Szukam przepisu na dobre risotto- macie jakiś dobry przepis? Nie mam sprecyzowanych jakichś ulubionych składnków- może być z warzywami, kurczakiem, owocami morza... wszystko jedno, aby było dobre:) Macie jakieś sprawdzone i ulubione przepisy?
Nie wiem czy będzie Tobie odpowiadać mój przepis ja robię z warzywami: ryż gotuję na sypko, warzywa - marchew drobno pokrojoną , świeży groszek (odmrożony), cebulę pokrojoną w kostkę, brokuły podzielone na różyczki podsmażam chwilę na maśle i później dodaję do ryżu , warzywa w dość dużej ilości, chwilę jeszcze duszę to wszystko doprawiam i już gotowe. Można podać z mięsem lub samo np. polane masełkiem z bułką tartą. pozdrawiam dankarz
Wg mnie niezbędnym składnikiem dobrego risotto jest odpowiedni do tej potrawy ryż (najlepszy jest chyba arborio) i sposób przyrządzania. Ryż najpierw trzeba wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do momentu, aż stanie się przezroczysty, następnie zalać kieliszkiem wina, a po jego odparowaniu - gorącym bulionem, który trzeba dodawać sukcesywnie do czasu ugotowania potrawy. Tylko wtedy osiągnie się charakterystyczną dla tej potrawy kremową i aksamitną konsystencję. A dodatki można dać różne, w zależności od stanu posiadania - marchewkę, kurczaka, cukinię, zielony groszek, szpinak, pomidory itp.
Ja robię risotto z następujących składników: oczywiście ryż, wymoczone o podduszone z cebulką nerki wieprzowe oraz ugotowane suszone grzybki.Całość przyprawiam solą i pieprzem, polewam kwaśną śmietaną wymieszaną z surowym żółtkiem. Posypuję żółtym serem i zapiekam .
Zgadzam sie z Joanna-61, to jest wlasnie przepis na risotto i tak wlasnie ma byc zrobione!!! Bo risotto to nie ugotowany ryz wymieszany z warzywami tylko wlasnie tak przygotowany jak podala Joanna. Pozdrawiam!!!
Szukam przepisu na dobre risotto- macie jakiś dobry przepis? Nie mam sprecyzowanych jakichś ulubionych składnków- może być z warzywami, kurczakiem, owocami morza... wszystko jedno, aby było dobre:) Macie jakieś sprawdzone i ulubione przepisy?
Nie wiem czy będzie Tobie odpowiadać mój przepis ja robię z warzywami: ryż gotuję na sypko, warzywa - marchew drobno pokrojoną , świeży groszek (odmrożony), cebulę pokrojoną w kostkę, brokuły podzielone na różyczki podsmażam chwilę na maśle i później dodaję do ryżu , warzywa w dość dużej ilości, chwilę jeszcze duszę to wszystko doprawiam i już gotowe. Można podać z mięsem lub samo np. polane masełkiem z bułką tartą. pozdrawiam dankarz
Zapomniałam dodać że jeszcze dodaję kukurydze.
Wg mnie niezbędnym składnikiem dobrego risotto jest odpowiedni do tej potrawy ryż (najlepszy jest chyba arborio) i sposób przyrządzania. Ryż najpierw trzeba wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do momentu, aż stanie się przezroczysty, następnie zalać kieliszkiem wina, a po jego odparowaniu - gorącym bulionem, który trzeba dodawać sukcesywnie do czasu ugotowania potrawy. Tylko wtedy osiągnie się charakterystyczną dla tej potrawy kremową i aksamitną konsystencję. A dodatki można dać różne, w zależności od stanu posiadania - marchewkę, kurczaka, cukinię, zielony groszek, szpinak, pomidory itp.
Ja robię risotto z następujących składników: oczywiście ryż, wymoczone o podduszone z cebulką nerki wieprzowe oraz ugotowane suszone grzybki.Całość przyprawiam solą i pieprzem, polewam kwaśną śmietaną wymieszaną z surowym żółtkiem. Posypuję żółtym serem i zapiekam .
Dzięki za cenne wskazówki, napewno je wykorzystam:) Może tym razem nie wyjdzie mi sypki albo twardy ryż:P
a ja robię tak: http://wielkiezarcie.com/przepis5573.html, pozdrawiam inka21
Zerknij...oryginalne i nieco "spolszczone". kliknij
Bahus
...i bardzo apetyczne:D tylko też nie wiem, które wybrać- zdaję się na Twój gust Bahusie- które byś mi polecił?
Nie polecę, lubię wszystkie...Jestem ryżojadem...i trudno wybrać najlepszy
Bahus
PS.
Oj niechcący skłamałem...jednak jestem bardziej mięsożercą
no to wybiorę jakieś z mięsem:D ok, w takim razie jeszcze raz sobie poczytam i się zastanowię.
Zgadzam sie z Joanna-61, to jest wlasnie przepis na risotto i tak wlasnie ma byc zrobione!!! Bo risotto to nie ugotowany ryz wymieszany z warzywami tylko wlasnie tak przygotowany jak podala Joanna. Pozdrawiam!!!
Robię je bardzo często.
http://wielkiezarcie.com/przepis14568.html