Dziękuję Dżaninko :) To taki prosty zwyklak czyli upieczone ciasto kakaowe i posmarowane masą zrobioną z twarożku z wanilią, mielonych migdałó, kremówki i żelatyny plus posypane żurawinką, pocięte w paski i z powrotem zwinięte z tą masą oraz całe posmarowane tą samą masą, ot i wsio...:)
Ja dzisiaj upiekłam biszkopt na który wyłożyłam mus z truskawek, na mus bita śmietana, a na górę galaretka truskawkowa. Zdjęcia niestety nie wstawię, bo to na zamówienie koleżanki i sama sobie pokroi ciacho. Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Dziś upieczone blaty do Pani Walewskiej, biszkopt do kostki a`la szwarcwaldzka. Jutro składam wszystko w całosc + piekę sernik Zosi (chyba z fruzelina z truskawek) i beze Pavlovej ;)
Trzymam tonację MM (makusi i megi), więc 'Jolka truskawkowo-poziomkowa' na biszkopcie, w galaretkę poziomkową odziana. Foto w planach, tym razem domowe a nie plenerowe (paskudnie wieje, ciacho spadłoby ze stołu albo i ze stołem nawet).
Znowu 'Jolka', tylko kolorystycznie/owocowo odmieniona. Fotki stare- poglądowe (z pierwszej góra pasuje, z drugiej reszta), sorki ale nowej foci brak :(
O 11-tej już z piekarnika, to o której wstałaś? Chyba przed 5-tą, jak ja (kocie budziki 'dzwonią' nawet w niedzielkę). Fajny pomysł z tą kruszonką.Kiedyś odgapię :D
Smośka .. no coś Ty ... normalnie po 8 śniadanie ...a później jak wsiąkłam w kuchni to tak się potoczyło .. Kruszonka to szkoła mojej mamci .Często tak robiła , najpierw biała a później mała Madzia , stała i czekała z łyżką ''kakał''aby mamie do misy wrzucić . Jabłecznik suuper smakuje z taką dwukolorową kruszonką .. Polecam ..!
Weź tylko puste wiadereczka , dam namiar a reszta to już Twoja praca ręczna . Sprawdziłam 430 km , 5.30h i ... jesteś posiadaczką najcenniejszych poziomek w gminie co ja pisze w PL ...
zwykły biały ser, tłusty. Żaden tam wiaderkowy, tylko najzwyklejszy co to wymaga mielenia. Znaczy się, ja nie mielę, tylko wszystko wrzucam do malaksera
Wstan rano. Przygotuj ubranie. Walcz 20 minut z zimna woda w lazience. Umyj sie. O spiacego meza. Poszukaj czegos, co mozna mu wepchnac do nosa. Rozmysl sie, bo to dziecinne. Ale kusi. Niechcacy poloz na nim ubranie. Kolejna rzecz juz odpowiednio mocniej. Schowaj kurtke, gdy zaczyna sie budzic i udaj, ze niechcacy obudzilas go, gdyz spadla ci sukienka. Ubierz sie. Spojrz w lustro. Odskocz z przerazeniem. Obudz psa. Zabierz na spacer. Obron psa przed kotem. Nie pozwol mu zjesc kolejnej kepy mchu. Idz po owoce. Obron psa przed kotem. Pozachwycaj sie brzoskwiniami. Wybierz zolte, najlepsze do sernika. Wroc z psem do domu. Zjedz brzoskwinie. Zachwyc sie smakiem. Przygotuj skladniki do sernika, by sie ogrzaly. Nakarm psa, meza i dzieci. Ochrzan dzieci, ze jeszcze sie nie przebraly. Wypij kawe. Przygotuj obiad. Obiecaj zrobic dokladnie takie samo jedzenie na kolacje. Rozpusc 300 g czekolady w kapieli wodnej. Ubij 250 g masla z 200 g cukru. Dodaj 4 jajka. 60 g kakao, 60 g maki i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj z czekolada. 1 kg sera wymieszaj z 3 jajami, 200 g cukru, szczypta soli, ziarenkami z laski wanilii, 40 g maki, 40 g maki ziemniaczanej i 40 g kaszy manny. Do blachy wyloz 2/3 masy czekoladowej, na to 2/3 masy serowej. Lyzka naloz na przemia reszte jednej i drugiej masy, wyrownaj. Piecz przez godzine w 170 st C. Ugotuj ziemniaki na salatke. Wrzuc do lodowatej wody. Obierz szybko i sprawnie dziekujac internetom za te sztuczke. Pokroj ogorki w kostke i zalej goraca zalewa z octu, wody i cukru. Przypomnij sobie, ze przy drodze widialas piekny rozmaryn i koper. Zabierz psa na kradziez. Obron przed kotem i ratlerkiem. Wroc do domu. 200 g cukru zalej 1/2 szklanki wody. Wymieszaj. Gotuj, az osiagnie piekny bursztynowy kolor. Wylacz sernik. Uchyl drzwiczki piekarnika. 1/2 szklanki smietany kremowki podgrzaj z 2 lyzkami masla i lyzeczka soli. Dodaj do karmelu gdzy osiagnie odpowiednia barwe. Sprobuj sie nie oparzyc. Wymieszaj dokladnie i postaw znow na gazie, mieszajac gotuj przez 3 minuty. Rozsmaruj na wyjetym z piekarnika serniku. Pozbieraj wylizane przez dzieci i meza garnki. Wrzuc wszystko do zlewu i czekaj na cud. Przypomnij sobie, ze nie ma w lodowce majonezu. Wyrusz do sklepu w porze, gdy zakupy robia turysci z Polski. Dowiedz sie, ze w Rzymie nie remontuje sie zabytkow, bo jest ich za duzo. Wroc do domu. Dokoncz salatke. Wstaw sernik do lodowki. Zjedz brzoskwinie, przeciez najlepsze sa surowe. :)
Cóż mogę dodać??? Jeśli cię bardzo kusi... to proponuję: pośliń dokładnie i baaardzo obficie mały palec i wsadź go śpiącemu mężowi do ucha! Satysfakcja gwarantowana! Oczywiście, tylko twoja! Mnie ten numer udał się raz! Drugiego bym nie przeżyła. :)
Iwciu dziękuję :)) Miałam zrobić 2 mniejsze wieńce, ale było póżno i już mi się nie chciało, więc wyszedł mi jeden wielgaśny wieniec na całą dużą blachę piekarnikową... :) Proszę Iwciu, częstuj się, to dla Ciebie, taki duży kawałek, pałaszuj jeśli lubisz takie drożdżowe ciacha z serowo-jagodowym nadzieniem... :))
Iwonko, w sobotę miałam wiśnie, a tu taaakie ciacho :) Ciekawa smakowa kombinacja - wiśnie, cynamon i przyprawa piernikowa, nie miałam przyjemności kosztować...
Jest pycha :) ...było znaczy. A takie trzymane w temp. pokojowej nawet lepsze, tylko musi być pogoda jak teraz a nie upał, bo galaretka spływa. Można tysz górę machnąć odrobiną mazów z białej czekolady z tym że galaretka fajnie je orzeźwia i nawilża :)
Bułeczki z jagodami lub serem wg 'Nastki' i mini serniczki na morelach (z reszty sera bułkowego). A wszystko polane karmelem wg Bahati i posypane wiórkami kokosowymi.
Beata, w sumie to zowu nie taka wielka filozofia.Do miseczki wsypuje cukier puder( ilosc w zaleznosci jaka potrzebuje), wciskam cytryne i dolewam wody.Nastepnie ucieram tak dlugo az mam zadawalajaca konsystencje( w miare potrzeby dosypuje cukru albo dolewam wody).Pedzelkiem nanosze na ciasto.Mysle, ze wiele osob tak robi.A ta palka ucieram.
Drożdżówa wg Glumandy (dałam więcej serka waniliowego) z jabłkami , śliwkami i rodzynkami z dużą ilością kruszonki (kokos, siemię, płatki owsiane i orkiszowe) żeby dobrze chrupało:)
Taki tam sernik na zimno:)
Taki tam podobnie jak u makusi sernik na zimno ..
"Takie tam" jest najlepsze
Zakręcony torcik :)
A cóż to za śliczne maleństwo? :)
Dziękuję Dżaninko :) To taki prosty zwyklak czyli upieczone ciasto kakaowe i posmarowane masą zrobioną z twarożku z wanilią, mielonych migdałó, kremówki i żelatyny plus posypane żurawinką, pocięte w paski i z powrotem zwinięte z tą masą oraz całe posmarowane tą samą masą, ot i wsio...:)
Proste a jakie efektowne i, na pewno, smaczne. :)
Tak to to wygląda w przekroju, może niezbyt efektownie, ale to ostatni kawalątek :)
Ja dzisiaj upiekłam biszkopt na który wyłożyłam mus z truskawek, na mus bita śmietana, a na górę galaretka truskawkowa. Zdjęcia niestety nie wstawię, bo to na zamówienie koleżanki i sama sobie pokroi ciacho. Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Mówicie, że robicie bum na truskawkę.... ja też.
Póki jest, trzeba się nią nacieszyć na wiele sposobów.
Zapomniałam dopisać, ze krem do ciacha wyszedł z pomysłu Krystyny911, a pomysł z zieloną galaretką od Makusi.
Kobietki, dziękuję bardzo za inspirację.
Uwielbiam inspirować :)
Brzmi cudownie ;)
Na zyczenie moich kujonów czekoladowa pizza z nutella, serem robiola, migdałami, czekolada i owocami. :) w sumie pasuje do 3 watkow...
Aleś nawymyślała Dziewczynki pewnie zadowolone ;)
Ja tylko wykonalam ich projekt
Dziś upieczone blaty do Pani Walewskiej, biszkopt do kostki a`la szwarcwaldzka. Jutro składam wszystko w całosc + piekę sernik Zosi (chyba z fruzelina z truskawek) i beze Pavlovej ;)
Ooooo macie ... czyżby jakaś imprezka rodzinna? Stawiam na chrzciny ...
Nie inaczej! ;)
Mial byc biszkopt z galaretka i truskawkami, ale wyszedl i z bananami ;)
Pyszota:)
Na deser zerwałam sobie wiaderko czereśni
Ale masz super, nie ma jak owoce prosto z drzewa:)
Trzymam tonację MM (makusi i megi), więc 'Jolka truskawkowo-poziomkowa' na biszkopcie, w galaretkę poziomkową odziana.
Foto w planach, tym razem domowe a nie plenerowe (paskudnie wieje, ciacho spadłoby ze stołu albo i ze stołem nawet).
To nie ryzykuj kochana
Nie ryzykowałam i cyknęłam w zaciszu domowym :))
Oto 'Jolka-poziomka' (Mężowaty wymyślił) w całej okazałości, no prawie całej:
Mniammuśnie ;)
Pyszne ciacho z truskawkami i galaretką:))
Widać ze pyszne, aż ślinka leci:)
Pyszne "Ciasto owocowe przypominające drożdżowe" od megi65!:)
Ale wyrosło, super )
Migdałowe ciasto z czereśniami
Krysiu, dasz namiary?
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką waniliową.
Ciasteczka owsiano-truskawkowe :)
Czekolada+jajka+masło+cukier+amaretto+czereśnie=hot chocolate baked pudding. :) Boski smak dla wielbicieli czekolady.
orzezwiajacy sernik na zimno z serków homo ,galeretek, plus truskawy
Powtórka szybkiego ciasta z pianką toffi
Kusi mnie to cicho, może zdążę go zrobić ;)
miało byc z wiśniami, ale wiśni jeszcze nie ma więc są jabłka w zamian
Czekoladowe Ciastka Korzenne - krojone .....Pachnie w całym domu :))
Aż tutaj pachnie
Truskawkowy szał trwa :) Ciacho "jak na drożdżach" super, przepis dodam niebawem :)
Pyszna Pavlova.
Fiuuu...fiuuu...
Bułeczki z truskawkami
Miodzio :)
Ale cudne
Nie kuś Kobieto ... moje smaki .. ))
Wczoraj , tuż po wyjęciu z piekarnika.
A co to za pyszności?
ciasto kruche z budyniową pianką i truskawkami z blogu Moje Wypieki.
Mniammmm
Pyszności :)
Znowu 'Jolka', tylko kolorystycznie/owocowo odmieniona. Fotki stare- poglądowe (z pierwszej góra pasuje, z drugiej reszta), sorki ale nowej foci brak :(
Na jutro, ale dzisiaj już znika, moje łasuchy..
No nie dziwie się,że zajadają jak tak pysznie wygląda
Dziękuję :)
Mistrzostwo !
A gdzie tam, to tylko takie tam :D
ciasto z truskawkami, bezą i kruszonką
Ja tak kocham patrzeć na zdjęcia ze słodkościami. As, nie bądź wiśnia i wstawiaj. Lepsze, gorsze ale zawsze człowiek oczy nacieszy!
Oto mocno truskawkowy sernik na zimno "zebra";)
Też miałam robić,ale na torciku sie skończyło. Wygląd obłędnie :)
Dziękuję .
Aguś ... Dzieło sztuki kulinarnej .. ''nomalnie''
Dziękuję .Tak sobie wymyśliłam wracając od mojej teściowej... dostałam od niej truskaweczki prosto z pola .
Czy mogę dostać przepis na to cudo ?
Pora jagodzianek nadeszła
Świeże najlepsze.
Prosto z piekarnika : truskawkowe z dwukolorową maślaną kruszonką ..
Skubnę kawałeczek, po moim serniczku, tylko fotka została:)
O 11-tej już z piekarnika, to o której wstałaś? Chyba przed 5-tą, jak ja (kocie budziki 'dzwonią' nawet w niedzielkę).
Fajny pomysł z tą kruszonką. Kiedyś odgapię :D
Smośka .. no coś Ty ... normalnie po 8 śniadanie ...a później jak wsiąkłam w kuchni to tak się potoczyło ..
Kruszonka to szkoła mojej mamci .Często tak robiła , najpierw biała a później mała Madzia , stała i czekała z łyżką ''kakał''aby mamie do misy wrzucić .
Jabłecznik suuper smakuje z taką dwukolorową kruszonką .. Polecam ..!
Pierwsze zbiory poziomek do ciast i deserów
O tyleeee poziomek???
Ile to krzaczków trzeba obskubać? Ze 100 czy więcej...
oj dużo pełzałam na czworakach co krzak to ładniejsze
3 godziny zbierania w 2 osoby ,zatrzęsienie jeszcze pare razy pojedziemy
Pyszności :)
A to leśne poziomki ??
Tak Megus prosto z lasu
O jej, o jej, jak bym mogła to już by jedno wiadereczko było moje
Makuś....
Weź tylko puste wiadereczka , dam namiar a reszta to już Twoja praca ręczna .
Sprawdziłam 430 km , 5.30h i ... jesteś posiadaczką najcenniejszych poziomek w gminie co ja pisze w PL ...
Jesli makusia zdecyduje się wejsc na drzewo ,dwa wiadra swieżych czeresni jej
To ja poproszę zdjęcie tego wyczynu!!!!!
Bardzo śmieszne, bardzo
Muffiny z bananami, dla odmiany z mąki owsianej :)
Babeczki ziarenkowe a'la sezamki :)
Ale przepis wstawisz?
Nooooo, nie wieeee... sera w nim nie ma
http://wielkiezarcie.com/recipes/10754276998963632591
Komu dobroci cały słój? :) Domowy pudding czekoladowy z domowym marshmallow fluff cudnie zapieczone razem.
Najlepsze ucierane z czereśniami na świecie!
Porywam kawałek :)
U nas arbuz z arbuzem na arbuzie :D
O cholera! Znam taki kawał... ale nie nadaje się, za brzydki! :>
Tiramisu
Polizałam!
Ja wygryzłam z prawej strony:)
Ale i tak pierwsza polizałam!
E tam...pierwszy byl Stefan. ;)
Może być. Ja tam się źwierzaka nie brzydzę. :>>
A ja sie zastanawialam, co to za wzorek...slad zebow! ;)
"Sernik" malinowy z jogurtu bałkańskiego, z białą czekoladą pod malinową glazurą
Lekki sernik truskawkowy na zimno.
Takie ciasteczko :)
Ciacha...
Mam wielką ochotę na sernik taki na spodzie z pokruszonych ciasteczek owsianych i na wierzchu z granatem:) chyba musze wyjść do sklepu
Torcik malinowe mascarpone :)
Pożeram wzrokiem :)
Salted Caramel Chocolate Tart
Tarta z wiśniami..
jagodzianek napiekłam :)
Jeszcze nie zdecydowała- rogaliki, albo mini bułeczki z różnymi owocami (ciasto od wczoraj wyrasta w lodówce):
http://wielkiezarcie.com/recipes/15761777681448377121
Dopisano 2015-7-10 15:5:40:
Jednak rogaliczki (z poziomkami, żurawiną, dżemem pomarańczowym) i rogale (z czekoladą):))sernik z malinami
Jaki cudny. zółty ser:)
mozna wiedzieć jaki gatunek sera?
zwykły biały ser, tłusty. Żaden tam wiaderkowy, tylko najzwyklejszy co to wymaga mielenia. Znaczy się, ja nie mielę, tylko wszystko wrzucam do malaksera
Deserek ... dawno nierobiona karpatka :)
Pavlova z owocami i makaroniki z czekolada lub konfitura ananasowo-rozana.
Przez dwa dni nikt nic nie piekł? Ja dziś upiekłam kruche cisto z wiśniami bezą i kruszonką. Pysze.
Wstan rano. Przygotuj ubranie. Walcz 20 minut z zimna woda w lazience. Umyj sie. O spiacego meza. Poszukaj czegos, co mozna mu wepchnac do nosa. Rozmysl sie, bo to dziecinne. Ale kusi. Niechcacy poloz na nim ubranie. Kolejna rzecz juz odpowiednio mocniej. Schowaj kurtke, gdy zaczyna sie budzic i udaj, ze niechcacy obudzilas go, gdyz spadla ci sukienka. Ubierz sie. Spojrz w lustro. Odskocz z przerazeniem. Obudz psa. Zabierz na spacer. Obron psa przed kotem. Nie pozwol mu zjesc kolejnej kepy mchu. Idz po owoce. Obron psa przed kotem. Pozachwycaj sie brzoskwiniami. Wybierz zolte, najlepsze do sernika. Wroc z psem do domu. Zjedz brzoskwinie. Zachwyc sie smakiem. Przygotuj skladniki do sernika, by sie ogrzaly. Nakarm psa, meza i dzieci. Ochrzan dzieci, ze jeszcze sie nie przebraly. Wypij kawe. Przygotuj obiad. Obiecaj zrobic dokladnie takie samo jedzenie na kolacje. Rozpusc 300 g czekolady w kapieli wodnej. Ubij 250 g masla z 200 g cukru. Dodaj 4 jajka. 60 g kakao, 60 g maki i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj z czekolada. 1 kg sera wymieszaj z 3 jajami, 200 g cukru, szczypta soli, ziarenkami z laski wanilii, 40 g maki, 40 g maki ziemniaczanej i 40 g kaszy manny. Do blachy wyloz 2/3 masy czekoladowej, na to 2/3 masy serowej. Lyzka naloz na przemia reszte jednej i drugiej masy, wyrownaj. Piecz przez godzine w 170 st C. Ugotuj ziemniaki na salatke. Wrzuc do lodowatej wody. Obierz szybko i sprawnie dziekujac internetom za te sztuczke. Pokroj ogorki w kostke i zalej goraca zalewa z octu, wody i cukru. Przypomnij sobie, ze przy drodze widialas piekny rozmaryn i koper. Zabierz psa na kradziez. Obron przed kotem i ratlerkiem. Wroc do domu. 200 g cukru zalej 1/2 szklanki wody. Wymieszaj. Gotuj, az osiagnie piekny bursztynowy kolor. Wylacz sernik. Uchyl drzwiczki piekarnika. 1/2 szklanki smietany kremowki podgrzaj z 2 lyzkami masla i lyzeczka soli. Dodaj do karmelu gdzy osiagnie odpowiednia barwe. Sprobuj sie nie oparzyc. Wymieszaj dokladnie i postaw znow na gazie, mieszajac gotuj przez 3 minuty. Rozsmaruj na wyjetym z piekarnika serniku. Pozbieraj wylizane przez dzieci i meza garnki. Wrzuc wszystko do zlewu i czekaj na cud. Przypomnij sobie, ze nie ma w lodowce majonezu. Wyrusz do sklepu w porze, gdy zakupy robia turysci z Polski. Dowiedz sie, ze w Rzymie nie remontuje sie zabytkow, bo jest ich za duzo. Wroc do domu. Dokoncz salatke. Wstaw sernik do lodowki. Zjedz brzoskwinie, przeciez najlepsze sa surowe. :)
Zapomniałaś dopisać
" miło zakończ dzień i nie zapomnij ostatnia wylądować w łóżku" :):):)
Sernik wyglada bardzo fajnie. Takie ciasta robione " w międzyczasie" zazwyczaj wychodzą najsmaczniej :)
Bahati,
piekna dziewczyno.Boze zeby "moja" Kaska byla taka "na luzie" !!!
Luzu trzeba sie nauczyc. :)
Niewatpliwie, ale to tez z charakteru i tesknoty za Ojcem wynika.
Brzoskwiń w serniku nie widzę , a poza tym fajnie to opisałaś, miłego dnia
Cóż mogę dodać??? Jeśli cię bardzo kusi... to proponuję: pośliń dokładnie i baaardzo obficie mały palec i wsadź go śpiącemu mężowi do ucha! Satysfakcja gwarantowana! Oczywiście, tylko twoja!
Mnie ten numer udał się raz! Drugiego bym nie przeżyła. :)
Owoce (jabłka, banan, mandarynki) pod kruszonką z płatków owsianych z miodem..
Placek z czereśniami na piance budyniowej
Bogdziu pyszniasto wygląda
Dzięki, no fajne, tylko czereśnie się puściły
Jagodowy wieniec :)
Lea, Aaaale apetyczny.....:))
Iwciu dziękuję :)) Miałam zrobić 2 mniejsze wieńce, ale było póżno i już mi się nie chciało, więc wyszedł mi jeden wielgaśny wieniec na całą dużą blachę piekarnikową... :) Proszę Iwciu, częstuj się, to dla Ciebie, taki duży kawałek, pałaszuj jeśli lubisz takie drożdżowe ciacha z serowo-jagodowym nadzieniem... :))
Mmmm:))
Zalane napojem gazowanym przed samym pieczeniem, delikatne, z chrupiącym, karmelowym wierzchem i miękkim, niczym pampuchy, spodem. Nadziewane cząstkami jabłek. Pachnące cynamonem. Podane z waniliowymi lodami. :)
Wczoraj upieczone.. Kruche ciasto ze śliwkami.
Jagodzianki Pyyyychaaaa
Cynamonowe rolki z jogurtowym lukrem.
kolejny raz jagodzianki
Tarta ... z budyniem śmietankowym,białą czekoladą ... do tego czereśnie i nektarynki.Kruche ciasteczka waniliowo-orzechowe.
,,Łikendowo" Maślankowe z Czerwoną Porzeczką :))
Pleśniaczek :) Upieczony w niedzielne popołudnie - dzisiaj najlepsiejszy w smaku :)
fajny bardzo :)
Dziękuję :)
Przygotowana na jutro ... tarta ... krem budyniowy z dodatkiem mascarpone, owoce, galaretka :)
Misia, a zdradzisz przepis na ciasteczka waniliowo-orzechowe?
Obledne karmelowe ciacho bez pieczenia
To takie dla spragnionych słodkości
Gdybym jeszcze krakersy upiekla samabylo calkowicie domowe. Ostatnio zakochalam sie w solonym karmelu po prostu. :)
Jeśli słodkie do wyrzygania i do tego bez pieczenia, to ja chcę przepis. :>
jeszcze ciepłe, ucierane ze śliwkami
migdałowiec ...
Właśnie go podziwiałam w przepisach :) Dzięki za wklepanie!
Mini beziki z kremem mascarpone i owocami leśnymi
Czy ktoś życzy sobie przepis, czy nie poruszyły Wami ani trochę?
No musiałabym nie mieć oczu by mnie nie "wzięło'' Niemniej kilka pięter wyżej z porzeczkami chyba bardziej mnie ruszył
Bo jeszcze nie wiesz, jaki kremisio mascarpone z bitą śmietaną do bezy limonkowej jest dobry
No nie wiem
Poruszyły i to bardzo, zwłaszcza moje ukochane bezy :D Ale owoce, to raczej dary ogrodu
Właśnie pożarłam ostatni kawałek z lodami:)) Ciasto Czekoladowe, Korzenne z Wiśniami:))
Cudniaste ciacho, mniam... :))
Dziękuję
Iwonko, w sobotę miałam wiśnie, a tu taaakie ciacho :)
Ciekawa smakowa kombinacja - wiśnie, cynamon i przyprawa piernikowa, nie miałam przyjemności kosztować...
Jest pycha :) ...było znaczy. A takie trzymane w temp. pokojowej nawet lepsze, tylko musi być pogoda jak teraz a nie upał, bo galaretka spływa. Można tysz górę machnąć odrobiną mazów z białej czekolady z tym że galaretka fajnie je orzeźwia i nawilża :)
Bułeczki z jagodami lub serem wg 'Nastki' i mini serniczki na morelach (z reszty sera bułkowego). A wszystko polane karmelem wg Bahati i posypane wiórkami kokosowymi.
Deser:)
pospolitego pleśniaka z czarnymi porzeczkami upiekłam. Żadnych dżemów tylko same świeże owoce ;)
Smakowity kawałek, a obłok piany jak marzenie
Dziś będzie deser ciasteczkowy z borówkami :)
Ciasto ze sliwkami.
Och, Basiu......
Ale lukierek Ci wyszedł extra !
Dziekuje, kiedys bardzo dawno temu Maz mnie nauczyl, co nie znaczy ze gotowac umial.Natomiast lukier krecil swietnie.
Zdradzisz sekret tego pięknego lukru? Jakie czary trzeba odprawić ?
Beata, w sumie to zowu nie taka wielka filozofia.Do miseczki wsypuje cukier puder( ilosc w zaleznosci jaka potrzebuje), wciskam cytryne i dolewam wody.Nastepnie ucieram tak dlugo az mam zadawalajaca konsystencje( w miare potrzeby dosypuje cukru albo dolewam wody).Pedzelkiem nanosze na ciasto.Mysle, ze wiele osob tak robi.A ta palka ucieram.
Dzięki. Może w tej pałce sekret tkwi . Ja robię niby podobnie , różnica jest taka , że robię to robotem, końcówką do ubijania piany.
W moim domu, u Mamy, nazywana była kołotuszką (świetnie mieszała sosy).
Nie mogę cofnąć powtórki z wysyłki.
No to nabazgrzę jeszcze, że poszukam takiego ustrojstwa - do lukru.
Mam takie oprzyrządowanie i od lat nie wiedziałam co mam tym mieszać
Ja właśnie do tego lukierku na śliwkach wzdychałam. :)
Makusiowe Ciacho, u mnie w wersji z Czarną Porzeczką :))
Mniamuśnie, u mnie już dawno po porzeczkach. Ale bym zjadła teraz :)
Ucierane ciasto z papierówkami i kruszonką
Biszkoptowe przekładane 'na gorąco' śmietaną z jogurtem + w.kokosowe, polany czeko-pomarańczą :P
Niestety foto-dowodu na razie brak.
Rogaliki, jak mawia makusia: "a takie tam".
Jagodzianki wg. izaa_a
Tarta ... budyń śmietankowy ugotowany na mleku w proszku, mleczna czekolada i borówki ;)
Na życzenie Męża:)
Kradnę kawałek .
Proszę bardzo :)
Ciasto na bazie zeberki z papierówkami i kruszonką ,obrodziły mi jabłonki w tym roku niesamowicie
Drożdżówa wg Glumandy (dałam więcej serka waniliowego) z jabłkami , śliwkami i rodzynkami z dużą ilością kruszonki (kokos, siemię, płatki owsiane i orkiszowe) żeby dobrze chrupało:)
Resztka pleśniaka borówkowego :)
Taki tam torcik dziś machnęłam ... śmietankowy z owocami :)
Podziwiam................ale Ty to ponoc lubisz.
No, kurde balans! :)
Misia,,cudo, ale bym zjadła:)
Śmietanowiec na biszkoptach z galaretkami i malinami
Kontynuacja ...http://wielkiezarcie.com/forum/6072890605426689092