Forum

Kuchenne porady

Menu na imieninki

  • Autor: kasiak73 Data: 2005-11-17 13:37:56

    W przyszłą sobote szykuje imprezke w domku z okazji moich imieninin.Szukam menu cos nowego ,innego .Największy problem z daniem na goraca ,bedzie okolo 15 osob .Może ktos ma jakies pomysly .

  • Autor: tina Data: 2005-11-17 14:21:33

    Ciężka sprawa. Dużo osób będziesz gościła. Może spróbuj zrobić bouff strogonowa lub bogracz wg. przepisu Inki21? Ja ostatnio dla gości (było ich jednak o połowe mniej) zrobiłam cukinie nadziewaną mięsem mielonym z cebulą, czosnkiem, dodałam trochę koncentratu pomidorowego, a pod koniec pieczenia posypałam startym żółtym serem. Czasami na imprezach podaje gulasz z łopatki podprawiony koncentratem lub pomidorami z puszki. Do tego dodaje czerwoną fasolę z puszki, 1-2 papryki pokrojone w kostkę, doprawiam ziołami prowansalskimi. Danie jest wydajne, kolorowe i dobre. Dodatkowo można je przygotować wcześniej, a póżniej delikatnie podgrzać. Poza tym proponuje na zimno pasztet z selera, a z ciast orzechowiec wg. przepisu Beatrice, oczywiście spośród wielu innych dań, które można znaleźć na tej stronce. Życze wielu inspiracji. Pozdrawiam Tina.

  • Autor: inka21 Data: 2005-11-17 14:28:04

    rybka: http://wielkiezarcie.com/przepis6365.html lub http://wielkiezarcie.com/przepis6981.html, faszerowne pieczarki http://wielkiezarcie.com/przepis6273.html pikantne ptyśki http://wielkiezarcie.com/przepis6275.html, coś z sera: http://wielkiezarcie.com/przepis7966.html, sałatka http://wielkiezarcie.com/przepis7977.html lub z odrobina kuskus http://wielkiezarcie.com/przepis7977.html, p.s. idąc za radą tiny polecam ci szczególnie pasztet z selera
    wybieraj inka21

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-11-17 14:30:49

    A sprobuj tego: surowe  piersi z kurczaka przekroj na pol, dopraw sola i pieprzem, uloz na to pieczarki podduszone z cebulka i kostka rosolowa, na to ser zolty tarty wymieszany z majonezem i zapiec w piekarniku ok 30-35 min, poznasz po kolorku ze juz ok bedzie taki zlotawy, jest naprawde dobre i szybko sie robi.Do tego mozesz wyprobowac moich pieczarek faszerowanych, widze ze nikt nie komentowal ich widocznie nie probowali ale naprawde sa extra, przynajmniej moi goscie sa z nich zadowolenia do tego mozesz sprobowac salateczke, tez znajdziesz u mnie, nie trudno bedzie bo mam tylko 2 przepisy hi hi ale trzeba bedzie cos jeszcze dodac tam:-).

  • Autor: kasiak73 Data: 2005-11-17 15:07:49

    Dzieki dziewczyny może cus wybiore strogonowa nialam ostatnio .Mysle jeszcze nad ciastami waszymi sprawdzonymi,mysle chyba z 3lub 4 upiec....

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-11-17 15:15:36

    A moze by tak podzielic te danie gorace na trzy?Zrobic po trochu, kazdy wezmie na co przyjdzie ochota.Sprawdzilam nie raz i dziala, nikt nie narzekal.

  • Autor: Mandaryna Data: 2005-11-17 15:17:28

    Ja również robie imprezke imieninową w przyszłą sobote( tez Kaśka jestem:))Wprawdzie nie bedzie tylu gości co u ciebie ale menu mam juz ustalone, więc może bede mogła coś zasugerować. Mam zamiar przygotować:
    schab ponoć po cygańsku http://wielkiezarcie.com/przepis6690.html
    pasztet z selera http://wielkiezarcie.com/przepis7349.html
    sałatka gyros http://wielkiezarcie.com/przepis2264.html
    sałatka z tuńczyka po meksykańsku
    jajka faszerowane
    półmisek wedlin i serów
    no i oczywiście ciasto , ale nie bede piekla bo nie mam miksera wiec ciasto bedzie kupne:)

  • Autor: kasiak73 Data: 2005-11-17 15:40:19

    Schab [po cygańsku podasz na cieplo ?????????Do tego cos jeszcze???????????Myslalam o pasztecie z selera,salatka gyros tez bardzo czesto gosci u mnie.Ciasto chce upiec,tylko nie moge sie zdecydowac ,,,

  • Autor: ABA Data: 2005-11-17 15:42:44

    Na nasze imprezy schodzi się ponad 20-to osobowa rodzinka./liczba bez dzieci/Mam zasadę, że na takich imprezach nie doświadczam nowych potraw na gościach z wyjatkiem jednej. Zawsze mam już wypróbowane menu i dokładam jedną nową na próbę. Zazwyczaj na gorąco o tej porze podaję chrupiące udka, wołowinę zawijaną z pieczarkami, rizzoto z warzywami i mięsem, bigos z grzybami, schab ze śliwkami, leczo, flaczki z żołądków drobiowych i gołąbki. Podawałam już: placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku, tort naleśnikowy z kapustą,pieczona wołowinka z papryką, piersi nadziewane słoninką i ogórkiem z serkiem oraz rybka po grecku. Na pewno dobrze znasz swoich gości. Nie jeden raz miałaś okazję zasiadać z nimi przy jednym stole. Przypomnij sobie jaką potrawę chwalili. U nas każdy dom w rodzinie ma swóją indywidualną potrawę, która zawsze jest podawana w imprezach danego domu.  
    Życzę udanej imprezki!

  • Autor: kasiak73 Data: 2005-11-17 16:20:24

    Aba wielkie dzieki zaraz pomysle jakie danie bylo chwalone i moze cos wykombinuje.Pozdrawiam

  • Autor: kasiak73 Data: 2005-11-20 21:42:47

    Podnosze watek może jeszcze jakieś małe podpowiedzi???//Dostalam 2 kg sarniny znacie moze przepis jakby ja zrobic????????

Przejdź do pełnej wersji serwisu