Forum

Gawędy o jedzeniu

Chrust, pączki a może oponki. T Czwartek 2025 w Żarłokowie ;))

  • Autor: Smosia Data: 2025-01-23 09:20:18

    Witam serdecznie Wszystkich i zapraszam do wspólnego smażenia, pieczenia i biesiadowania bo drummer ... Tłusty Czwartek już tuż, tuż.

    Zanim wysmażymy furę chrustów, pączków i oponek warto wybrać sprawdzone przepisy, dopracować nowe lub przegadać to i owo by nie zaliczyć wpadki cukierniczej.
    Piszcie, opowiadajcie i doradzajcie co i jak, kiedy wyczarujecie idea2

    Ja pączków i chrustu jeszcze nie nasmażyłam, ale polecam serniczek delikatny jak waniliowe ptasie mleczko kiss

  • Autor: Smosia Data: 2025-01-23 09:35:24

    Przeglądając dzisiaj stronki w sieci, znalazłam nowy dla mnie przepis na chrust. Chyba w tym roku taki właśnie wysmażę. Mam nadzieję, że nie naruszę prawa autorskiego i nie zbanują mnie gdy go tutaj wkleję deal2

    Źródło: onet - porady cukiernicze /podst. książka kucharska/

    Składniki: 35dag mąki, 50ml śmietany, 20 ml rumu, 5dag masła, 2 jaja, 6 żółtek, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania.

    Potrzebny też papierowy ręcznik kuchenny (bibuła) do odsączania tłuszczu.

    Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać dokładnie,
    dodać jaja, żółtka, śmietanę i wyrabiać na jednolitą masę, pod koniec wyrabiania wlać rum i dodać sól.
    Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 1mm podsypując jak najmniej mąką, ciąć wzdłuż i w poprzek, nacinać i formować chrusty.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pilnując temperatury.
    Wyjąć z patelni, układać na papierze i po usunięciu nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego Żarłoczki happy

    Dopisano 2025-1-23 15:20:59:

    Cukiernicy polecają mąkę tortową 450, sprawdzę czy jeszcze taką mam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu