:) Nie wiem jeszcze, młody ma dzisiaj urodziny więc możliwe, że się skończy na wizycie w makdonaldzie. Istnieje też opcja, że możemy nie zdążyć wrócić na mecz więc wtedy coś tam zrobię w domu, zależy jak mi się uda wrócić z pracy :) I nie bierz tego o autorze wątku tak do siebie, po prostu człowiek się przyzwyczaił :)
Wkn ,pięknie podany Twój obiad. U mnie dzis zupa kalafiorowa , schabowy , surówka i buraczki zasmażane do wyboru, ciut kartofelków i kompot z truskawek:)
Dziękuję :D Chociaż czasem to tak wygląda, że jak zrobię zdjęcie, to zaraz lecę z powrotem do kuchni dołożyć sobie tego i owego (najczęściej surówek, ale ziemniaków o zgrozo często też)... i talerzyk już tal ładnie nie wygląda hihi ;)
A dewolaje muszę powtórzyć, zapomniałam, że to taka pychota. Może następnym razem z masłem i świeżą bazylią.
To zwykle tak jest, że dopiero na tak zwanych "chałupkach" częstowani doznajemy olśnienia, które leczy nas z kulinarnej sklerozy Dewolaja zjadłam półtora tygodnia temu i aż się trzęsłam, żeby usmażyć je w domu. Wczoraj wepchnęłam w siebie dwa (te ze zdjęcia) i będą powtórki.
Czym planujesz napakować? Samym masłem? Czy jeszcze jakimiś dodatkami?
Jeśli Ci się nie uda, to najwyżej zjesz dewolaja pustego w środku, a jeśli nie jesteś szefem kuchni w renomowanej restauracji to takie coś nie hańbi i jest jak najbardziej jadalne. Nie ma się co przejmować :) Udanego dewolajowania!
Od siebie dodam jeszcze tylko, że teraz bardziej lubię pakować w mięso masło (samo lub z dodatkami) niezupełnie twarde, lecz w telmeraturze zbliżonej do pokojowej - łatwo nadawać mu kształt podczas formowania kotletów, wszak maltretujemy je "rencyma", nadając im kształt wrzeciona, czyż nie? :)
Dziś poczyniłam pikantne krokiety... nadzienie to filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę,podsmażony z mieszanką warzyw,kukurydzą,suszonymi pomidorami. Wszystko doprawiłam przyprawami jak na zdjęciu ,płatkami chili ,dodałam starty żółty ser :)
Ty jesteś normalnie sadystka. Takie pyszności dodawać i nie podzielić się przepisami. Chyba każdy chciałby Cię porwać u uwięzić w domu jako prywatną kucharkę :)
Mggi63, witaj . Panierka to; w kolejności- mąka, jajko i 4 łyżki posiekanych orzechów zmieszanych z 1-2 łyżkami bułki tartej. To tak pi-razy-oko, wychodzi taka chrupka i aromatyczna.
Nie, bez ziemniaków. Może tak wygląda, bo dwie z trzech użytych cukinii obrałam (skórka już była słabej jakości). Ale następnym razem chyba dodam właśnie ziemniaka, albo i dwa ze względu na skrobię - tu trzeba było dać sporo mąki (a tego nie lubię), by trzymały się kupy.
Dziś u nas rumsztyk wołowy siekany,podany z karmelizowanymi jabłkami ,cebulą i natką pietruszki ... ziemniaki pieczone w kształcie róży ...miks gotowanych warzyw.Wcześniej do wyboru rosół indyczo-wołowy lub niby flaczki z mięsa porosołowego ;)
Ziemniaki kroję w cienkie plasterki , układam w szeregu,tak,żeby na siebie nachodziły,zwijam w roladkę i wkładam do formy muffinkowej,wyłożonej papierem do pieczenia. Formuję róże, smaruję olejem za pomocą pędzelka,solę i piekę ok 40 minut w 200 stopniach :)
Wczoraj muszle z ricottą i szpinakiem (dzieło mojej przyjaciółki na babskie spotkanie) dlatego dzisiaj koniecznie już mięsko ; stek wg instrukcji Bahati i buraczki zasmażane z jabłkiem wg janeczki 69.
Zasypywanie gruba, niejodowana sola morska miesa. Z obu stron obsypujemy duuuza iloscia soli, zostawiamy w temperaturze pokojowej liczac 1h na 1 cal grubosci miesa. Pozniej mieso dokladnie oczyszczamy ( oplukujemy lub czyscimy na mokro) z soli, dokladnie wycieramy. Smazymy w ulubiony sposob. :)
Widzę, że zostałem wykolegowany z "mojego" wątku, który założyłem dekadę temu. Pretekstem jest to, że podobno poprzedni "pękał w szwach". 194 posty to nie tragedia...Zwykle nowy zakładałem po 200 stu. Bywało, że i po więcej, jednak tutaj po mojej "krytyce" dotyczącej nowej strony głównej zabrano mi moje "dziecko" Ale co tam... niech Wam będzie...Przeżyję
PS. Pragnę zwrócić Wkn uwagę na fakt, że to wątek 2/2016, a nie 3/2016...Brak rutyny widoczny.... Dorotko pozdrawiam Cię i życzę miłego prowadzenia mojego wątku...
Barszcz ukraiński, schab z pieczarkami z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli, sałaty lodowej i pomidorów. To menu dwudniowe, czyli na dziś i na jutro. Jutro po prostu leżę i leczę swój kręgosłup..:)
Wczoraj Pomidorowa z pulpecikami:) Dzisiaj dla mnie Szpinak mega smaczny, mega czosnkowy i mega śmietankowy (w tym przypadku oszukany;)) do tego świeża bułeczka i niczego więcej nie trzeba Dla synusia zasmażane na maśle Naleśniki z serem opruszone kwaśną, owocową mieszanką:)) Mężowaty jadł kotleciory z karkówki z kaszą gryczaną i marynowaną papryką - fotki brak:(
Jak nie przepadam za słodkościami, to te naleśniki wyglądają bombowo! I małe pytanie - klopsiki wrzucasz do tej pomidorówki już ugotowane (podsmażone)? Czy gotujesz w zupie?
Dzięki....ja uwielbiam odsmażane naleśniory, a syn niedawno się zreflektował, że jednak pycha sprawa:)) A pulpety bezpośrednio na zupencję wrzuciłam i w niej się gotowały (surowe, obtoczone lekko w mące, nieco zagęściły zupkę) ;)
Dziś danie z kuchni bułgarskiej ... Kiełbaski kebabczeta podane na pikantnym sosie z mango,pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym,sałatka szopska. Wcześniej zupa pieczarkowa z maleńkimi pierożkami :)
Udka w chrupiącej panierce wg izaa_a . Preludium do świąt, biała kiełbasa pieczona z cebulką i białym winem. No po prostu musiałam, dostałam swojską od przyjaciół i zeżarłam. Na święta będzie ze sklepu.
Kromag, sparzoną białą obsmażam (ja na smalcu, czasami na oleju) z obu stron na rumiano. Nakłuwam widelcem (koniecznie), wrzucam piórka cebuli i chwile podsmażam. Podlewam białym wytrawnym winem, można wodą, piwem jasnym. Duża temperatura ,żeby alkohol odparował, zmniejszam ogień, posypuję zmiażdżonym czosnkiem i roztartym majerankiem i duszę pod przykryciem ok 15min. Robię też taką w piekarniku, ale ta wersja smaczniejsza.
Świetny przepis na białą kiełbasę - można wykorzystać na Wielkanoc. Wrzuć do przepisów, na pewno wiele osób skorzysta, ja też bardzo chętnie. A zdjęcie już masz :D
U mnie dziś oszukane gnocchi z resztki ziemniaków. Podane z sosem pomidorowym :) Zdjęcie nawet cyknęłam jakieś tam, ale siedzi jeszcze w aparacie.
Dziś zaserwowałam rodzince nadziewany schab w sosie mooocno paprykowym (papryka słodka,ostra i wędzona) z pieczarkami ...nadzienie to podsmażoną drobno pokrojona chuda wędzonka z cebulką i posiekany ogórek kiszony... mizeria z rzodkiewką,ziemniaki ...wcześniej zupa pomidorowa z pierożkami...z serii nic nie może się zmarnować pierogi i maleńkie pierożki ...nadzienie to mięso wołowe i z kurczaka z zupy,posiekana i podsmażona cebula oraz sos pozostały z wczorajszego pieczenia mięsa :)
Rosół z indyka i wczorajszy schab duszony z marchewką i pieczarkami plus kasza jęczmienna. A jutro postnie - śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi (siedzą od rana w lodówce).
Wszystko wygląda apetycznie, na czele z śledziami - chyba za długo to nie posiedzą :) U nas dziś na wariata robiona pseudo pizza - z resztek ciasta powstały pierożki z nutellą do odgrzania na śniadanie :)
Kiedyś często jadaliśmy "na mieście"....... Ja bym wybrała zestaw III........ daaaawno nie jadłam kebaba........ Ale jakies dziwne te ceny.........zupa droższa od mięsa a na górze jeszcze inna cena. Nie wiem jak to działa i ile kosztuje.....
U mnie dziś będzie żurek na domowym zakwasie, bo w święta podałam kupny<nie przewidziałam najazdu gości i postanowiłam ten dobry zachować dla rodziny> ze swojską białą kiełbaską i suróweczką słoikową z zielonych pomidorów.
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym, puree ziemniaczano-marchewkowe z koperkiem, sałata lodowa z pomidorkami cherry i aromatycznym dresingiem ziołowo-malinowym :)
Z pęczakiem jeszcze wątróbki nie jadłam. Jakoś przyzwyczaiłam się do tracyjnego podawania z ziemniakami albo pieczywem (mea culpa, ale ze mnie konserwa, oj).
Na obiad dziś zjadłam resztki z wczoraj, bo gamonie w domu nie zauważyły, że są w lodówce (tak dobrze je pochowałam, haha, żebym sama mogła się pożywić po pracy :D).
Dzisiejsze menu ... Menu ... Barszcz czerwony zabielany z maleńkimi pierożkami ... Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej... Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym ... Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem :)
Wczoraj: zupa ziemnaczano-fasolkowa z wędzonym łososiem, filety z piersi kurczaka z truskawkami w occie balsamicznym, do tego kuskus. A ostatnio zupa krem marchewkowo-porowa z grzankami i słonecznikiem.
Wczoraj, z braku czasu na gotowanie, stek wołowy. Szybko, bo góry wzywały, pogoda piękna i Kolorowe Jeziorka w całej krasie. Dzisiaj będzie jagnięcina, ale po wypadzie w kolejne części gór. Pogoda marzenie.
Czasami naprawdę nie ma czasu na przygotowanie obiadu, na który trzeba długo czekać. W takich sytuacjach ratują człowieka makarony z tym, co ma się pod ręką :) Bugattini z brokułami al dente, sosem śmietanowym z cebulą i marchewką, posypane prażonymi w soli płatkami migdałów, o!
Wczoraj poślednie pożywienie w knajpce na szlaku, ale deser u teściowej zrekompensował wszystko - placki ziemniaczane. Dzisiaj już w domku;obsmażone plastry szynki ze skórką i tłuszczykiem na smażonej kapuście z kminkiem.
I wszystko dzisiaj zrobisz? Jeśli tak to nieźle :)
Kluchy pełnoziarniste to takie krzywulcowate kładzione, podane z twarogiem zwykłym i skwarkami czy jakoś inaczej? Jakaś cebulka prażona, coś? Bardzo lubię kluchy, dlatego pytam :)
Wkn kluchy gotowe... rury znaczy I okraszone cebulką przysmażoną.Niiii ma czasu na sentymenty :) Ale przypomniałaś mi o kładzionych och to dopiero pychota mniammm :)
Dzięki:) Tak, pomidory są w składzie, jest i kalarepa i inne warzywa. Taka wymyślona, własna kombinacja. Dodam przepis, bo wyszła prze smacznie, tylko jeszcze się troszkę ogarnę po chorobie;)
Jeszcze do niedawna, tylko bym się skrzywiła na śledzie śmietanie do ziemniaków, ale teraz... kto wie, kto wie... całkiem możliwe, że bym chętnie zjadła. Smaki się na szczęście zmieniają, choć słyszałam taką teorię, że dzieci są wybredne, bo mają wrażliwe kubki smakowe i co nie jest smaczne, dzieciom nie smakuje. Na starość ponoć stajemy się otępiali smakowo i delektujemy się wszelkimi pleśniuchami, śmierdziuchami i truflami
Jako że mglica i mżawka nie sprzyja wędrówkom górskim, krótki spacer po lesie, zameldowanie się przy Zródełku Miłości na Przełęczy kowarskiej i chybcikiem na pierogi do teściowej. Przybyliśmy ciut za wcześnie, nie ominęło mnie lepienie i okraszanie hihi, ale ile radości, śmiechu i zabawy przy tym, oj...polecam moją teściową!!
Pomidorowa z makaronem; gulasz z dynią i pieczarkami. Na deser były racuszki z jogurtem i dżemem dyniowo-pomarańczowym. Jutro (a właściwie to dziś;)) to samo - jeśli chodzi o obiad, bo deseru już nie ma..;)
...a u nas, to takie wspomnienie Zakopca....ja zawsze w ulubionej ,,gazdowej" zamawiam takiego ziemniaka z podwójnym twarożkiem i wystarcza za cały posiłek....no jeszcze tylko skubię z talerza M nieco golonki;)
Ponieważ pyszny, oczekiwany i pożądany mundurek miał jakieś dziadowskie kropki, czarne brzydkie dziurki i paskudne spękania. Po kwadransie walki o mundurek poddałam się z jękiem żałości i obrałam do końca te biedne okaleczone ziemniaki, bo więcej miały wykrawanych kraterków niż skórki :/
Ziemniak był, wziął i bezczelnie wyszedł , więc szybka sałatka z rukolą, grilowana piersią, pomidorem, kiełkami, serem, pestkami dyni i super sosikiem słodko-kwano-pikantnym.
A ten makaron to sama robiłaś czy gdzieś kupiłaś . Kiedyś w biedronce był makaron czekoladowy ale niestety juz go nie ma a był przepyszny właśnie tak na słodko .
Hm, o ile się nie mylę, makaron nabyłam w sieci sklepów Kupiec. To zwykłe kakaowe wstążki - marki Makarony Polskie z kakao Wedel. W granatowym kartonie z okienkiem. 300g. Polecam podczas gotowania prawie solić wodę, tylko oczywiście zmniejszyć ilość soli nieco :)
No, ciekawe połączenie smaków musiało to być. U nas też był wczoraj makaron na coś w rodzaju obiadokolacji składającej się z tego, co zmiecione z lodówki, czyli:
makaron spaghetti odgrzany z sosem zrobionym na szybko z: oliwy, czosnku, soli, przyprawy na bazie suszonych pomidorów, podsmażonej cukinii oraz plasterków zielonych oliwek. Na koniec cząstki pomidorów, chwilę dusić razem z makaronem i na koniec, już na talerzu całość posypana parmezanem. Voila - niby nic, a cieszyło :)
3 tygodnie temu M. zapytal, czy jak wroci moglabym zrobic kotlety mielone, ziemniaki i marchewke z groszkiem... No pewnie, z milosci moge usmazyc znienawidzone mielone. :)
Jak zwykle z takich zestawów obiadowych, mogłabym samą marchewkę z groszkiem w towarzystwie ziemniaków jeść :) U nas dziś skrzydełka pieczone, z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Jakoś nie chciało się nic innego kombinować :)
Ych, to ja pozazdroszczę i się poślinię do niej, a na jutro, wstyd się przyznać, poleciałam do Tesco po kuroka i mieszankę chińską mrożoną, żeby choć podróbę zrobić dla głodnych po szkole dziaciaków.
Inspirowane Misią: mielone (szynkowo-boczkowe + ryż) z niespodzianką (orzech lub śliwka suszona) pieczone w piekarniku. Miały być owijane cebulą, ale zabrakło czasu i odwagi. Kiedyś zaryzykuję. Dzięki Misia za pomysł na 'faszerowane mielone' - pycha, zwłaszcza te ze śliwą:))
Podobno pyszna byla, ale niestety to nie moja "bajka".Zrobie sobie na jutro jakas potrawke z kuraka............te wszystkie soczewice i jak sie one jeszcze nazywaja moga mnie tylko grochowka zachwycic.
W niedzielę rybka...miruna zapiekana ze szpinakiem i pieczarkami,podana na pieczonych talarkach z ziemniaków...miks sałat z karmelizowaną gruszką,orzechami włoskimi,serem rokpol i sosem musztardowym :)
Weekendowo- stek z grilowaną gruszką i warzywami, rosół wołowy i roladki wołowe z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą , półmisek różnych mięs, wyśmienita sałatka śledziowa, warstwowa, z serem gorgonzola, domowe prawdziwki marynowane , no i najlepsze - ciasto z rosą (czy jakoś tak)( u przyjaciół, było pyyycha). Niedziela w domku , żeberka wg Wkn (super smak) i schabowe zwyczajne. Dziś kapusta młoda na 3 sposoby; ze śmietaną i koperkiem, ze skwarkami, delikatną zasmażką i koperkiem i z pomidorami i koperkiem.
Ostatnio: risotto z buraczkami i brie, zupa krem porowo-jabłkowa i grochowa z kaszą jaglaną i pomidorem. Dziś będzie pomidorowa kremowa z czarnuszką i grzankami, i pizza ze szpinakiem z białym sosem (i z pomidorowym druga).
Pierwszy obiad (samotny) - mizeria z cukinii i ogórka z kanapką :) Na obiad dla wszystkich będzie kotlecik drobiowy z ziemniakami i młodą kapustą duszoną z pomidorkami i koperkiem :)
Poprzedni wątek obiadowy pękł w szwach, zapraszamy do nowego!
U nas wczoraj kotlety, a dzisiaj pulpety :)
Wątek "Co dziś jecie na obiadek..." autorstwa kogoś innego niż Bahus po iluś tam latach zaglądania tu wygląda co najmniej dziwnie :)
Miło poczytać, co masz dzisiaj na obiad Glubba...
:) Nie wiem jeszcze, młody ma dzisiaj urodziny więc możliwe, że się skończy na wizycie w makdonaldzie. Istnieje też opcja, że możemy nie zdążyć wrócić na mecz więc wtedy coś tam zrobię w domu, zależy jak mi się uda wrócić z pracy :) I nie bierz tego o autorze wątku tak do siebie, po prostu człowiek się przyzwyczaił :)
Wkn ,pięknie podany Twój obiad. U mnie dzis zupa kalafiorowa , schabowy , surówka i buraczki zasmażane do wyboru, ciut kartofelków i kompot z truskawek:)
Dziękuję :D Chociaż czasem to tak wygląda, że jak zrobię zdjęcie, to zaraz lecę z powrotem do kuchni dołożyć sobie tego i owego (najczęściej surówek, ale ziemniaków o zgrozo często też)... i talerzyk już tal ładnie nie wygląda hihi ;)
A dewolaje muszę powtórzyć, zapomniałam, że to taka pychota. Może następnym razem z masłem i świeżą bazylią.
"A dewolaje muszę powtórzyć, zapomniałam, że to taka pychota."
Też zapomniałem, a nie jadłem wieki i przez Ciebie w łikend zrobię :)
To zwykle tak jest, że dopiero na tak zwanych "chałupkach" częstowani doznajemy olśnienia, które leczy nas z kulinarnej sklerozy Dewolaja zjadłam półtora tygodnia temu i aż się trzęsłam, żeby usmażyć je w domu. Wczoraj wepchnęłam w siebie dwa (te ze zdjęcia) i będą powtórki.
Czym planujesz napakować? Samym masłem? Czy jeszcze jakimiś dodatkami?
Masło i natka pietruszki chyba, się zobaczy :)
Taki jest najlepszy :)
Ze świeżym posiekanym koperkiem też bym nie pogardziła...
A ja nie umiem zrobić tych "de-volajów" buuuu
zróbcie jakiś kurs krok po kroku plisss
http://wielkiezarcie.com/artykuly/jak-zrobic-szczelne-des-volailles-z-ktorych-wyplynie-pyszne-maslo-14351304009593285309
No w mordę w wekeend robie bez wymówek, kurde po takich artykułach jeśli mi się nie uda to... "oddam fartucha"
Jeśli Ci się nie uda, to najwyżej zjesz dewolaja pustego w środku, a jeśli nie jesteś szefem kuchni w renomowanej restauracji to takie coś nie hańbi i jest jak najbardziej jadalne. Nie ma się co przejmować :) Udanego dewolajowania!
http://wielkiezarcie.com/artykuly/tajemnice-de-volaille-a-30070506
Proszę bardzo :)
Dzięki Glubba :)
Od siebie dodam jeszcze tylko, że teraz bardziej lubię pakować w mięso masło (samo lub z dodatkami) niezupełnie twarde, lecz w telmeraturze zbliżonej do pokojowej - łatwo nadawać mu kształt podczas formowania kotletów, wszak maltretujemy je "rencyma", nadając im kształt wrzeciona, czyż nie? :)
Dziś poczyniłam pikantne krokiety... nadzienie to filet z piersi kurczaka pokrojony w kostkę,podsmażony z mieszanką warzyw,kukurydzą,suszonymi pomidorami. Wszystko doprawiłam przyprawami jak na zdjęciu ,płatkami chili ,dodałam starty żółty ser :)
Ty jesteś normalnie sadystka. Takie pyszności dodawać i nie podzielić się przepisami. Chyba każdy chciałby Cię porwać u uwięzić w domu jako prywatną kucharkę :)
Makaron z brokułami, szynką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym.
Teraz się rozmarzyłam - zjadłabym taglatelle z oliwą, brokułami, boczkiem i orzechami pinii, mrrr...
Dziś na życzenie moich synów będzie obiadokolacja i pyszne zapiekanki z pieczarkami, wędliną i serem... rany już mi cieknie ślinka :)
Zupa gulaszowa
Kieszeń z pleśniakiem, pomidorem suszonym i bazylią w orzechowo-pietruszkowej panierce.
A ta kieszeń to z jakich spodni... że tak spytam?
Renatko hihihihi, a z takiego jegomościa wagi koguciej
A panierkę to w jaki sposób tworzysz kochaniutka ?
Mggi63, witaj . Panierka to; w kolejności- mąka, jajko i 4 łyżki posiekanych orzechów zmieszanych z 1-2 łyżkami bułki tartej. To tak pi-razy-oko, wychodzi taka chrupka i aromatyczna.
Dzięki pikne
Placki marchewkowo-cukniowe ze śmietaną.
Sama marchew i cukinia czy jakiś ziemniaczek tez sie tam ukryl ;> ?
Nie, bez ziemniaków. Może tak wygląda, bo dwie z trzech użytych cukinii obrałam (skórka już była słabej jakości). Ale następnym razem chyba dodam właśnie ziemniaka, albo i dwa ze względu na skrobię - tu trzeba było dać sporo mąki (a tego nie lubię), by trzymały się kupy.
Apetyczne Piękności:))
Kaszotto (z pęczaku) z buraczkami, kurczakiem i szpinakiem.
Wczoraj i dziś kopytka z sosem pieczarkowym, dziś dodatkowo rosół z makaronem i mięsem rosołowym.
Ale apetyczne zdjęcie!
U nas dziś spaghetti z sosem śmietanowo-pieczarkowym.
Dziś u nas rumsztyk wołowy siekany,podany z karmelizowanymi jabłkami ,cebulą i natką pietruszki ... ziemniaki pieczone w kształcie róży ...miks gotowanych warzyw.Wcześniej do wyboru rosół indyczo-wołowy lub niby flaczki z mięsa porosołowego ;)
Wszystko pyszne, ale te róże z ziemniaków!
Misiu, mistrzostwo !!!
Dzięki .
Jak zwykle wszystko wspaniałe... :)
Jak robiłas te rózyczki z ziemniaków?
Ziemniaki kroję w cienkie plasterki , układam w szeregu,tak,żeby na siebie nachodziły,zwijam w roladkę i wkładam do formy muffinkowej,wyłożonej papierem do pieczenia. Formuję róże, smaruję olejem za pomocą pędzelka,solę i piekę ok 40 minut w 200 stopniach :)
Wczoraj muszle z ricottą i szpinakiem (dzieło mojej przyjaciółki na babskie spotkanie) dlatego dzisiaj koniecznie już mięsko ; stek wg instrukcji Bahati i buraczki zasmażane z jabłkiem wg janeczki 69.
Mięsko pyszniaście wygląda :)
Małgosiu, ponawiam zaproszenie
I jak moj sposob sie sprawdzil? :)
Bahati superrrr. Steki okazałe, więc przeliczanie centymetrów na cale itd...itd. Dzięki wielkie
A jaki to sposob jezeli wolno spytac ?
Zasypywanie gruba, niejodowana sola morska miesa. Z obu stron obsypujemy duuuza iloscia soli, zostawiamy w temperaturze pokojowej liczac 1h na 1 cal grubosci miesa. Pozniej mieso dokladnie oczyszczamy ( oplukujemy lub czyscimy na mokro) z soli, dokladnie wycieramy. Smazymy w ulubiony sposob. :)
Czyli takie powiedzmy szybkie sezonowanie miecha na steki, dzieki na pewno wyprobuje :)
Wczoraj schab
dzis pizza w ulubionym miejscu, przy okazji spaceru. :)
Muszle nadziewane ricotta, szpinakiem, ragu, beszamel i mozzarella.
Widzę, że zostałem wykolegowany z "mojego" wątku, który założyłem dekadę temu. Pretekstem jest to, że podobno poprzedni "pękał w szwach". 194 posty to nie tragedia...Zwykle nowy zakładałem po 200 stu. Bywało, że i po więcej, jednak tutaj po mojej "krytyce" dotyczącej nowej strony głównej zabrano mi moje "dziecko" Ale co tam... niech Wam będzie...Przeżyję
PS. Pragnę zwrócić Wkn uwagę na fakt, że to wątek 2/2016, a nie 3/2016...Brak rutyny widoczny.... Dorotko pozdrawiam Cię i życzę miłego prowadzenia mojego wątku...
święci pańscy, bahus się wyczołgał z archiwum
tylko obiadu chyba nie jadł
Pierś w papirusie wg mggi63, dodatkowo posypana pieprzem dla pikantności.
O! Przypomniałaś mi bo dawno takowego cyca nie robiłam :)
Kurczak w potrawce z dodatkami ;)
Barszcz ukraiński, schab z pieczarkami z kaszą jęczmienną i sałatką z rukoli, sałaty lodowej i pomidorów. To menu dwudniowe, czyli na dziś i na jutro. Jutro po prostu leżę i leczę swój kręgosłup..:)
Biorę kurczaka z kaszą i zieleniną, bo wygląda obłędnie i idę spać - do jutra! :)
U nas zupa ogórkowa i naleśniki z serem i owocami leśnymi.
kotlety mielone wieprzowo indycze, ziemniaki tłuczone i kiszony ogórek
Zupa ogórkowa, na drugie- soczewica po etiopsku (izaa_a)- u nas z piersią kurczaka (bardzo lubimy to danie).
Zupa z zielonego groszku i pieczarek, medaliony indycze + dodatki :)
Kurczak w sosie; świeże zioła( oregano, estragon, natka pietruszki), por, pieczarki, sery, śmietana, sok z cytryny zamiast białego wina.
Wczoraj Pomidorowa z pulpecikami:)
Dzisiaj dla mnie Szpinak mega smaczny, mega czosnkowy i mega śmietankowy (w tym przypadku oszukany;)) do tego świeża bułeczka i niczego więcej nie trzeba
Dla synusia zasmażane na maśle Naleśniki z serem opruszone kwaśną, owocową mieszanką:))
Mężowaty jadł kotleciory z karkówki z kaszą gryczaną i marynowaną papryką - fotki brak:(
Jak nie przepadam za słodkościami, to te naleśniki wyglądają bombowo! I małe pytanie - klopsiki wrzucasz do tej pomidorówki już ugotowane (podsmażone)? Czy gotujesz w zupie?
Dzięki....ja uwielbiam odsmażane naleśniory, a syn niedawno się zreflektował, że jednak pycha sprawa:))
A pulpety bezpośrednio na zupencję wrzuciłam i w niej się gotowały (surowe, obtoczone lekko w mące, nieco zagęściły zupkę) ;)
Dzięki! Muszę zrobić taką pomidorową dla córy, bo pulpety uwielbia i właśnie "czerwoną zupkę z makaronem":)
Sałatka ziemniaczana i smażony sandacz. Jutro i pojutrze- kapucha z fasolą.
pulpety w sosie warzywno-ogórkowym
Stroganow ze schabu z pieczarkami i pomidorami z kaszą jęczmienną.
Dziś danie z kuchni bułgarskiej ... Kiełbaski kebabczeta podane na pikantnym sosie z mango,pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym,sałatka szopska. Wcześniej zupa pieczarkowa z maleńkimi pierożkami :)
Dzisiaj danie na szybko czyli makaron pomidorowy z papryką, pieczarkami, papryczką pepperoni z przyprawami :)
Żeberka
Udziec indyczy z pieczarkami i papryczką pepperoni, duszona kapusta, ziemniaczki :)
Paj z mięsem mielonym :)
Oooo, jaki ładny.....:)) A ciacho kruche, czy jakijsiek mieszane?
Ciasto takie jakby drożdżowe - wklepię przepis i wstawię za kilka dni :)
Super Paj... :)
Kiełbaska pieczona, kopytki, sos pieczarkowy i ogórek małosolny.
Jutro- naleśniki z serem.
Flaczki.
Krupnik, panierowany filet z kurczaka, ziemniaki, sałatka z rukoli, szpinaku, brokuła i pomidorów.
Dorsz bałtycki.
Patrycja ..super masz zawsze talerze! No o zawartości to nawet nie wspomnę ......ech ....pychota!
Iwett , dziękuje bardzo
Zupa pieczarkowa z ziemniakami; casserole z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami (i piwkiem).
Karczek w plastrach (przyprawiony wędzoną papryką i moją mieszanką do wieprzowiny) Pieczony na warzywach (ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, pieczarki, papryka)
Podany z pyszną surówką wg. Pwyso
Udka w chrupiącej panierce wg izaa_a . Preludium do świąt, biała kiełbasa pieczona z cebulką i białym winem. No po prostu musiałam, dostałam swojską od przyjaciół i zeżarłam. Na święta będzie ze sklepu.
Ta biala kielbaska wyglada oblednie :), mozna sie spytac jak ja przygotowujesz ?
Kromag, sparzoną białą obsmażam (ja na smalcu, czasami na oleju) z obu stron na rumiano. Nakłuwam widelcem (koniecznie), wrzucam piórka cebuli i chwile podsmażam. Podlewam białym wytrawnym winem, można wodą, piwem jasnym. Duża temperatura ,żeby alkohol odparował, zmniejszam ogień, posypuję zmiażdżonym czosnkiem i roztartym majerankiem i duszę pod przykryciem ok 15min. Robię też taką w piekarniku, ale ta wersja smaczniejsza.
Dzieki :)
Świetny przepis na białą kiełbasę - można wykorzystać na Wielkanoc. Wrzuć do przepisów, na pewno wiele osób skorzysta, ja też bardzo chętnie. A zdjęcie już masz :D
U mnie dziś oszukane gnocchi z resztki ziemniaków. Podane z sosem pomidorowym :) Zdjęcie nawet cyknęłam jakieś tam, ale siedzi jeszcze w aparacie.
Zrobione
Dzięki, białą już nabyłam!
Naprawdę , szybka jesteś hihihihi.
Rosół drobiowy z lanymi kluseczkami, udka duszone w cebuli i czosnku, surówka z pekinki na ostro, ziemniaczki :)
Pychota Lea ... mniam :)
Dziękuję misiu :) To taki prosty obiadek, a smaczny... :)
Lazania
Dziś zaserwowałam rodzince nadziewany schab w sosie mooocno paprykowym (papryka słodka,ostra i wędzona) z pieczarkami ...nadzienie to podsmażoną drobno pokrojona chuda wędzonka z cebulką i posiekany ogórek kiszony... mizeria z rzodkiewką,ziemniaki ...wcześniej zupa pomidorowa z pierożkami...z serii nic nie może się zmarnować pierogi i maleńkie pierożki ...nadzienie to mięso wołowe i z kurczaka z zupy,posiekana i podsmażona cebula oraz sos pozostały z wczorajszego pieczenia mięsa :)
Misu, u Ciebie, to jest dopiero wspaniała wyżerka, aż jęzorek sam ucieka... mniam... :))
Nooo kochana ja czekam kiedy Ty w końcu restaurację swoją otworzysz.....:))
Bo to nie może być abyś takie smakołyki serwowała tylko rodzinie..........
Misiu a mogłabyś czasami wrzucić jakiś przepisik na swoje konto......bo jak podajesz na forum to póżniej się zapomina, umyka a tak to będzie.......
Końcóweczka zupy, spaghetti z indykiem.
Indyk w ostrym sosie curry, ziemniaczki ze szczypiorkiem, surówka z kapusty pekińskiej :)
Rosół z indyka i wczorajszy schab duszony z marchewką i pieczarkami plus kasza jęczmienna. A jutro postnie - śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi (siedzą od rana w lodówce).
Wszystko wygląda apetycznie, na czele z śledziami - chyba za długo to nie posiedzą :)
U nas dziś na wariata robiona pseudo pizza - z resztek ciasta powstały pierożki z nutellą do odgrzania na śniadanie :)
Sorry, ze spytam.........czy te tak apetyczne sledzie nie zgorzknieja od orzechow.Pomysl bardzo mi sie podoba.
Absolutnie nie! Ręczę, że są pyszne i mogą długo stać. To nasz ulubiony sposób na śledzie.
Fajnie, sprobuje.......zalewasz je olejem, czy wystarczy ten z pomidorow?
Tylko ten z pomidorów, spokojnie wystarczy bo do tego dodajemy jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego.
Rybki :)
U nas dziś na obiadek prosty makaron z sosem pomidorowym albo serowym, ale za to jutro żurrrrrek na domowym zakwasie! :)
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą w sosie pomidorowym z cebulką, do tego ziemniaki.
Chociaż wolę połączenie zwykłej kiełbasy z fasolą, muszę przyznać, że pięknie wygląda!
Właściwie to śniadaniowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem, roladki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą plus ziemniaczki.
Roladki przecudne, też takie uwielbiam!
U nas dziś za obiad robiła sałatka ziemniaczana - o ta:
http://wielkiezarcie.com/przepisy/salatka-ziemniaczana-z-rozmarynem-16694623442542831349
Natomiast nieletnia zażyczyła sobie pierogi z wiśniami, no to jej zrobiłam małą porcję w kwadrans, a co :D
A jecie czasami gdzieś w restauracji? Co byście wybrali na obiad z tego menu http://miedzy-nami.info.pl/pl_,menu_dnia.php?
Kiedyś często jadaliśmy "na mieście".......
Ja bym wybrała zestaw III........ daaaawno nie jadłam kebaba........
Ale jakies dziwne te ceny.........zupa droższa od mięsa a na górze jeszcze inna cena.
Nie wiem jak to działa i ile kosztuje.....
U mnie poświąteczny rosołek, poświąteczne szaszłyki i risotto z warzywami, pieczarki, surówka z pekinki.
Różowe kluseczki, kotlety mielone, sos pieczarkowy :)
Zapomniałam, że kotlety sojowe mogą być tak dobre :) Dziś na obiad z ziemniakami i tartymi buraczkami.
U mnie dziś będzie żurek na domowym zakwasie, bo w święta podałam kupny<nie przewidziałam najazdu gości i postanowiłam ten dobry zachować dla rodziny> ze swojską białą kiełbaską i suróweczką słoikową z zielonych pomidorów.
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym, puree ziemniaczano-marchewkowe z koperkiem, sałata lodowa z pomidorkami cherry i aromatycznym dresingiem ziołowo-malinowym :)
Rozpusta! :) U mnie dziś potrawka z kurczaka z rosołu, podana do ryżu. Proste, tanie, dobre.
E tam, zwykły obiadek tylko trochę podrasowany. :) Twój też pyszniutki. :)
No, obfocone :D
I pięknie podany :)
Wątróbka cielęca z jabłkiem, cebulą i majerankiem.
Z pęczakiem jeszcze wątróbki nie jadłam. Jakoś przyzwyczaiłam się do tracyjnego podawania z ziemniakami albo pieczywem (mea culpa, ale ze mnie konserwa, oj).
Na obiad dziś zjadłam resztki z wczoraj, bo gamonie w domu nie zauważyły, że są w lodówce (tak dobrze je pochowałam, haha, żebym sama mogła się pożywić po pracy :D).
mintaj panierowany, frytki i kiszona kapusta
Oj pychotnie.
Pstrąg z masełkiem i koperkiem, mniam;)
Dzisiejsze menu ... Menu ... Barszcz czerwony zabielany z maleńkimi pierożkami ... Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej... Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym ... Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem :)
Jak zwykle na bogato, Misiu!
U mnie dziś na lenia: kotlety drobiowe a'la schabowe, z ziemniakami, brokułami, kiszonym ogórkiem i smażoną cebulą z pieczarkami :)
Wczoraj: zupa ziemnaczano-fasolkowa z wędzonym łososiem, filety z piersi kurczaka z truskawkami w occie balsamicznym, do tego kuskus. A ostatnio zupa krem marchewkowo-porowa z grzankami i słonecznikiem.
Wszystko piękne i apetyczne!
Świetne masz zawsze potrawy........takie zdrowe. Chyba zacznę odgapiać.......wiosna zawitała!
Pycha!
Dziękuję Wam dziewczyny! Nie moje przepisy, ale naprawdę smaczne i zdrowe:)
Wczoraj, z braku czasu na gotowanie, stek wołowy. Szybko, bo góry wzywały, pogoda piękna i Kolorowe Jeziorka w całej krasie.
Dzisiaj będzie jagnięcina, ale po wypadzie w kolejne części gór. Pogoda marzenie.
Czasami naprawdę nie ma czasu na przygotowanie obiadu, na który trzeba długo czekać.
W takich sytuacjach ratują człowieka makarony z tym, co ma się pod ręką :)
Bugattini z brokułami al dente, sosem śmietanowym z cebulą i marchewką, posypane prażonymi w soli płatkami migdałów, o!
Chili con carne..
Bardzo apetyczne.
U nas dziś do wyboru: makaron odsmażony na patelni z jajkami, szynką i parmezanem :) albo ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną
Z braku czasu dziś makaron z sosem śmietanowo-szynkowym ;)
Fasolka po bretońsku lub bigos do wyboru
Sos cukiniowy z szynką już przygotowany na popołudnie :)
Wygląda pysznie ;)
Dzisiaj pierś zapiekana na warzywkach + ziemniory+ surówka z kiszonej kapuchy.
U nas kurcze pieczone, frytki i sałata.
Wczoraj i dziś kapuśniak w wersji wege. Dziś jeszcze kotlety mięsno-ziemniaczane.
A robił ktoś może kapuśniak na kotletach sojowych?
Wczoraj poślednie pożywienie w knajpce na szlaku, ale deser u teściowej zrekompensował wszystko - placki ziemniaczane.
Dzisiaj już w domku;obsmażone plastry szynki ze skórką i tłuszczykiem na smażonej kapuście z kminkiem.
Mniammm :) I jedno i drugie co nie widać :)
Udka pieczone, młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem, miks sałat
Dzisiaj będzie pieczarkowa zupinka i kluchy pełnoziarniste z serem na słono a dla innych pierogi ruskie ze śmietaną.
I wszystko dzisiaj zrobisz? Jeśli tak to nieźle :)
Kluchy pełnoziarniste to takie krzywulcowate kładzione, podane z twarogiem zwykłym i skwarkami czy jakoś inaczej? Jakaś cebulka prażona, coś? Bardzo lubię kluchy, dlatego pytam :)
Wkn kluchy gotowe... rury znaczy I okraszone cebulką przysmażoną.Niiii ma czasu na sentymenty :) Ale przypomniałaś mi o kładzionych och to dopiero pychota mniammm :)
Widzisz, widzisz? To Ci teraz smaka narobiłam :D Sobie niestety też, franca felek...
Zupa-krem z soczewicą :)
Bardzo ładna. Pewnie pomidorówka ze zmiksowaną soczewicą czerwoną. Bardzo taką lubię.
U nas dziś kotleciki z mięsa z rosołu i soczewicy :)
I jeszcze pomidorówka :)
Dzięki:) Tak, pomidory są w składzie, jest i kalarepa i inne warzywa. Taka wymyślona, własna kombinacja. Dodam przepis, bo wyszła prze smacznie, tylko jeszcze się troszkę ogarnę po chorobie;)
Kotleciki drobiowe z soczewica :) Pycha na zimno.
Zjadłabym z chęcią, przepis znajdę ?
Makusiu a grzaneczki to z czego takie fajne ?
Grzanki czosnkowe, kupne :)
Ha! I tu Cię mam! Tak myślałam, ale zaszyłam buzię i czekałam aż się przyznasz
Aaaa :)
U mnie dzisiaj sledź z cebulka w smietanie. Ziemniaki. A co jak piątek to piątek :)
Jeszcze do niedawna, tylko bym się skrzywiła na śledzie śmietanie do ziemniaków, ale teraz... kto wie, kto wie... całkiem możliwe, że bym chętnie zjadła. Smaki się na szczęście zmieniają, choć słyszałam taką teorię, że dzieci są wybredne, bo mają wrażliwe kubki smakowe i co nie jest smaczne, dzieciom nie smakuje. Na starość ponoć stajemy się otępiali smakowo i delektujemy się wszelkimi pleśniuchami, śmierdziuchami i truflami
Jako że mglica i mżawka nie sprzyja wędrówkom górskim, krótki spacer po lesie, zameldowanie się przy Zródełku Miłości na Przełęczy kowarskiej i chybcikiem na pierogi do teściowej. Przybyliśmy ciut za wcześnie, nie ominęło mnie lepienie i okraszanie hihi, ale ile radości, śmiechu i zabawy przy tym, oj...polecam moją teściową!!
Ale pysznie wyglądają a okrasa mniammm :)
Dzosiaj schaboszczak,frytki z piekarnika i na życzenie mizeria.
Pomidorowa z makaronem; gulasz z dynią i pieczarkami. Na deser były racuszki z jogurtem i dżemem dyniowo-pomarańczowym. Jutro (a właściwie to dziś;)) to samo - jeśli chodzi o obiad, bo deseru już nie ma..;)
Obiad...na lenia :)) Ziemniaki Pieczone w całości, podane z twarożkiem czosnkowo-szczypiorkowym:))
Pychota :)
O tak...uwielbiam takie smaki:)
Pychota!
Pyszny taki leniwy obiadek, mniam... :))
Bardzo popularne w Niemczech.Tez je uwielbiam i tu pierwszy raz spotkalam.
...a u nas, to takie wspomnienie Zakopca....ja zawsze w ulubionej ,,gazdowej" zamawiam takiego ziemniaka z podwójnym twarożkiem i wystarcza za cały posiłek....no jeszcze tylko skubię z talerza M nieco golonki;)
Super pomysł na dziś, często takie robię mniam.
A tu moje, zupełnie inne z szynką i serem :)
Oooo....też bym zjadła, nawet teraz Ale czemu bez mundurka :(
Ponieważ pyszny, oczekiwany i pożądany mundurek miał jakieś dziadowskie kropki, czarne brzydkie dziurki i paskudne spękania. Po kwadransie walki o mundurek poddałam się z jękiem żałości i obrałam do końca te biedne okaleczone ziemniaki, bo więcej miały wykrawanych kraterków niż skórki :/
Grillowana polędwiczka z piersi kurczaka, makaron Pastani Parppadelle z suszonymi pomidorami, brokuły na parze :)
Ziemniak był, wziął i bezczelnie wyszedł , więc szybka sałatka z rukolą, grilowana piersią, pomidorem, kiełkami, serem, pestkami dyni i super sosikiem słodko-kwano-pikantnym.
Wstążki czekoladowe z wiśnią i twarożkiem :)
Fajniusie wstążeczki, tylko porcyjka cosik mikrusia...
A ten makaron to sama robiłaś czy gdzieś kupiłaś . Kiedyś w biedronce był makaron czekoladowy ale niestety juz go nie ma a był przepyszny właśnie tak na słodko .
Hm, o ile się nie mylę, makaron nabyłam w sieci sklepów Kupiec. To zwykłe kakaowe wstążki - marki Makarony Polskie z kakao Wedel. W granatowym kartonie z okienkiem. 300g.
Polecam podczas gotowania prawie solić wodę, tylko oczywiście zmniejszyć ilość soli nieco :)
Ja bym raczej powiedziała, że talerz wielgaśny :D
Porcje były dla 9-latek, więc chyba w sam raz. Talerze wylizane do czysta, zażądano powtórek :)
No chyba że tak... :)
Wczoraj makaron z glazurowanym buraczkiem i serem pleśniowym. Dziś będzie dal z grochu z kaszą jaglaną i rodzynkami.
No, ciekawe połączenie smaków musiało to być.
U nas też był wczoraj makaron na coś w rodzaju obiadokolacji składającej się z tego, co zmiecione z lodówki, czyli:
makaron spaghetti odgrzany z sosem zrobionym na szybko z: oliwy, czosnku, soli, przyprawy na bazie suszonych pomidorów, podsmażonej cukinii oraz plasterków zielonych oliwek. Na koniec cząstki pomidorów, chwilę dusić razem z makaronem i na koniec, już na talerzu całość posypana parmezanem. Voila - niby nic, a cieszyło :)
Dziś pieczone sprzydełka podane z ziemniakami.
Bardzo ciekawe:) Takie glazurowane buraczki to pychota! U nas dziś na pewno rosół z makaronem (dla dzieciaków), a dla nas jeszcze nie wymyśliłam..
Cy możesz podać przeis na takie glazurowane buraczki? :)
Najlepsza z teściowych - zupa chrzanowa z jajkiem i biała kiełbaską, My- fasolka po bretońsku z pieczywem, zapiekanym z żółtym serem.
3 tygodnie temu M. zapytal, czy jak wroci moglabym zrobic kotlety mielone, ziemniaki i marchewke z groszkiem... No pewnie, z milosci moge usmazyc znienawidzone mielone. :)
Jak zwykle z takich zestawów obiadowych, mogłabym samą marchewkę z groszkiem w towarzystwie ziemniaków jeść :)
U nas dziś skrzydełka pieczone, z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Jakoś nie chciało się nic innego kombinować :)
Jak dla mnie idealny zestaw :)
U nas szynka w sosie,kasza jęczmienna lub makaron pełnoziarnisty
do tego ogóras kiszony.
Chińszczyzna moja...z mięskiem udek kurczaka, podana na makaronie:))
Nooo, w nowej, pięknej kuchni to i danie super . Iwcia , jak robisz swoją chińszczyznę?
Dzięki Pati, w piątek wklepię przepis, bo i dla mnie samej będzie, skoro wyszła fajowsko i łatwo
Ych, to ja pozazdroszczę i się poślinię do niej, a na jutro, wstyd się przyznać, poleciałam do Tesco po kuroka i mieszankę chińską mrożoną, żeby choć podróbę zrobić dla głodnych po szkole dziaciaków.
Makaron z kurczakiem i mocno aromatycznym sosem z pomidorów, ziół i chilli.
Mniam - ale bym zjadła!
Wkn, to wskakuj na miotłę, odpalaj turbo i przybywaj. Tak mi się tego zrobiło jak dla pułku, hmmm a jeść to samo jutro , nieeee.
S?a? paczk? proprytetow? - mo?esz tak, ?eby starczy?o mi te? na pojutrze! Je?? dwa raz to samo dwa dni pod rz?d - takkkk!
Hihi, tak mówisz??? no to ja jednak zmieniam zdanie i zjem też jutro ha! Jakby zatykało (że niby znowu to samo), to popiję i popcham
Zupa krem, z ogórka, cukinii, kalarepy...:)
Inspirowane Misią:
mielone (szynkowo-boczkowe + ryż) z niespodzianką (orzech lub śliwka suszona) pieczone w piekarniku.
Miały być owijane cebulą, ale zabrakło czasu i odwagi. Kiedyś zaryzykuję.
Dzięki Misia za pomysł na 'faszerowane mielone' - pycha, zwłaszcza te ze śliwą:))
Fasolka po bretonsku
Chyba zrobię jutro, narobiłaś smaku :)
Podobno pyszna byla, ale niestety to nie moja "bajka".Zrobie sobie na jutro jakas potrawke z kuraka............te wszystkie soczewice i jak sie one jeszcze nazywaja moga mnie tylko grochowka zachwycic.
Dziwne, to chyba pierwszy rok od wielu lat, gdy nie zrobiłam fasolki po bretońsku zimą...
Bardzo lubię to danie, choć nieczęsto się pojawia w menu :)
Wczoraj i dziś ...pikantne burgery z buraków i kaszy jaglanej ... zakochałam się w ich smaku :)
Kolorowa pyszota. mniam... :)
Czy to są same buraczki, kasza jaglana i jakieś jajko i bułka albo coś podobnego, czy coś jeszcze? :)
Starte surowe buraki ,kasza jaglana,uprażone pestki słonecznika,posiekana cebula i natka pietruszki,bułka tarta,olej,chili,czosnek,kminek mielony,sól.Pieczone 40 min w 190 stopniach
Tak właśnie (mniej więcej oczywiście!) myślałam :) Tylko zastanawiałam się, czy jajko tam jest czy nie, i jednak nie ma :) Dzięki!
Świeżutkie rybki prosto z kutra, śledzie i babki. :)
Weekendowo- stek z grilowaną gruszką i warzywami, rosół wołowy i roladki wołowe z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą , półmisek różnych mięs, wyśmienita sałatka śledziowa, warstwowa, z serem gorgonzola, domowe prawdziwki marynowane , no i najlepsze - ciasto z rosą (czy jakoś tak)( u przyjaciół, było pyyycha). Niedziela w domku , żeberka wg Wkn (super smak) i schabowe zwyczajne.
Dziś kapusta młoda na 3 sposoby; ze śmietaną i koperkiem, ze skwarkami, delikatną zasmażką i koperkiem i z pomidorami i koperkiem.
Toż to uczta cała!
Patrycja, toż to rozpusta i to jeszcze jaka przepyszniasta, aż mój jęzorek się obślinił... :)
Pyzy wg.Wkn, tym razem nadziane Pieczonym mięskiem z indyka i polędwiczką wieprzową smażoną:))
Jak ja dawno pyz nie jadłam - muszę zrobić!
Ale mi smaka narobiłaś,bardzo apetycznie wyglądają :)
U mnie królowała prostota :)
Kapuśniak i zapiekanka ryżowo-jabłkowa.
Ostatnio: risotto z buraczkami i brie, zupa krem porowo-jabłkowa i grochowa z kaszą jaglaną i pomidorem. Dziś będzie pomidorowa kremowa z czarnuszką i grzankami, i pizza ze szpinakiem z białym sosem (i z pomidorowym druga).
Grochowa z kaszą szczególnie mi się podoba :)
Pierwszy obiad (samotny) - mizeria z cukinii i ogórka z kanapką :)
Na obiad dla wszystkich będzie kotlecik drobiowy z ziemniakami i młodą kapustą duszoną z pomidorkami i koperkiem :)
Z serii sprzątanie lodówki ... miks sałat z pieczonym kurczakiem,warzywami,mozarellą i sosem musztardowo-czosnkowym :)
Mniam... pośliniłam ekran (i to dwukrotnie - FB)
Makaron "nic-nie-ma-do-jedzenia".
Będę jadła parzybrodę - ugotowaną wczoraj :)
Kontynuacja tutaj KLIK, zapraszamy :)