Nie wiem,czy moja propozycja będzie dla Ciebie wystarczająco tradycyjna.Ekstrawagancka na pewno nie jest,za to prosta i smaczna.Pierwowzorem był chyba przepis z Lidla,pózniej przerobiłam po swojemu.Pstrąga oczywiście ''sprawić'',umyć,wytrzeć do sucha.Można lekko natrzeć solą,ale ja daję minimalnie i tylko z wierzchu.Nadziewam wałeczkiem dobrze schłodzonego masła czosnkowo-ziołowego,najczęściej z natką pietruszki.Spiąc wykałaczkami i smażyć,piec,grilować.Jedynie do smażenia nie zawijam w folie,a na grilla i do piekarnika owijam,ze względu na masło.Moja pózniejsza i chyba udana modyfikacja to było dodanie do środka jeszcze kilku półplasterków dobrze sparzonej,cieniutko pokrojonej cytryny i równie drobno pokrojonych półkrążków cebuli.Najlepsza jest młoda,ale ze strarszych też bywa dobra. Pytałaś je4szcze o dodatli.U mnie najczęściej sałata z sosem vinegrette,czy jakąś moją jego wersją.Nardzo smaczna jest teś taka sałata z cieniutkimi plasterkami ogórka,szczypiorem i koperkiem.Sos jak wyżej.
Ja lubię pstrąga zawijać w folię. A ponieważ nie lubię, gdy skórka przykleja się do aluminium, w którym go piekę, czasem smaruję ją cienką warstwą oliwy - na całego pstrąga to może łyżeczka albo dwie. Naprawdę niewiele i w niczym nie przeszkadza. Co kto lubi :)
U mnie do pstrąga masło to podstawa, duet idealny, jest w środku ryby i na zewnątrz, przyprawy dowolne, u mnie pieprz cytrynowy, sól, dodatkowo sok z cytryny i koperek. Piekę w folii, układam na błyszczącej stronie, nic się nie przykleja :)
Ja tez tak robię pychota. Makusiu choć właśnie zjadłam śniadanie to ślinka pociekła mi jak cholera. Pstrąg jest jedyną rybą z które strasznie smakuje mi przypieczona skórka:)
Proszę o pomysły, inspiracje. Ma być tradycyjnie, ale nie wiem czy piec w żaroodpornym czy w folii?Z czym podajecie, jaka surówka?
http://wielkiezarcie.com/przepisy/pstrag-z-piekarnika-30084526
Korzystałam i nadal korzystam, polecam.
Dokładnie TYLKO ten przepis, żadnej folii ani mąki
Moja rodzina uwielbia
Nie wiem,czy moja propozycja będzie dla Ciebie wystarczająco tradycyjna.Ekstrawagancka na pewno nie jest,za to prosta i smaczna.Pierwowzorem był chyba przepis z Lidla,pózniej przerobiłam po swojemu.Pstrąga oczywiście ''sprawić'',umyć,wytrzeć do sucha.Można lekko natrzeć solą,ale ja daję minimalnie i tylko z wierzchu.Nadziewam wałeczkiem dobrze schłodzonego masła czosnkowo-ziołowego,najczęściej z natką pietruszki.Spiąc wykałaczkami i smażyć,piec,grilować.Jedynie do smażenia nie zawijam w folie,a na grilla i do piekarnika owijam,ze względu na masło.Moja pózniejsza i chyba udana modyfikacja to było dodanie do środka jeszcze kilku półplasterków dobrze sparzonej,cieniutko pokrojonej cytryny i równie drobno pokrojonych półkrążków cebuli.Najlepsza jest młoda,ale ze strarszych też bywa dobra.
Pytałaś je4szcze o dodatli.U mnie najczęściej sałata z sosem vinegrette,czy jakąś moją jego wersją.Nardzo smaczna jest teś taka sałata z cieniutkimi plasterkami ogórka,szczypiorem i koperkiem.Sos jak wyżej.
Proszę :)
http://wielkiezarcie.com/przepisy/wigilijne-pstragi-na-jablku-pieczone-30071440
Coś z tą edycja nie wyszło.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/wigilijne-pstragi-na-jablku-pieczone-30071440
Tego przepisu nie zauważyłam.
Dziękuję, oczywiście do ulubionych :)
A żeby lepiej się przypiekł to chyba przyda się go polać jakimś tłuszczem prawda?
Po co tłuszczem wystarczy, zawinąć w folię i odwinąć przed końcem pieczenia. Choć smażony na tłuszczu tez uwielbiam:)
Ja lubię pstrąga zawijać w folię. A ponieważ nie lubię, gdy skórka przykleja się do aluminium, w którym go piekę, czasem smaruję ją cienką warstwą oliwy - na całego pstrąga to może łyżeczka albo dwie. Naprawdę niewiele i w niczym nie przeszkadza. Co kto lubi :)
U mnie do pstrąga masło to podstawa, duet idealny, jest w środku ryby i na zewnątrz, przyprawy dowolne, u mnie pieprz cytrynowy, sól, dodatkowo sok z cytryny i koperek. Piekę w folii, układam na błyszczącej stronie, nic się nie przykleja :)
Ja tez tak robię pychota. Makusiu choć właśnie zjadłam śniadanie to ślinka pociekła mi jak cholera. Pstrąg jest jedyną rybą z które strasznie smakuje mi przypieczona skórka:)
Dziękuję Agusiu, rybka pyszna, polecam każdemu :)