Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek 07/2016

  • Autor: bahus Data: 2016-10-10 18:17:04

    Zupa uhjazy, kaczka z jabłkami, do niej poznańskie pyzy i modra kapusta.

  • Autor: tingra Data: 2016-10-10 18:36:33

    W Bahusowej restauracji? :))) Co to za zupa????

  • Autor: bahus Data: 2016-10-12 16:32:07

    To rosół z drobiu, pokrojone mięso z kurczaka, makaron, papryka i groszek. Przyprawione na ostro (ostrą papryką) :)

  • Autor: bahus Data: 2016-10-12 16:33:21

    Dziś łazanki z kiszoną kapustą i grzybami.

  • Autor: bahus Data: 2016-10-26 22:36:04

    Dziś na obiad polska klasyka...kotlet schabowy kapusta kiszona gotowana z grzybami, pyrki i kompot z wiśni. (na pierwsze danie był rosół z lanymi kluseczkami) :)

  • Autor: as Data: 2016-10-27 23:18:38

    Nie odchudzasz się już? 
    U mnie schabowy, ziemniaki i mizeria

  • Autor: makusia Data: 2016-11-27 12:09:39

    Bahus chudziutki, nie ma z czego się odchudzać  tongue

  • Autor: tingra Data: 2016-10-15 18:02:16

    Bahus ten rosol bardzo mi przypadl do smaku! :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-10 20:27:48

    No dobra...chwałę się...dziś zrobiłam troooszkę pierogów-352 szt...nadzienia to kapusta z grzybami,ruskie,szpinak z serem i z serem na słodko...jutro jeszcze ok 100 z mięsem wołowym zrobię i zapas do zamrażarki na jakiś czas zrobiony :)

  • Autor: iwett Data: 2016-10-10 21:48:26

    O ludy.......ja bym to z tydzień robiła!  
    A jakie ładne, równiutkie.
    Misia nie mów ,że to Twoje hobby ? Albo w pierogarni pracujesz? wink2

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-10 22:07:10

    Dzięki :)Iwett, wierz mi zawodowo robię zupełnie coś innego ;)...co prawda związane z żywnością :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-10-12 13:09:02

    Nieeeee, no to raczej "kopiuj-wklej"... :D

  • Autor: renataz36 Data: 2016-10-11 08:23:51

    Bahusku jak Ty to robisz że kaczucha wychodzi taka złota? moja zwykle w majeranku i jest raczej szara, choć upieczona :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-11 19:51:49

    Tarta...z brokułami,kurczakiem i cebulą :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-11 20:13:04

    Pysznie się prezentuje... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-12 16:09:10

    Oczyszczając głowę zajęłam ręce :) Zrobiłam smalec z mięsem. Zaspokoił pierwszy głód przed zupą "prawie włoską" - kapusta, wszelakie warzywa, koper włoski, kawałki pomidorów i pulpeciki , które zrobiłam z pozostałego farszu do gołąbek, dodałam ugotowaną marchewkę. Będą jak znalazł do rosołu, ogórkowej itd. Gołąbki i mielone, tradycyjne i inspirowane przepisem  Lea2 - kotlety wymyślne.
    Wykorzystałam zapasy mięs - jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i indyka :)))

  • Autor: iwett Data: 2016-10-12 16:16:17

    Nooo Patrycja. Szacun ales sie narobiła i to tak dzis od rana ?
    Gołąbki jak z reklamy......smalec...... oczu nie moglam oderwac tak lubie a na diecie.
    Żarełka na cały tydzień z hakiem :)
    Chociaz troche spokoju od garów :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-12 16:42:58

    Iwett, nieee, nie od rana, wstałam przed 10tą, w końcu Leń to moje drugie imię hihi.
    Odrobinę zamrożę, a część już rozparcelowałam; cioci nestorce (90 lat), psiapsiółce i teściowej. No, może też jakiś kąsek mężowatemu hihihi. Zrób małą lukę w diecie, odpalaj miotłę i przylatuj, ale pośpiesz się :)))
    Hmmm a za pochwałę dziekuję :))) Ręce opadły , ale głowa bez grama śmieci hahahah.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-12 16:21:44

    Patrycja, ależ pyszności narobiłaś i to sporo, aż narobiłaś mi smaka na gołąbki. Cieszę się, że mój przepis był tak inspirujący i mam nadzieję, że kotleciki smakowały.  :)))

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-12 16:34:14

    Lea2 , zrobiłam część z Twojego przepisu , tylko nie miałam przyprawy do gęsi i z rozpędu opanierowałam ,tak jak wcześniejsze, w bułce tartej.  Pyszne z kaszą jaglaną i tymi ziemniakami, polecam , naprawdę.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-12 16:46:28

    Niezmiernie się cieszę, że kotleciki smakowały. Nie wszystko trzeba robić jak w przepisie, wszelkie modyfikacje są dozwolone, a nawet wskazane. :)))

  • Autor: iwciaG Data: 2016-10-12 20:51:34

    Przysiadam się do absolutnie wszystkiego mniam tongue
    nawet do tych surowych jeszcze kulek mięsnych tongue3

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-12 21:37:50

    Iwcia, w zupie już ugotowane, oszczędzę Tobie sensacji żołądkowychwink2

  • Autor: renataz36 Data: 2016-10-13 07:37:51

    A ten smalczyk to z jakiego przepisu? bo mnie zwykle przy paskudnej jesieni dopada ochota właśnie na takie pyszności

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-13 12:48:38

    Renatko, smalec robię "po maminemu", znaczy na oko. Na około 50-60dag zmielonej słoniny , wytopionej, dodaję 2 cebule drobno pokrojone, 20-30dag mielonej łopatki lub karkówki, odrobinę wędzonego boczku dla aromatu. Pod koniec kieliszek żubrówki albo jedno jabłko, majeranek, czosnek, chili, sól, pieprz. Najlepszy wychodzi kiedy dodam tłuszcz gęsi, jednak wczoraj nie miałam.

  • Autor: Izuś Data: 2016-10-13 12:36:18

    Zupa marchewkowo-groszkowa, pieczone udka i kapusta z grochem.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-13 15:03:20

    Skrzydełka delikatnie orientalne z ryżem kleistym.

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-13 16:17:29

    Kradnę jedno ...mniam :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-13 16:51:27

    Misiu, nawet dwa, w końcu ja Twoje pierogi w całości zagarnęłam wacko

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-13 16:56:05

    A ja jestem niegrzeczna i zgarniam wsio i to co wyżej podałaś na obiadek również ! tongue

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-13 17:05:42

    Hahahahahah, no rozbawiłaś mnie :)))  A pewnie, grzeczność wcale sukcesów nie przysparza, to swawol sobie do woli wink3

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-13 17:10:02

    Nie ma to jak zrozumienie bliźniego grin

  • Autor: iwciaG Data: 2016-10-13 17:37:01

    Wczoraj Krokiety Ziemniaczane z sosem pieczarkowym z białym winkiem i z kiszakiem podane ;))

  • Autor: tingra Data: 2016-10-15 18:03:48

    Iwcia ale fajne zarlo, zoladek mi zaczal burczec a oczami zjadlam wszystko :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-15 16:55:42

    Golonka.

  • Autor: tingra Data: 2016-10-15 18:05:37

    Patrycja a z czym podalas golonke? Pieczona w piekarniku? Nie jadlam 100 lat , to bylo ulubione danie mojego Taty:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-10-15 20:22:04

    Witaj Tingra :)Do golonki była kwaśna kapusta smażona z kminkiem, chrzan, musztarda, ogórki kiszone i ziemniaki pieczone. Golonkę wcześniej obgotowałam, następnie natarłam tymiankiem, pieprzem , polałam piwem zmieszanym z miodem i piekłam w piekarniku, żeby była chrupiąca.

  • Autor: tingra Data: 2016-10-17 20:40:47

    Heja Patrycja! :) Znecasz sie ! Pychoty podajesz a ja tak daleko! Tutaj tylko peklowane golonki mozna kupic a ja takich nie znosze:(

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-16 16:36:56

    Pieczarki... zupa pieczarkowa...ryba podana na sosie pieczarkowym...do tego brokuły i surówka z kiszonej kapusty ;)

  • Autor: iwett Data: 2016-10-17 13:01:50

    Piekne jedzonko jak zawsze cheesy

    Ryba jedna panierowana a druga bez paniery ? Jaka rybka?

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-17 18:51:07

    Dzięki Iwett :* Ta ryba to miruna...jakoś bardzo nam smakuje :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-10-19 19:00:23

    Duszone plastry karkówki z pieczarkami portobello i warzywami + dodatki :-)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-23 15:12:53

    Zestaw I: Karkówka grillowana,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
    Zestaw II: Filet z piersi kurczaka grillowany,kluski szare i surówka j.w.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-10-23 19:13:51

    Obiado-kolacja

    Bułki zapieczone z nadzieniem (indyk pieczony, pieczarki smażone z oregano i bazylią, kukurydza, papryka, ser)

  • Autor: misia123 Data: 2016-10-30 15:26:29

    Daaaawno nie robiłam...tradycyjny ,mięciutki,soczysty,pyszny,smażony na smalcu...schabowy z mizerią i ziemniakami...

  • Autor: Izuś Data: 2016-10-31 12:54:10

    Zupa cebulowa z grzankami, kotlety schabowe i kapusta z grochem.

  • Autor: Wkn Data: 2016-10-31 13:00:15

    Kotlety sojowe :) Fotki nie ma, bo się przykleiła do aparatu ;)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-31 13:20:57

    To ja się wpraszam na kotlety sojowe bucktooth O matko jak dawno nie robiłam shocked2 Dobrze,ze foty nie cyknęłaś bo bym z monitorem pożarła grin

  • Autor: Wkn Data: 2016-10-31 14:20:35

    Mam stare zdjęcie kotletów sojowych ala schabowych ;) Bo dziś to były z gotowanej i malaksowanej soi :D To potem oba złośliwie dodam :D

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-31 14:57:58

    O tak ! Bądź złośliwa do bólu !  happy Mogą być i starocie wink3

  • Autor: Wkn Data: 2016-10-31 17:15:40

    Uwaga, ściągam zdjęcia hahaha wink3

  • Autor: Wkn Data: 2016-10-31 17:21:24

    Uwaga, uwaga, ściągnęłam ;)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-10-31 18:05:58

    Oliwki niekoniecznie ale resztę pochłonę tongue I ź nikim się nie podzielę !

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-01 15:09:49

    Obiad z serii"sprzątanie lodówki"...sałata,filety z pomarańczy,paski z kotleta schabowego,ser brie,orzechy włoskie i laskowe...sos składa się z kremu balsamicznego,soku z pomarańczy i cytryny,czosnku,chili i soli...do tego grzanki czosnkowe ...mniam :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-01 17:00:54

    Tak, bardzo ładne - też bym chciała. Przez Ciebie zgłodniałam i chyba muszę odmeldować się do kuchni pomyśleć o kolacji.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-01 18:18:26

    Wkn odmelduj się...ale do mniedevilish.

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-01 19:23:00

    Nic z tego, za daleko - zrobiłam sałatkę z resztek i rogaliki tyciusie :D

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-02 13:50:42

    Pstrąg łososiowy grillowany, miks sałat z sosem vinegrette oraz pomidorkami truskawkowymi, winogronami i czarnymi oliwkami :-)

  • Autor: soraja Data: 2016-11-02 14:47:01

    Lea, ale pyszności i jak pięknie podane:)happy

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-02 19:56:35

    Soraja, dziękuję smiley2

  • Autor: chef01 Data: 2016-11-04 19:20:43

    Wygląda to bardzo apetycznie :)

  • Autor: kasia_97 Data: 2016-11-04 19:59:54

    Ja dzisiaj robiłam pyzy z mięsem :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-04 22:11:10

    Dziękuję :)

  • Autor: bahus Data: 2016-11-05 15:25:21

    Gulasz poznański, kopytka, kapusta modra..

  • Autor: chef01 Data: 2016-11-05 15:43:14

    Ładnie podane :)

  • Autor: iwett Data: 2016-11-05 17:06:13

    U mnie wczoraj kopytka...........w 2 odłonach i dodatki.
    Dzisiaj miruna , ziemniaki i sałatka.

  • Autor: kasia_97 Data: 2016-11-07 11:11:19

    Dziś będą pierogi z serem.

  • Autor: bahus Data: 2016-11-07 00:20:29

    Filet z kurczaka w sosie kurkowo śmietanowo koperkowym

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-07 16:48:50

    Jesienna zupa grzybowa, filety z udek kurzęcych duszone z marchewką, cebulą i czosnkiem, ziemniaki, ogórek kiszony :-)

  • Autor: chef01 Data: 2016-11-07 18:08:14

    O zupa grzybowa. Już wiem, co będzie jutro na obiad :)

  • Autor: bahus Data: 2016-11-07 21:50:08

    Golonka gotowana (niepeklowana) z kiszoną kapustą z grzybami, chrzanem i pieczywem.

  • Autor: bahus Data: 2016-11-09 15:24:17

    Roladka wieprzowa, ziemniaki, marchewka i zasmażane buraczki

  • Autor: iwciaG Data: 2016-11-09 17:10:21

    Mniam:)
    U mnie dziś rosół, a jutro pierogi ruskie:))

  • Autor: bea39 Data: 2016-11-09 18:43:19

    Pieczarkowa Alex z moja modyfikacja (lekką). Podpiekłam również ziemniaki i marchewkę- pyszota. Jutro pierogi z mięsem i zupa kapuściana z kapusty włoskiej.

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-11 15:57:08

    Bea, a jak podpiekłaś ziemniaki i marchew - czym przyprawiałaś i czy wcześniej podgotowywałaś?

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-11 14:30:32

    Bardzo lubię ruskie, ale niedawno u nas były z mięsem ;)
    Dziś makaron z cukinią i cebulą :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-11 14:40:35

    Też uwielbiam ruskie. :) A na jutro odgapię od Ciebie makaron z cukinią,cebulą + jeszcze inne dodatki w postaci marchewki, oliwek i sera koziego... :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-11 15:56:10

    Ja najbardziej lubię sos z minimalną ilością dodatków - oczywiście można pokombinować, ale najczęściej nachodzi mnie ochota na taki "ubogi" w smaku - tylko śmietanka zagęszczona żółtkiem, nieco gałki, pieprzu białego, soli i wegety (najlepiej domowej), szklona dłuuugo i na miękko cebula, podsmażona cukinia i cząstka cytryny wrzucona pod koniec duszenia sosu:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-11 16:16:59

    Czasem chce się zjeść coś takiego szybkiego i dobrego. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-12 11:15:45

    Przepis wrzucony, ale pewnie zauważyłaś :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-12 11:21:47

    Dzięki :-)

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-11 16:32:03

    Słodko-pikantne żeberka,pieczone na ćwiartkach cebuli...marynata do żeberek-ulubiona przyprawą do żeberek,odparowania do konsystencji syropu puszka coli,sól,czosnek,po troszku oleju,sosu teriyaki i sosu ostrygowego ;)

  • Autor: iwett Data: 2016-11-11 16:45:19

    Ech misia mi to już brakuje słów.........
    Piekne zdjęcia, smaczne ujecia ! Pycha jak zwykle !
    Mąz to Cie chyba na rekach nosi ? jester

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-11 16:48:48

    Dzięki Iwettblush...nosić mnie na rękach raczej nie dałby rady,bo ja z tej większej wagi hehedevilish.

  • Autor: iwett Data: 2016-11-11 17:08:14

    Haha......laugh4.  To tak jak ja...
    No tak........my z tego wieku, że skóra i kości a waga i tak ponad 70 kg :))
    Bo my kobiety ze złota to i ciężkie grin

    U mnie dzisiaj pstrąg tęczowy, ziemniaki i kiszona.....wiadomo.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-11 17:23:05

    Musiałam...laugh4

  • Autor: iwett Data: 2016-11-11 17:33:24

    Hahahahaaaa dobre.......laugh4.
    Coś w tym jest..........laugh

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-12 11:16:36

    Niezłe happy2

  • Autor: renataz36 Data: 2016-11-12 16:45:27

    o to to... nawet sobie kupilam koszulkę z takim napisem bucktooth

  • Autor: iwett Data: 2016-11-12 17:38:46

    Trza było z całym zdjęciem hihi devilish

    A ja akurat Twoje skrzydełka obgryzam. Pyyyyszne !
    Jutro postaram sie dać komentarza i zdjęcie.
    Tylko tak sie zastanawiam czemu piszesz w przepisie, że są słodko- ostre ?
    Moje nie.......zresztą w przepisie nie ma nic ostrego ?

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-12 22:32:09

    U nas jutro też skrzydełka - jeszcze nie wiem, jakie.

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-12 22:32:10

    U nas jutro też skrzydełka - jeszcze nie wiem, jakie.

  • Autor: iwett Data: 2016-11-13 08:31:20

    Jak to jakie ?  Porosołowo -niedzielne laugh4

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-13 09:41:01

    My wczoraj dojedliśmy resztę pychotnego krupniku na udkach :)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-11-14 08:01:25

    No może mnie się sypnęło za dużo imbiru :) ale ciesze się że Wam smakują

  • Autor: iwett Data: 2016-11-14 08:18:03

    Renia dałam Ci komentarza i fotke. 
    Skrzydełka naprawde extra......
    Tak sie zastanawiam co inne by tak sprobnąć ? uhoh

  • Autor: Bahati Data: 2016-11-13 13:58:20

    Niby nic szczegolnego. Kotlet schabowy, buraczki na cieplo i ziemniaki z koperkiem. Ale...wykonane przez dwie prawie 12-latki i jedna prawie 6-latke. Stalam tylko w kaciku i podpowiadalam. :) Mialy niesamowita radoche a ja mam pewnosc, ze w razie czego z glodu nie umra, gdy przyjdzie sobie kiedys obiad ugotowac. :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-11-13 15:36:01

    No i napewno pyszne bo z serduszkiem ugotowane :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-13 16:29:33

    Rybka smażona,frytki z piekarnika i surówka z czerwonej kapusty.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-13 16:51:32

    Ooooo coś dla mnie :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-13 16:56:28

    Zapraszam misiu jeszcze jest :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-13 17:44:46

    heart

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-11-17 11:30:05

    Chora jestem.... zjadłabym :(

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-17 12:18:26

    Bidulko ....wracaj szybko do zdrowia ! Nie mam dzisiaj rybki :( Ale risotto z kurczakiem zapieczone z serkiem żółtym i na dopchanie kapuśniak ze słodkiej kapuchy ale na ostro grin Zmieniłaś image wooow ! wink3

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-11-17 12:39:25

    Michasz kazał zmienić!  Miałam robić pieczarkową ale może i ja szczelę risotto...
    Jenyyyy.... ja chcę do domu!

  • Autor: ulla* Data: 2016-11-15 10:40:51

    Dojadamy po chrzcinach :) rosół, mielone z dzika,kasza,ogórek. Były też bitki z dzika w sosie grzybowym i żurawiną, ale poszły jako pierwsze,więc nima. Jutro porosołowe krokiety i barszczyk czerwony.

  • Autor: pwyso Data: 2016-11-15 16:17:44

    Calzone clasico, surówka i dobra oliwa ...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-11-17 11:31:00

    Do popijania? sneaky

  • Autor: bahus Data: 2016-11-16 16:39:22

    Dziś łosoś pieczony z ziemniakami, kalafiorem i marchewką :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-17 06:56:51

    Już gdzieś widziałam to smaczne danko tongue

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-17 12:32:46

    U nas dzisiaj  szybki gulasz z szynki, pampuchy wg przepisu Glumandy oraz surówka z czerwonej kapusty:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-17 19:06:15

    Wczoraj łosoś i lin, a dzisiaj Rolada z mięsa mielonego nadziewana papryką z serkiem :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-11-17 19:08:57

    Mniam :). Lea, napisz coś więcej o farszu, plisss :))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-18 08:38:36

    Patrycja dziękuję. :) A przepis już wstawiłam do moich przepisów. :))

  • Autor: Livia* Data: 2016-11-18 08:25:05

    Pysznie wygląda, ale to musi być dobre. Zrobię taką roladę na niedzielny obiad. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-18 08:41:21

    Dziękuję :) Rolada jest naprawdę smaczna, więc warto zrobić i samemu się przekonać. Polecam :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-19 19:59:47

    Cynaderki wieprzowe w warzywach :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-11-21 11:25:24

    Raz się zdecydowałam zrobić i to była totalna porażka (moja). Więcej nie porwę się na to danie. :)
    Najwyżej podeślę do ciebie męża na obiad.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-21 12:06:53

    Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Też bardzo dawno tych cynaderków nie robiłam, ale zobaczyłam w sklepie i pomyślałam, że dobrze by było zrobić to dawno zapomniane danie, które jadali nasi rodzice. No i w smaku wyszło pyszne i zupełnie przypomina flaki, jak Twój mężuś lubi takie smaki, to przysyłaj dopóki jeszcze są. :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-20 16:28:42

    "Pierogi" ze schabu środkowego...przepyszne, soczyste mięso z fajnym nadzieniem :)Również w wersji na parze zrobione :)

  • Autor: iwett Data: 2016-11-21 09:33:05

    Czysta poezja...... mniammm rolleyes
    Misia a powiedz mi .....który to jest schab środkowy ?
    Bo dla mnie schab to schab.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-21 20:36:40

    Iwett schab środkowy to schabwink2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-21 10:25:02

    Misiu ja to bym zjadła razem z monitorem te pychoty shocked2

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-21 20:37:13

    blush

  • Autor: iwett Data: 2016-11-21 11:37:32

    Misia a propo pierogów......robiłaś może pierogi z uprażonej mąki ?
    Bo się przymierzam ale nie wiem czy warto ?

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-21 20:40:57

    Iwett nieeee robiłamshocked2,ale...teraz to mnie zaskoczyłaś.Muszę koniecznie spróbować,bo mogą być dobre.Tylko zastanawiam się nad nadzieniem.Masz jakiś pomysł???

  • Autor: iwett Data: 2016-11-21 21:01:57

    Przepis kiedyś znalazłam w wydaniu ksiązki kucharskiej przedwojennej kucharki Marii Dislowej.
    Niektóre ma takie przpisy, ze oczom nie wierzę shocked2.

    Poszperałam w necie i też znalazłam to :

    http://www.kuchnia-polska.net/pierogi-z-prazuchy-smazone
    i
    http://www.przepisy.net/pierogi-z-prazuchy/drukuj/ (anuluj drukowanie.....nie wiem czemu tak się wyświetla)

    Jak widzisz w obu przypadkach jest ser ale mniejsza o to chodzi o sam smak ciasta.

    Jeśli zrobisz pierwsza daj znać jakie doznania smakowe. P.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-21 06:46:03

    Wczoraj była czosnkowa brukselka z parmezanem i bułką tartą z przepisu Barb82. Dzisiaj warzywne szaszłyki i kotleciki ziemniaczano- jajeczne.

  • Autor: matteus44 Data: 2016-11-21 13:03:37

    O takiej czosnkowej to nigdy nie słyszałem, tak więc warto zrobić to wkońcu.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-22 06:48:45

    Warto, warto. Brukselka w takim  wydaniu jest smaczniejsza (oczywiście to moje zdanie) od okraszonej przyrumenioną bułką tartą czy też cebulką:)
    A dzisiaj makaron z jarmużem w sosie z gorgonzoli.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-22 12:07:03

    Właśnie zakupiłam brukselkę i przymierzam się do zrobienia  wg przepisu Barb82 bo tez mnie zaciekawił :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-11-22 16:31:57

    Kluseczki śmietankowe wg Różyczki. Bardzo dawno ich nie robiłam.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-22 20:36:44

    Ooooo przypomniałaś mi-dziękuję...zapomniałam o nich :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-11-23 06:37:49

    Dzisiaj placuszki z kaszy jęczmiennej i orkiszowej wg przepisu skopolendry.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-23 14:43:54

    Krupnik z pieczarkami, pieczona wieprzowina :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-26 20:11:27

    Chodziły za mną...w takiej wersji lubię najbardziej...kopytka ;)

  • Autor: Andej Data: 2016-11-26 20:17:10

    Dziś mieliśmy zupę neapolitańską. Rewelacja, foto jeszcze nie zrzucone z aparatu.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-27 10:56:22

    Nie wytrzymali...obiad na śniadanie,a na obiad będzie śniadanierolleyes4...łódeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsno-warzywnym...nadzienie składa się z szynki wieprzowej,pieczarek,cebuli,kukurydzy,papryki,sera żółtego,przyprawione mieszanką do gyrosa z czosnkiem(nie kebab-gyros!!!)...ciasto z dodatkiem chili,czosnku i oregano...z pozostałego farszu sakiewki z ciasta francuskiego...do tego sos czosnkowo-szczypiorkowydevilish.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-11-27 11:38:34

    Misiu,nie wiem kto bardziej nie wytrzymał czy Ty by robic te smakowitości czy oni by zjeść  happy

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-27 12:11:05

    Ja zrobiłam wcześniej,bo właśnie w trasę ruszam...a oni nie wytrzymali do obiadulaugh4.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-28 17:02:36

    Zupa jaglano-warzywna i naleśniki z nadzieniem drobiowo-szpinakowym :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-11-29 18:44:01

    Podrasowane placki z wątróbką na pikantnie z mojego przepisu :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-01 07:01:11

    Dzisiaj barszcz ukraiński, a na drugie kopytka okraszone masełkiem szałwiowym.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-02 07:54:16

    Grillowane warzywa ( papryka, cebula, pieczarki i cukinia), hummus i chlebki naan z patelni.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-02 19:32:45

    Wołowina duszona z grzybami :)

  • Autor: iwett Data: 2016-12-04 15:16:43

    Niedzielny rosołek i kaczucha co lubi pływać ..........w tłuszczyku z gruszkami.grin

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-04 15:29:17

    Trenujesz przed świętami takie pyszne obiadki ?   wink3

  • Autor: iwett Data: 2016-12-04 16:08:51

    Cos Ty mggi .....u mnie to codzienność. :)
    Wiesz ile mi tego pływa pod oknami , hehe devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-04 16:18:24

    Szczęściara !

  • Autor: iwett Data: 2016-12-04 16:19:54

    O jejku bo jeszcze kto uwierzy shifty

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-04 16:19:00

    Pycha :) Iwett napisz jak piersi robiłaś.Dostałam od teściowej 6 piersi z kaczki,takich z własnej hodowli i żal byłoby mi je spieprzyć,a dawno kaki nie robiłam...no rosół tylko ostatnio gotowałam :)

  • Autor: iwett Data: 2016-12-04 16:51:13

    Wiesz misia ja kupuje całą kaczke i potem rozczłonkowuje :)
    Piersi i nogi do smażenia reszta na rosół.
    Tutaj akurat zastosowałam galaretke jabłkowa wg Olkki.
    I tak:
    Skóra nacięta na krzyż, nacierasz solą, pieprzem najlepiej biały ale obojętnie, majeranek i rozmaryn. No chłodzisz tam pare godzin lub dobe.

    Kładzieśz naciętą  skórą do dołu na zimną patelnie i wysmażasz az skórka bedzie bez tłuszczu bez pokrywki potem obracasz i ja tu zaczełam polewac ta galaretką.
    I dusisz do miękkości.

    Ja akurat tej galaretki natrzaskałam sporo słoików ale część mi nie wyszła i zrobił sie taki ciemny karmel jabłkowy. Więc teraz wszędzie to daję no prawie.
    Ale możesz zrobić z wiśniami jak masz konfiture albo zurawinę i miód.
    Kombinacji jest sporo ale cycki i tak się kurczą. he :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-04 16:54:58

    Dzięki Iwett heart.

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-04 16:37:58

    Dziś chłopaki podali mi nadziewanego mielonego...mój udział-uformowałam kotlety i dawałam wskazówkiwink2.

  • Autor: iwett Data: 2016-12-04 16:53:10

    Ho, ho wykazali sie :)
    A gdzie różyczki z cebuli ?laugh

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-04 16:55:53

    Hehehe..,już to im darowałam laugh4.

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-12-04 17:52:01

    Misiu, a co to za surówka? Wygląda jak pekińska z orzechami?

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-04 19:58:27

    Balbisiu19 ta pekinka bez orzechów :) Kapusta pekińska,posiekany szczypior sałatkowy , natka pietruszki,cebula,ogórki kiszone,starte jabłko.Sos do surówki...2 łyżki majonezu ,2 łyżki jogurtu greckiego,sól,pieprz,cukier,1 łyżka soku z cytryny.

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-12-04 20:56:18

    Dziękuję, bardzo smakowicie wygląda :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-04 21:28:29

    blush

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-05 16:08:25

    Świeża dostawa fląder i torbutów :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-06 08:03:12

    Fasola po bretońsku i na deser łyżeczka zmielonego ostropestulaugh4

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-06 17:54:08

    Bardzo proste...kluseczki serowo-śmietankowe,polane stopionym masłem i oprószone cukrem.

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-12-06 19:32:59

    Widziałam przepis, mniam. W kolejkę do zrobienia :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-06 21:04:19

    Ryż lub makaron do wyboru, z Sosem Kurkowym i surówką :))

  • Autor: bahus Data: 2016-12-07 21:33:49

    Kaczka z pyzami i modrą kapustą.

  • Autor: czekomleko Data: 2016-12-08 11:21:48

    Od tego zdjęcia zrobiłam się głodna, a siedzę w pracy i obiad dopiero na kolację wieczorem ;) u mnie pierogi ruskie będą

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-08 16:53:59

    Zupa pomidorowa z makaronem Fusilli pugliesi Tris i flądra smażona :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-08 17:10:42

    Lea jak ja Ci zazdroszczę tych świeżych ryb...porywam tę flądrę,ale turbota też bym chętnie zjadła...mniammmrolleyes4.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-08 17:37:00

    Dziękuję misiu :) Częstuj się, bo mam tych rybek sporo... A latem przyjeżdżaj nad morze na świeże rybki prosto z kutra... :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-09 06:31:08

    Przez dwa dni jedlismy "zupę" dyniową na mleku z zacierkami. Dzisiaj i jutro-  pierogi ruskie okraszone skwarkami ze słoniny:)

  • Autor: czekomleko Data: 2016-12-09 12:50:21

    Dzisiaj na obiad kanapki do pracy, i do tego po pracy zupa z kaszą bulgur bo miałam pod ręką, przepis znalazłam tutaj,ale modyfikowałam, bo nie miałam łopatki wieprzowej, tylko schab: http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/kasza-bulgur-6601.html

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-09 13:18:40

    Koniecznie musi być reklama?

  • Autor: renataz36 Data: 2016-12-10 16:10:21

    Zupełnie jak u Pawlaka... ciekawe jak smakuje ta zupa

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-12 06:38:19

    Renatko, jest pyszniasta:) Mogę tylko żałować, że tak póżno odkryłam dynię.....
    Dziś na obiad pomidorówka z makaronem i placki ziemniaczane:)

  • Autor: bahus Data: 2016-12-09 16:58:42

    Pierogi ruskie z przetopionym boczkiem i cebulką :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-11 17:44:30

    Przedsmak Świąt..  zupa grzybowa z kluskami i flądra panierowana,surówka z kapusty kiszonej ;)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-11 17:48:45

    O! Widziałam juz Twój pyszny obiadek wink2

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-11 17:55:13

    Mggi63 jak jesteś na fb,to daj namiary na pw :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-12 07:48:27

    Misiu ok :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-11 17:55:45

    Aaaaa i dziękuję :*

  • Autor: tingra Data: 2016-12-11 18:33:53

    Misiu pysznie wyglada Twoj obiad! Zglodnialam :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-11 18:35:50

    Dzięki Tingro :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-11 19:05:36

    Misiu, pyszniasty obiadek :) Zupa grzybowa z kluseczkami mniamniuśna :) O i nawet fląderkę złapałaś... :))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-11 18:55:46

    Zupa buraczkowo-ogórkowa, pizza :)

  • Autor: tingra Data: 2016-12-11 19:00:50

    A jakie ogorki do tej zupy dalas Lea? Zemdleje z glodu po ogladaniu :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-11 19:11:31

    Tingro, dałam naturalne ogórki kiszone... :)

  • Autor: tingra Data: 2016-12-11 19:26:09

    Dzieki Lea , tak myslalam:) Dobre wyszlo?

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-11 19:28:25

    Mąż powiedział, że super... :)

  • Autor: tingra Data: 2016-12-11 19:30:40

    To wieze Mezowi, bo moge sobie wyobrazic polaczenie i smak Lea:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-11 20:13:07

    Tak mu smakowała, że brał jeszcze dokładkę, bo lubi zupy... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-12-12 17:38:54

    W sobotę dziko-karczmowo, golonka z dzika.
    Niedziela i dzisiaj już domowo - jagnięcina

  • Autor: bahus Data: 2016-12-12 19:03:41

    Dziś rybka w płatkach migdałowych plus dodatki.. chef

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-13 15:11:07

    Naleśniki jęczmienno-owsiane z nadzieniem bananowo-czekoladowo-śliwkowym :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-12-13 17:00:12

    Opróżnianie zamrażary cd - żebro i comber jagnięcy .

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-13 17:16:51

    No, to jest dopiero mniamniuśne jedzonko... :))

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-12-13 17:42:07

    Lea, szkoda ,że tak daleko mieszkasz, bo codziennie ściągam ludzików do pomocy w konsumpcji hihi. Nowe zapasy przywiozę po świętach, to trzeba obdarować tych , którzy tego nie mają a lubią :)))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-14 09:08:06

    Patrycjo ja już nie wytrzymuje jak widzę to pyszne mięsiwko bigcryJagnięcinę to jadłam jako dziecko a reszty w ogóle i chyba już nie dane mi będzie.Dobrze,ze chociaż człek się napatrzy grin

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-12-14 15:51:17

    Małgosiu, zapraszam na degustacje :)))) Chętnie się dzielę:)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-14 16:15:12

    Patrycja, no szkoda, ale jak się ze wszystkim uporam, to któregoś pięknego dzionka do Ciebie pomknę... :)))

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-13 18:59:15

    Bakłażan faszerowany fetą i mozzarellą oraz kasza bulgur.

  • Autor: mariateresa Data: 2016-12-14 16:09:39

    U mnie na talerzu skromnie,  ale w boczkach nie bardzo....    
    -  " ziemniak zimową porą "  z moich przepisów

  • Autor: makusia Data: 2016-12-15 22:24:38

    Kontynuacja tutaj http://wielkiezarcie.com/forum/12912621789800108293 

Przejdź do pełnej wersji serwisu