Jak w tytule :( czyli posiadam kawałek (ok 1 kg) chudziutkiej szynki. Taki fajny okrągły. Nie mam żadnego pomysłu co mogłabym z niej zrobić. Standardowe gulasze i pieczenie już mi się znudziły. Macie jakiś pomysł? Mam smaka na coś szałowego. Proszę, pomóżcie...
Może spróbuj coś takiego, tutaj akurat podaję karkówkę, bo najczęściej wykorzystuję do tego dania karkówkę, ale robie też z szynki i z łopatki, zależy co akuratw domku jest: http://wielkiezarcie.com/przepis11568.html
A może coś niekoniecznie nobiadowego? Szynkę natrzeć, czym kto lubi:oprócz soli ulubione ziółka i przyprawy. Do szklanej michy, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 24 godziny, czasem przewrócić ją na drugi boczek. Po 24 godzinach całość (z sosikiem) władować w woreczekśniadaniowy, można owiązać dla nadania kształtu, dla pewności jeszcze raz w worek i jeszcze raz, żeby nie wyciekło, do gara z wrzącą wodą i gotować na bardzo małym gazie 1.5 godziny.., tak pyr pyr tylko. Do wystygnięcia zostawić w garze, potem w workach do lodówki(żeby galaretka się "zgalaretowiła) i masz pyszną wędlinkę. A smaki najrózniejsze-można tak przyrządzać każde mięsko, a zestaw przypraw i ziółek też ogromny! Ja zawsze dodaję też czosnku lub soli czosnkowej, okładam cebulką itd.
Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> Jak w tytule :( czyli posiadam kawałek (ok 1 kg)
> chudziutkiej szynki. Taki fajny okrągły. Nie mam żadnego pomysłu co
> mogłabym z niej zrobić.
Przyślij do mnie...
a moze by coś takiego? http://wielkiezarcie.com/przepis6284.html, lub zamarynuj oliwą , ziolami i suszonymi grzybami na 12 godzin a potem zwyczajnie upiecz, mniam pycha, polecam inka21
Jak w tytule :( czyli posiadam kawałek (ok 1 kg) chudziutkiej szynki. Taki fajny okrągły. Nie mam żadnego pomysłu co mogłabym z niej zrobić. Standardowe gulasze i pieczenie już mi się znudziły. Macie jakiś pomysł? Mam smaka na coś szałowego. Proszę, pomóżcie...
Może spróbuj coś takiego, tutaj akurat podaję karkówkę, bo najczęściej wykorzystuję do tego dania karkówkę, ale robie też z szynki i z łopatki, zależy co akuratw domku jest:
http://wielkiezarcie.com/przepis11568.html
albo:
http://wielkiezarcie.com/przepis11834.html
albo:
http://wielkiezarcie.com/przepis11701.html
Ja też mam taki sprawdzony przepis. W treści na karkówkę, ale szynka w grubych plastrach też jest świetna na ten sposób: http://wielkiezarcie.com/przepis9477.html
A może coś niekoniecznie nobiadowego? Szynkę natrzeć, czym kto lubi:oprócz soli ulubione ziółka i przyprawy. Do szklanej michy, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 24 godziny, czasem przewrócić ją na drugi boczek. Po 24 godzinach całość (z sosikiem) władować w woreczekśniadaniowy, można owiązać dla nadania kształtu, dla pewności jeszcze raz w worek i jeszcze raz, żeby nie wyciekło, do gara z wrzącą wodą i gotować na bardzo małym gazie 1.5 godziny.., tak pyr pyr tylko. Do wystygnięcia zostawić w garze, potem w workach do lodówki(żeby galaretka się "zgalaretowiła) i masz pyszną wędlinkę. A smaki najrózniejsze-można tak przyrządzać każde mięsko, a zestaw przypraw i ziółek też ogromny! Ja zawsze dodaję też czosnku lub soli czosnkowej, okładam cebulką itd.
Przepis podobny do tych z czeskiego szynkowara,a nawet lepszy,bo można parę rodzajów mięska przygotować,w różnych wariantach,bez tego ustrojstwa.
No, i w jednym garze! Robiłam tak z cycuszkami kurzymi, świetnie wyszło.
Użytkownik emiloos napisał w wiadomości:
> Jak w tytule :( czyli posiadam kawałek (ok 1 kg)
> chudziutkiej szynki. Taki fajny okrągły. Nie mam żadnego pomysłu co
> mogłabym z niej zrobić. Przyślij do mnie...
a moze by coś takiego? http://wielkiezarcie.com/przepis6284.html, lub zamarynuj oliwą , ziolami i suszonymi grzybami na 12 godzin a potem zwyczajnie upiecz, mniam pycha, polecam inka21
Mam pytanie do EWY- czy te woreczki są foliowe . Jeżeli tak czy nie ulegną zniszczeniu w wysokiej temp.
Ja używałam tych przezroczystych ( albo takich białawych) jednorazówek, których mnóstwo przy każdej kasie w kazdym wiekszym sklepie. Wszystko było OK.