Nie bijcie... wiem, że temat był wałkowany tysiąc razy, ale uwierzcie mi, że przy 4 miesięcznej córce trudno jest grzebać w necie za przepisami. :( Poza tym dzięki niej przechodzę mały odwyk od WŻ :(
Ale do rzeczy... szukam przepisu na ciasto, które będę mogła zrobić kilka dni wcześniej i bez konieczności trzymania go w lodówce. No i potrzebuję przepisu na jakieś mało absorbujące w wykonaniu przekąski. Myślałam o kruchych babeczkach na słono z jakimiś dodatkami w środku tylko pytanie czy takie suche babeczki wytrwają przez 3-4 dni i jaki ewentualnie farsz do środka zrobić?
Ewo,korpusiki babeczek możesz upiec wcześniej i przechować je w metalowej puszce,przed podaniem nadziać i zapiec.Nadzienie może być z pieczarek podsmażonych z cebulką a na wierzch ser żółty. Z ciast możesz zrobić np.kaszaka inaczej grysikowca tzn.pieczesz placki miodowe - też możesz upiec je wcześniej - i placki miodowe przekładasz masą grysikową na ciepło lub na zimno,jeśli przełożysz ciepłą masą to placki szybciej odwilgną.Można też zrobić tak:placek miodowy posmarować dżemem,następnie kremem i położyć kolejny placek miodowy i znów dżem,krem i placek itd.
Nie bijcie... wiem, że temat był wałkowany tysiąc razy, ale uwierzcie mi, że przy 4 miesięcznej córce trudno jest grzebać w necie za przepisami. :( Poza tym dzięki niej przechodzę mały odwyk od WŻ :(
Ale do rzeczy... szukam przepisu na ciasto, które będę mogła zrobić kilka dni wcześniej i bez konieczności trzymania go w lodówce. No i potrzebuję przepisu na jakieś mało absorbujące w wykonaniu przekąski. Myślałam o kruchych babeczkach na słono z jakimiś dodatkami w środku tylko pytanie czy takie suche babeczki wytrwają przez 3-4 dni i jaki ewentualnie farsz do środka zrobić?
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
Stęskniona za WŻ - Ewa :)
Ciasto 'Królewiec' - lepsze gdy trochę poczeka na łasuchów:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30067466
Przekąski: paszteciki (z kapustą i grzybami/mięsem/pieczarkami...)- chyba trwalsze od babeczek.
Pozdrawiam
Dopisano 2015-5-7 21:27:56:
I jeszcze jedno ciasto (im starsze tym lepsze):http://wielkiezarcie.com/recipes/30031688
Polecam orzechowca<przynajmniej ja znam taką nazwę>. Musi być zrobiony wcześniej, bo im starszy tym lepszy i bardzo prosty i szybki.