Forum

Kuchenne porady

Szynka - nie mam pomysłu co z niej zrobić

  • Autor: emiloos Data: 2005-10-25 15:38:11

    Jak w tytule :( czyli posiadam kawałek (ok 1 kg) chudziutkiej szynki. Taki fajny okrągły. Nie mam żadnego pomysłu co mogłabym z niej zrobić. Standardowe gulasze i pieczenie już mi się znudziły. Macie jakiś pomysł? Mam smaka na coś szałowego. Proszę, pomóżcie...

  • Autor: Gusia Data: 2005-10-25 16:54:31

    Może spróbuj coś takiego, tutaj akurat podaję karkówkę, bo najczęściej wykorzystuję do tego dania karkówkę, ale robie też z szynki i z łopatki, zależy co akuratw domku jest:
    http://wielkiezarcie.com/przepis11568.html

    albo:
    http://wielkiezarcie.com/przepis11834.html

    albo:
    http://wielkiezarcie.com/przepis11701.html

  • Autor: Uretan Data: 2005-10-25 18:32:48

    Ja też mam taki sprawdzony przepis. W treści na karkówkę, ale szynka w grubych plastrach też jest świetna na ten sposób: http://wielkiezarcie.com/przepis9477.html

  • Autor: EWA007 Data: 2005-10-25 18:44:25

    A może coś niekoniecznie nobiadowego? Szynkę natrzeć, czym kto lubi:oprócz soli ulubione ziółka i przyprawy. Do szklanej michy, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 24 godziny, czasem przewrócić ją na drugi boczek. Po 24 godzinach całość (z sosikiem) władować w woreczekśniadaniowy, można owiązać dla nadania kształtu, dla pewności jeszcze raz w worek i jeszcze raz, żeby nie wyciekło, do gara z wrzącą wodą i gotować na bardzo małym gazie 1.5 godziny.., tak pyr pyr tylko. Do wystygnięcia zostawić w garze, potem w workach do lodówki(żeby galaretka się "zgalaretowiła) i masz pyszną wędlinkę. A smaki najrózniejsze-można tak przyrządzać każde mięsko, a zestaw przypraw i ziółek też ogromny! Ja zawsze dodaję też czosnku lub soli czosnkowej, okładam cebulką itd.

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-26 13:37:03

    Przepis podobny do tych z czeskiego szynkowara,a nawet lepszy,bo można parę rodzajów mięska przygotować,w różnych wariantach,bez tego ustrojstwa.

  • Autor: EWA007 Data: 2005-10-26 16:53:40

    No, i w jednym garze! Robiłam tak z cycuszkami kurzymi, świetnie wyszło.

  • Autor: klarax Data: 2005-10-26 02:01:21

    Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
    > Jak w tytule :( czyli posiadam kawałek (ok 1 kg)
    > chudziutkiej szynki. Taki fajny okrągły. Nie mam żadnego pomysłu co
    > mogłabym z niej zrobić. Przyślij do mnie...

  • Autor: inka21 Data: 2005-10-26 08:35:42

    a moze by coś takiego? http://wielkiezarcie.com/przepis6284.html, lub zamarynuj oliwą , ziolami i suszonymi grzybami na 12 godzin a potem zwyczajnie upiecz, mniam pycha, polecam inka21

  • Autor: maria Data: 2005-10-26 13:18:54

    Mam pytanie do EWY- czy te woreczki są foliowe . Jeżeli tak czy nie ulegną zniszczeniu w wysokiej temp.

  • Autor: EWA007 Data: 2005-10-26 16:55:46

    Ja używałam tych przezroczystych ( albo takich białawych) jednorazówek, których mnóstwo przy każdej kasie w kazdym wiekszym sklepie. Wszystko było OK.

Przejdź do pełnej wersji serwisu