, to już poezja :)
No dzięki :)
Jogurt, siemię lniane, pół banana, woda z miodem, solą i cytryną, i 10 km nogami :)
Chlebek do odrywania z maslem, czosnkiem, swiezymi ziolami i parmezanem. 50 puszystych kuleczek, ktore kazdy sobie odrywa do woli. :)
Chlebek do odrywania z maslem, czosnkiem, swiezymi ziolami i parmezanem. 50 puszystych kuleczek, ktore kazdy sobie odrywa do woli. :)
Ooojjj!!! Ładniusi....Mniami:)) Jak aż tyle tych kuleczek, to ja sobie tysz skubnę.....nikt nie zauważy
Czyli razem 100?
Pięknie i smakowicie się prezentuje. Ciaśniutko poukładane, dlatego sporo się zmieściło. Pewnie był wielgaśny... :)
Cala blaszka hawajskich buleczek przelozona salatka z pieczonym kurcakiem i winogronami.
Pizza z bakłażanem..
Grillowane oscypki z boczkiem
Trzaśnięte, pieczone ziemniaki z serem. :)
Całkiem apetyczne te ziemniaczki... :)
Z jednego gara. :)
o i jakie to wyszło ;>
O dziwo bardzo smaczne!
Makaron ma to do siebie,że uwielbia takie połączenie :) A ja zresztą też
Tylko zazwyczaj gotuje sie go osobno :) a tu wszystko razem w 12 minut. :)
...też myślałam, że pokażesz efekt końcowy
Pewnie, ze pokaze, jak tylko dorwe sie do komputera.
Mścicielka
Coś jak moje spaghetti z kalafiorem. Bardzo smaczne, mało fotogeniczne. :)
W łikend dla syna na parapetówkę przygotowałam babeczki z tuńczykiem, tortilla z serkiem chrzanowym,łososiem i sałatą, drożdżowe ślimaki o smaku pizzy,sakiewki ze szpinakiem i serem z ciasta francuskiego:)
Szacun!:) Podziwiam umiejętności i zapał..:)
Dziękuję.
Oj, ładne i zapewne pyszne. Zacznę o takich myśleć koło Świąt, gdy zbliży się czas sylwestra :)
Dziękuję.
Same smakowite wspaniałości... :))
Mniammmm :)
Kolacyjka ... jajka na sałacie z odrobiną majonezu,pomidorem i kiełkami pora :)
Przygotowany na kolację ... dorsz w galarecie :)
Misiu staraj sie o Gwiazdkę Michelin-dla najlepszego kucharza:)
Hahaha :) Bajaderko przesadzasz .
Misiu, powinnaś pomyśleć o założeniu własnej restauracyjki żeby dostać taką gwiazdeczkę... :)) No chyba że już ją masz, to wtedy wszystko jest możliwe... :))
Lea nie prowadzę restauracji :). Zawodowo prowadzę sklep ;). Gotowanie to moja pasja,przy tym odpoczywam i się relaksuję ,towarzyszą mi wtedy różne uczucia.Kręci mnie czy coś mi się uda,czy nie,co wyjdzie.Uwielbiam rozpieszczać rodzinę i znajomych.Największą przyjemnością są dla mnie słowa : " mamo to jest pyszne","Aga to jest to ... ten smak", " miśka to wygląda bosko". Lubię zarażać ludzi swoją pasją ... a tak się dzieje np na fb i to też jest fajne :) ... no i miłe słowa od Was na Wielkim Żarciu są dla mnie ogromną nagrodą. A gwiazdeczki są przeznaczone dla tych Wielkich ... a ja to zwykła baba jestem, z pasją , którą kocham :)
Misiu, masz rację, najbardziej cieszą miłe słowa naszych najbliższych i to się liczy, że im smakuje... :) Ja też "zaraziłam" się tą pasją, ale już w mniejszym stopniu, ponieważ moi najbliżsi są stale w rozjazdach, ale mimo wszystko tak troszkę pichcę sobie... :)
Lea i to jest to :)
Gdybyś jeszcze dzieliła się z nami tymi wspaniałościami to byłoby super!:) A tu tylko jeden malutki przepis..;) Niewątpliwie masz talent..:)
Dziękuję Małpiatko :)Wiem ,że przepisów brak,a to stąd,że po pierwsze na WŻ jest dużo podobnych przepisów.Mam obawy ,że ktoś będzie miał do mnie pretensje ,że wykorzystałam Jego przepis... i po drugie dużo potraw robię spontanicznie na tzw " oko".Jeśli Ty albo Ktoś będzie coś potrzebował zawsze wyślę pw lub wstukam na forum.Postaram się też wstawiać przepisy :)
Misiu, czekamy na te właśnie przepisy....spontaniczne czy podobne do innych:) nie ma się co przejmować podobieństwami jeśli nic od nikogo nie przeklejasz i sama redagujesz i sama miąchasz po swojemu:)) To będzie Twoja ,,książka kucharska". Spisuj więc na karteczkach twory i wytwory i to czym masz ochotę się podzielić z nami, przełóż na przepis.....
Mi też chyba w dwóch już teraz przepisach ,,powiedziano" że podobne są....ble ble ble, ale ja tworze swoje miejsce przepisowe i od nikogo niczego nie kopiuję, podaję skąd i jak i po wytestowaniu wstawiam jeśli mam ochotę lub inni mają. To czekamy:))
Paszteciki i barszcz czerwony.
Dzisiejszy zimny bufet gotowy ;)...Placki tortilli w trzech smakach ... szpinak, biały ser,czosnek, chili...sałata,pomidor,sal ami,ser pleśniowy,majonez...sałata ,pasta z tuńczyka,papryka konserwowa,majonez...Koreczki z salami,serem żółtym,papryką konserwową i oliwką...Kanapki...Brzoskwinie faszerowane pastą z tuńczyka...Pieczone śliwki suszone,zawijane w boczek wędzony...
Ciasto francuskie,nadziewane szpinakiem i serem żółtym z dodatkiem chili i czosnku. :)
No, noooo jestem pod wrażeniem........Chyba jakaś imprezka się szykuje:)
Misia zgłoś się do MasterChefa.....taki talent się marnuje :(
Dziękuję Iwett :).Na MasterChefa namawiała mnie siostra,która pracuje m.in.dla TVN, ale nieee...to nie dla mnie .
Rozumiem, nie każdy ma parcie na szkło i jeszcze ta trema........... Ale zdolna to jesteś :)
Dzięki .
Jadę na te imprezę!! I KONIEC
Dawaj Renia ... czekam :)
Istne szaleństwo kulinarne!
Wszystko zjedzone... jak nigdy .
Nie dziwię się takie smakołyki
Wspaniała uczta... :)) Wszystko tak pięknie i smakowicie się prezentuje, że nie można oderwać wzroku, a ślinianki przy takim widoku ostro pracują... :))
Dziękuję.
Takie ziemniaki z boczkiem, cebula i rozmarynem.
Śledzikowo )))
Obie wersje wyglądaj bardzo zachęcająco.
...a dziękuję bardzo ..
Kochana....a ładnie to tak się drażnić?
Propozycja sałatki na wigilijny stół i nie tylko ;)
Pięknie wygląda... :)
Dziękuję :)
Twoje potrawy to dzieła sztuki.Za każdym razem jestem pod wrażeniem.
Bardzo mi miło ,dziękuję :)
A czy mogę prosić przepis na ta cudna różowa sałatkę ?
Bardzo proszę :) Sałatka śledziowa... Dwa troszkę wymoczone,pokrojone w paseczki matiasy,kawałek posiekanego pora,4 ugotowane,pokrojone w grubą kostkę jajka,5 dag startego żółtego sera,słoik odsączonych buraczków w zalewie octowej ,majonez ,grubo mielony zielony pieprz.Wszystko razem wymieszać,doprawić do smaku.Ja dodatkowo odparowałam część zalewy z buraczków do konsystencji syropu i dodałam do sałatki.
Chili dogi, po prostu kooocham!!!
Uwędzona ,sparzona szyneczka ... do kompletu schab pieczony:)
Pyszności takie swojskie szyneczki i schabik... :) Pięknie uwędzone... :)
Resztka wczorajszej sałatki z przepisu (na pierwszy rzut oka dość dziwnego) mojej mamy - kurczak, makaron w kształcie ryżu, brokuł, feta, suszone śliwki, prażony na sucho słonecznik, starta surowa marchewka i sos majonezowo-jogurtowy. Przepyszna!
ja nic dziwnego w tym przepisie nie widzę :D uwielbiam takie sałatki, kilka dni temu robiłem bardzo podobną z tym, że makaron zastąpiłem kaszą jaglaną - polecam eksperymentowac :)
Była sałatka kolacyjna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Mnie początkowo ten skład zadziwił, ale wyszła super. Masz rację z eksperymentami - bez nich nie odkrywalibyśmy nowych smaków..;)
Śledź ...po kaszubsku oraz z cebulką i suszonymi śliwkami :)
Troszkę kalorii na ten mróz ... zapiekany boczek ze śliwką suszoną,na miksie sałat ... wszystko skropione sokiem z cytryny.
Z serii LUBIĘ TO ... szaszłyki z łososia z ananasem i suszonymi śliwkami na miksie sałat ... wszystko skropione sokiem z cytryny :)
Sałatkę z groszku z majonezem i do tego kanapki z jajkiem, ketchupem i rukolą ;)
Jajko na twardo ... Warzywa... Odrobina majonezu :)
Kolejny wątek kolacyjny
http://wielkiezarcie.com/forum/14346954325916687923
Kolejny w nowym roku wątek kolacyjny tutaj:
Kolejny w nowym roku wątek kolacyjny tutaj: