Forum

Gawędy o jedzeniu

Chrust, pączki a może oponki. T Czwartek 2025 w Żarłokowie ;))

• Autor: Smosia Data: 2025-01-23 09:20:18

Witam serdecznie Wszystkich i zapraszam do wspólnego smażenia, pieczenia i biesiadowania bo drummer ... Tłusty Czwartek już tuż, tuż.

Zanim wysmażymy furę chrustów, pączków i oponek warto wybrać sprawdzone przepisy, dopracować nowe lub przegadać to i owo by nie zaliczyć wpadki cukierniczej.
    Piszcie, opowiadajcie i doradzajcie co i jak, kiedy wyczarujecie idea2

Ja pączków i chrustu jeszcze nie nasmażyłam, ale polecam serniczek delikatny jak waniliowe ptasie mleczko kiss

• Autor: Smosia Data: 2025-01-23 09:35:24

Przeglądając dzisiaj stronki w sieci, znalazłam nowy dla mnie przepis na chrust. Chyba w tym roku taki właśnie wysmażę. Mam nadzieję, że nie naruszę prawa autorskiego i nie zbanują mnie gdy go tutaj wkleję deal2

Źródło: onet - porady cukiernicze /podst. książka kucharska/

Składniki: 35dag mąki, 50ml śmietany, 20 ml rumu, 5dag masła, 2 jaja, 6 żółtek, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania.

Potrzebny też papierowy ręcznik kuchenny (bibuła) do odsączania tłuszczu.

Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać dokładnie,
    dodać jaja, żółtka, śmietanę i wyrabiać na jednolitą masę, pod koniec wyrabiania wlać rum i dodać sól.
    Ciasto podzielić na części, wałkować na grubość około 1mm podsypując jak najmniej mąką, ciąć wzdłuż i w poprzek, nacinać i formować chrusty.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, pilnując temperatury.
    Wyjąć z patelni, układać na papierze i po usunięciu nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego Żarłoczki happy

Dopisano 2025-1-23 15:20:59:

Cukiernicy polecają mąkę tortową 450, sprawdzę czy jeszcze taką mam.

• Autor: Smosia Data: 2025-02-13 09:48:29

Rum wreszcie kupiłam, jajca są to mogę chrustować chef
    Poczytałam, przemyślałam i dodam mniej jaj: 1 całe i 3 żółtka, może kurkumy szczyptę dla kolorku, albo szafran /nie wiem czy mam/ rozbełtam w śmietanie.
    Jak wysmażę pyszny chrust to pochwalę się na forum thumbsup

Dopisano 2025-2-26 14:18:9:

Szafran był, ciut wieekowy ale kolorek ma - mieszany wczoraj wieczorem ze śmietaną gęstą, stał całą noc w chłodzie.
    Jaj mniej dodałam: 1 całe i 4 małe żółtka.
    Rumu więcej, ok. 40ml.
    Ciasto głównie siekane wielkim nożem.
    Wyrabianie poszło łatwo, aż byłam mile zaskoczona.
    Polecam i namawiam do wysmażenia, chociaż raz w roku chef

• Autor: Smosia Data: 2025-01-27 08:58:44

Drogie Żarłoczki oraz Fani :))
    Wczoraj 33ci raz grała Orkiestra drummer
    Jak zwykle pobiła rekord, dzięki nam i Wam.
    Na aukcji można kupić e-book 'Dobro na talerzu' z ciekawymi przepisami od znanych i podziwianych /teraz jeszcze bardziej thumbsup/.
    Ja już to zrobiłam i wkleję tutaj drobny dowód, pączkowy:
    Pączki od Listkiewicza

* ½ kg twarogu półtłustego

* 4 jajka

* 2 szklanki mąki tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* cukier wanilinowy

* cukier puder

* tłuszcz do smażenia

1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż powstanie jednolite ciasto.

2. Formuj małe pączki o średnicy ok. 3 cm.

3. Smaż pączki na głębokim tłuszczu, aż będą złociste z każdej strony.

4. Odsącz na ręczniku kuchennym.

5. Pączki możesz posypać cukrem pudrem/ polukrować i posypać skórką pomarańczową.

jeśli naruszam tym wpisem jakiekolwiek prawa, proszę wykasować powyższy, ciut poprawiony przepis huh2
    jeśli nie to ok, niech będzie żarłokowym światełkiem do nieba love
    i może też ktoś jeszcze skusi się na ten e-book, bo cel szczytny i treść ciekawa
    Smośka
    Aukcja chyba jeszcze dzisiaj trwa ...

• Autor: Smosia Data: 2025-02-03 07:04:45

Dzień dobry happy bo wczesny i rześki.

Szukam, czytam i chyba mam już pomysł na obżarstwo czwartkowe.
    Będzie chrust i oponki tongue
    Wyszperałam niedawno super przepis na oponki, idealny do smażenia lub pieczenia, można dodać krem, lukier albo tylko cukier puder:

oponki drożdżowe

• Autor: Smosia Data: 2025-02-16 18:12:22

Dziękuję Wszystkim za odwiedzanie mini-wątku.
    Może ktoś, coś doda, podzieli się swoimi pomysłami żarłokowymi idea2 ??
    Mile widziane podpowiedzi pączkowe i chrustowe, pomysły na inne smażale słodkie albo wytrawne.
    Hej, heej ... jest tam kto, zapraszam, bo monolog ciut mnie męczy a wielu nuuudzi sleeping za co szczerze przepraszam ...

Pozdrawiam ;)

• Autor: goplana2 Data: 2025-02-23 16:08:14

Hej Smosiu, przychodzę do Ciebie z karnawałowymi oponkami chef Jak napisałaś Tłusty Czwartek tuż ,tuż ,co planujesz za łakocie? antlers joker

• Autor: Smosia Data: 2025-02-24 06:26:51

Dzięki za poczęstunek :) akurat do porannej kawusi, łapię ile zostało tongue

A ja mam w planach 1) chrust na rumie, wcześniej nasmażę by w czwartek mieć czas na oponki. Chcę też upiec 2)oponki, taki eksperyment, drożdżowe jak w przepisie powyżej.
    Może 3) krem z masą adwokatową puszkową na budyniu ukręcę, udekoruję oponki i starczy nam łasuchom.
    Pączki pewnie eM przywiezie, fajne mają w hercie, z kremem pistacjowym.

Plany planami, jak wyjdzie to czas pokaże.

Smacznego dnia happy

• Autor: Smosia Data: 2025-02-26 14:13:19

Witajcie środowo :)
    I mój chrust w połowie gotowy - ciasto leżakuje w chłodzie 2thumbsup
    Jak dla mnie, początkującej, jest łatwe do wyrobienia - posiekałam mąkę z masłem, wlałam śmietanę szafranową /mieszałam ją wczoraj wieczorem, odstawiłam na całą noc/, dalej siekałam.
    Wbiłam 1 całe jajo + 4 małe żółtka, posoliłam, przesiekałam i dodałam parę dodatkowych łyżek śmietany /w sumie ok. 100ml/.
    Rumu też więcej, 40-50 ml, zagniotłam i po krótkim obijaniu grzbietem ręki, jak karate, wrzuciłam do szczelnego pojemnika.
    Jak odsapnę, przy sprzątaniu laugh4, to zacznę smażenie...
    Chrustujecie czy 'faworyzujecie pączki i oponki?

To do dzieła chef

• Autor: goplana2 Data: 2025-02-26 16:21:10

Jutro? Zdecydowanie pączkowanie. Tato jak co roku dopytuje czy będą. Jakże by miało nie być antlers Faworki przewiduję na ostatki joker

• Autor: Smosia Data: 2025-02-27 07:53:55

Domowe to rarytas i oszczędność też, podrożały bardzo a dzisiaj to pewnie zaskoczą każdego /może i lepiej - mniej kupimy, zjemy jester/

U nas naj, naj są wużetowe, wg Miszki /'Hani K./, zaraz wkleję adres.
    Smacznego pączusiowania tongue

Oto i przepis:

Pączki od Hani K.

• Autor: goplana2 Data: 2025-02-27 13:20:23

W tym roku postawiłam na pączki Besi1803. Pulchne ,godne polecenia chef

Robiłaś kiedyś pączki z krupczatką? Jak nie to radzę Ci spróbować,wychodzą super joker Udanego Tłustego Czwartku bow

• Autor: Smosia Data: 2025-02-27 15:58:22

Piękne, dziękuję 2thumbsup
    Nie, nie myślałam nawet o takich.
    Krupczatka u mnie: do podsypywania
    albo trochę do pizzy /bo semoliny nie ma albo jest za droga/
    i do mazurków.

Aż mi ślinka kapie tongue

• Autor: Smosia Data: 2025-02-27 16:11:03

I mam chrust jak pergamin - ciasto lekko szło pod wałkiem /może to zasługa nowego wałka silikonowego huh/ a po nacięciu i wywijaniu rozciągliwe.
    Ciut przesmażone są, ale smaczne nawet bez cukru.
    Pożeramy je od wczorajszego wieczora, dzisiaj wysmażyłam resztę.
    Fotki mam ale przy taaakich pączusiach to bledną i nie wiem czy je wklejać laugh4
    Jak poćwiczę to może za rok wysmażę ładniejsze blush
    drummer Goplana :)) wygrałaś, jesteś Mistrzynią i Królową najsłodszego dnia w roku 2025 chefcrowngrin

• Autor: goplana2 Data: 2025-03-02 08:28:18

O rany ,królową laugh4 Dzięki, ale jestem przekonana jakby inni powstawiali by tutaj swoje fotki byliby lepsi, zresztą wystarczy spojrzeć na Twoje chrusty-majstersztyk 2thumbsup  Planuję dzisiaj zrobić ,bo tak mi smaku narobiłaś ,takie ''ślicznusie,chrupciusie i dobrusie'' chef

• Autor: Smosia Data: 2025-03-02 09:00:47

Zasługujesz jak nikt inny na koronę smash pączkową i każdą inną chef
    Ja mogę tylko podglądać i podziwiać, bez zazdrości, raczej z ciekawości scholar, jak uczennica ;))

A chrust cięty w paski radełkiem, stąd falbanki po bokach, zabarwiony szafranem /daje kolor, lekko wytrawny smak a może nawet i 'wykwint antlers/ oraz jajami wioskowymi.
    Polecam ;PP zwłaszcza te jaja laugh4

* nie wolno przepiec, lepiej zostawić lekko niedopieczone
    ** lepiej nie dodawać zbyt dużo masła, albo nawet pominąć
    *** śmietana gęsta i z umiarem, tyle by ciasto zagnieść.
    Powodzenia thumbsup

• Autor: goplana2 Data: 2025-03-02 09:33:29

Na takie jajka akurat zawsze mogę liczyć. Brat ostatnio mnie obdarował 30-oma. Kurki po 2-miesięcznej przerwie znowu zaczęły nieść. Poza tym przyszły zięć też ma kury i czasem przywozi 2thumbsup A szafran gdzieś mi się pałęta między przyprawami, pytanie tylko czy nie przeterminowany ears

Dobrego i smacznego dnia. No i wpadnij czasem na kawkę do kawiarenki bow

• Autor: Smosia Data: 2025-03-02 10:35:00

happy Dziękuję za zaproszenie, na kawkę chętnie, nawet bez pączków czy innych specjałów thumbsup

• Autor: goplana2 Data: 2025-03-02 11:45:35

Czasem się znajdzie jakieś ciacho, albo ciastko bow ewentualnie mały deserek bow

Wkrótce post,to trzeba pasa trochę zacisnąć chinese

• Autor: Smosia Data: 2025-03-01 12:57:56

Hej, heej :)
    Wreszcie mam fotki mojego dzieła, dobre i co dziwne im starsze, tym lepsze tongue

Niestety przesmażyłam ten chrust, bo zaufałam poradom i mojej indukcji /temp. 180 C to za wiele dla cieniutkiego ciasta - ledwo wrzuciłam już było spieczone thumbsdown ale zjadliwe/.

Smacznego:

• Autor: goplana2 Data: 2025-03-02 17:14:08

No i dodreptałam ze swoimi faworkami tudzież chrustami blush

Wzięłam się za robienie po obiedzie i oto wyszły mi takie jak widać bow

• Autor: Smosia Data: 2025-03-03 07:42:44

Jak to u Mistrzyni, wszystko szybko, smacznie i pięknie chefBardzo dziękuję happy

Po moich już śladu nie ma, łapię za te i wcinam ile zostało tongue

Zdradzisz swój przepis czy to sekretny jest, rodzinny skarb deal

• Autor: goplana2 Data: 2025-03-03 10:36:49

Nie mam sekretnych przepisów. U nas w domu było robione wszystko na oko bowPoza tym moja Mama nie lubiła piec,wręcz tego nie znosiła. Pamiętam,że raz robiła faworki z takiej książki "Poradnik domowy'' ,to było tam bodajże 6 żółtek. Jakie wyszły? Szczerze nie pamiętam. ja w każdym bądź razie nie próbowałam, aczkolwiek wciąż mam tę książkę. Wydana w 1976 roku.

A te faworki zrobiłam z przepisu Izeczki. Sekretem jest przekręcenie ciasta dwukrotnie przez maszynkę,albo ugniecenie źgaczką do ziemniaków. Wałkuję możliwie jak najcieniej i to wszystko. A i smażę też krótko,20 sekund max,bo jak dłużej to raz dwa brązowieją jak wspomniałaś.

• Autor: Smosia Data: 2025-03-03 18:45:46

Fajnie, dziękuję za podpowiedź happy
    Za rok spróbuję wg Izeczki, nie mam nadal żgaczki więc będzie trudniej.

Zasmakowaliśmy w faworkach i będą u nas częściej.
    Fachowcy radzą by smażyć je na oleju arachidowym lub słonecznikowym, albo na smalcu.
    Poszukam gdzieś arachidowego, mam czas do następnego obżarstwa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu