Pomocy! Potrzebuję przepis na dobrą masę do kruchych babeczek, takiej która nie rozmiękczałaby zanadto ciasta. Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. Pozdr. Hiacynta
Witaj! Polecam krem z tego przepisu" rurki z kremem" użytkownika JWK10, robiłam go do rurek i jest pycha nie robi się ciaprajda, ja dodałam troszke wódki i był rewelacyjnyu a robi sie go szybko.Pozdrawiam messua
Czy z gotowych budyniów też działa? Mam złe doświadczenie po wykonaniu podobnej masy do rodzynkowca- wyszedłby rewelacyjnie gdyby nie ta rozjechana masa, wyglądająca na zważoną i zdecydowanie za luźną, mimo megagęstego budyniu (takiego z torebki). Pozdr.
sama mam nielada problem ze znalezieniem odpowiedniego przepisu jak chce babeczki zrobić. Nie wiem jaki krem by cię interesował. Jakiś czas temu wykombinowałam żę można zrobić orzeszki w formie babeczek. Krem jest pycha a babeczki nie zmiękły, ale może to dlatego że tak szybko znikły z talerza:)
Jaja ubić na parze na puszystą masę , odstawić i nadal ubijać , aż do wystudzenia.Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i skórką otarta z cytryn.Gotową masą napełnić babeczki , dowolnie je dekorować.
Masa kefirowo-maślana:
25 dag masła
7 dag cukru pudru
szkl. kefiru
dowolny aromat
Masło dokładnie utrzeć z cukrem i stopniowo wlewając kefir , ucierać aż powstanie puszysty krem.Pod koniec ucierania dodać dowolny aromat.Napełniać babeczki.
Masa maślano budyniowa:
25 dag masła
budyń śmietankowy
1,5 szkl. mleka
3 dag cukru pudru
dowolny aromat
Ugotować budyń na mleku i odstawić do ostygnięcia.Masło utrzec z cukrem pudrem na puch , a potem ucierac jeszcze ze stopniowo dodanym budyniem oraz aromatem.Napełniać babeczki.
Masa orzechowa:
25 dag orzechów
25 dag cukru pudru
12 dag śmietanki 18%
laska wanilii
Orzechy obrać i zmielic w maszynce , dodać cukier puder , rozdrobnioną wanilię i śmietanke , utzrec wszytsko na jednolitą masę.Napełniać babeczki.
a ja dodaję do babeczek mleko skondensowane, słodzone oczywiście gotowane ok 1,5h, dobre jest tez czekoladowe, czasami łącze je z kostką masła ale niekoniecznie,,,/a korpusiki też gotowce zdarza mi się kupować/
Może niektórym sie narażę :-) ale proponuję zrobić nadzienie z '' krem oryginalny karpatka" DELECTY. Do zmiksowania potem masy budyniowej daję Delmę ekstra ( inne masła, margaryny zupełnie się nie nadają przynajmniej wg. mnie :-)). Ten krem cieszy się w mojej rodzince dużą popularnością. Aha i koniecznie na spód babeczek dodaję wtedy powidła śliwkowe.
nie wiem czy nadal interesuje cie ta masa ja zaparzam bialka tz.wlewam do garnka odrobine wody wsypuje cukier i rozpuszcza go pilnujac by nie zmienil koloru.w drugim naczyniu ubijam bialko i szybko ubijajac wlewam"nitka"takim mlenkim strumyczkiem goraca ciecz powstala z rozpuszczenia cukru.mase nalezy ubijac do wystygniecia bo opadnie.przepis sprawdzony
Pomocy! Potrzebuję przepis na dobrą masę do kruchych babeczek, takiej która nie rozmiękczałaby zanadto ciasta. Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. Pozdr. Hiacynta
Witaj! Polecam krem z tego przepisu" rurki z kremem" użytkownika JWK10, robiłam go do rurek i jest pycha nie robi się ciaprajda, ja dodałam troszke wódki i był rewelacyjnyu a robi sie go szybko.Pozdrawiam messua
Czy z gotowych budyniów też działa? Mam złe doświadczenie po wykonaniu podobnej masy do rodzynkowca- wyszedłby rewelacyjnie gdyby nie ta rozjechana masa, wyglądająca na zważoną i zdecydowanie za luźną, mimo megagęstego budyniu (takiego z torebki). Pozdr.
Tak tylko jak gotujesz budyń tro ugotuj z połowy porcji mleka, na kostkę masła ugotuj sobie dwa budynie
budyń oczywiście trzeba ostudzić rozetrzeć masło i dopiero go dodawać po łyżce..
Tak też uczyniłam i klapa.
sama mam nielada problem ze znalezieniem odpowiedniego przepisu jak chce babeczki zrobić. Nie wiem jaki krem by cię interesował. Jakiś czas temu wykombinowałam żę można zrobić orzeszki w formie babeczek. Krem jest pycha a babeczki nie zmiękły, ale może to dlatego że tak szybko znikły z talerza:)
http://wielkiezarcie.com/przepis11933.html
Pozdrawiam
Podam ci 4 masy na babeczki:
Masa cytrynowa:
- 25 dag masła
- 3 jaja
- 2 cytryny
- 20 dag cukru
Jaja ubić na parze na puszystą masę , odstawić i nadal ubijać , aż do wystudzenia.Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i skórką otarta z cytryn.Gotową masą napełnić babeczki , dowolnie je dekorować.Masa kefirowo-maślana:
- 25 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- szkl. kefiru
- dowolny aromat
Masło dokładnie utrzeć z cukrem i stopniowo wlewając kefir , ucierać aż powstanie puszysty krem.Pod koniec ucierania dodać dowolny aromat.Napełniać babeczki.Masa maślano budyniowa:
- 25 dag masła
- budyń śmietankowy
- 1,5 szkl. mleka
- 3 dag cukru pudru
- dowolny aromat
Ugotować budyń na mleku i odstawić do ostygnięcia.Masło utrzec z cukrem pudrem na puch , a potem ucierac jeszcze ze stopniowo dodanym budyniem oraz aromatem.Napełniać babeczki.Masa orzechowa:
- 25 dag orzechów
- 25 dag cukru pudru
- 12 dag śmietanki 18%
- laska wanilii
Orzechy obrać i zmielic w maszynce , dodać cukier puder , rozdrobnioną wanilię i śmietanke , utzrec wszytsko na jednolitą masę.Napełniać babeczki.Moja siostra robi do babeczek pianę zapażaną nie znam przepisu ale jeśli cię interesuje mogę zdobyć
Ma się rozumieć! Jestem z góry zobowiązana.
Dzięki! Zrobię próbę biologiczną i powiem co wyszło. Pozdr.
Brzmi nieźle. Oczami (językiem) wyobraźni już czuję, że może być to, o co mi chodziło. Dzięki.
a ja dodaję do babeczek mleko skondensowane, słodzone oczywiście gotowane ok 1,5h, dobre jest tez czekoladowe, czasami łącze je z kostką masła ale niekoniecznie,,,/a korpusiki też gotowce zdarza mi się kupować/
Może niektórym sie narażę :-) ale proponuję zrobić nadzienie z '' krem oryginalny karpatka" DELECTY. Do zmiksowania potem masy budyniowej daję Delmę ekstra ( inne masła, margaryny zupełnie się nie nadają przynajmniej wg. mnie :-)). Ten krem cieszy się w mojej rodzince dużą popularnością. Aha i koniecznie na spód babeczek dodaję wtedy powidła śliwkowe.
zobacz tu : http://wielkiezarcie.com/przepis7475.html
nie wiem czy nadal interesuje cie ta masa ja zaparzam bialka tz.wlewam do garnka odrobine wody wsypuje cukier i rozpuszcza go pilnujac by nie zmienil koloru.w drugim naczyniu ubijam bialko i szybko ubijajac wlewam"nitka"takim mlenkim strumyczkiem goraca ciecz powstala z rozpuszczenia cukru.mase nalezy ubijac do wystygniecia bo opadnie.przepis sprawdzony
A ja szukam takiego kremu serkowego.Jadłam kiedyś babeczki z takim kremem i były pyszne.Za kremami budyniowo maślanymi nie przepadam...
http://wielkiezarcie.com/przepis6217.html zamiast kefiru możesz dać ostudzony (zrobiony z polowy porcji mleka) budyń