Co można przygotować na święta z kilogramowej piersi indyczej?? Myślałam o jakichś roladkach, albo może upiekę ją w całości, ale obawiam się, że będzie sucha... Pozdrawiam
Ja też piekę w całości i w rękawie, jest mięciutka i soczysta. Ale koleżanka w tym roku robi filet z indyka nadziewany, dokładnie nie znam przepisu ale podobno nakraja się go wzdłuż lekko ubija i wkłada farsz pieczarkowo serowy (oczywiście ser żółty). Całość zwija się i odkca nitkom. Potem piecze go też w rękawie. Może wypróbujesz? Pozdrawiam
Ja jednak polecę Ci Pierś indyczą w owocowej galarecie. 1,2 kg filetów z piersi indyka, 1 puszka ananasów, 1 puszka brzoskwiń, 5 dkg ciemnego winogrona, 5 wisienek, 1/2 szkl. rosołu instant, 3 łyżeczki żelatyny, po szczypcie suszonej mięt, szałwi, bazyli, sól i pieprz.Mięso natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu i piec 40 min w temp.200 stopni. Rosół wymieszać z 1/2 szklanki soku z brzoskwiń plus 1/2 szklanki soku z ananasa i podlewać mięso w czasie pieczenia. Sos z pieczenia plus soki i woda razem 2 szklanki plus żelatyna wymieszać. Mięso pokroić w plastry. Na dno półmiska położyć owoce plus mięso plus owoce. Całość zalać galaretką i odstawić do zastygnięcia.
Odświeżam wątek, mam to samo pytanie, może macie jakiś sprawdzony przepis, nie interesują mnie słodkie i tłuste nadzienia, szukam przepisu na soczystą, chudą pierś, taką na danie obiadowe. Może być pieczona w rękawie...proszę o rady:)
Jadłam ostatnio u koleżanki pierś z indyka nafaszerowaną zblanszowanymi różami brokuła i kalafiora oraz podgotowaną marchewką. Całość pieczona w rękawie. Rewelacyjne, dietetyczne i na prawdę smaczne danie.
Może pierś nadziewana farszem szpinakowym z czosnkiem, cebulką i dużą ilością zielonej pietruszki. Do farszu możesz wkroić suszone pomidorki i dodać odrobinkę masełka, żeby nadać fajny posmak. Fajny farsz jest też z suszonych grzybków wcześniej namoczonych i obgotowanych, również z odrobiną masełka. Polecam!
Dziękuję za wszystkie rady i sugestie, zrobiłam pierś z żurawiną, upiekłam w rękawie, później sos powstały przy duszeniu rozmiksowałam i zagęściłam, pyszotka, rodzinka zadowolona.
A ja zrobiłam pierś na owocową nutkę,zgodnie z sugestią Lajana- co prawda nie skorzystałam z jego przepisu, ale inspiracja była dobra. Oto mój cycek indyczy
Ja bardzo często piekę pierś z indyka. Nigdy nie jest sucha ani twarda.
Mięso solę, obtaczam w mące i podsmażam na patelni do zbrązowienia. Obsmażone mięsko się ścina i to podobno powoduje, że w czasie pieczenia nie wylatują nadmiernie soki. Spód gęsiarki wykładam cieniutko pokrojonymi plastrami słoniny lub boczku. Jeśli nie mam słoniny to daje trochę oleju, lub smaruję plantą całą gęsiarkę. Rozgrzewam na piecu, wkładam obsmażone mięso. Mocno posypuję papryką słodką, czasem przyprawą do drobiu. Zakrywam gęsiarkę i wkładam do nagrzanego piekarnika 200ºC, piekę godzinę kilogramowy kawałek mięsa. Po upieczeniu mozna z powstałego wywaru zrobić sosik. Wersja bez zagęszczenia nadaje sie również do chleba na zimno.
Ale to taki zwykły przepis. Na świeta to może faktycznie nadziewaną pierś np. pieczarkami z cebulką. Albo podać z żurawiną.
No i możesz też zrobic marynatę: 5 ząbków czosnku, sok z cytryny, majeranek lub rozmaryn, sól, pieprz - nacierasz, zalewasz olejem i odstawiasz na noc - cytryna i olej sprawi, że nie będzie suche. Gotujesz w parowarze lub grillujesz, albo podsmażasz z warzywami - cebulą, papryką, porem. Możesz dodać żurawinę obok lub sos miętowy, czosnkowy (w moich przepisach)
Pierś z indyka możesz zrobić jak z kurczaka Ja to robię w parowarze.
Pierś z kurczaka z żurawiną SKŁADNIKI: Dla 2 osób: dwa pojedyncze filety z piersi kurczaka 3 łyżki żurawiny do mięs łyżka sosu sojowego łyżka oleju łyżeczka musztardy (ja daję chrzanową ale jak kto lubi) Potrzebne też będą wykałaczki i bawełniana nitka (może być kordonek)
PRZYGOTOWANIE: Do miseczki włożyć żurawinę, olej, sos sojowy oraz musztardę, całość wymieszać. Piersi umyć, jeżeli jest to filet podwójny to rozdzielić połówki wyjąć kostkę i chrząstkę. Teraz najtrudniejsza część w całym gotowaniu. Należy naciąć pierś w taki sposób aby utworzyć kieszonkę, woreczek lub jak kto woli ;). Ja robię to w taki sposób, że kładę pierś szerszą stroną w prawo (jestem praworęczny) lekko dociskam ją od góry lewą ręką i wbijam w nią (w szerszą część) długi i wąski nóż, potem już tylko kilka delikatnych ruchów i pierś nacięta. Cały "myk" polega na tym żeby piersi nie rozciąć na wylot tylko stworzyć z niej taki jakby woreczek z wlotem o wielkości powiedzmy łyżeczki. Za pomocą łyżeczki wkładamy wykonany na wstępie sos. Nacięcie w piersi przez które ją napełnialiśmy spinamy wykałaczkami i nitką, 3 - 4 wykałaczki wystarczą (szczelinę złożyć przebić wykałaczkami na wylot przez obydwie krawędzie a potem wykałaczki obwiązać zygzakiem jak przy sznurowaniu buta). Resztką sosu mięso natrzeć na zewnątrz odstawić do lodówki na kilka godzin (zależy ile mamy czasu nogą być 2 godziny a mogą być też 4). Po zamarynowaniu włożyć mięso do parowaru na ok 20 minut po czym potrawę wyjąć i zjeść ze smakiem ;).
Mozna też zgrillować, smacznego :)
Resztę przepisów, tyle, że z owocami masz na mojej stronie magdaityle.pl
Możesz ją najpierw zalać wrzątkiem ew. podgotować, żeby spęczniała. I dodać np. łyżkę miodu, czy dżemu morelowego, trochę imbiru, cynamonu, fajnie się komponuje.
Ja podobnie robię też ze śliwkami suszonymi, tyle, że dodaję do nich papryczki chilli i cabulki zamiast imbiru i cynamonu.
Co można przygotować na święta z kilogramowej piersi indyczej?? Myślałam o jakichś roladkach, albo może upiekę ją w całości, ale obawiam się, że będzie sucha... Pozdrawiam
proponuję parę dni wcześniej posmarować musztardą przyprawami i piec w rękawie gwarantuje że się uda i nie będzie suche
a jeśli roladki to de volaje z serem i masłem w środku w sosie z boczniaków polecam gorąco
Ja też piekę w całości i w rękawie, jest mięciutka i soczysta. Ale koleżanka w tym roku robi filet z indyka nadziewany, dokładnie nie znam przepisu ale podobno nakraja się go wzdłuż lekko ubija i wkłada farsz pieczarkowo serowy (oczywiście ser żółty). Całość zwija się i odkca nitkom. Potem piecze go też w rękawie. Może wypróbujesz? Pozdrawiam
Ja jednak polecę Ci Pierś indyczą w owocowej galarecie.
1,2 kg filetów z piersi indyka, 1 puszka ananasów, 1 puszka brzoskwiń, 5 dkg ciemnego winogrona, 5 wisienek, 1/2 szkl. rosołu instant, 3 łyżeczki żelatyny, po szczypcie suszonej mięt, szałwi, bazyli, sól i pieprz.Mięso natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu i piec 40 min w temp.200 stopni. Rosół wymieszać z 1/2 szklanki soku z brzoskwiń plus 1/2 szklanki soku z ananasa i podlewać mięso w czasie pieczenia. Sos z pieczenia plus soki i woda razem 2 szklanki plus żelatyna wymieszać.
Mięso pokroić w plastry. Na dno półmiska położyć owoce plus mięso plus owoce. Całość zalać galaretką i odstawić do zastygnięcia.
Odświeżam wątek, mam to samo pytanie, może macie jakiś sprawdzony przepis, nie interesują mnie słodkie i tłuste nadzienia, szukam przepisu na soczystą, chudą pierś, taką na danie obiadowe. Może być pieczona w rękawie...proszę o rady:)
Jadłam ostatnio u koleżanki pierś z indyka nafaszerowaną zblanszowanymi różami brokuła i kalafiora oraz podgotowaną marchewką. Całość pieczona w rękawie. Rewelacyjne, dietetyczne i na prawdę smaczne danie.
O!!! takie coś by było extra, ale dla mnie, reszta ma "długie zęby" na brokuły..
Może pierś nadziewana farszem szpinakowym z czosnkiem, cebulką i dużą ilością zielonej pietruszki. Do farszu możesz wkroić suszone pomidorki i dodać odrobinkę masełka, żeby nadać fajny posmak. Fajny farsz jest też z suszonych grzybków wcześniej namoczonych i obgotowanych, również z odrobiną masełka. Polecam!
Wszystkie rady spisuję i wykorzystam dla siebie, jednak dla moich smakoszy muszę coś bez "trawy", jak oni to nazywają :))
Zrobię chyba w całości, bez farszu, i osobno jakiś sosik.....najprawdopodobniej z żurawiną, i zainspiruję się przepisem Magdaityle:)
Dziękuję za wszystkie rady i sugestie, zrobiłam pierś z żurawiną, upiekłam w rękawie, później sos powstały przy duszeniu rozmiksowałam i zagęściłam, pyszotka, rodzinka zadowolona.
A ja zrobiłam pierś na owocową nutkę,zgodnie z sugestią Lajana- co prawda nie skorzystałam z jego przepisu, ale inspiracja była dobra.
Oto mój cycek indyczy
Nie chciałam słodkiego, ale skusiłam się i nie żałuję:) Zdjęcie mam, ale "szkaradne", jak zrobię powtórkę wstawię przepis i fotkę:)
Ja bardzo często piekę pierś z indyka. Nigdy nie jest sucha ani twarda.
Mięso solę, obtaczam w mące i podsmażam na patelni do zbrązowienia. Obsmażone mięsko się ścina i to podobno powoduje, że w czasie pieczenia nie wylatują nadmiernie soki. Spód gęsiarki wykładam cieniutko pokrojonymi plastrami słoniny lub boczku. Jeśli nie mam słoniny to daje trochę oleju, lub smaruję plantą całą gęsiarkę. Rozgrzewam na piecu, wkładam obsmażone mięso. Mocno posypuję papryką słodką, czasem przyprawą do drobiu. Zakrywam gęsiarkę i wkładam do nagrzanego piekarnika 200ºC, piekę godzinę kilogramowy kawałek mięsa. Po upieczeniu mozna z powstałego wywaru zrobić sosik. Wersja bez zagęszczenia nadaje sie również do chleba na zimno.
Ale to taki zwykły przepis. Na świeta to może faktycznie nadziewaną pierś np. pieczarkami z cebulką. Albo podać z żurawiną.
Właśnie żurawina mi "chodzi po głowie"... będę szukać dalej;)
No i możesz też zrobic marynatę: 5 ząbków czosnku, sok z cytryny, majeranek lub rozmaryn, sól, pieprz - nacierasz, zalewasz olejem i odstawiasz na noc - cytryna i olej sprawi, że nie będzie suche. Gotujesz w parowarze lub grillujesz, albo podsmażasz z warzywami - cebulą, papryką, porem. Możesz dodać żurawinę obok lub sos miętowy, czosnkowy (w moich przepisach)
Ja to robię w parowarze.
Pierś z kurczaka z żurawiną
SKŁADNIKI:
Dla 2 osób:
dwa pojedyncze filety z piersi kurczaka
3 łyżki żurawiny do mięs
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju
łyżeczka musztardy (ja daję chrzanową ale jak kto lubi)
Potrzebne też będą wykałaczki i bawełniana nitka (może być kordonek)
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki włożyć żurawinę, olej, sos sojowy oraz musztardę, całość wymieszać. Piersi umyć, jeżeli jest to filet podwójny to rozdzielić połówki wyjąć kostkę i chrząstkę. Teraz najtrudniejsza część w całym gotowaniu. Należy naciąć pierś w taki sposób aby utworzyć kieszonkę, woreczek lub jak kto woli ;). Ja robię to w taki sposób, że kładę pierś szerszą stroną w prawo (jestem praworęczny) lekko dociskam ją od góry lewą ręką i wbijam w nią (w szerszą część) długi i wąski nóż, potem już tylko kilka delikatnych ruchów i pierś nacięta. Cały "myk" polega na tym żeby piersi nie rozciąć na wylot tylko stworzyć z niej taki jakby woreczek z wlotem o wielkości powiedzmy łyżeczki. Za pomocą łyżeczki wkładamy wykonany na wstępie sos. Nacięcie w piersi przez które ją napełnialiśmy spinamy wykałaczkami i nitką, 3 - 4 wykałaczki wystarczą (szczelinę złożyć przebić wykałaczkami na wylot przez obydwie krawędzie a potem wykałaczki obwiązać zygzakiem jak przy sznurowaniu buta). Resztką sosu mięso natrzeć na zewnątrz odstawić do lodówki na kilka godzin (zależy ile mamy czasu nogą być 2 godziny a mogą być też 4). Po zamarynowaniu włożyć mięso do parowaru na ok 20 minut po czym potrawę wyjąć i zjeść ze smakiem ;).
Mozna też zgrillować, smacznego :)
Resztę przepisów, tyle, że z owocami masz na mojej stronie magdaityle.pl
Interesujący przepis, mam żurawinę suszoną, myślisz że się nada?
Możesz ją najpierw zalać wrzątkiem ew. podgotować, żeby spęczniała. I dodać np. łyżkę miodu, czy dżemu morelowego, trochę imbiru, cynamonu, fajnie się komponuje.
Dzięki, inspiracja już jest, a to dużo:)
Cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta :) Napisz jak wyszło.
Napiszę:)
Makusiu spróbuj jeszcze tego przepisu, dziś mnie na obiad naszło - Pierś z bazylią i serkiem topionym