Dziś na obiad polska klasyka...kotlet schabowy kapusta kiszona gotowana z grzybami, pyrki i kompot z wiśni. (na pierwsze danie był rosół z lanymi kluseczkami) :)
No dobra...chwałę się...dziś zrobiłam troooszkę pierogów-352 szt...nadzienia to kapusta z grzybami,ruskie,szpinak z serem i z serem na słodko...jutro jeszcze ok 100 z mięsem wołowym zrobię i zapas do zamrażarki na jakiś czas zrobiony :)
Oczyszczając głowę zajęłam ręce :) Zrobiłam smalec z mięsem. Zaspokoił pierwszy głód przed zupą "prawie włoską" - kapusta, wszelakie warzywa, koper włoski, kawałki pomidorów i pulpeciki , które zrobiłam z pozostałego farszu do gołąbek, dodałam ugotowaną marchewkę. Będą jak znalazł do rosołu, ogórkowej itd. Gołąbki i mielone, tradycyjne i inspirowane przepisem Lea2 - kotlety wymyślne. Wykorzystałam zapasy mięs - jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i indyka :)))
Nooo Patrycja. Szacun ales sie narobiła i to tak dzis od rana ? Gołąbki jak z reklamy......smalec...... oczu nie moglam oderwac tak lubie a na diecie. Żarełka na cały tydzień z hakiem :) Chociaz troche spokoju od garów :)
Iwett, nieee, nie od rana, wstałam przed 10tą, w końcu Leń to moje drugie imię hihi. Odrobinę zamrożę, a część już rozparcelowałam; cioci nestorce (90 lat), psiapsiółce i teściowej. No, może też jakiś kąsek mężowatemu hihihi. Zrób małą lukę w diecie, odpalaj miotłę i przylatuj, ale pośpiesz się :))) Hmmm a za pochwałę dziekuję :))) Ręce opadły , ale głowa bez grama śmieci hahahah.
Patrycja, ależ pyszności narobiłaś i to sporo, aż narobiłaś mi smaka na gołąbki. Cieszę się, że mój przepis był tak inspirujący i mam nadzieję, że kotleciki smakowały. :)))
Lea2 , zrobiłam część z Twojego przepisu , tylko nie miałam przyprawy do gęsi i z rozpędu opanierowałam ,tak jak wcześniejsze, w bułce tartej. Pyszne z kaszą jaglaną i tymi ziemniakami, polecam , naprawdę.
Renatko, smalec robię "po maminemu", znaczy na oko. Na około 50-60dag zmielonej słoniny , wytopionej, dodaję 2 cebule drobno pokrojone, 20-30dag mielonej łopatki lub karkówki, odrobinę wędzonego boczku dla aromatu. Pod koniec kieliszek żubrówki albo jedno jabłko, majeranek, czosnek, chili, sól, pieprz. Najlepszy wychodzi kiedy dodam tłuszcz gęsi, jednak wczoraj nie miałam.
Witaj Tingra :)Do golonki była kwaśna kapusta smażona z kminkiem, chrzan, musztarda, ogórki kiszone i ziemniaki pieczone. Golonkę wcześniej obgotowałam, następnie natarłam tymiankiem, pieprzem , polałam piwem zmieszanym z miodem i piekłam w piekarniku, żeby była chrupiąca.
Obiad z serii"sprzątanie lodówki"...sałata,filety z pomarańczy,paski z kotleta schabowego,ser brie,orzechy włoskie i laskowe...sos składa się z kremu balsamicznego,soku z pomarańczy i cytryny,czosnku,chili i soli...do tego grzanki czosnkowe ...mniam :)
Pieczarkowa Alex z moja modyfikacja (lekką). Podpiekłam również ziemniaki i marchewkę- pyszota. Jutro pierogi z mięsem i zupa kapuściana z kapusty włoskiej.
Ja najbardziej lubię sos z minimalną ilością dodatków - oczywiście można pokombinować, ale najczęściej nachodzi mnie ochota na taki "ubogi" w smaku - tylko śmietanka zagęszczona żółtkiem, nieco gałki, pieprzu białego, soli i wegety (najlepiej domowej), szklona dłuuugo i na miękko cebula, podsmażona cukinia i cząstka cytryny wrzucona pod koniec duszenia sosu:)
Słodko-pikantne żeberka,pieczone na ćwiartkach cebuli...marynata do żeberek-ulubiona przyprawą do żeberek,odparowania do konsystencji syropu puszka coli,sól,czosnek,po troszku oleju,sosu teriyaki i sosu ostrygowego ;)
A ja akurat Twoje skrzydełka obgryzam. Pyyyyszne ! Jutro postaram sie dać komentarza i zdjęcie. Tylko tak sie zastanawiam czemu piszesz w przepisie, że są słodko- ostre ? Moje nie.......zresztą w przepisie nie ma nic ostrego ?
Niby nic szczegolnego. Kotlet schabowy, buraczki na cieplo i ziemniaki z koperkiem. Ale...wykonane przez dwie prawie 12-latki i jedna prawie 6-latke. Stalam tylko w kaciku i podpowiadalam. :) Mialy niesamowita radoche a ja mam pewnosc, ze w razie czego z glodu nie umra, gdy przyjdzie sobie kiedys obiad ugotowac. :)
Bidulko ....wracaj szybko do zdrowia ! Nie mam dzisiaj rybki :( Ale risotto z kurczakiem zapieczone z serkiem żółtym i na dopchanie kapuśniak ze słodkiej kapuchy ale na ostro Zmieniłaś image wooow !
Dojadamy po chrzcinach :) rosół, mielone z dzika,kasza,ogórek. Były też bitki z dzika w sosie grzybowym i żurawiną, ale poszły jako pierwsze,więc nima. Jutro porosołowe krokiety i barszczyk czerwony.
Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Też bardzo dawno tych cynaderków nie robiłam, ale zobaczyłam w sklepie i pomyślałam, że dobrze by było zrobić to dawno zapomniane danie, które jadali nasi rodzice. No i w smaku wyszło pyszne i zupełnie przypomina flaki, jak Twój mężuś lubi takie smaki, to przysyłaj dopóki jeszcze są. :)
Iwett nieeee robiłam,ale...teraz to mnie zaskoczyłaś.Muszę koniecznie spróbować,bo mogą być dobre.Tylko zastanawiam się nad nadzieniem.Masz jakiś pomysł???
Warto, warto. Brukselka w takim wydaniu jest smaczniejsza (oczywiście to moje zdanie) od okraszonej przyrumenioną bułką tartą czy też cebulką:) A dzisiaj makaron z jarmużem w sosie z gorgonzoli.
Nie wytrzymali...obiad na śniadanie,a na obiad będzie śniadanie...łódeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsno-warzywnym...nadzienie składa się z szynki wieprzowej,pieczarek,cebuli,kukurydzy,papryki,sera żółtego,przyprawione mieszanką do gyrosa z czosnkiem(nie kebab-gyros!!!)...ciasto z dodatkiem chili,czosnku i oregano...z pozostałego farszu sakiewki z ciasta francuskiego...do tego sos czosnkowo-szczypiorkowy.
Pycha :) Iwett napisz jak piersi robiłaś.Dostałam od teściowej 6 piersi z kaczki,takich z własnej hodowli i żal byłoby mi je spieprzyć,a dawno kaki nie robiłam...no rosół tylko ostatnio gotowałam :)
Wiesz misia ja kupuje całą kaczke i potem rozczłonkowuje :) Piersi i nogi do smażenia reszta na rosół. Tutaj akurat zastosowałam galaretke jabłkowa wg Olkki. I tak: Skóra nacięta na krzyż, nacierasz solą, pieprzem najlepiej biały ale obojętnie, majeranek i rozmaryn. No chłodzisz tam pare godzin lub dobe.
Kładzieśz naciętą skórą do dołu na zimną patelnie i wysmażasz az skórka bedzie bez tłuszczu bez pokrywki potem obracasz i ja tu zaczełam polewac ta galaretką. I dusisz do miękkości.
Ja akurat tej galaretki natrzaskałam sporo słoików ale część mi nie wyszła i zrobił sie taki ciemny karmel jabłkowy. Więc teraz wszędzie to daję no prawie. Ale możesz zrobić z wiśniami jak masz konfiture albo zurawinę i miód. Kombinacji jest sporo ale cycki i tak się kurczą. he :)
Lea, szkoda ,że tak daleko mieszkasz, bo codziennie ściągam ludzików do pomocy w konsumpcji hihi. Nowe zapasy przywiozę po świętach, to trzeba obdarować tych , którzy tego nie mają a lubią :)))
Patrycjo ja już nie wytrzymuje jak widzę to pyszne mięsiwko Jagnięcinę to jadłam jako dziecko a reszty w ogóle i chyba już nie dane mi będzie.Dobrze,ze chociaż człek się napatrzy
Zupa uhjazy, kaczka z jabłkami, do niej poznańskie pyzy i modra kapusta.
W Bahusowej restauracji? :))) Co to za zupa????
To rosół z drobiu, pokrojone mięso z kurczaka, makaron, papryka i groszek. Przyprawione na ostro (ostrą papryką) :)
Dziś łazanki z kiszoną kapustą i grzybami.
Dziś na obiad polska klasyka...kotlet schabowy kapusta kiszona gotowana z grzybami, pyrki i kompot z wiśni. (na pierwsze danie był rosół z lanymi kluseczkami) :)
Nie odchudzasz się już?
U mnie schabowy, ziemniaki i mizeria
Bahus chudziutki, nie ma z czego się odchudzać
Bahus ten rosol bardzo mi przypadl do smaku! :)
No dobra...chwałę się...dziś zrobiłam troooszkę pierogów-352 szt...nadzienia to kapusta z grzybami,ruskie,szpinak z serem i z serem na słodko...jutro jeszcze ok 100 z mięsem wołowym zrobię i zapas do zamrażarki na jakiś czas zrobiony :)
O ludy.......ja bym to z tydzień robiła!
A jakie ładne, równiutkie.
Misia nie mów ,że to Twoje hobby ? Albo w pierogarni pracujesz?
Dzięki :)Iwett, wierz mi zawodowo robię zupełnie coś innego ;)...co prawda związane z żywnością :)
Nieeeee, no to raczej "kopiuj-wklej"... :D
Bahusku jak Ty to robisz że kaczucha wychodzi taka złota? moja zwykle w majeranku i jest raczej szara, choć upieczona :)
Tarta...z brokułami,kurczakiem i cebulą :)
Pysznie się prezentuje... :)
Oczyszczając głowę zajęłam ręce :) Zrobiłam smalec z mięsem. Zaspokoił pierwszy głód przed zupą "prawie włoską" - kapusta, wszelakie warzywa, koper włoski, kawałki pomidorów i pulpeciki , które zrobiłam z pozostałego farszu do gołąbek, dodałam ugotowaną marchewkę. Będą jak znalazł do rosołu, ogórkowej itd. Gołąbki i mielone, tradycyjne i inspirowane przepisem Lea2 - kotlety wymyślne.
Wykorzystałam zapasy mięs - jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i indyka :)))
Nooo Patrycja. Szacun ales sie narobiła i to tak dzis od rana ?
Gołąbki jak z reklamy......smalec...... oczu nie moglam oderwac tak lubie a na diecie.
Żarełka na cały tydzień z hakiem :)
Chociaz troche spokoju od garów :)
Iwett, nieee, nie od rana, wstałam przed 10tą, w końcu Leń to moje drugie imię hihi.
Odrobinę zamrożę, a część już rozparcelowałam; cioci nestorce (90 lat), psiapsiółce i teściowej. No, może też jakiś kąsek mężowatemu hihihi. Zrób małą lukę w diecie, odpalaj miotłę i przylatuj, ale pośpiesz się :)))
Hmmm a za pochwałę dziekuję :))) Ręce opadły , ale głowa bez grama śmieci hahahah.
Patrycja, ależ pyszności narobiłaś i to sporo, aż narobiłaś mi smaka na gołąbki. Cieszę się, że mój przepis był tak inspirujący i mam nadzieję, że kotleciki smakowały. :)))
Lea2 , zrobiłam część z Twojego przepisu , tylko nie miałam przyprawy do gęsi i z rozpędu opanierowałam ,tak jak wcześniejsze, w bułce tartej. Pyszne z kaszą jaglaną i tymi ziemniakami, polecam , naprawdę.
Niezmiernie się cieszę, że kotleciki smakowały. Nie wszystko trzeba robić jak w przepisie, wszelkie modyfikacje są dozwolone, a nawet wskazane. :)))
Przysiadam się do absolutnie wszystkiego mniam
nawet do tych surowych jeszcze kulek mięsnych
Iwcia, w zupie już ugotowane, oszczędzę Tobie sensacji żołądkowych
A ten smalczyk to z jakiego przepisu? bo mnie zwykle przy paskudnej jesieni dopada ochota właśnie na takie pyszności
Renatko, smalec robię "po maminemu", znaczy na oko. Na około 50-60dag zmielonej słoniny , wytopionej, dodaję 2 cebule drobno pokrojone, 20-30dag mielonej łopatki lub karkówki, odrobinę wędzonego boczku dla aromatu. Pod koniec kieliszek żubrówki albo jedno jabłko, majeranek, czosnek, chili, sól, pieprz. Najlepszy wychodzi kiedy dodam tłuszcz gęsi, jednak wczoraj nie miałam.
Zupa marchewkowo-groszkowa, pieczone udka i kapusta z grochem.
Skrzydełka delikatnie orientalne z ryżem kleistym.
Kradnę jedno ...mniam :)
Misiu, nawet dwa, w końcu ja Twoje pierogi w całości zagarnęłam
A ja jestem niegrzeczna i zgarniam wsio i to co wyżej podałaś na obiadek również !
Hahahahahah, no rozbawiłaś mnie :))) A pewnie, grzeczność wcale sukcesów nie przysparza, to swawol sobie do woli
Nie ma to jak zrozumienie bliźniego
Wczoraj Krokiety Ziemniaczane z sosem pieczarkowym z białym winkiem i z kiszakiem podane ;))
Iwcia ale fajne zarlo, zoladek mi zaczal burczec a oczami zjadlam wszystko :)
Golonka.
Patrycja a z czym podalas golonke? Pieczona w piekarniku? Nie jadlam 100 lat , to bylo ulubione danie mojego Taty:)
Witaj Tingra :)Do golonki była kwaśna kapusta smażona z kminkiem, chrzan, musztarda, ogórki kiszone i ziemniaki pieczone. Golonkę wcześniej obgotowałam, następnie natarłam tymiankiem, pieprzem , polałam piwem zmieszanym z miodem i piekłam w piekarniku, żeby była chrupiąca.
Heja Patrycja! :) Znecasz sie ! Pychoty podajesz a ja tak daleko! Tutaj tylko peklowane golonki mozna kupic a ja takich nie znosze:(
Pieczarki... zupa pieczarkowa...ryba podana na sosie pieczarkowym...do tego brokuły i surówka z kiszonej kapusty ;)
Piekne jedzonko jak zawsze
Ryba jedna panierowana a druga bez paniery ? Jaka rybka?
Dzięki Iwett :* Ta ryba to miruna...jakoś bardzo nam smakuje :)
Duszone plastry karkówki z pieczarkami portobello i warzywami + dodatki :-)
Zestaw I: Karkówka grillowana,ziemniaki,surówka z czerwonej kapusty.
Zestaw II: Filet z piersi kurczaka grillowany,kluski szare i surówka j.w.
Obiado-kolacja
Bułki zapieczone z nadzieniem (indyk pieczony, pieczarki smażone z oregano i bazylią, kukurydza, papryka, ser)
Daaaawno nie robiłam...tradycyjny ,mięciutki,soczysty,pyszny,smażony na smalcu...schabowy z mizerią i ziemniakami...
Zupa cebulowa z grzankami, kotlety schabowe i kapusta z grochem.
Kotlety sojowe :) Fotki nie ma, bo się przykleiła do aparatu ;)
To ja się wpraszam na kotlety sojowe O matko jak dawno nie robiłam Dobrze,ze foty nie cyknęłaś bo bym z monitorem pożarła
Mam stare zdjęcie kotletów sojowych ala schabowych ;) Bo dziś to były z gotowanej i malaksowanej soi :D To potem oba złośliwie dodam :D
O tak ! Bądź złośliwa do bólu ! Mogą być i starocie
Uwaga, ściągam zdjęcia hahaha
Uwaga, uwaga, ściągnęłam ;)
Oliwki niekoniecznie ale resztę pochłonę I ź nikim się nie podzielę !
Obiad z serii"sprzątanie lodówki"...sałata,filety z pomarańczy,paski z kotleta schabowego,ser brie,orzechy włoskie i laskowe...sos składa się z kremu balsamicznego,soku z pomarańczy i cytryny,czosnku,chili i soli...do tego grzanki czosnkowe ...mniam :)
Tak, bardzo ładne - też bym chciała. Przez Ciebie zgłodniałam i chyba muszę odmeldować się do kuchni pomyśleć o kolacji.
Wkn odmelduj się...ale do mnie.
Nic z tego, za daleko - zrobiłam sałatkę z resztek i rogaliki tyciusie :D
Pstrąg łososiowy grillowany, miks sałat z sosem vinegrette oraz pomidorkami truskawkowymi, winogronami i czarnymi oliwkami :-)
Lea, ale pyszności i jak pięknie podane:)
Soraja, dziękuję
Wygląda to bardzo apetycznie :)
Ja dzisiaj robiłam pyzy z mięsem :)
Dziękuję :)
Gulasz poznański, kopytka, kapusta modra..
Ładnie podane :)
U mnie wczoraj kopytka...........w 2 odłonach i dodatki.
Dzisiaj miruna , ziemniaki i sałatka.
Dziś będą pierogi z serem.
Filet z kurczaka w sosie kurkowo śmietanowo koperkowym
Jesienna zupa grzybowa, filety z udek kurzęcych duszone z marchewką, cebulą i czosnkiem, ziemniaki, ogórek kiszony :-)
O zupa grzybowa. Już wiem, co będzie jutro na obiad :)
Golonka gotowana (niepeklowana) z kiszoną kapustą z grzybami, chrzanem i pieczywem.
Roladka wieprzowa, ziemniaki, marchewka i zasmażane buraczki
Mniam:)
U mnie dziś rosół, a jutro pierogi ruskie:))
Pieczarkowa Alex z moja modyfikacja (lekką). Podpiekłam również ziemniaki i marchewkę- pyszota. Jutro pierogi z mięsem i zupa kapuściana z kapusty włoskiej.
Bea, a jak podpiekłaś ziemniaki i marchew - czym przyprawiałaś i czy wcześniej podgotowywałaś?
Bardzo lubię ruskie, ale niedawno u nas były z mięsem ;)
Dziś makaron z cukinią i cebulą :)
Też uwielbiam ruskie. :) A na jutro odgapię od Ciebie makaron z cukinią,cebulą + jeszcze inne dodatki w postaci marchewki, oliwek i sera koziego... :)
Ja najbardziej lubię sos z minimalną ilością dodatków - oczywiście można pokombinować, ale najczęściej nachodzi mnie ochota na taki "ubogi" w smaku - tylko śmietanka zagęszczona żółtkiem, nieco gałki, pieprzu białego, soli i wegety (najlepiej domowej), szklona dłuuugo i na miękko cebula, podsmażona cukinia i cząstka cytryny wrzucona pod koniec duszenia sosu:)
Czasem chce się zjeść coś takiego szybkiego i dobrego. :)
Przepis wrzucony, ale pewnie zauważyłaś :)
Dzięki :-)
Słodko-pikantne żeberka,pieczone na ćwiartkach cebuli...marynata do żeberek-ulubiona przyprawą do żeberek,odparowania do konsystencji syropu puszka coli,sól,czosnek,po troszku oleju,sosu teriyaki i sosu ostrygowego ;)
Ech misia mi to już brakuje słów.........
Piekne zdjęcia, smaczne ujecia ! Pycha jak zwykle !
Mąz to Cie chyba na rekach nosi ?
Dzięki Iwett...nosić mnie na rękach raczej nie dałby rady,bo ja z tej większej wagi hehe.
Haha....... To tak jak ja...
No tak........my z tego wieku, że skóra i kości a waga i tak ponad 70 kg :))
Bo my kobiety ze złota to i ciężkie
U mnie dzisiaj pstrąg tęczowy, ziemniaki i kiszona.....wiadomo.
Musiałam...
Hahahahaaaa dobre........
Coś w tym jest..........
Niezłe
o to to... nawet sobie kupilam koszulkę z takim napisem
Trza było z całym zdjęciem hihi
A ja akurat Twoje skrzydełka obgryzam. Pyyyyszne !
Jutro postaram sie dać komentarza i zdjęcie.
Tylko tak sie zastanawiam czemu piszesz w przepisie, że są słodko- ostre ?
Moje nie.......zresztą w przepisie nie ma nic ostrego ?
U nas jutro też skrzydełka - jeszcze nie wiem, jakie.
U nas jutro też skrzydełka - jeszcze nie wiem, jakie.
Jak to jakie ? Porosołowo -niedzielne
My wczoraj dojedliśmy resztę pychotnego krupniku na udkach :)
No może mnie się sypnęło za dużo imbiru :) ale ciesze się że Wam smakują
Renia dałam Ci komentarza i fotke.
Skrzydełka naprawde extra......
Tak sie zastanawiam co inne by tak sprobnąć ?
Niby nic szczegolnego. Kotlet schabowy, buraczki na cieplo i ziemniaki z koperkiem. Ale...wykonane przez dwie prawie 12-latki i jedna prawie 6-latke. Stalam tylko w kaciku i podpowiadalam. :) Mialy niesamowita radoche a ja mam pewnosc, ze w razie czego z glodu nie umra, gdy przyjdzie sobie kiedys obiad ugotowac. :)
No i napewno pyszne bo z serduszkiem ugotowane :)
Rybka smażona,frytki z piekarnika i surówka z czerwonej kapusty.
Ooooo coś dla mnie :)
Zapraszam misiu jeszcze jest :)
Chora jestem.... zjadłabym :(
Bidulko ....wracaj szybko do zdrowia ! Nie mam dzisiaj rybki :( Ale risotto z kurczakiem zapieczone z serkiem żółtym i na dopchanie kapuśniak ze słodkiej kapuchy ale na ostro Zmieniłaś image wooow !
Michasz kazał zmienić! Miałam robić pieczarkową ale może i ja szczelę risotto...
Jenyyyy.... ja chcę do domu!
Dojadamy po chrzcinach :) rosół, mielone z dzika,kasza,ogórek. Były też bitki z dzika w sosie grzybowym i żurawiną, ale poszły jako pierwsze,więc nima. Jutro porosołowe krokiety i barszczyk czerwony.
Calzone clasico, surówka i dobra oliwa ...
Do popijania?
Dziś łosoś pieczony z ziemniakami, kalafiorem i marchewką :)
Już gdzieś widziałam to smaczne danko
U nas dzisiaj szybki gulasz z szynki, pampuchy wg przepisu Glumandy oraz surówka z czerwonej kapusty:)
Wczoraj łosoś i lin, a dzisiaj Rolada z mięsa mielonego nadziewana papryką z serkiem :)
Mniam :). Lea, napisz coś więcej o farszu, plisss :))
Patrycja dziękuję. :) A przepis już wstawiłam do moich przepisów. :))
Pysznie wygląda, ale to musi być dobre. Zrobię taką roladę na niedzielny obiad. :)
Dziękuję :) Rolada jest naprawdę smaczna, więc warto zrobić i samemu się przekonać. Polecam :)
Cynaderki wieprzowe w warzywach :)
Raz się zdecydowałam zrobić i to była totalna porażka (moja). Więcej nie porwę się na to danie. :)
Najwyżej podeślę do ciebie męża na obiad.
Nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać. Też bardzo dawno tych cynaderków nie robiłam, ale zobaczyłam w sklepie i pomyślałam, że dobrze by było zrobić to dawno zapomniane danie, które jadali nasi rodzice. No i w smaku wyszło pyszne i zupełnie przypomina flaki, jak Twój mężuś lubi takie smaki, to przysyłaj dopóki jeszcze są. :)
"Pierogi" ze schabu środkowego...przepyszne, soczyste mięso z fajnym nadzieniem :)Również w wersji na parze zrobione :)
Czysta poezja...... mniammm
Misia a powiedz mi .....który to jest schab środkowy ?
Bo dla mnie schab to schab.
Iwett schab środkowy to schab
Misiu ja to bym zjadła razem z monitorem te pychoty
Misia a propo pierogów......robiłaś może pierogi z uprażonej mąki ?
Bo się przymierzam ale nie wiem czy warto ?
Iwett nieeee robiłam,ale...teraz to mnie zaskoczyłaś.Muszę koniecznie spróbować,bo mogą być dobre.Tylko zastanawiam się nad nadzieniem.Masz jakiś pomysł???
Przepis kiedyś znalazłam w wydaniu ksiązki kucharskiej przedwojennej kucharki Marii Dislowej.
Niektóre ma takie przpisy, ze oczom nie wierzę .
Poszperałam w necie i też znalazłam to :
http://www.kuchnia-polska.net/pierogi-z-prazuchy-smazone
i
http://www.przepisy.net/pierogi-z-prazuchy/drukuj/ (anuluj drukowanie.....nie wiem czemu tak się wyświetla)
Jak widzisz w obu przypadkach jest ser ale mniejsza o to chodzi o sam smak ciasta.
Jeśli zrobisz pierwsza daj znać jakie doznania smakowe. P.
Wczoraj była czosnkowa brukselka z parmezanem i bułką tartą z przepisu Barb82. Dzisiaj warzywne szaszłyki i kotleciki ziemniaczano- jajeczne.
O takiej czosnkowej to nigdy nie słyszałem, tak więc warto zrobić to wkońcu.
Warto, warto. Brukselka w takim wydaniu jest smaczniejsza (oczywiście to moje zdanie) od okraszonej przyrumenioną bułką tartą czy też cebulką:)
A dzisiaj makaron z jarmużem w sosie z gorgonzoli.
Właśnie zakupiłam brukselkę i przymierzam się do zrobienia wg przepisu Barb82 bo tez mnie zaciekawił :)
Kluseczki śmietankowe wg Różyczki. Bardzo dawno ich nie robiłam.
Ooooo przypomniałaś mi-dziękuję...zapomniałam o nich :)
Dzisiaj placuszki z kaszy jęczmiennej i orkiszowej wg przepisu skopolendry.
Krupnik z pieczarkami, pieczona wieprzowina :)
Chodziły za mną...w takiej wersji lubię najbardziej...kopytka ;)
Dziś mieliśmy zupę neapolitańską. Rewelacja, foto jeszcze nie zrzucone z aparatu.
Nie wytrzymali...obiad na śniadanie,a na obiad będzie śniadanie...łódeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsno-warzywnym...nadzienie składa się z szynki wieprzowej,pieczarek,cebuli,kukurydzy,papryki,sera żółtego,przyprawione mieszanką do gyrosa z czosnkiem(nie kebab-gyros!!!)...ciasto z dodatkiem chili,czosnku i oregano...z pozostałego farszu sakiewki z ciasta francuskiego...do tego sos czosnkowo-szczypiorkowy.
Misiu,nie wiem kto bardziej nie wytrzymał czy Ty by robic te smakowitości czy oni by zjeść
Ja zrobiłam wcześniej,bo właśnie w trasę ruszam...a oni nie wytrzymali do obiadu.
Zupa jaglano-warzywna i naleśniki z nadzieniem drobiowo-szpinakowym :)
Podrasowane placki z wątróbką na pikantnie z mojego przepisu :)
Dzisiaj barszcz ukraiński, a na drugie kopytka okraszone masełkiem szałwiowym.
Grillowane warzywa ( papryka, cebula, pieczarki i cukinia), hummus i chlebki naan z patelni.
Wołowina duszona z grzybami :)
Niedzielny rosołek i kaczucha co lubi pływać ..........w tłuszczyku z gruszkami.
Trenujesz przed świętami takie pyszne obiadki ?
Cos Ty mggi .....u mnie to codzienność. :)
Wiesz ile mi tego pływa pod oknami , hehe
Szczęściara !
O jejku bo jeszcze kto uwierzy
Pycha :) Iwett napisz jak piersi robiłaś.Dostałam od teściowej 6 piersi z kaczki,takich z własnej hodowli i żal byłoby mi je spieprzyć,a dawno kaki nie robiłam...no rosół tylko ostatnio gotowałam :)
Wiesz misia ja kupuje całą kaczke i potem rozczłonkowuje :)
Piersi i nogi do smażenia reszta na rosół.
Tutaj akurat zastosowałam galaretke jabłkowa wg Olkki.
I tak:
Skóra nacięta na krzyż, nacierasz solą, pieprzem najlepiej biały ale obojętnie, majeranek i rozmaryn. No chłodzisz tam pare godzin lub dobe.
Kładzieśz naciętą skórą do dołu na zimną patelnie i wysmażasz az skórka bedzie bez tłuszczu bez pokrywki potem obracasz i ja tu zaczełam polewac ta galaretką.
I dusisz do miękkości.
Ja akurat tej galaretki natrzaskałam sporo słoików ale część mi nie wyszła i zrobił sie taki ciemny karmel jabłkowy. Więc teraz wszędzie to daję no prawie.
Ale możesz zrobić z wiśniami jak masz konfiture albo zurawinę i miód.
Kombinacji jest sporo ale cycki i tak się kurczą. he :)
Dzięki Iwett .
Dziś chłopaki podali mi nadziewanego mielonego...mój udział-uformowałam kotlety i dawałam wskazówki.
Ho, ho wykazali sie :)
A gdzie różyczki z cebuli ?
Hehehe..,już to im darowałam .
Misiu, a co to za surówka? Wygląda jak pekińska z orzechami?
Balbisiu19 ta pekinka bez orzechów :) Kapusta pekińska,posiekany szczypior sałatkowy , natka pietruszki,cebula,ogórki kiszone,starte jabłko.Sos do surówki...2 łyżki majonezu ,2 łyżki jogurtu greckiego,sól,pieprz,cukier,1 łyżka soku z cytryny.
Dziękuję, bardzo smakowicie wygląda :)
Świeża dostawa fląder i torbutów :)
Fasola po bretońsku i na deser łyżeczka zmielonego ostropestu
Bardzo proste...kluseczki serowo-śmietankowe,polane stopionym masłem i oprószone cukrem.
Widziałam przepis, mniam. W kolejkę do zrobienia :)
Ryż lub makaron do wyboru, z Sosem Kurkowym i surówką :))
Kaczka z pyzami i modrą kapustą.
Od tego zdjęcia zrobiłam się głodna, a siedzę w pracy i obiad dopiero na kolację wieczorem ;) u mnie pierogi ruskie będą
Zupa pomidorowa z makaronem Fusilli pugliesi Tris i flądra smażona :)
Lea jak ja Ci zazdroszczę tych świeżych ryb...porywam tę flądrę,ale turbota też bym chętnie zjadła...mniammm.
Dziękuję misiu :) Częstuj się, bo mam tych rybek sporo... A latem przyjeżdżaj nad morze na świeże rybki prosto z kutra... :)
Przez dwa dni jedlismy "zupę" dyniową na mleku z zacierkami. Dzisiaj i jutro- pierogi ruskie okraszone skwarkami ze słoniny:)
Dzisiaj na obiad kanapki do pracy, i do tego po pracy zupa z kaszą bulgur bo miałam pod ręką, przepis znalazłam tutaj,ale modyfikowałam, bo nie miałam łopatki wieprzowej, tylko schab: http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/kasza-bulgur-6601.html
Koniecznie musi być reklama?
Zupełnie jak u Pawlaka... ciekawe jak smakuje ta zupa
Renatko, jest pyszniasta:) Mogę tylko żałować, że tak póżno odkryłam dynię.....
Dziś na obiad pomidorówka z makaronem i placki ziemniaczane:)
Pierogi ruskie z przetopionym boczkiem i cebulką :)
Przedsmak Świąt.. zupa grzybowa z kluskami i flądra panierowana,surówka z kapusty kiszonej ;)
O! Widziałam juz Twój pyszny obiadek
Mggi63 jak jesteś na fb,to daj namiary na pw :)
Misiu ok :)
Aaaaa i dziękuję :*
Misiu pysznie wyglada Twoj obiad! Zglodnialam :)
Dzięki Tingro :)
Misiu, pyszniasty obiadek :) Zupa grzybowa z kluseczkami mniamniuśna :) O i nawet fląderkę złapałaś... :))
Zupa buraczkowo-ogórkowa, pizza :)
A jakie ogorki do tej zupy dalas Lea? Zemdleje z glodu po ogladaniu :)
Tingro, dałam naturalne ogórki kiszone... :)
Dzieki Lea , tak myslalam:) Dobre wyszlo?
Mąż powiedział, że super... :)
To wieze Mezowi, bo moge sobie wyobrazic polaczenie i smak Lea:)
Tak mu smakowała, że brał jeszcze dokładkę, bo lubi zupy... :)
W sobotę dziko-karczmowo, golonka z dzika.
Niedziela i dzisiaj już domowo - jagnięcina
Dziś rybka w płatkach migdałowych plus dodatki..
Naleśniki jęczmienno-owsiane z nadzieniem bananowo-czekoladowo-śliwkowym :)
Opróżnianie zamrażary cd - żebro i comber jagnięcy .
No, to jest dopiero mniamniuśne jedzonko... :))
Lea, szkoda ,że tak daleko mieszkasz, bo codziennie ściągam ludzików do pomocy w konsumpcji hihi. Nowe zapasy przywiozę po świętach, to trzeba obdarować tych , którzy tego nie mają a lubią :)))
Patrycjo ja już nie wytrzymuje jak widzę to pyszne mięsiwko Jagnięcinę to jadłam jako dziecko a reszty w ogóle i chyba już nie dane mi będzie.Dobrze,ze chociaż człek się napatrzy
Małgosiu, zapraszam na degustacje :)))) Chętnie się dzielę:)
Patrycja, no szkoda, ale jak się ze wszystkim uporam, to któregoś pięknego dzionka do Ciebie pomknę... :)))
Bakłażan faszerowany fetą i mozzarellą oraz kasza bulgur.
U mnie na talerzu skromnie, ale w boczkach nie bardzo....
- " ziemniak zimową porą " z moich przepisów
Kontynuacja tutaj http://wielkiezarcie.com/forum/12912621789800108293