Nigdy nie mialem okazji skosztowac takiego miesa, ale jakos mam przeswiadczenie, ze ono musi bys sporo slone i to przeswiadczenie odstrasza mnie z eksperymentowaniem.
Schab w soliSkładniki: 1 kg schabu 6 średnich kartofli, około 4-5 kg grubej soli Na zalewę:, oliwa, ulubione zioła.Wykonanie: Mięso natrzeć mieszanką ziół i oliwy. Zostawić na noc w lodówce. Do elektrycznej patelni lub gęsiarki wsypać 2 kg soli, tak, by na dnie utworzyła się gruba warstwa. Ułożyć osuszony schab i kartofle. Zasypać solą. Wyrównać. Piec około 2 godzin. W temperaturze 160 stopni. Z temperaturą trzeba poeksperymentować. Schab można też piec w żeliwnym garnku, ustawionym nad żarem. Smacznego. Równie cudownie z soli wyłania się wołowa polędwica i jej smaczna imitacja zwana ligawą. Procedury jak wyżej. Podobnie w soli możecie piec rybę. Pstrąga, karpia, sandacza a nawet łososia. Wystarczy rybę spryskać cytryną, nałożyć do brzuszka świeżych ziół i hajda do soli. Śnieżna pierzynka pod wpływem temperatury zamieni się w twardą skałę. Zamknie w sobie aromat mięsa, nasyci go wytworną słonością...Smacznego:)
No własnie są tacy śmiałowie co ponoś spróbowali i chwalili zarówno efektownośc tak podanego mięska w solnej skorupie jak i fakt zaskoczenia, że czsem yrzebabyło jeszcze dosalać, bo wcale sie nie przesoliło ani nie nasiąkło solą:)! Dlatego szukam smiałkówcoby sie podzielili taki optymistycznymi doświadzceniami:)
Ja nigdy nie eksperymentowałam, natomiast w jednym z odcinków "Podróży Kulinarnych Roberta Makłowicza" był przepis na rybę w soli z grilla, podobno wogóle nie była słona!!
To prawda. Widziałem ten odcinek. Tyle że ta rybka Makłowicza nie zasklepiła sie pod wpływem temperatury w solną skorupę. Mnie najbardziej ciekawi efekt teo swoistego opakowania, które podczas pieczenia mięsa nie pozwala ulatniać sie zapachom! Ciekawy też jestem czy ta skorupka z soli pozwala np. na swpbodne transportowanie mięska powiedzmy w lecie, gdy na zewnąrz jest gorąco. Jak myslicie?
Ja nauczylam sie od mojej mamy :bierzemy poporcjowanego kurczaka i kilogram soli, na blaszce od wyposarzenia pikarnika,wysypujemy sol,na to kladziemy kurczaka i pieczemy w piekarniku,kurczak wcale nie bedzie slony bedzie w sam raz bo "wezmie"tyle soli ile potrzeba.
Ja robie go bez niczego i bez zadnych przypraw tylko klade go na tej soli.Ale mysle ze z ta papryka to nie zly pomysl.Po to sa przepisy zeby je modyfikowac.Pozdrawiam
JA PIEKŁAM CAŁEGO KURCZAKA W PRODIŻU WYSYPANYM KILOGRAMEM DROBNEJ SOLI I WCALE NIE BYŁ ZA SŁONY. MOŻESZ BEZ OBAW SPRÓBOWAĆ.A SÓL - JAK PISZĄ INNI - ZBRYLI SIĘ.
Użytkownik hoja napisał w wiadomości:
> JA PIEKŁAM CAŁEGO KURCZAKA W PRODIŻU WYSYPANYM KILOGRAMEM DROBNEJ SOLI I WCALE
> NIE BYŁ ZA SŁONY. MOŻESZ BEZ OBAW SPRÓBOWAĆ.A SÓL - JAK PISZĄ INNI -
> ZBRYLI SIĘ.
No właśnie, byłam ciekawa czy takie mięso jest słone, bo sama soli używam w ilościach dosłownie minimalnych.
Pieke w soli kurczaka, uzywam koszernej, gruboziarnistej. Caly sekret, to: osuszyc mieso, a przed tem normalnie je przyprawic (sola tez) i naczosnkowac, jesli lubisz.
SERDECZNIE DZĘKUJE WSZYSTKIM ZA AKTYWNY UDZIAŁ I ZINTERESOWANIE PODJĘTYM WĄTKIEM!!!
JESTEM TYM BARDZIEJ RAD, ŻE SPOTKALI SIĘ TU FAKTYCZNIE DOŚWIADCZENI W SZTUCE PIECZENIA CZY ZAPIEKANIA W SOLI:) zYCZYŁBYM SOBIE, ORAZ NAM WSZYSTKIM POTENCJALNIE ZAINTERESOWANYM, ABY KONTYNUOWAC WĄTEK Z KORZYŚCIĄ DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY NOSZA SIĘ Z ZAMIAREM EKSPERYMENTOWANIA Z MIĘSEM I KILOGRAMAMI SOLI:):):)
Ja też polecam, oto mój przepis na kurczaka w soli : http://wielkiezarcie.com/przepis16998.html Poza tym próbowałam już robić piersi gęsie marynowane na surowo w soli. Są pyszne, oczywiście dla amatorów surowych wędlin. Mięso lekko twardnieje, zmienia kolor na ciemniejszy, krojone w cieniutkie plasterki i pokropione oliwą jest przysmakiem. Gdyby ktoś chciał przepis, to wpiszę. Pozdrawiam amatorów soli!
Oto przepis na Piersi Gęsie Marynowane W Soli: 2 świeże piersi gęsie, surowe i pozbawione skóry, opłukane i osuszone, należy ułożyć w naczyniu z zamknięciem na 1-cm warstwie soli kamiennej, posypać delikatnie igiełkami rozmarynu (najlepiej świeżego) oraz cienkimi plasterkami z 3 ząbków czosnku. Następnie przysypać warstwą soli, również 1-centymetrową. Naczynie należy przykryć i całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, może być 36. Po tym czasie piersi należy wyjąć z soli, otrzepać, zdjąć przyprawy. Kroić w cieniutkie plasterki. Ja pokusiłam się o podanie tego specjału tak, jak carpaccio- ułożone na talerzu plasterki polałam odrobiną oliwy extra vergine i posypałam grubo zmielonym pieprzem. Efekt był zachwycający. Myślę, że tak samo można spróbować zrobić piersi kacze. Przepis pochodzi z telewizji, zobaczyła go moja mama i zapisała, nie mam pojęcia jak się nazywał program, na jakim był kanale i kto jest autorem recepty.
Moi Drodzy!
Szukam ludków kulinarnych, którzy mogą sie podzielic doświadczeniami na polu PIECZENIA W SOLI MIĘSKA itp. !
Zapraczam Wszystkich:)
Nigdy nie mialem okazji skosztowac takiego miesa, ale jakos mam przeswiadczenie, ze ono musi bys sporo slone i to przeswiadczenie odstrasza mnie z eksperymentowaniem.
Schab w soliSkładniki: 1 kg schabu 6 średnich kartofli, około 4-5 kg grubej soli Na zalewę:, oliwa, ulubione zioła.Wykonanie: Mięso natrzeć mieszanką ziół i oliwy. Zostawić na noc w lodówce. Do elektrycznej patelni lub gęsiarki wsypać 2 kg soli, tak, by na dnie utworzyła się gruba warstwa. Ułożyć osuszony schab i kartofle. Zasypać solą. Wyrównać. Piec około 2 godzin. W temperaturze 160 stopni. Z temperaturą trzeba poeksperymentować. Schab można też piec w żeliwnym garnku, ustawionym nad żarem.
Smacznego. Równie cudownie z soli wyłania się wołowa polędwica i jej smaczna imitacja zwana ligawą. Procedury jak wyżej. Podobnie w soli możecie piec rybę. Pstrąga, karpia, sandacza a nawet łososia. Wystarczy rybę spryskać cytryną, nałożyć do brzuszka świeżych ziół i hajda do soli. Śnieżna pierzynka pod wpływem temperatury zamieni się w twardą skałę. Zamknie w sobie aromat mięsa, nasyci go wytworną słonością...Smacznego:)
No własnie są tacy śmiałowie co ponoś spróbowali i chwalili zarówno efektownośc tak podanego mięska w solnej skorupie jak i fakt zaskoczenia, że czsem yrzebabyło jeszcze dosalać, bo wcale sie nie przesoliło ani nie nasiąkło solą:)!
Dlatego szukam smiałkówcoby sie podzielili taki optymistycznymi doświadzceniami:)
Ja nigdy nie eksperymentowałam, natomiast w jednym z odcinków "Podróży Kulinarnych Roberta Makłowicza" był przepis na rybę w soli z grilla, podobno wogóle nie była słona!!
To prawda. Widziałem ten odcinek.
Tyle że ta rybka Makłowicza nie zasklepiła sie pod wpływem temperatury w solną skorupę.
Mnie najbardziej ciekawi efekt teo swoistego opakowania, które podczas pieczenia mięsa nie pozwala ulatniać sie zapachom!
Ciekawy też jestem czy ta skorupka z soli pozwala np. na swpbodne transportowanie mięska powiedzmy w lecie, gdy na zewnąrz jest gorąco. Jak myslicie?
Ja gdzieś widziałam że taką grubą sól miesza się z ubitym białkiem-wtedy tworzy się takowa skorupka-którą się potem rozbija-ale szczegółów nie znam;(
Piekłam na grubej warstwie soli karkówkę. Wcale nie była słona, a z samej soli zrobiła się twarda skorupka.
Ja nauczylam sie od mojej mamy :bierzemy poporcjowanego kurczaka i kilogram soli, na blaszce od wyposarzenia pikarnika,wysypujemy sol,na to kladziemy kurczaka i pieczemy w piekarniku,kurczak wcale nie bedzie slony bedzie w sam raz bo "wezmie"tyle soli ile potrzeba.
Kamilko a czy ten kurczak ma być normalnie obsypany przyprawami? mam na mysli np papryke?
Ja robie go bez niczego i bez zadnych przypraw tylko klade go na tej soli.Ale mysle ze z ta papryka to nie zly pomysl.Po to sa przepisy zeby je modyfikowac.Pozdrawiam
JA PIEKŁAM CAŁEGO KURCZAKA W PRODIŻU WYSYPANYM KILOGRAMEM DROBNEJ SOLI I WCALE NIE BYŁ ZA SŁONY. MOŻESZ BEZ OBAW SPRÓBOWAĆ.A SÓL - JAK PISZĄ INNI - ZBRYLI SIĘ.
Użytkownik hoja napisał w wiadomości:
> JA PIEKŁAM CAŁEGO KURCZAKA W PRODIŻU WYSYPANYM KILOGRAMEM DROBNEJ SOLI I WCALE
> NIE BYŁ ZA SŁONY. MOŻESZ BEZ OBAW SPRÓBOWAĆ.A SÓL - JAK PISZĄ INNI -
> ZBRYLI SIĘ.
No właśnie, byłam ciekawa czy takie mięso jest słone, bo sama soli używam w ilościach dosłownie minimalnych.
Pieke w soli kurczaka, uzywam koszernej, gruboziarnistej. Caly sekret, to: osuszyc mieso, a przed tem normalnie je przyprawic (sola tez) i naczosnkowac, jesli lubisz.
SERDECZNIE DZĘKUJE WSZYSTKIM ZA AKTYWNY UDZIAŁ I ZINTERESOWANIE PODJĘTYM WĄTKIEM!!!
JESTEM TYM BARDZIEJ RAD, ŻE SPOTKALI SIĘ TU FAKTYCZNIE DOŚWIADCZENI W SZTUCE PIECZENIA CZY ZAPIEKANIA W SOLI:)
zYCZYŁBYM SOBIE, ORAZ NAM WSZYSTKIM POTENCJALNIE ZAINTERESOWANYM, ABY KONTYNUOWAC WĄTEK Z KORZYŚCIĄ DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY NOSZA SIĘ Z ZAMIAREM EKSPERYMENTOWANIA Z MIĘSEM I KILOGRAMAMI SOLI:):):)
POWODZENIA I SMACZNEGO:)
Pisz małymi literami. Duże oznaczają krzyk
Bahus
Ja też polecam, oto mój przepis na kurczaka w soli : http://wielkiezarcie.com/przepis16998.html
Poza tym próbowałam już robić piersi gęsie marynowane na surowo w soli. Są pyszne, oczywiście dla amatorów surowych wędlin. Mięso lekko twardnieje, zmienia kolor na ciemniejszy, krojone w cieniutkie plasterki i pokropione oliwą jest przysmakiem. Gdyby ktoś chciał przepis, to wpiszę. Pozdrawiam amatorów soli!
No to czekam...na gęś, wpisuj nie czekaj na zachetę. A może być inny drób?
Oto przepis na Piersi Gęsie Marynowane W Soli:
2 świeże piersi gęsie, surowe i pozbawione skóry, opłukane i osuszone, należy ułożyć w naczyniu z zamknięciem na 1-cm warstwie soli kamiennej, posypać delikatnie igiełkami rozmarynu (najlepiej świeżego) oraz cienkimi plasterkami z 3 ząbków czosnku. Następnie przysypać warstwą soli, również 1-centymetrową. Naczynie należy przykryć i całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, może być 36. Po tym czasie piersi należy wyjąć z soli, otrzepać, zdjąć przyprawy. Kroić w cieniutkie plasterki. Ja pokusiłam się o podanie tego specjału tak, jak carpaccio- ułożone na talerzu plasterki polałam odrobiną oliwy extra vergine i posypałam grubo zmielonym pieprzem. Efekt był zachwycający. Myślę, że tak samo można spróbować zrobić piersi kacze.
Przepis pochodzi z telewizji, zobaczyła go moja mama i zapisała, nie mam pojęcia jak się nazywał program, na jakim był kanale i kto jest autorem recepty.