Witam wszystkich, chciałam zrobić zupę z tartym ciastem (moje dziecko jadło taką w przedszkolu). A ja (wstyd przyznać) nigdy nie robiłam zupy z tartym ciastem. Jak się robi tarte ciasto? Czy można je podać tylko do zupy jarzynowej? Bardzo prosze o podpowiedź. Pozdrowionka dla wszystkich.
Witam! Myślę,że mogę udzielić odpowiedzi, gdyż często robię takie ciasto, nawet przed chwilą do pomidorówki by ustalic dokładne proporcje. Więc biore 15 dag mąki (4/5 szklaniki) i 1 jajko (50 gr) i to miksuję w małym naczyniu mikserem na średnich obrotach aż zrobi się taka "kruszonka), a póżniej na rękę 1 łyżka oleju i zagniatam wszystko razem w jedną całość.,by póżniej zetrzeć to ciasto na tarce o największych oczkach do osolonego wrzątku i gotuję jak świeży makaron. Raczej gotuję zawsze osobno, nie w zupie,a podaję je do zup jarzynowych, grzybowych, pomidorowej a nawet do rosołu. W razie braku miksera zatrzeć mąkę z jajem i olejem na stolnicy w jedną całość - musi być dosyć twarde by dało się dobrze ścierać.Pozdrawiam!
Witam wszystkich, chciałam zrobić zupę z tartym ciastem (moje dziecko jadło taką w przedszkolu). A ja (wstyd przyznać) nigdy nie robiłam zupy z tartym ciastem. Jak się robi tarte ciasto? Czy można je podać tylko do zupy jarzynowej? Bardzo prosze o podpowiedź. Pozdrowionka dla wszystkich.
Witam! Myślę,że mogę udzielić odpowiedzi, gdyż często robię takie ciasto, nawet przed chwilą do pomidorówki by ustalic dokładne proporcje.
Więc biore 15 dag mąki (4/5 szklaniki) i 1 jajko (50 gr) i to miksuję w małym naczyniu mikserem na średnich obrotach aż zrobi się taka "kruszonka), a póżniej na rękę 1 łyżka oleju i zagniatam wszystko razem w jedną całość.,by póżniej zetrzeć to ciasto na tarce o największych oczkach do osolonego wrzątku i gotuję jak świeży makaron.
Raczej gotuję zawsze osobno, nie w zupie,a podaję je do zup jarzynowych, grzybowych, pomidorowej a nawet do rosołu.
W razie braku miksera zatrzeć mąkę z jajem i olejem na stolnicy w jedną całość - musi być dosyć twarde by dało się dobrze ścierać.Pozdrawiam!
ja robię tak : http://wielkiezarcie.com/przepis8362.html, inka21
bardzo dziękuje za obydwa przepisy. Spróbuję jednej i drugiej wersji:-) Jeszcze raz dzięki.