Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu na dobre risotto.

  • Autor: nutella Data: 2006-01-25 16:22:02

    Szukam przepisu na dobre risotto- macie jakiś dobry przepis? Nie mam sprecyzowanych jakichś ulubionych składnków- może być z warzywami, kurczakiem, owocami morza... wszystko jedno, aby było dobre:) Macie jakieś sprawdzone i ulubione przepisy? 

  • Autor: dankarz Data: 2006-01-25 16:29:05

    Nie wiem czy będzie Tobie odpowiadać mój przepis ja robię z warzywami: ryż gotuję na sypko, warzywa - marchew drobno pokrojoną , świeży groszek (odmrożony), cebulę pokrojoną w kostkę, brokuły podzielone na różyczki podsmażam chwilę na maśle i później dodaję do ryżu , warzywa w dość dużej ilości, chwilę jeszcze duszę to wszystko doprawiam i już gotowe. Można podać z mięsem lub samo np. polane masełkiem z bułką tartą. pozdrawiam dankarz

  • Autor: dankarz Data: 2006-01-25 16:36:57

    Zapomniałam dodać że jeszcze dodaję kukurydze.

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-01-25 16:45:45

    Wg mnie niezbędnym składnikiem dobrego risotto jest odpowiedni do tej potrawy ryż (najlepszy jest chyba arborio) i sposób przyrządzania. Ryż najpierw trzeba wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do momentu, aż stanie się przezroczysty, następnie zalać kieliszkiem wina, a po jego odparowaniu - gorącym bulionem, który trzeba dodawać sukcesywnie do czasu ugotowania potrawy. Tylko wtedy osiągnie się  charakterystyczną dla tej potrawy kremową i aksamitną konsystencję. A dodatki można dać różne, w zależności od stanu posiadania - marchewkę, kurczaka, cukinię, zielony groszek, szpinak, pomidory itp.

  • Autor: nina Data: 2006-01-25 17:19:28

    Ja robię risotto z następujących składników: oczywiście ryż, wymoczone o podduszone z cebulką nerki wieprzowe oraz ugotowane suszone grzybki.Całość przyprawiam solą i pieprzem, polewam kwaśną śmietaną wymieszaną z surowym żółtkiem. Posypuję  żółtym serem i zapiekam .

  • Autor: nutella Data: 2006-01-26 15:56:33

    Dzięki za cenne wskazówki, napewno je wykorzystam:) Może tym razem nie wyjdzie mi sypki albo twardy ryż:P

  • Autor: inka21 Data: 2006-01-25 19:21:47

    a ja robię tak: http://wielkiezarcie.com/przepis5573.html, pozdrawiam inka21

  • Autor: bahus Data: 2006-01-26 00:12:34

    Zerknij...oryginalne i nieco "spolszczone". kliknij
    Bahus

  • Autor: nutella Data: 2006-01-26 15:57:33

    ...i bardzo apetyczne:D tylko też nie wiem, które wybrać- zdaję się na Twój gust Bahusie- które byś mi polecił?

  • Autor: bahus Data: 2006-01-26 22:17:02

    Nie polecę, lubię wszystkie...Jestem ryżojadem...i trudno wybrać najlepszy
    Bahus

    PS.
    Oj niechcący skłamałem...jednak jestem bardziej mięsożercą

  • Autor: nutella Data: 2006-01-26 22:36:00

    no to wybiorę jakieś z mięsem:D ok, w takim razie jeszcze raz sobie poczytam i się zastanowię.

  • Autor: gosia64 Data: 2006-01-26 09:12:10

    Zgadzam sie z Joanna-61, to jest wlasnie przepis na risotto i tak wlasnie ma byc zrobione!!! Bo risotto to nie ugotowany ryz wymieszany z warzywami tylko wlasnie tak przygotowany jak podala Joanna. Pozdrawiam!!!

  • Autor: magda1711 Data: 2006-01-27 17:41:59

    Robię je bardzo często.
    http://wielkiezarcie.com/przepis14568.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu