Forum

Kuchenne porady

Chinszczyzna

• Autor: renataz36 Data: 2005-11-09 17:24:02

Mam ochotę na dobrą i pikantną chinszczyzne,w miarę oczywiście możliwości naszych sklepów.Podzielcie się swoimi przepisami.

• Autor: inka21 Data: 2005-11-10 17:43:44

robię "tanim kosztem" czyli: filety kurczaka(ilośc dowolna) kroję w paski i na 20 minut zamaczam w sosie sojowym grzybowym, nie solę !,następnie smaże w malej ilości oliwy z dodatkiem jeszcze sosu sojowego owe paseczki kurczaczka,chwilę bo mięso jest szybko miękkie,dalej dodaję paczkę zamrożonej mieszanki chińskiej "hortex"lub zwyklej jarzynowej krojonej w paski  - o ile posiadam w domu chińskie grzyby( trzeba je zamoczyc na 10 minut,zagotować i nastepnie pokroić w paski- dodajej e do calości razem z wodą w korej się gotowały), dodaję kropjony w kawalki ananas,solę, pieprzę, dodaję carry, zagęszczam  na sos i zalewam ugotowany na sypko ryż przeważnie czarny lub poł na pól z bialym mieszany bismantti .inka21

• Autor: jasia Data: 2005-11-11 14:57:11

Inka, ja wcale nie jestem pewna, czy to taki tani, ten koszt.
    Jak dla mnie, to dość drogo.
    jasia

• Autor: klarax Data: 2005-11-11 15:04:04

Może w końcu i Chińczycy się połapią, że u nich i ananasy rosną i czarny "ryż" i że oni używają curry...

• Autor: klarax Data: 2005-11-11 15:10:25

Czy ty chcesz coś z woku, czy na parze, czy smażone? Jarzyny, czy mięso (jakie? wieprzowina czy drób, czy też ryby) a może tofu? albo nadziewane ostre papryczki (rodzaj jalapenos)?
    Jak od wietnamczyka na rogu, czy jak u ciotki Yen Lan Tsu?

• Autor: renataz36 Data: 2005-11-11 17:47:18

Raczej jak u cioci na imieninach haha nie mam woka więc raczej na zwykłej domowej patelni i chyba raczej drób czy wieprzowinka?

• Autor: Iwona N. Data: 2005-11-12 09:13:31

ja robie tak kurczaka i wszyscy przepadają za tym jedzonkiem:
    http://wielkiezarcie.com/przepis7327.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu