Forum

Kuchenne porady

Tort bananowo-waniliowy

• Autor: Monia1805 Data: 2015-06-25 17:52:32

Zostałam poproszona o zrobienie tortu bananowo-waniliowego ale zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Myślę aby zrobić go na śmietanie. 
    Macie jakieś pomysły jak podołać temu zadaniu?

• Autor: Smosia Data: 2015-06-25 21:26:32

- Widzę, że już wybrałaś przepis, a więc i masy. Też myślałam o budyniowej - z bananowym budyniem lub o galaretkowo - budyniowej.

- Ja lubię banany i wanilię,  ich połączenie jednak mi nie bardzo pasuje - chyba wyjdzie mdłe. Przydałby się dżem lub syrop dla przełamania słodyczy.

Tyle podpowiada mi mój gust, ale każdy łasuch ma swój i piecze pod niego.
    Smacznego wypieku życzę.

• Autor: megi65 Data: 2015-06-25 22:23:55

Moniu !

Podpowiadam tylko .. może Ciebie zainspiruje :
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30094106

Masa co prawda nie waniliowa .. ale możesz do masy śmietanowej dodać prawdziwą wanilią lub ekstrat waniliowy ..

Jeżeli bardzo zależy na smaku waniliowym to możesz zrobić masę budyniową z nutką wanilii lub bardziej wykwitną i delikatną : masa budyniowa (waniliowa) z ubitą śmietaną, oczywiście usztywniona żelatyną ..

No to kombinuj Koleżanko ...idea2

• Autor: kaja72 Data: 2015-06-25 23:35:00

Polecam "Ciasto Architekta" przepyszne i efektowne ze swojej strony do masy z serków polecam dodać galaretki cytrynowe /nie lubię kolorowych mas/ i na wierzch zamiast polewy czekoladowej poukładać plasterki bananów i zalać galaretką cytrynową. Pozdrawiam

• Autor: megi65 Data: 2015-06-29 19:34:10

Hay ! Co z torcikiem ? , udało się ?

• Autor: Monia1805 Data: 2015-07-02 18:21:02

Zrobiłam tą masę z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipes/30083406 jest tam masa bananowo waniliowa z serkami homogenizowanymi waniliowymi. Bałam się tego smaku i najpierw zrobiłam dla siebie na wypróbowanie i powiem szczerze że nie spodziewałam się że tort bananowo-waniliowy może być taki pyszny. Nie był za słodki, nie był mdły. Wszyscy byli zachwyceni tym smakiem, tak więc jeśli ktoś ma ochotę, to naprawdę polecam.

A oto moje dzieło:

Przejdź do pełnej wersji serwisu