Forum

Gawędy o jedzeniu

Przetwory 2017

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-23 20:30:36

    Misia rusza do bojusneakyzaczyna przetwarzanie devilishbędzie banalnie i niebanalniebow nowością będą ogórki kiszone,ale...z miodem i chili,chutney z ogórków ,melon w pikantnej zalewie i ketchup z cukinii...co jeszcze-nadal szukam i myślęwink3...dziś byłam po ogórasy u mojej najlepszej pod słońcem teściowej...duuużo ogórasów (ok 50 kg)rolleyes4...ale zaczynamy od MELONA...dziś ląduje w lodówce na 48 godzin w pierwszej zalewie wodno-octowej,potem druga zalewa z miodem, nutą chili i goździkamidevilish...Czekam na Wasze pomysły,może ktoś podpowie coś fajnego,innego...i napiszcie czy i co przetwarzaciebow

  • Autor: Smosia Data: 2017-07-23 21:16:55

    Super pomysły - melon i kiszone z miodem.

    Mam od Sąsiadki trochę ogórków, schodzą na bieżąco: z musztardą (te obieram), z curry (takie sobie), małosolne.
    Jutro zakiszę na zimę, mniejsze pójdą do octu.

    1 słoik gotowców dostałam też od niej, pasteryzowane - z musztardą, zielem, liściem winogronu, liściem laurowym, pokrojone na ćwiartki, ze skórą - już je dojadamy - doobre.

    Może skuszę się na jedną z sałatek ogórkowych??

    W sumie nic nowego.

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-23 21:31:35

    Ja też będę robić z musztardą,bardzo je lubię. Kiszone zwykłe machnę, trochę grubych plastrów w zalewie słodko-kwaśnej.Co jeszcze nie wiem...

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-24 16:30:29

    Troszkę dziś natworzyłam ...ogórki kiszone, ogórki kiszone z miodem i chili,ogórki w zalewie musztardowej i  kawałki ogórków bez pestek w zalewie octowej z miodem,goździkami i szczyptą chili bow. Jutro ciąg dalszy wink. U Was jak z przetworami ? Robicie czy raczej nie? Jeśli tak to się pochwalcie efektami devilish.

  • Autor: Smosia Data: 2017-07-25 09:04:39

    Z braku kopru, poczyniłam ogórki miodowe wg Ekkore. Proste i szybkie w obrabianiu. Miałam średnie i małe, więc kroiłam na pół, zalewę podrasowałam ostrą mieszanką z młynka i dosłodziłam miodem (5 łyżek na 3 szkl. wody). Już czekają na pasteryzację.
    Chyba więcej takich zapakuję do słoików, bo idzie to piorunem i wygląda apetycznie.

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-25 11:54:10

    Oooo...to muszę zajrzeć do przepisu Ekkore :)

  • Autor: Basialis Data: 2017-07-25 11:33:54

    Do tej pory zrobilam kiszone ogorki(standard), botwinke, mloda kapuste( bo tutaj niestety deficyt) no i Twoje rzodkiewki sprobowalam zakisic.Teraz przerwa.......urlop.Moje "malinowe" pomidory jeszcze w powijakach,ale na pomidorowke tez zrobie.Podoba mi sie Twoj pomysl na melona ale czy on nie skapcieje???

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-25 11:56:03

    Czy zkapcanieje? Tego nie wiem,robiłam pierwszy raz. Nie był zbyt dojrzały,więc mam nadzieję,że będzie ok :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-25 16:57:00

    Mogę prosić o przepis na rzodkiewke :)

  • Autor: Basialis Data: 2017-07-25 19:29:23

    Przepis jest wg. misi ( podawala go w obiadowym watku).Rzodkiewke zakisilam tak jak ogorki kiszone.

    Dopisano 2017-7-25 20:2:3:

    Sorry to byl watek kolacyjny.

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-25 21:10:54

    Piszczałko dajesz koper,czosnek,chrzan,rzodkiewki i zalewa 2 łyżki soli na litr wody :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-26 12:09:32

    Ok sporobuje zrobić :)))

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-25 16:58:27

    Ja na razie robiłam dzemy z truskawek i wisni oraz soki truskawkowe i zaczelam malinowe robić.
    Musze się zabrać za ogórki ale nie mam jeszcze zadnych przepisów wiec chetnie przyjme od Was sprawdzone linki :)))

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-25 21:15:38

    Dziś wykończyłam melona -słodko-kwaśny z goździkami i papryczką chili...korzenny chutney z ogórków i jabłek z miodem i kurkumą...ketchup z cukinii :)))

  • Autor: nata30 Data: 2017-07-26 08:54:27

    Mogę prosić o przepis na chutney z ogórków? stooge_curly

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-26 20:47:34

    Napiszę :) Tylko chwilka,bo kupę pracy mam :)To jest link do przepisu,który przerobiłam na swoje potrzeby :)http://jagodzianka.com/2015/07/chutney-z-ogorka/

  • Autor: nata30 Data: 2017-07-27 09:58:22

    Dziękuję i cierpliwie czekam...

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-14 16:12:13

    W końcu zrobiłam chutney z ogórkow, rodzince sos posmakował wiec jeszcze pewnie dorobie, tylko musza ogorki urosnac na dzialce :)))

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-28 10:15:50

    Zrobiłam ogórki konserwowe, z musztarda i zakisiłam. Pare słoiczków ogórków z chilli.
    Zamrozilam juz na zime natke pietruszki, selera i lubczyk.

  • Autor: renataz36 Data: 2017-07-28 11:19:55

    a jak przechowujesz mrożone ziółka (natkę, lubczyk itp)>?

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-28 13:43:28

    Mrożę po umyciu i osuszeniu. Ciasno wkładam do woreczków przeznaczonych do mrozenia (kupuje w carrefour, na allegro) i do zamrażalki. Dodatkowo natkę pietruszki, szczypior gruby i koperek posiekany drobno zamrazam w pojemnikach, mam wtedy gotowy do posypania ziemniaków, do zupy czy sałatki.

  • Autor: renataz36 Data: 2017-07-28 13:48:43

    dziekuje :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-07-28 18:31:14

    Bardzo prosze :)))

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-06 11:44:17

    Czy nikt nie robi przetworów?

    Ja już całą jarzynę mam zamrożoną, soki z malin tez zrobione (strasznie drogie maliny sa u nas, mały koszyczek 8 zł). Wczoraj zrobiłam pare małych słoiczków galaretki z czarnej porzeczki.

  • Autor: Herbaciana Data: 2017-08-06 12:00:16

    No, ja robię, chociaż mniej niż zwykle, bo owoce zmarzły, a na ryneczku są bardzo drogie. Maliny, tak jak piszesz za pół kg 8 złotych ( na szczęście zaczynają się jesienne, a te mam własne), wiśnie po 10 zł za kg i stwierdziłam, że nie ma sensu, bo w warzywniaku można kupić dżem czy konfitury ponoć całkiem przyzwoite. Zrobiłam trochę marmolady jabłkowej, ogórki z miodem, sałatkę z pieprzem i dla córki trochę z cukinii, trochę kwaszonych, przede wszystkim na zupę i do sałatki. W planach jeszcze papryka i ketchup z cukinii, którego używam jako bazę do sosu do pizzy i do spaghetti,  no i oczywiście sok z czarnego bzu i z aronii.Robię też syrop z mięty jak tylko odrasta, a kiedy mam tylko parę gałązek dodaję do porzeczek, a wcześniej do truskawek, ale ten piliśmy na bieżąco. Owocnego przetwarzania.

  • Autor: alman Data: 2017-08-06 16:21:13

    W tym roku nie ma za bardzo z czego robić, na działce prawie wszystko wymarzło, a kupować i przerabiać nie ma sensu. Zrobiłam jakieś sałatki z ogórków w małych ilościach, z cukinii, keczup z cukinii, no i sok będzie z aronii, może też dżem? Malin letnich tyle co na bieżąco i do ciasta, jesienne...szkoda gadać, krzaczki  nawet nie wyrosły /sięgają do 0,5 m wysokości, nie wiem dlaczego/, a owoców ... po kilka sztuk.

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-06 18:23:15

    Bardzo mnie zainteresował syrop z mięty ...jak go robisz?

  • Autor: Herbaciana Data: 2017-08-06 20:58:53

    Przepis z WŻ, autor AnnaZ. Ten moim zdaniem najlepszy. Dodaję np. trochę aronii lub do soku z ciemnych winogron, tak pół na pół. Miętę też daję różną, ananasową, truskawkową.

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-06 21:27:29

    Super,dzięki :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-06 17:36:32

    Ja zaczynam ogórkami, więc dwa baniaki kiszonych zrobione i kilka litrowych słoików sałatki na zimę:)

    Mam plana zrobić keczup i później paprykę w zalewie:).....
    Może zrobię jakieś dżemy jeszcze, bo truskawkowy zrobiony......ale to zobaczę co targ zaoferuje hihi:)

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-06 18:04:59

    Ketchup z cukinii machnęłamdevilish... pierwszy, który zrobiłam na próbę, prawie zeżarlilaugh4. Namroziłam czerwonych i czarnych porzeczek, wiśni i borówek amerykańskich...w planach śliwka i gruszki w occie

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-08 20:44:24

    I ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam ketchup z cukinii :))) jestem pod wrazeniem jaki pyszny :)))

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-08-08 20:53:23

    Z jakiego przepisu robicie ten keczup z cukinii? Dostałam właśnie sporo i nie mam na nią pomysłu, a keczup byłby jak znalazł

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-08 20:57:57

    1,5 kg cukinii obrać ,usunąć pestki i zetrzeć na tarce jarzynowej.3 duże cebule posiekać i dodać do cukinii...wszystko zasolić dwoma łyżkami soli,wymieszać i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie warzywa dusić ok 25 min. na średnim ogniu,często mieszając.Po tym czasie dodać ok 400g cukru, po łyżeczce papryki i papryki ostrej oraz pieprz do smaku, 2 koncentraty pomidorowe i pół szklanki octu 10%. Dusić na małym ogniu jeszcze ok 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem,gorącą masę do słoików, zakręcić pokrywki ,można pasteryzować ok 5 min,ale nie jest to konieczne

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-08-09 18:44:14

    Dzięki wielkie :)

  • Autor: Basialis Data: 2017-08-09 10:19:16

    balbisiu.....http://wielkiezarcie.com/przepisy/przepyszny-ketchup-z-cukinii-30087440 z tego przepisu wczoraj zrobilam.Jestem zaskoczona, jest pyszny.

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-08-09 18:44:57

    Tobie również bardzo dziękuję :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-09 21:10:23

    Troche duzo cukru w tym przepisie, ja daje 1,5 szkl a i tak wydaje mi sie ze za duzo. Ale kazdy robi pod siebie :)))

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-08 20:54:23

    Piszczałko ja też pierwszy raz i też byłam pod wrażeniem :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-08 21:45:09

    Kiedyś robiłam ketchup ale z różnych warzyw, nie był smaczny a ten z cukinii to jak prawdziwy ketchup :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-17 16:26:06

    Zrobiłam jeszcze z jednej porcji ketchup pikantny z cukinii oraz ogórkowy relish (pierwszy raz). Udało mi sie też dostać aronię wiec sok na zime też mamy :)))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-17 19:06:02

    Piszczalko, chciałam zapytać jak z sokiem w takich butelkach z korkiem gumkowym.....
    Czy wlewasz gorący, zamykasz i już???

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-17 19:46:47

    Dokładnie tak, soki robie w sokowniku, gorace wlewam i tyle. Robie rozne soki (malinowy, truskawkowy, z aronii i pigwy) i wszystko jest ok, wytrzymuja cały rok. Jedynie raz gdy zrobiłam z czereśni to mi spleśniał ale to była chyba wina owoców.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-18 09:36:36

    Dzięki za odpowiedź ;))
    Ja też gorące wlewam, ale do tej pory stosowałam butelki szklane po sokach ala Kubuś lub innych tego typu. Je się da postawić do góry dnem po zalaniu, to dlatego pytałam o Twoją metodę przy inaczej zamykanych tych po piffkach, bo mam ich trochę i mogłabym wykorzystać;))

    Pozdrawiam:)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-19 14:59:26

    Ostatnio zrobiłam kilka baniaków 5-cio litrowych kiszonych ogórków, a z tych bardziej pękatych i tych malutkich zrobiłam kanapkowe w curry wg.Kluko, a ponieważ zostało mi zalewy, to jeszcze cukinię tym sposobem poczyniłam.
    A nadmiar mięty zużyłam jak prawie co roku na zrobienie syropu;)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-22 14:09:17

    A te baniaki na ogórki to są po wodzie? Czy specjalne jakies baniaki na ogórki?

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-08-22 17:05:09

    Ja co roku robię ogórki w butelkach takich 5 l po wodzie tylko trzeba wybierać takie z większa zakrętka np po Żywcu bo niektóre maja wąska szyjkę i wtedy trudno wcisnąć ogórki .

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-22 18:35:02

    ok dziekuje :)))

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-08-23 20:57:11

    Ile kładziesz kopru, czosnku itd na taka butle? Tyle co w takim kupnym pęczku? W tym roku już za późno, ale moze w przyszłym bym zrobila

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-22 19:58:40

    Jak Mariolan pisała.... po wodzie 5L jedynie wybieram z większymi gwintami, by spore ogórasy wchodziły:)
    Trzeba je kilka dni po zrobieniu kontrolować i odgazowywać odkręcając butelki, a potem już do zimy spokojnie stoją;))

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-23 19:21:50

    ok dzieki, sprobuje moze zrobic na próbe.
    Na razie u mnie pomidorowo, dzisiaj robilam baze do sosów do spagetti i pod pizze :)))

  • Autor: bea39 Data: 2017-08-22 18:00:38

    Wczoraj papryka, dzisiaj pomidory........
    Szaleństwo

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-22 18:36:06

    U mnie dzisiaj przeciery pomidorowe

  • Autor: Basialis Data: 2017-08-23 20:57:16

    Ogorki kiszone na zupe.

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-24 10:06:46

    Tez kiedyś robiłam takie przeciery na zupe, byl okres ze czesto mi nie wychodzily i zrezygnowalam z nich. Ale przeciery fajne sa i gotowe juz na zupe.

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-24 13:36:19

    Super  te Wasze przetwory dziewczyny :)...ja jeszcze śliwki w occie muszę zrobić,tylko ni w ząb nie mogę się zabrać za tolaugh4devilish.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-08-24 18:22:23

    Ja mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu dostanę ładne śliwki na targu, bo jedynie do octu chcę:)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-24 21:58:20

    Nigdy nie jadłam śliwek w occie, do czego je podajecie?

  • Autor: piszczalka Data: 2017-08-25 10:10:31

    Wczoraj juz chyba ostatnie przetwory jakie robilam w tym roku: papryka konserwowa i ajwar (pare słoiczków bo zostalo z tamtego roku). Teraz pora szykowac sie do pracy :)))

  • Autor: alman Data: 2017-08-27 12:21:15

    Mam wielkiego lenia w tym roku, ale śliwki w occie? moje polecam, są pyszne i łatwe do zrobienia.

  • Autor: misia123 Data: 2017-08-27 20:55:27

    Dzięki alman :)

  • Autor: piszczalka Data: 2017-09-01 19:58:14

    Ale z czym sie je te sliwki w occie? do ciasta je dajecie?

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-01 21:35:37

    To świetny dodatek do pasztetu, do mięsa, do sałatki z kurczakiem wręcz niezastąpione ;))
    Ja najczęściej na imprezowym stole z pieczystym, obok w miseczkach stawiam te śliwki i zawsze są zachwyty i pytanie jak je robię ;)) Poniżej przepis i przykłady:

    https://wielkiezarcie.com/przepisy/sliwki-w-occie-bez-pestek-30010753

    https://wielkiezarcie.com/przepisy/salatka-kurczak-po-kasztelansku-30093208


  • Autor: piszczalka Data: 2017-09-16 19:53:12

    Dzieki, moze zrobie za rok bo teraz nie ma szans :(

  • Autor: alman Data: 2017-09-02 18:15:41

    a śledzie? dla mnie rewelka....

    Śledzie ze śliwkami

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-01 21:28:03

    Ja właśnie Twoje, tylko Twoje robię....niesamowite są ;)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-09-01 21:38:56

    Keczup - jak za starych, dobrych czasów, taki z korzennym posmakiem Mmmmmm:))

  • Autor: Izuś Data: 2017-09-10 09:34:22

    To też się pochwalę, co naprodukowałam:
    sałatka szwedzka, papryka konserwowa, buraczki, ketchup z cukinii ,
    sałatka słoneczna z cukinii (by hope30- pyszna), maliny w syropie, dżem z cukinii, powidła śliwkowe (oczywiście dla leniwych), przecier z ogórków na zupę.
    Zostały jeszcze do zrobienia- gruszki w syropie i wpadłam na przepis alman na śliwki w occie (bardzo mi się spodobał, więc jutro poczynię). Do tego zamroziłam trochę owoców i podgrzybków. To by było na tyle...happy2

  • Autor: Basialis Data: 2017-09-10 12:38:26

    Zrobilam przepyszne sliwki wg.alman i chyba na tym poprzestane.Dla nas dwojga wystarczy, bo dzieciarnia tego nie tknie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu