Forum

Gawędy o jedzeniu

pieczenie w soli

  • Autor: pawelflorek Data: 2006-01-17 12:11:36

    Moi Drodzy!
    Szukam ludków kulinarnych, którzy mogą sie podzielic doświadczeniami na polu PIECZENIA W SOLI MIĘSKA itp. !
    Zapraczam Wszystkich:)

  • Autor: marinik Data: 2006-01-17 12:27:30

    Nigdy nie mialem okazji skosztowac takiego miesa, ale jakos mam przeswiadczenie, ze ono musi bys sporo slone i to przeswiadczenie odstrasza mnie z eksperymentowaniem.

  • Autor: pawelflorek Data: 2006-01-17 12:29:24

    Schab w soliSkładniki: 1 kg schabu 6 średnich kartofli, około 4-5 kg grubej soli Na zalewę:, oliwa, ulubione zioła.Wykonanie: Mięso natrzeć mieszanką ziół i oliwy. Zostawić na noc w lodówce. Do elektrycznej patelni lub gęsiarki wsypać 2 kg soli, tak, by na dnie utworzyła się gruba warstwa. Ułożyć osuszony schab i kartofle. Zasypać solą. Wyrównać. Piec około 2 godzin. W temperaturze 160 stopni. Z temperaturą trzeba poeksperymentować. Schab można też piec w żeliwnym garnku, ustawionym nad żarem.
    Smacznego. Równie cudownie z soli wyłania się wołowa polędwica i jej smaczna imitacja zwana ligawą. Procedury jak wyżej. Podobnie w soli możecie piec rybę. Pstrąga, karpia, sandacza a nawet łososia. Wystarczy rybę spryskać cytryną, nałożyć do brzuszka świeżych ziół i hajda do soli. Śnieżna pierzynka pod wpływem temperatury zamieni się w twardą skałę. Zamknie w sobie aromat mięsa, nasyci go wytworną słonością...Smacznego:) 

  • Autor: pawelflorek Data: 2006-01-17 12:38:26

    No własnie są tacy śmiałowie co ponoś spróbowali i chwalili zarówno efektownośc tak podanego mięska w solnej skorupie jak i fakt zaskoczenia, że czsem yrzebabyło jeszcze dosalać, bo wcale sie nie przesoliło ani nie nasiąkło solą:)!
    Dlatego szukam smiałkówcoby sie podzielili taki optymistycznymi doświadzceniami:)

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-17 12:48:41

    Ja nigdy nie eksperymentowałam, natomiast w jednym z odcinków "Podróży Kulinarnych Roberta Makłowicza" był przepis na rybę w soli z grilla, podobno wogóle nie była słona!!

  • Autor: pawelflorek Data: 2006-01-17 13:48:45

    To prawda. Widziałem ten odcinek.
    Tyle że ta rybka Makłowicza nie zasklepiła sie pod wpływem temperatury w solną skorupę.
    Mnie najbardziej ciekawi efekt teo swoistego opakowania, które podczas pieczenia mięsa nie pozwala ulatniać sie zapachom!
    Ciekawy też jestem czy ta skorupka z soli pozwala np. na swpbodne transportowanie mięska powiedzmy w lecie, gdy na zewnąrz jest gorąco. Jak myslicie?

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-17 14:19:51

    Ja gdzieś widziałam że taką grubą sól miesza się z ubitym białkiem-wtedy tworzy się takowa skorupka-którą się potem rozbija-ale szczegółów nie znam;(

  • Autor: maxxzza Data: 2006-01-17 14:55:13

    Piekłam na grubej warstwie soli karkówkę. Wcale nie była słona, a z samej soli zrobiła się twarda skorupka.

  • Autor: kamilka Data: 2006-01-17 16:31:25

    Ja nauczylam sie od mojej mamy :bierzemy poporcjowanego kurczaka i kilogram soli, na blaszce od wyposarzenia pikarnika,wysypujemy sol,na to kladziemy kurczaka i pieczemy w piekarniku,kurczak wcale nie bedzie slony bedzie w sam raz bo "wezmie"tyle soli ile potrzeba.

  • Autor: renataz36 Data: 2006-01-18 06:21:06

    Kamilko a czy ten kurczak ma być normalnie obsypany przyprawami? mam na mysli np papryke?

  • Autor: kamilka Data: 2006-01-19 15:49:38

    Ja robie go bez niczego i bez zadnych przypraw tylko klade go na tej soli.Ale mysle ze z ta papryka to nie zly pomysl.Po to sa przepisy zeby je modyfikowac.Pozdrawiam

  • Autor: hoja Data: 2006-01-17 23:18:03

    JA PIEKŁAM CAŁEGO KURCZAKA W PRODIŻU WYSYPANYM KILOGRAMEM DROBNEJ SOLI I WCALE NIE BYŁ ZA SŁONY. MOŻESZ BEZ OBAW SPRÓBOWAĆ.A SÓL - JAK PISZĄ INNI - ZBRYLI SIĘ.

  • Autor: vena1980 Data: 2006-05-01 09:34:15

    Użytkownik hoja napisał w wiadomości:
    > JA PIEKŁAM CAŁEGO KURCZAKA W PRODIŻU WYSYPANYM KILOGRAMEM DROBNEJ SOLI I WCALE
    > NIE BYŁ ZA SŁONY. MOŻESZ BEZ OBAW SPRÓBOWAĆ.A SÓL - JAK PISZĄ INNI -
    > ZBRYLI SIĘ.
    No właśnie, byłam ciekawa czy takie mięso jest słone, bo sama soli używam w ilościach dosłownie minimalnych.

  • Autor: Ana2005 Data: 2006-01-18 02:51:54

    Pieke  w soli kurczaka, uzywam koszernej, gruboziarnistej. Caly sekret, to: osuszyc mieso, a przed tem normalnie je przyprawic (sola tez) i naczosnkowac, jesli lubisz.

  • Autor: pawelflorek Data: 2006-01-18 09:22:23

    SERDECZNIE DZĘKUJE WSZYSTKIM ZA AKTYWNY UDZIAŁ I ZINTERESOWANIE PODJĘTYM WĄTKIEM!!!

    JESTEM TYM BARDZIEJ RAD, ŻE SPOTKALI SIĘ TU FAKTYCZNIE DOŚWIADCZENI W  SZTUCE PIECZENIA CZY ZAPIEKANIA W SOLI:)
    zYCZYŁBYM SOBIE, ORAZ NAM WSZYSTKIM POTENCJALNIE ZAINTERESOWANYM, ABY KONTYNUOWAC WĄTEK Z KORZYŚCIĄ DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY NOSZA SIĘ Z ZAMIAREM EKSPERYMENTOWANIA Z MIĘSEM I KILOGRAMAMI SOLI:):):)

    POWODZENIA I SMACZNEGO:) 

  • Autor: bahus Data: 2006-01-19 00:18:22

    Pisz małymi literami. Duże oznaczają krzyk
    Bahus

  • Autor: malbec Data: 2006-05-05 16:52:04

    Ja też polecam, oto mój przepis na kurczaka w soli : http://wielkiezarcie.com/przepis16998.html
    Poza tym próbowałam już robić piersi gęsie marynowane na surowo w soli. Są pyszne, oczywiście dla amatorów surowych wędlin. Mięso lekko twardnieje, zmienia kolor na ciemniejszy, krojone w cieniutkie plasterki i pokropione oliwą jest przysmakiem. Gdyby ktoś chciał przepis, to wpiszę. Pozdrawiam amatorów soli!

  • Autor: Janek Data: 2006-05-05 18:44:55

    No to czekam...na gęś, wpisuj nie czekaj na zachetę. A może być inny drób?

  • Autor: malbec Data: 2006-05-06 21:41:19

    Oto przepis na Piersi Gęsie Marynowane W Soli:
    2 świeże piersi gęsie, surowe i pozbawione skóry, opłukane i osuszone, należy ułożyć w naczyniu z zamknięciem na 1-cm warstwie soli kamiennej, posypać delikatnie igiełkami rozmarynu (najlepiej świeżego) oraz cienkimi plasterkami z 3 ząbków czosnku. Następnie przysypać warstwą soli, również 1-centymetrową. Naczynie należy przykryć i całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, może być 36. Po tym czasie piersi należy wyjąć z soli, otrzepać, zdjąć przyprawy. Kroić w cieniutkie plasterki. Ja pokusiłam się o podanie tego specjału tak, jak carpaccio- ułożone na talerzu plasterki polałam odrobiną oliwy extra vergine i posypałam grubo zmielonym pieprzem. Efekt był zachwycający. Myślę, że tak samo można spróbować zrobić piersi kacze.
    Przepis pochodzi z telewizji, zobaczyła go moja mama i zapisała, nie mam pojęcia jak się nazywał program, na jakim był kanale i kto jest autorem recepty.

Przejdź do pełnej wersji serwisu