Misia rusza do bojuzaczyna przetwarzanie będzie banalnie i niebanalnie nowością będą ogórki kiszone,ale...z miodem i chili,chutney z ogórków ,melon w pikantnej zalewie i ketchup z cukinii...co jeszcze-nadal szukam i myślę...dziś byłam po ogórasy u mojej najlepszej pod słońcem teściowej...duuużo ogórasów (ok 50 kg)...ale zaczynamy od MELONA...dziś ląduje w lodówce na 48 godzin w pierwszej zalewie wodno-octowej,potem druga zalewa z miodem, nutą chili i goździkami...Czekam na Wasze pomysły,może ktoś podpowie coś fajnego,innego...i napiszcie czy i co przetwarzacie
Mam od Sąsiadki trochę ogórków, schodzą na bieżąco: z musztardą (te obieram), z curry (takie sobie), małosolne. Jutro zakiszę na zimę, mniejsze pójdą do octu.
1 słoik gotowców dostałam też od niej, pasteryzowane - z musztardą, zielem, liściem winogronu, liściem laurowym, pokrojone na ćwiartki, ze skórą - już je dojadamy - doobre.
Troszkę dziś natworzyłam ...ogórki kiszone, ogórki kiszone z miodem i chili,ogórki w zalewie musztardowej i kawałki ogórków bez pestek w zalewie octowej z miodem,goździkami i szczyptą chili . Jutro ciąg dalszy . U Was jak z przetworami ? Robicie czy raczej nie? Jeśli tak to się pochwalcie efektami .
Z braku kopru, poczyniłam ogórki miodowe wg Ekkore. Proste i szybkie w obrabianiu. Miałam średnie i małe, więc kroiłam na pół, zalewę podrasowałam ostrą mieszanką z młynka i dosłodziłam miodem (5 łyżek na 3 szkl. wody). Już czekają na pasteryzację. Chyba więcej takich zapakuję do słoików, bo idzie to piorunem i wygląda apetycznie.
Do tej pory zrobilam kiszone ogorki(standard), botwinke, mloda kapuste( bo tutaj niestety deficyt) no i Twoje rzodkiewki sprobowalam zakisic.Teraz przerwa.......urlop.Moje "malinowe" pomidory jeszcze w powijakach,ale na pomidorowke tez zrobie.Podoba mi sie Twoj pomysl na melona ale czy on nie skapcieje???
Ja na razie robiłam dzemy z truskawek i wisni oraz soki truskawkowe i zaczelam malinowe robić. Musze się zabrać za ogórki ale nie mam jeszcze zadnych przepisów wiec chetnie przyjme od Was sprawdzone linki :)))
Dziś wykończyłam melona -słodko-kwaśny z goździkami i papryczką chili...korzenny chutney z ogórków i jabłek z miodem i kurkumą...ketchup z cukinii :)))
Mrożę po umyciu i osuszeniu. Ciasno wkładam do woreczków przeznaczonych do mrozenia (kupuje w carrefour, na allegro) i do zamrażalki. Dodatkowo natkę pietruszki, szczypior gruby i koperek posiekany drobno zamrazam w pojemnikach, mam wtedy gotowy do posypania ziemniaków, do zupy czy sałatki.
Ja już całą jarzynę mam zamrożoną, soki z malin tez zrobione (strasznie drogie maliny sa u nas, mały koszyczek 8 zł). Wczoraj zrobiłam pare małych słoiczków galaretki z czarnej porzeczki.
No, ja robię, chociaż mniej niż zwykle, bo owoce zmarzły, a na ryneczku są bardzo drogie. Maliny, tak jak piszesz za pół kg 8 złotych ( na szczęście zaczynają się jesienne, a te mam własne), wiśnie po 10 zł za kg i stwierdziłam, że nie ma sensu, bo w warzywniaku można kupić dżem czy konfitury ponoć całkiem przyzwoite. Zrobiłam trochę marmolady jabłkowej, ogórki z miodem, sałatkę z pieprzem i dla córki trochę z cukinii, trochę kwaszonych, przede wszystkim na zupę i do sałatki. W planach jeszcze papryka i ketchup z cukinii, którego używam jako bazę do sosu do pizzy i do spaghetti, no i oczywiście sok z czarnego bzu i z aronii.Robię też syrop z mięty jak tylko odrasta, a kiedy mam tylko parę gałązek dodaję do porzeczek, a wcześniej do truskawek, ale ten piliśmy na bieżąco. Owocnego przetwarzania.
W tym roku nie ma za bardzo z czego robić, na działce prawie wszystko wymarzło, a kupować i przerabiać nie ma sensu. Zrobiłam jakieś sałatki z ogórków w małych ilościach, z cukinii, keczup z cukinii, no i sok będzie z aronii, może też dżem? Malin letnich tyle co na bieżąco i do ciasta, jesienne...szkoda gadać, krzaczki nawet nie wyrosły /sięgają do 0,5 m wysokości, nie wiem dlaczego/, a owoców ... po kilka sztuk.
Przepis z WŻ, autor AnnaZ. Ten moim zdaniem najlepszy. Dodaję np. trochę aronii lub do soku z ciemnych winogron, tak pół na pół. Miętę też daję różną, ananasową, truskawkową.
Ja zaczynam ogórkami, więc dwa baniaki kiszonych zrobione i kilka litrowych słoików sałatki na zimę:)
Mam plana zrobić keczup i później paprykę w zalewie:)..... Może zrobię jakieś dżemy jeszcze, bo truskawkowy zrobiony......ale to zobaczę co targ zaoferuje hihi:)
Ketchup z cukinii machnęłam... pierwszy, który zrobiłam na próbę, prawie zeżarli. Namroziłam czerwonych i czarnych porzeczek, wiśni i borówek amerykańskich...w planach śliwka i gruszki w occie
1,5 kg cukinii obrać ,usunąć pestki i zetrzeć na tarce jarzynowej.3 duże cebule posiekać i dodać do cukinii...wszystko zasolić dwoma łyżkami soli,wymieszać i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie warzywa dusić ok 25 min. na średnim ogniu,często mieszając.Po tym czasie dodać ok 400g cukru, po łyżeczce papryki i papryki ostrej oraz pieprz do smaku, 2 koncentraty pomidorowe i pół szklanki octu 10%. Dusić na małym ogniu jeszcze ok 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem,gorącą masę do słoików, zakręcić pokrywki ,można pasteryzować ok 5 min,ale nie jest to konieczne
Zrobiłam jeszcze z jednej porcji ketchup pikantny z cukinii oraz ogórkowy relish (pierwszy raz). Udało mi sie też dostać aronię wiec sok na zime też mamy :)))
Dokładnie tak, soki robie w sokowniku, gorace wlewam i tyle. Robie rozne soki (malinowy, truskawkowy, z aronii i pigwy) i wszystko jest ok, wytrzymuja cały rok. Jedynie raz gdy zrobiłam z czereśni to mi spleśniał ale to była chyba wina owoców.
Dzięki za odpowiedź ;)) Ja też gorące wlewam, ale do tej pory stosowałam butelki szklane po sokach ala Kubuś lub innych tego typu. Je się da postawić do góry dnem po zalaniu, to dlatego pytałam o Twoją metodę przy inaczej zamykanych tych po piffkach, bo mam ich trochę i mogłabym wykorzystać;))
Ostatnio zrobiłam kilka baniaków 5-cio litrowych kiszonych ogórków, a z tych bardziej pękatych i tych malutkich zrobiłam kanapkowe w curry wg.Kluko, a ponieważ zostało mi zalewy, to jeszcze cukinię tym sposobem poczyniłam. A nadmiar mięty zużyłam jak prawie co roku na zrobienie syropu;)
Ja co roku robię ogórki w butelkach takich 5 l po wodzie tylko trzeba wybierać takie z większa zakrętka np po Żywcu bo niektóre maja wąska szyjkę i wtedy trudno wcisnąć ogórki .
Jak Mariolan pisała.... po wodzie 5L jedynie wybieram z większymi gwintami, by spore ogórasy wchodziły:) Trzeba je kilka dni po zrobieniu kontrolować i odgazowywać odkręcając butelki, a potem już do zimy spokojnie stoją;))
Wczoraj juz chyba ostatnie przetwory jakie robilam w tym roku: papryka konserwowa i ajwar (pare słoiczków bo zostalo z tamtego roku). Teraz pora szykowac sie do pracy :)))
To świetny dodatek do pasztetu, do mięsa, do sałatki z kurczakiem wręcz niezastąpione ;)) Ja najczęściej na imprezowym stole z pieczystym, obok w miseczkach stawiam te śliwki i zawsze są zachwyty i pytanie jak je robię ;)) Poniżej przepis i przykłady:
To też się pochwalę, co naprodukowałam: sałatka szwedzka, papryka konserwowa, buraczki, ketchup z cukinii , sałatka słoneczna z cukinii (by hope30- pyszna), maliny w syropie, dżem z cukinii, powidła śliwkowe (oczywiście dla leniwych), przecier z ogórków na zupę. Zostały jeszcze do zrobienia- gruszki w syropie i wpadłam na przepis alman na śliwki w occie (bardzo mi się spodobał, więc jutro poczynię). Do tego zamroziłam trochę owoców i podgrzybków. To by było na tyle...
Misia rusza do boju
zaczyna przetwarzanie
będzie banalnie i niebanalnie
nowością będą ogórki kiszone,ale...z miodem i chili,chutney z ogórków ,melon w pikantnej zalewie i ketchup z cukinii...co jeszcze-nadal szukam i myślę
...dziś byłam po ogórasy u mojej najlepszej pod słońcem teściowej...duuużo ogórasów (ok 50 kg)
...ale zaczynamy od MELONA...dziś ląduje w lodówce na 48 godzin w pierwszej zalewie wodno-octowej,potem druga zalewa z miodem, nutą chili i goździkami
...Czekam na Wasze pomysły,może ktoś podpowie coś fajnego,innego...i napiszcie czy i co przetwarzacie
Super pomysły - melon i kiszone z miodem.
Mam od Sąsiadki trochę ogórków, schodzą na bieżąco: z musztardą (te obieram), z curry (takie sobie), małosolne.
Jutro zakiszę na zimę, mniejsze pójdą do octu.
1 słoik gotowców dostałam też od niej, pasteryzowane - z musztardą, zielem, liściem winogronu, liściem laurowym, pokrojone na ćwiartki, ze skórą - już je dojadamy - doobre.
Może skuszę się na jedną z sałatek ogórkowych??
W sumie nic nowego.
Ja też będę robić z musztardą,bardzo je lubię. Kiszone zwykłe machnę, trochę grubych plastrów w zalewie słodko-kwaśnej.Co jeszcze nie wiem...
Troszkę dziś natworzyłam ...ogórki kiszone, ogórki kiszone z miodem i chili,ogórki w zalewie musztardowej i kawałki ogórków bez pestek w zalewie octowej z miodem,goździkami i szczyptą chili
. Jutro ciąg dalszy
. U Was jak z przetworami ? Robicie czy raczej nie? Jeśli tak to się pochwalcie efektami
.
Z braku kopru, poczyniłam ogórki miodowe wg Ekkore. Proste i szybkie w obrabianiu. Miałam średnie i małe, więc kroiłam na pół, zalewę podrasowałam ostrą mieszanką z młynka i dosłodziłam miodem (5 łyżek na 3 szkl. wody). Już czekają na pasteryzację.
Chyba więcej takich zapakuję do słoików, bo idzie to piorunem i wygląda apetycznie.
Oooo...to muszę zajrzeć do przepisu Ekkore :)
Do tej pory zrobilam kiszone ogorki(standard), botwinke, mloda kapuste( bo tutaj niestety deficyt) no i Twoje rzodkiewki sprobowalam zakisic.Teraz przerwa.......urlop.Moje "malinowe" pomidory jeszcze w powijakach,ale na pomidorowke tez zrobie.Podoba mi sie Twoj pomysl na melona ale czy on nie skapcieje???
Czy zkapcanieje? Tego nie wiem,robiłam pierwszy raz. Nie był zbyt dojrzały,więc mam nadzieję,że będzie ok :)
Mogę prosić o przepis na rzodkiewke :)
Przepis jest wg. misi ( podawala go w obiadowym watku).Rzodkiewke zakisilam tak jak ogorki kiszone.
Dopisano 2017-7-25 20:2:3:
Sorry to byl watek kolacyjny.Piszczałko dajesz koper,czosnek,chrzan,rzodkiewki i zalewa 2 łyżki soli na litr wody :)
Ok sporobuje zrobić :)))
Ja na razie robiłam dzemy z truskawek i wisni oraz soki truskawkowe i zaczelam malinowe robić.
Musze się zabrać za ogórki ale nie mam jeszcze zadnych przepisów wiec chetnie przyjme od Was sprawdzone linki :)))
Dziś wykończyłam melona -słodko-kwaśny z goździkami i papryczką chili...korzenny chutney z ogórków i jabłek z miodem i kurkumą...ketchup z cukinii :)))
Mogę prosić o przepis na chutney z ogórków?
Napiszę :) Tylko chwilka,bo kupę pracy mam :)To jest link do przepisu,który przerobiłam na swoje potrzeby :)http://jagodzianka.com/2015/07/chutney-z-ogorka/
Dziękuję i cierpliwie czekam...
W końcu zrobiłam chutney z ogórkow, rodzince sos posmakował wiec jeszcze pewnie dorobie, tylko musza ogorki urosnac na dzialce :)))
Zrobiłam ogórki konserwowe, z musztarda i zakisiłam. Pare słoiczków ogórków z chilli.
Zamrozilam juz na zime natke pietruszki, selera i lubczyk.
a jak przechowujesz mrożone ziółka (natkę, lubczyk itp)>?
Mrożę po umyciu i osuszeniu. Ciasno wkładam do woreczków przeznaczonych do mrozenia (kupuje w carrefour, na allegro) i do zamrażalki. Dodatkowo natkę pietruszki, szczypior gruby i koperek posiekany drobno zamrazam w pojemnikach, mam wtedy gotowy do posypania ziemniaków, do zupy czy sałatki.
dziekuje :)
Bardzo prosze :)))
Czy nikt nie robi przetworów?
Ja już całą jarzynę mam zamrożoną, soki z malin tez zrobione (strasznie drogie maliny sa u nas, mały koszyczek 8 zł). Wczoraj zrobiłam pare małych słoiczków galaretki z czarnej porzeczki.
No, ja robię, chociaż mniej niż zwykle, bo owoce zmarzły, a na ryneczku są bardzo drogie. Maliny, tak jak piszesz za pół kg 8 złotych ( na szczęście zaczynają się jesienne, a te mam własne), wiśnie po 10 zł za kg i stwierdziłam, że nie ma sensu, bo w warzywniaku można kupić dżem czy konfitury ponoć całkiem przyzwoite. Zrobiłam trochę marmolady jabłkowej, ogórki z miodem, sałatkę z pieprzem i dla córki trochę z cukinii, trochę kwaszonych, przede wszystkim na zupę i do sałatki. W planach jeszcze papryka i ketchup z cukinii, którego używam jako bazę do sosu do pizzy i do spaghetti, no i oczywiście sok z czarnego bzu i z aronii.Robię też syrop z mięty jak tylko odrasta, a kiedy mam tylko parę gałązek dodaję do porzeczek, a wcześniej do truskawek, ale ten piliśmy na bieżąco. Owocnego przetwarzania.
W tym roku nie ma za bardzo z czego robić, na działce prawie wszystko wymarzło, a kupować i przerabiać nie ma sensu. Zrobiłam jakieś sałatki z ogórków w małych ilościach, z cukinii, keczup z cukinii, no i sok będzie z aronii, może też dżem? Malin letnich tyle co na bieżąco i do ciasta, jesienne...szkoda gadać, krzaczki nawet nie wyrosły /sięgają do 0,5 m wysokości, nie wiem dlaczego/, a owoców ... po kilka sztuk.
Bardzo mnie zainteresował syrop z mięty ...jak go robisz?
Przepis z WŻ, autor AnnaZ. Ten moim zdaniem najlepszy. Dodaję np. trochę aronii lub do soku z ciemnych winogron, tak pół na pół. Miętę też daję różną, ananasową, truskawkową.
Super,dzięki :)
Ja zaczynam ogórkami, więc dwa baniaki kiszonych zrobione i kilka litrowych słoików sałatki na zimę:)
Mam plana zrobić keczup i później paprykę w zalewie:).....
Może zrobię jakieś dżemy jeszcze, bo truskawkowy zrobiony......ale to zobaczę co targ zaoferuje hihi:)
Ketchup z cukinii machnęłam
... pierwszy, który zrobiłam na próbę, prawie zeżarli
. Namroziłam czerwonych i czarnych porzeczek, wiśni i borówek amerykańskich...w planach śliwka i gruszki w occie
I ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam ketchup z cukinii :))) jestem pod wrazeniem jaki pyszny :)))
Z jakiego przepisu robicie ten keczup z cukinii? Dostałam właśnie sporo i nie mam na nią pomysłu, a keczup byłby jak znalazł
1,5 kg cukinii obrać ,usunąć pestki i zetrzeć na tarce jarzynowej.3 duże cebule posiekać i dodać do cukinii...wszystko zasolić dwoma łyżkami soli,wymieszać i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie warzywa dusić ok 25 min. na średnim ogniu,często mieszając.Po tym czasie dodać ok 400g cukru, po łyżeczce papryki i papryki ostrej oraz pieprz do smaku, 2 koncentraty pomidorowe i pół szklanki octu 10%. Dusić na małym ogniu jeszcze ok 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem,gorącą masę do słoików, zakręcić pokrywki ,można pasteryzować ok 5 min,ale nie jest to konieczne
Dzięki wielkie :)
balbisiu.....http://wielkiezarcie.com/przepisy/przepyszny-ketchup-z-cukinii-30087440 z tego przepisu wczoraj zrobilam.Jestem zaskoczona, jest pyszny.
Tobie również bardzo dziękuję :)
Troche duzo cukru w tym przepisie, ja daje 1,5 szkl a i tak wydaje mi sie ze za duzo. Ale kazdy robi pod siebie :)))
Piszczałko ja też pierwszy raz i też byłam pod wrażeniem :)
Kiedyś robiłam ketchup ale z różnych warzyw, nie był smaczny a ten z cukinii to jak prawdziwy ketchup :)
Zrobiłam jeszcze z jednej porcji ketchup pikantny z cukinii oraz ogórkowy relish (pierwszy raz). Udało mi sie też dostać aronię wiec sok na zime też mamy :)))
Piszczalko, chciałam zapytać jak z sokiem w takich butelkach z korkiem gumkowym.....
Czy wlewasz gorący, zamykasz i już???
Dokładnie tak, soki robie w sokowniku, gorace wlewam i tyle. Robie rozne soki (malinowy, truskawkowy, z aronii i pigwy) i wszystko jest ok, wytrzymuja cały rok. Jedynie raz gdy zrobiłam z czereśni to mi spleśniał ale to była chyba wina owoców.
Dzięki za odpowiedź ;))
Ja też gorące wlewam, ale do tej pory stosowałam butelki szklane po sokach ala Kubuś lub innych tego typu. Je się da postawić do góry dnem po zalaniu, to dlatego pytałam o Twoją metodę przy inaczej zamykanych tych po piffkach, bo mam ich trochę i mogłabym wykorzystać;))
Pozdrawiam:)
Ostatnio zrobiłam kilka baniaków 5-cio litrowych kiszonych ogórków, a z tych bardziej pękatych i tych malutkich zrobiłam kanapkowe w curry wg.Kluko, a ponieważ zostało mi zalewy, to jeszcze cukinię tym sposobem poczyniłam.
A nadmiar mięty zużyłam jak prawie co roku na zrobienie syropu;)
A te baniaki na ogórki to są po wodzie? Czy specjalne jakies baniaki na ogórki?
Ja co roku robię ogórki w butelkach takich 5 l po wodzie tylko trzeba wybierać takie z większa zakrętka np po Żywcu bo niektóre maja wąska szyjkę i wtedy trudno wcisnąć ogórki .
ok dziekuje :)))
Ile kładziesz kopru, czosnku itd na taka butle? Tyle co w takim kupnym pęczku? W tym roku już za późno, ale moze w przyszłym bym zrobila
Jak Mariolan pisała.... po wodzie 5L jedynie wybieram z większymi gwintami, by spore ogórasy wchodziły:)
Trzeba je kilka dni po zrobieniu kontrolować i odgazowywać odkręcając butelki, a potem już do zimy spokojnie stoją;))
ok dzieki, sprobuje moze zrobic na próbe.
Na razie u mnie pomidorowo, dzisiaj robilam baze do sosów do spagetti i pod pizze :)))
Wczoraj papryka, dzisiaj pomidory........
Szaleństwo
U mnie dzisiaj przeciery pomidorowe
Ogorki kiszone na zupe.
Tez kiedyś robiłam takie przeciery na zupe, byl okres ze czesto mi nie wychodzily i zrezygnowalam z nich. Ale przeciery fajne sa i gotowe juz na zupe.
Super te Wasze przetwory dziewczyny :)...ja jeszcze śliwki w occie muszę zrobić,tylko ni w ząb nie mogę się zabrać za to
.
Ja mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu dostanę ładne śliwki na targu, bo jedynie do octu chcę:)
Nigdy nie jadłam śliwek w occie, do czego je podajecie?
Wczoraj juz chyba ostatnie przetwory jakie robilam w tym roku: papryka konserwowa i ajwar (pare słoiczków bo zostalo z tamtego roku). Teraz pora szykowac sie do pracy :)))
Mam wielkiego lenia w tym roku, ale śliwki w occie? moje polecam, są pyszne i łatwe do zrobienia.
Dzięki alman :)
Ale z czym sie je te sliwki w occie? do ciasta je dajecie?
To świetny dodatek do pasztetu, do mięsa, do sałatki z kurczakiem wręcz niezastąpione ;))
Ja najczęściej na imprezowym stole z pieczystym, obok w miseczkach stawiam te śliwki i zawsze są zachwyty i pytanie jak je robię ;)) Poniżej przepis i przykłady:
https://wielkiezarcie.com/przepisy/sliwki-w-occie-bez-pestek-30010753
https://wielkiezarcie.com/przepisy/salatka-kurczak-po-kasztelansku-30093208
Dzieki, moze zrobie za rok bo teraz nie ma szans :(
a śledzie? dla mnie rewelka....
Śledzie ze śliwkami
Ja właśnie Twoje, tylko Twoje robię....niesamowite są ;)
Keczup - jak za starych, dobrych czasów, taki z korzennym posmakiem Mmmmmm:))
To też się pochwalę, co naprodukowałam:
sałatka szwedzka, papryka konserwowa, buraczki, ketchup z cukinii ,
sałatka słoneczna z cukinii (by hope30- pyszna), maliny w syropie, dżem z cukinii, powidła śliwkowe (oczywiście dla leniwych), przecier z ogórków na zupę.
Zostały jeszcze do zrobienia- gruszki w syropie i wpadłam na przepis alman na śliwki w occie (bardzo mi się spodobał, więc jutro poczynię). Do tego zamroziłam trochę owoców i podgrzybków. To by było na tyle...
Zrobilam przepyszne sliwki wg.alman i chyba na tym poprzestane.Dla nas dwojga wystarczy, bo dzieciarnia tego nie tknie.