Dziękuję makusiu :) Miałam trochę śliwek i dojrzałe banany, więc zrobiłam taki zestawik nadzieniowy w zupełnie nowym smaku i jeszcze dodałam niewielkiej ilości przyprawy do pierników. I takie połączenie okazało się ni3 tylko zjadliwe uzyskałam, ale nawet smakowite, i do tego w ogóle bez dodatku cukru. :)
Też marzę o poziomkach i truskawkach z własnego ogródka. Na razie muszę się zadowolić pierwszymi wiśniami - w tym roku miałam ich na drzewku całe siedem, hihi :D
powinnam wysłać link ewentualnie na PW bo przecież wiedziałam, że admini usuną go. Tak z rozpędu wkleiłam na forum a potem już czasu nie było aby wejść i usunąć. Ale admin jest tu czujny bardzo na takie rzeczy ;) Trochę dziwne praktyki tu panują, ale nie mamy na to wpływu. Patrz punkt VII regulaminu, na który na pewno admin by wskazał, choć to w żadnym przypadku nie była to reklama. Ale nie będę kopała się z koniem , bo jak nie to jest jeszcze punkt V.5
Będzie, obiecuję - postaram się dodać jeszcze dzisiaj - mam już wpisane składniki, proporcje i skrótowy opis wykonania - jeszcze muszę wybrać zdjęcia, które ściągnęłam z aparatu :)
Wiem, wstyd, przy Waszych dziełach ....ale raz kozie śmierć, MUSZĘ. Krytykujcie do woli hihihi, dla mnie to wyczyn na miarę Nobla (w moim wymiarze). Sama, samiusieńka, zrobiłam bez jakjiejkolwiek pomocy. Oczywiście nie z sufitu tylko z przepisu. Budyniowo-czekoladowo-amarettowe. Zobaczy się jutro czy czy i jak smakuje hehehe. Jeeesssuuuu sama siebie szokuję hahahahahah, jutro zaś goście pewnikiem popadają na pysk , albo ze zdziwienia, albo z zatrucia
Na szczęście dziś dostałam 3 kawałki ciast przeróżnych, to jakoś przeżyję, ale zdjęcia tak kuszą, że można kapcie pogubić, próbując lecieć jak zapraszają :D
O matko, jak ja dawno nie jadłam i nie piekłam karpatki. Kiedyś piekło się ją w prodiżu i super wyrastała, a w piekarniku jakieś te karpaty słabe. U mnie, w ramach wypróbowywania "nowej" mąki, pączki z wiśniami z konfitury.
Genialnie to wymyśliłaś, muszę odgapić, bo mnie ślinka zaleje, albo takiego wytrzeszczu dostanę. Cuuudo :P
Dopisano 2015-9-5 18:57:57:
Iii jest - ciasto kruche łaciate tylko na spodzie - ('pajowate' takie - ciasta mało, dużo śliwek z kakao/czekoladą i budyniem, pianka+kisiel). Dzięki :))
Wczorajsze krucho-drożdżowe (wg Krystyny911) z brzoskwiniami, a'la 'pleśniak', z pianą białkowo-galaretkową (gruszkową). Wygląd straciło jak nieporadnie wyciągałam z blaszki, ale smaczek ma. Dzięki Krystyno :))
Bardzo mi miło. Właśnie chodzi za mną coś słodkiego, ale już nie zdążę dziś upiec ciasta. Twoją szarlotkę najchętniej wyjadłabym całą - jak największą łyżką. Może z gałką lodów waniliowych... rozmarzyłam się
po raz pierwszy używałam jeżyny do wypieku i muszę powiedzieć, że pysznie się sprawiły. U mnie w starym sadzie było pełno krzewów i jak pogoda dopisze, to pójdę sprawdzić czy jeszcze są te krzaki czy slubny już posprzatał.
cudnie wygląda, zdradzisz przepis? albo choć powiedz, czy budyń jest na spodzie, a potem śliwki powtykane pionowo? całe? czy inaczej go ułożyłaś? wspaniały...
Dziękuję za komplement:)) Zuzanno, wypestkowałam śliwki krojąc je na pół, ale nie wzdłuż a wszerz, dlatego są takie sporawe. Na kruche, podpieczone ciasto (z przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipes/30003256 ) wylałam ciepły budyń z 2op i 750ml mleka, a na niego układałam śliwki, zakryłam tartym lekko zmrożonym ciastem i piekłam ok 40min.... Zrobiłam ciacho wieczorem i do rana chłodziło się w piekarniku:)) Pozdrawiam:))
Iwcia, wielkie dzięki, bo robię ciasta z budyniem, ale pierw daję owoce /nigdy nie robiłam jednak ze śliwkami/, potem budyń i na wierzch ciasto też, to oczywiste. Twój sposób jest fantastyczny, podejrzewałam, że coś inaczej robisz. Dzięki raz jeszcze, miłego wieczoru życzę.
dawno temu, bo chyba jeszcze w 2008 r przytargałam przepis na te ciacha z rosyjskiego forum. Nawet był tu na WŻ, ale zbyt dużo konfliktów wywołał więc wywaliłam go. Ale mam jeszcze fotkę którą wtedy zrobiłam. One są tak sobie smaczne, tylko efekt wizualny maja fajny. Podstawą jest mąka ziemniaczana
Wszystko robiłam w malakserze, do którego wrzuciłam margarynę z cukrem pudrem i chwilkę utarłam. Dodałam 1 jajko i znów kilka sekund ucierania. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszałam z sodą i wsypałam do masy jajeczno-margarynowej. Utrzec razem. Ciasto podzielic na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i ułożyc ba blaszce piekarnikowej, wyłożonej papierem. Do małej miseczki wsypac kakao. Końcówkę butelki maczac w kakao i delikatnie wcisnąc w kulkę z ciasta.
"Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut
Data dodania: 2009-01-26Przepis udostępniony przez: Krystyna911
U nas rolada jabcowo-gruszkowa inaczej, czyli placek z polewą chałwowo-maślaną (chałwa czekoladowa grecka). I już wiem, że niedzieli nie doczeka.
Dopisano 2015-10-1 9:25:42:
PS. Dziękuję eNce za inspirację owocowo-chałwową, nie byłam do niej tak do końca przekonana, ale nie miałam racji - wyszło pysznie i na pewno do powtórzenia w różnych konfiguracjach smakowych :)))
Sama nie wiem, czy to jeszcze można nazwać makaronikami? Krucho-bezowe z masą orzechową - wynik totalnej nudy i wyszukiwania sobie dozwolonego zajęcia. :)
Trochę kalorii ...biszkopt czekoladowy ,masa budyniowa z mascarpone,herbatniki,masa krówkowa ,herbatniki,masa budyniowa z mascarpone i kawą rozpuszczalną,herbatniki,bita śmietana , na wierzchu uprażone posiekane orzechy laskowe i starta czekolada mleczno -kawowa:)
Są dwie opcje ... albo budyń ugotowany w mniejszej ilości mleka zmiksowany z 250 g serka,albo masa budyniowa w proszku 3min zrobiona na mleku i do tego 250g serka... szczerze to ta druga jest lepsza ,choć wiem ,że chemia.Ale pierwsza też dobra.Nie robię masy budyniowej z masłem,bo dla mnie za tłusta ;)
Kurcze....ósmy dzień boli mnie głowa i dopiero teraz "załapałam", ze ten drugi sposób to ekspresowy budyń:) dziękuję, chyba się skuszę w najbliższym czasie
Rozpoczynam nowy wątek ciachem marchewkowym i kawą mrożoną :)
Ostatni kawałek pleśniaka borówkowego właśnie zniknął :)
Zabieram się za pieczenie sernika śliwkowego na jutro :)
Skoro ostatni, to porywam :)
Drożdżowe koperty z nadzieniem śliwkowo-bananowym :)
Ciekawe połączenie;)
Dziękuję makusiu :) Miałam trochę śliwek i dojrzałe banany, więc zrobiłam taki zestawik nadzieniowy w zupełnie nowym smaku i jeszcze dodałam niewielkiej ilości przyprawy do pierników. I takie połączenie okazało się ni3 tylko zjadliwe uzyskałam, ale nawet smakowite, i do tego w ogóle bez dodatku cukru. :)
przed chwilką wyjęłam z pieca jagodzianki. Fotki kiepskie bo za oknem już ciemno a mnie brak oświetlenia dobrego
Kiepskie foty? Dziewczyno! Bez powiększana zdjęcia jagodzianki aż biją po oczah. Mniam!
Jak malowane ;)
Cudniaste!
Takie sobie ciastko z poziomkami( wlasnymi) i .............kremem bita smietana z mascarpone, galaretka poziomkowa.
No i po co ja tu wlazłam?
Tak łazisz po tym WŻ- cie i niby na diecie jesteś a szukasz co by tu przekąsić
A bo kradzione nie tuczy!
Ależ smakowite ;)
Tiramisu'
Jeszuuu, jakie ono jest pięknie apetyczne! Skąd masz poziomki, ja też chcę! Pewnie już nie ma na rynku :(
Poziomki mam "polskie" z wlasnego ogrodka............( krzaczki)zakupione na sopockim rynku, pyszne! Agusiu jeszcze raz dzieki za tak super porade!
Też marzę o poziomkach i truskawkach z własnego ogródka. Na razie muszę się zadowolić pierwszymi wiśniami - w tym roku miałam ich na drzewku całe siedem, hihi :D
Internetowa 'wariacja' na temat Megusiowej 'Śnieżnej pantery', na drożdżach i ze śliwkami na wierzchu, pomaziana czekoladami różnistymi :))
Właśnie wyskoczyła z piekarnika ... krucha tarta ze śliwkami i kruszonką ;)
O jeja, ale bym zjadła! Na szczęście mam świeżo upieczone kakaowe ciasto z malinami :)
Kawałeczek porywam :)
Moja tarta w przekroju ... z odrobiną płynnej , mlecznej czekolady własnej produkcji ... Miłego wieczoru życzę :)
Mrowisko - regionalny przysmak Podlasia, dostałam w prezencie od internetowej koleżanki
Pozazdrościć łakoci i Koleżanki :)
Dziękuję Makusiu w imieniu koleżanki
Ulalala... Bogusiu, poczęstuję się co????
Proszę, bo tego jest mnóstwo i bardzo smaczne
:)
Nie tylko możesz, a musisz
Z lenistwa, wyszedł pyszny serniczek :)
Pleśniak z rabarbarem i wiśniami.
Drożdżówka ze śliwkami i lukrem.
Zaplanowałam i oto sernik królewski, a raczej 1/4, bo częstowałam, kto się nawinął :)
Ser - twaróg od swojskiej pani, jaja też...
Najlepszy :)
Szarlotka w ciescie krucho-drozdzowym
moja ulubiona szarlotka. Uwielbiam ją
U nas ostatnio prym wiedzie kruche ciasto ze śliwkami..
MNiam, porywam kawałek ;)
sernik z bezą
Cudo :)
no cudowny, ale przepis gdzieś jest? będzie? byłam na Twoim blogu - nie znalazłam...
zlituj się, uchyl rąbka tajemnicy...język mój leży na podłodze...
to było na razie z głowy. Muszę dopiero usiąść i napisać proporcje. Pewnie już jutro to zrobię.
Widziałam wczoraj link do przepisu, byłam już u Ciebie, dziękuję, ale dlaczego post z tym linkiem zginął?
wchodzę dziś, żeby podziękować za spełnienie prośby i nie ma... jakieś cuda tutaj się dzieją czy na moim laptopie?
Tak czy siak, widziałam, byłam i będę piec, no i jeszcze raz dziękuję i pozdrowienia ślę.
Coś uciekło, ale już link zdążyłam podpiąć u siebie:
http://krystyna9.livejournal.com/100343.html
U nas dzisiaj takie cósie (od 'coś', więc chyba 'ó'):
Dopisano 2015-8-25 9:6:40:
To mój wpis też 'wytną'?:((A chciałam dobrze ...
powinnam wysłać link ewentualnie na PW bo przecież wiedziałam, że admini usuną go. Tak z rozpędu wkleiłam na forum a potem już czasu nie było aby wejść i usunąć. Ale admin jest tu czujny bardzo na takie rzeczy ;) Trochę dziwne praktyki tu panują, ale nie mamy na to wpływu. Patrz punkt VII regulaminu, na który na pewno admin by wskazał, choć to w żadnym przypadku nie była to reklama. Ale nie będę kopała się z koniem , bo jak nie to jest jeszcze punkt V.5
Sernik widelcowy :) Proszę się częstować, świeżutki smakuje obłędnie :)
Ja chętnie porwę kawałek :P
A przepisu na tą pychotę nigdzie nie ma :(( Szkoda, lubię wszystko serowo-śmietanowe, a już ze śliwkami to uwielbiam.
Będzie, obiecuję - postaram się dodać jeszcze dzisiaj - mam już wpisane składniki, proporcje i skrótowy opis wykonania - jeszcze muszę wybrać zdjęcia, które ściągnęłam z aparatu :)
Przepraszam za opóźnienie, ufff - sernik widelcowy już wpisany, zdjęcia dodane.
Smacznego :)
http://wielkiezarcie.com/recipes/12366732987351286852
Ale fajny, dzięki :))
Wiem, wstyd, przy Waszych dziełach ....ale raz kozie śmierć, MUSZĘ. Krytykujcie do woli hihihi, dla mnie to wyczyn na miarę Nobla (w moim wymiarze). Sama, samiusieńka, zrobiłam bez jakjiejkolwiek pomocy. Oczywiście nie z sufitu tylko z przepisu. Budyniowo-czekoladowo-amarettowe.
Zobaczy się jutro czy czy i jak smakuje hehehe. Jeeesssuuuu sama siebie szokuję hahahahahah, jutro zaś goście pewnikiem popadają na pysk , albo ze zdziwienia, albo z zatrucia
I co ?..... Da się ?
Widzisz, jak bardzo chcesz to i ciasto potrafisz zrobić :):):)
Goście z pewnością " popadają na pysk" z zachwytu. O Noblu też nie zapomną :)
Jak dla mnie wygląda fajnie
Yyyhhhyyy da się. Popadali, nijak dzwignąć się nie mogli, ale prosili o dokładki
Zawsze wierzyłam w ciebie, a miny gości powinnaś uwiecznić
Taaaaa, to nie ma nic wspólnego z wiarą , siłą się powstrzymałam od molestowania Ciebie przez tel .
Zawsze możesz zadzwonić, mój tel działa bez zarzutu, więc się nie krępuj
Normalnie nie wierzę. No nie wierzę i już :)
Chcesz w kostkę....
ZDOLNIACHA
hihihihihi to tylko przepis, który nawet Największemu Tumanowi wyjdzie (raczej)
FU!!!!!
Pewnie , że fuuu, wracam do mięs
Taki tam jabłecznik :)
taka kombinacja ze śliwkami ;)
Ot tak na szybko ..
Ot tak na szybko to ja kawałek poproszę bo jeszcze za wczesna pora żeby głośno mówić gdzie mi właśnie jęzorek uciekł :)
Niech nie ucieka ... dla Ciebie zawsze kawałek się znajdzie.
Urodzinowy Syna ( Alfo-holika) i pierwszy tort Marzenki :)
Makusiu, a co to za ,,galaretkowa wkładka" wiedzie przez środek.....pysznie?
Iwciu, to zmiksowane truskawki z galaretką:)
Sernik jagodowy, vendetta szefowej, jabłka zapiekane w cieście, śmietanowiec
Ale pyszotki :)
To pewnie tak tylko... skromnie... takie tam... po niedzielnym obiedzie?
Nie po obiedzie, a po obfitej kolacji , wśród przyjaciół
Nooo, skromniutko jakoś...hihihihihi
Ano skromnie, bo też tylko 10 sztuk ludziów miałam
Normalnie sadystka! Wszystko bym zjadła, a najlepiej z dokładkami!
Jak się pospieszysz, to jeszcze po kawałku dostaniesz
Na szczęście dziś dostałam 3 kawałki ciast przeróżnych, to jakoś przeżyję, ale zdjęcia tak kuszą, że można kapcie pogubić, próbując lecieć jak zapraszają :D
Muffinki by Majka2 i drożdżowe by nadia.
Karpatka
O matko, jak ja dawno nie jadłam i nie piekłam karpatki. Kiedyś piekło się ją w prodiżu i super wyrastała, a w piekarniku jakieś te karpaty słabe. U mnie, w ramach wypróbowywania "nowej" mąki, pączki z wiśniami z konfitury.
Przed pieczeniem posyp lekko pokruszonym lodem, gory powstana jak malowane! :)
Uuuuu, pamiętam, jak ktoś deklarował, że budynie z masłem to NIE! Za Chiny Ludowe!
Zrobic a jesc to roznica ;)
Plesniak
Genialnie to wymyśliłaś, muszę odgapić, bo mnie ślinka zaleje, albo takiego wytrzeszczu dostanę. Cuuudo :P
Dopisano 2015-9-5 18:57:57:
Iii jest - ciasto kruche łaciate tylko na spodzie - ('pajowate' takie - ciasta mało, dużo śliwek z kakao/czekoladą i budyniem, pianka+kisiel). Dzięki :))nie piekłam ale usmazyłam. Placki na zsiadłym mleku ze śliwkami
Kruche ciasto z pianką budyniową i śliwkami
Sernik na baaardzo bogato. :)
O!!jaki sernik....sam wygląd powala:)o smaku można tylko pomarzyć....
drożdżowe ze śliwkami (węgierki). Z kruszonką. I lukrem cytrynowym
po raz kolejny ... migdałowiec
Chalka, wieniec cynamonowy, sernik, chocolate chips cookies i kilka sklepowych digestive. :)
"Coweekendowe" obowiązkowe - kruche z cynamonem i śliwkami..
Już dawno nie było kremówki :)
Dobrze, że w końcu kupiłaś ten zgrabny kawałek
Noooo, ciekawe z której cukierni...hihihi
Znam tę cukierenkę, "U Jasi" się nazywa
Tarta z gruszkami by Iryda.
Wczorajsze krucho-drożdżowe (wg Krystyny911) z brzoskwiniami, a'la 'pleśniak', z pianą białkowo-galaretkową (gruszkową).
Wygląd straciło jak nieporadnie wyciągałam z blaszki, ale smaczek ma. Dzięki Krystyno :))
ciasto migdałowo-imbirowe z gruszkami stygnie
ukroiłam takie jeszcze trochę ciepłe. Te jasne kawałki to gruszki, te ciemniejsze to kandyzowany imbir
Ależ musi pachnieć :)
Ale się uśliniłam !
Pavlova
To już mistrzostwo!
Babka puchata megi65
Niebanalna szarlotka :)
Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą.
jogurtowe ze śliwkami
Rolada jabcowo-gruszkowa (WŻ: rolada jabłkowa) - moja ulubiona na dłuuugooo (może nawet do piernikowego grudnia).
Dopisano 2015-9-20 21:56:59:
I znowu roladka: jabcowo-ananasowa z galuretką ananasową, mniammmStuk -puk ... Dla Małgosi i nie tylko ...
Stuk -puk ... Dla Małgosi i nie tylko ...
... nie mogę wstawić fotek ..
Juz można :)
Upiekłaś kota? Sadystka.
Koty są najlepsze ... zapytaj Alfa ?
No to częstujcie się ..
Nadal lipa .... nie mogę (((
No nie możesz bo mi wysłałaś wszystko A smaczniusie było!
No to częstujcie się ..
Udało się ... ufff
Super, ale apetyczne :)
Cudnie to ciasto wygląda - jesienne, idealne na teraz :)
Pyszna szarlotka sypana wg.Wkn.
Bardzo mi miło. Właśnie chodzi za mną coś słodkiego, ale już nie zdążę dziś upiec ciasta. Twoją szarlotkę najchętniej wyjadłabym całą - jak największą łyżką. Może z gałką lodów waniliowych... rozmarzyłam się
Jejkuuuuu i z tym wypasionym lukrem !
placek z jeżynami
Ja dzisiaj idę na jeżyny - wczoraj upatrzyłam sobie w lesie podczas spaceru z psem, ale było już za ciemno, żeby zbierać. Dziś podejście numer dwa :)
po raz pierwszy używałam jeżyny do wypieku i muszę powiedzieć, że pysznie się sprawiły.
U mnie w starym sadzie było pełno krzewów i jak pogoda dopisze, to pójdę sprawdzić czy jeszcze są te krzaki czy slubny już posprzatał.
Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym
Czy mogę prosić o przepis na ten pyszny serniczek?
To sernik z przepisów megi65, a moją modyfikacją było dodanie brzoskwiń htthttp://wielkiezarcie.com/recipes/30070114
Babka kokosowa z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipes/30000917
As i smakowała Wam babka bo żadnego komentarza nie dodałaś do przepisu?
Tak, smakowała. Komentarz właśnie wstawiłam.
Muffiny bananowe z kremem kawowo - orzechowym:)
U mnie tylko jabłuszka, więc się poczęstuję ;)
Tarta z jabłkami, druga z gruszkami. A na weekend wykonałam sernik z musem śliwkowym.. Małżonek zadowolony..;)
Ach, mniam:)
Ja bym chętnie zjadła taką mieszaną - z jabłek i gruszek :)
U nas resztki paczuszek z jabłkami i cynamonem :)
A ja poproszę o przepis na te smakowite paczuszki bo uwielbiam wszystko co z jabłkami .
Proszę bardzo, wklepany, udostępniony, można piec :)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30102616
A czy Ty jesteś zadowolona?
Poczęstuję się serniczkiem, mniam :)
Jestem, jestem!:) Ja praktycznie nie jadam słodkości, ale uwielbiam piec dla innych, i cieszy mnie, gdy im smakuje.
Poczyniony ,,łikendowo" Kruchy Śliwkowiec z Budyniem:))
Ale "przekrój"! Jak z cukierni!:)
Dziękuję
O matko, ale apetycznie, porywam kawałek, bez pytania
cudnie wygląda, zdradzisz przepis? albo choć powiedz, czy budyń jest na spodzie, a potem śliwki powtykane pionowo? całe? czy inaczej go ułożyłaś? wspaniały...
Dziękuję za komplement:)) Zuzanno, wypestkowałam śliwki krojąc je na pół, ale nie wzdłuż a wszerz, dlatego są takie sporawe. Na kruche, podpieczone ciasto (z przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipes/30003256 ) wylałam ciepły budyń z 2op i 750ml mleka, a na niego układałam śliwki, zakryłam tartym lekko zmrożonym ciastem i piekłam ok 40min.... Zrobiłam ciacho wieczorem i do rana chłodziło się w piekarniku:)) Pozdrawiam:))
Iwcia, wielkie dzięki, bo robię ciasta z budyniem, ale pierw daję owoce /nigdy nie robiłam jednak ze śliwkami/, potem budyń i na wierzch ciasto też, to oczywiste. Twój sposób jest fantastyczny, podejrzewałam, że coś inaczej robisz. Dzięki raz jeszcze, miłego wieczoru życzę.
Tarta z malinami i węgierkami czyli wariacja na temat placka węgierkowego by nutella.
Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowym
tanie, szybkie i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami
ukochana szarlotka krucho-drożdzowa
Brownie bez masla, cukru i czekolady. :)
z 500g Nutelli. :)
Popularne ostatnio w sieci ... ciasteczka pieczarki ... nie byłabym sobą , żeby nie zrobić ;)
Witam a możesz podać przepis na te twoje cudne pieczarki .Dziękuję z góry
dawno temu, bo chyba jeszcze w 2008 r przytargałam przepis na te ciacha z rosyjskiego forum. Nawet był tu na WŻ, ale zbyt dużo konfliktów wywołał więc wywaliłam go. Ale mam jeszcze fotkę którą wtedy zrobiłam. One są tak sobie smaczne, tylko efekt wizualny maja fajny. Podstawą jest mąka ziemniaczana
Piekłam kiedyś i powiem tak , upiekłabym jeszcze raz właśnie dla tego efektu . Butelka i kakao - była fajna zabawa.
Mam te ciasteczka w ulubionych.
http://wielkiezarcie.com/recipes/30041135
skoro przepisu nie ma, to tylko Ty masz w ulubionych a my nie otworzymy strony
Dlaczego nie otworzysz? Zaznaczasz i prawym klawiszem klikasz na otworz link i masz.
Ciastka - słodkie pieczarki
Stopień trudności
Bardzo łatwySkładniki:
Opis:
Wszystko robiłam w malakserze, do którego wrzuciłam margarynę z cukrem pudrem i chwilkę utarłam. Dodałam 1 jajko i znów kilka sekund ucierania. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszałam z sodą i wsypałam do masy jajeczno-margarynowej. Utrzec razem.
Ciasto podzielic na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i ułożyc ba blaszce piekarnikowej, wyłożonej papierem. Do małej miseczki wsypac kakao.
Końcówkę butelki maczac w kakao i delikatnie wcisnąc w kulkę z ciasta.
"Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut
Notatka:
Basiu, otworzy tylko ten kto ma w ulubionych i nikt więcej, bo przepis jest usuniety
Nie wiedzialam.Sorry, myslalam, ze link kazdy moze otworzyc.
Bardzo proszę :) Ja następnym razem zrobię z mąki pszennej i ziemniaczanej na próbę :)
Dopisano 2015-9-28 22:16:59:
Dodam,że przepis z sieci :)Dziękuję
Tarta cytrynowo-migdałowa.
Wpadam na to ciacho.
Chodź, chodź, bo właśnie Lepszy wrócił i zaraz wchłonie. :)
też tak umie
Oż (osz) ty..... dodatkowo pomazałeś czekoladą?
,,Łikendowo" Maślankowo ze Śliwkami:))
Pysznie się prezentuje :)
Dzięki:)) Jesienno śliwko-żarcie;)
Uwielbiamy :)
U nas rolada jabcowo-gruszkowa inaczej, czyli placek z polewą chałwowo-maślaną (chałwa czekoladowa grecka).
I już wiem, że niedzieli nie doczeka.
Dopisano 2015-10-1 9:25:42:
PS. Dziękuję eNce za inspirację owocowo-chałwową, nie byłam do niej tak do końca przekonana, ale nie miałam racji - wyszło pysznie i na pewno do powtórzenia w różnych konfiguracjach smakowych :)))Sama nie wiem, czy to jeszcze można nazwać makaronikami? Krucho-bezowe z masą orzechową - wynik totalnej nudy i wyszukiwania sobie dozwolonego zajęcia. :)
Fajne kropki .... a ''wynudzaj się '' dalej ..
Wspaniale smakowite i kreatywne efekty tej "nudy"... :)
Śliwkowe -zachciankowe mało ciasta , dużo śliw z lukrem cytrynowym
Ten lukier to... uchhhh.... :)
Trochę kalorii ...biszkopt czekoladowy ,masa budyniowa z mascarpone,herbatniki,masa krówkowa ,herbatniki,masa budyniowa z mascarpone i kawą rozpuszczalną,herbatniki,bita śmietana , na wierzchu uprażone posiekane orzechy laskowe i starta czekolada mleczno -kawowa:)
Chyba przemawia do mnie taka kombinacja smaków :) byłabym jednak wdzieczna za "cos bliżej" o masie budyniowej z mascarpone...
Są dwie opcje ... albo budyń ugotowany w mniejszej ilości mleka zmiksowany z 250 g serka,albo masa budyniowa w proszku 3min zrobiona na mleku i do tego 250g serka... szczerze to ta druga jest lepsza ,choć wiem ,że chemia.Ale pierwsza też dobra.Nie robię masy budyniowej z masłem,bo dla mnie za tłusta ;)
Kurcze....ósmy dzień boli mnie głowa i dopiero teraz "załapałam", ze ten drugi sposób to ekspresowy budyń:) dziękuję, chyba się skuszę w najbliższym czasie
Biscotti cappuccino. Znowu. :)
wąsy dziadka ;) Orzechy laskowe i powidła w kruchym cieście
Pysznie wyglada, a powidla o jakim smaku?
powidła oczywiście węgierkowe
Takie sobie ciacho z rabarbarem.
Powtórka sernika z musem śliwkowym..
kontynuacja tutaj KLIK