Forum

Kuchenne porady

Biszkopt

• Autor: Mal55 Data: 2005-09-03 22:10:34

Nie wiem czemu ale po upieczeniu siada mi biszkopt. Pomozcie

• Autor: Sweetya Data: 2005-09-04 11:58:13

Polecam biszkopt wg.nutelli(nutellko mam nadzieję,że się nie pogniewasz:))),robi się szybko i jak do tej pory jeszcze mnie nie zawiódł-tutaj
    No i pamiętaj żeby nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.Poza tym biszkopty bardzo źle znoszą nagłe różnice temperatur,a także wstrząsy(jeśli np.za mocno stukniesz w tortownicę,czy potrząchniesz)Serdeczne pozdrowienia

• Autor: pika15 Data: 2005-09-05 09:56:51

Biszkopt
    6 jaj
    1 szkl. Cukru
    1 niepełna szkl. Mąki pszennej
    0.5 szkl. Mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki letniej wody
    1 łyżeczka octu

białka ubić z cukrem, dodać żółtka wymieszane z wodą i octem, ubić.
    Dodać mąkę z proszkiem.

BISZKOPT JEST MIĘKUTKI.
    To jest przepis na na biszkopt który przekrawam na pół , ale można zrobić z połowy składników i wychodzi też super.

• Autor: lubczyk69 Data: 2005-09-06 10:03:24

Żeby móc Ci  pomóc, proszę powiedz mi jak go robisz (z proszkiem do pieczenia czy bez, jaką mąkę stosujesz, jak ubijasz pianę i kiedy dodajesz, w jakiej temperaturze i na której półce pieczesz itp itd)

• Autor: Cewa2 Data: 2005-09-06 10:25:20

Mnie też zawsze opadał biszkopt, może popełniasz te same błędy:
    1. Piana z białek musi byc ubita naprawdę na bardzo sztywno, można to sprawdzić odwracając miskę z pianą do góry nogami;
    2. Dodająć tą pianę do reszty składników nie wolno miksować, tylko mieszać bardzo delikatnie drewnianą łyżką, inaczej cała piana się zepsuje i biszkopt opadnie.

• Autor: dana39 Data: 2005-09-09 19:37:02

ja od lat korzystam z przepisu mojej znajomej na biszkopt, zawsze wychodzi (dobry na blaty do tortu czy spod do różnych ciast np.ciasto z owocami i kokosem; jest przepis w moich przepisach). Przede wszystkim składniki(głownie jaja) muszą mieć temp. pokojową.Oddzielam żółtka od białek, do 6 żołtek dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę octu, mieszam dokładnie. Następnie ubijam białka z odrobina soli na sztywno, dodaję tyle łyżek cukru ile jajek, ubijam;kiedy białko z cukrem jest gładkie i lśniące dodaję po łyżecze żółtka ciągle ubijając, kiedy jest ładnie ubite dodaję tyle łyżek mąki ile jajek i cukru (np. 4 jajka 4 łyżki cukru i mąki). Mąkę wsypuję po łyżce i miksuję na mniejszych obrotach.Pozostaje już tylko wyłożyć biszkopt do tortownicy bądź blaszki i upiec w temp. 175*. Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczony. Czas pieczenia zależy od wielkości formy i ilosci ciasta. Aha, można upiec też biszkopt kakaowy, pamiętać należy, że wtedy dajemy mniej mąki(o tyle mniej ile wsypiemy kakao) Np. do biszkoptu z 6 jajek dodaję 5 łyżek mąki i łyżkę kakao, jest to ważna informacja bo jeżeli do ilości mąki odpowiadającej ilości jajek dodamy jeszcze kakao biszkopt nie wyrośnie. Mam nadzieje, że to co napisałam jest w miarę czytelne. Jakby co służe odpowiedzią. Pozdrawiam

• Autor: Mal55 Data: 2005-11-26 22:58:28

Mieszam delikatnie czysta lapka ale nie wiem czemu caly czasrozrabia pina yez dobrze jest ubita dzieki

• Autor: bahus Data: 2005-11-27 00:44:17

Coś trudno zrozumieć tekst
    Bahus

• Autor: renataz36 Data: 2005-11-28 09:03:03

rany chyba ten biszkopt był bardzo nieudany, i z rozpaczy..... hahaha teraz sie klawiatura chwieje

• Autor: klio Data: 2005-11-28 09:30:15

Ktoś gdzieś na tej stronie poradził by pod koniec pieczenia zwiększyć temperature. U mnie się to sprawdziło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu