Forum

Kuchenne porady

Masa do babeczek.

  • Autor: hiacynta Data: 2006-01-21 16:46:36

    Pomocy! Potrzebuję przepis na dobrą masę do kruchych babeczek, takiej która nie rozmiękczałaby zanadto ciasta. Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. Pozdr. Hiacynta

  • Autor: messua27 Data: 2006-01-21 17:08:35

    Witaj! Polecam krem z tego przepisu" rurki z kremem" użytkownika JWK10, robiłam go do rurek i jest pycha nie robi się ciaprajda, ja dodałam troszke wódki i był rewelacyjnyu a robi sie go szybko.Pozdrawiam messua

  • Autor: hiacynta Data: 2006-01-21 19:10:15

    Czy z gotowych budyniów też działa? Mam złe doświadczenie po wykonaniu podobnej masy do rodzynkowca- wyszedłby rewelacyjnie gdyby nie ta rozjechana masa, wyglądająca na zważoną i zdecydowanie za luźną, mimo megagęstego budyniu (takiego z torebki). Pozdr.

  • Autor: messua27 Data: 2006-01-21 19:40:38

    Tak tylko jak gotujesz budyń tro ugotuj z połowy porcji mleka, na kostkę masła ugotuj sobie dwa budynie

  • Autor: messua27 Data: 2006-01-21 19:41:59

    budyń oczywiście trzeba ostudzić rozetrzeć masło i dopiero go dodawać po łyżce..

  • Autor: hiacynta Data: 2006-01-22 10:39:06

    Tak też uczyniłam i klapa.

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-01-21 17:13:20

    sama mam nielada problem ze znalezieniem odpowiedniego przepisu jak chce babeczki zrobić. Nie wiem jaki krem by cię interesował. Jakiś czas temu wykombinowałam żę można zrobić orzeszki w formie babeczek. Krem jest pycha a babeczki nie zmiękły, ale może to dlatego że tak szybko znikły z talerza:)

    http://wielkiezarcie.com/przepis11933.html

    Pozdrawiam

  • Autor: jadkin Data: 2006-01-21 17:38:49

    Podam ci 4 masy na babeczki:

    Masa cytrynowa:

    • 25 dag masła
    • 3 jaja
    • 2 cytryny
    • 20 dag cukru
    Jaja ubić na parze na puszystą masę , odstawić i nadal ubijać , aż do wystudzenia.Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i skórką otarta z cytryn.Gotową masą napełnić babeczki , dowolnie je dekorować.

    Masa kefirowo-maślana:
    • 25 dag masła
    • 7 dag cukru pudru
    • szkl. kefiru
    • dowolny aromat
    Masło dokładnie utrzeć z cukrem i stopniowo wlewając kefir , ucierać aż powstanie puszysty krem.Pod koniec ucierania dodać dowolny aromat.Napełniać babeczki.

    Masa maślano budyniowa:
    • 25 dag masła
    • budyń śmietankowy
    • 1,5 szkl. mleka
    • 3 dag cukru pudru
    • dowolny aromat
    Ugotować budyń na mleku i odstawić do ostygnięcia.Masło utrzec z cukrem pudrem na puch , a potem ucierac jeszcze ze stopniowo dodanym budyniem oraz aromatem.Napełniać babeczki.

    Masa orzechowa:
    • 25 dag orzechów
    • 25 dag cukru pudru
    • 12 dag śmietanki 18%
    • laska wanilii
    Orzechy obrać i zmielic w maszynce , dodać cukier puder , rozdrobnioną wanilię i śmietanke , utzrec wszytsko na jednolitą masę.Napełniać babeczki.

  • Autor: gena Data: 2006-01-21 18:35:17

    Moja siostra robi do babeczek pianę zapażaną nie znam przepisu ale jeśli cię interesuje mogę zdobyć

  • Autor: hiacynta Data: 2006-01-21 19:00:50

    Ma się rozumieć! Jestem z góry zobowiązana.

  • Autor: hiacynta Data: 2006-01-21 19:05:43

    Dzięki! Zrobię próbę biologiczną i powiem co wyszło. Pozdr.

  • Autor: hiacynta Data: 2006-01-21 19:04:11

    Brzmi nieźle. Oczami  (językiem) wyobraźni już czuję, że może być to, o co mi chodziło. Dzięki.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-01-22 08:09:08

    a ja dodaję do babeczek mleko skondensowane, słodzone oczywiście gotowane ok 1,5h, dobre jest tez czekoladowe, czasami łącze je z kostką masła ale niekoniecznie,,,/a korpusiki też gotowce zdarza mi się kupować/

  • Autor: kasia007 Data: 2006-01-22 09:59:02

    Może niektórym sie narażę :-) ale proponuję zrobić nadzienie z '' krem oryginalny karpatka" DELECTY. Do zmiksowania potem masy budyniowej daję Delmę ekstra ( inne masła, margaryny zupełnie się nie nadają przynajmniej wg. mnie :-)). Ten krem cieszy się w mojej rodzince dużą popularnością. Aha i koniecznie na spód babeczek dodaję wtedy powidła śliwkowe.

  • Autor: inka21 Data: 2006-01-22 18:06:01

    zobacz tu : http://wielkiezarcie.com/przepis7475.html

  • Autor: gosia Data: 2006-01-30 09:07:24

    nie wiem czy nadal interesuje cie ta masa ja zaparzam bialka tz.wlewam do garnka odrobine wody wsypuje cukier i rozpuszcza go pilnujac by nie zmienil koloru.w drugim naczyniu ubijam bialko i szybko ubijajac wlewam"nitka"takim mlenkim strumyczkiem goraca ciecz powstala z rozpuszczenia cukru.mase nalezy ubijac do wystygniecia bo opadnie.przepis sprawdzony

  • Autor: malda_80 Data: 2006-01-30 09:46:28

    A ja szukam takiego kremu serkowego.Jadłam kiedyś babeczki z takim kremem i były pyszne.Za kremami budyniowo maślanymi nie przepadam...

  • Autor: inka21 Data: 2006-01-30 09:50:55

    http://wielkiezarcie.com/przepis6217.html zamiast kefiru możesz dać ostudzony (zrobiony z polowy porcji mleka) budyń

Przejdź do pełnej wersji serwisu