W czeszłym tygodniu na WŻ znalazłam przepis na sałatkę, do której daje się zupki chińskie (chyba chodziło o Nudle Knorra - ale nie jestem pewna). Na pewno jedna miała być pikantna a druga łagodna. Dziś chciałam ją zrobić, ale okazało się, nie wiem czemu, że nie mam tego przepisu w ulubionych. Szukałam tego przepisu i znalazłam kilka przepisów ale to nie były te. W sałatce o którą mi chodzi MAKARONU NIE ZALEWA SIĘ WODĄ TYLKO DAJE SIĘ TWARDY DO SAŁATKI, GDZIE MIĘKNIE POD WPŁYWEM MAJONEZU. Jeśli ktoś wie o jaką sałatkę mi chodzi to poproszę o nazwę lub link!
Nie wiem czy bede mogła Tobie pomóc ale mam wydrukowaną sałatkę z przepisu wż - sałatka orientalna 1 kapusta pekińska szczypior 1 zupka chinska garść migdałów sos: 10 łyżek oleju 10 łyżek octu 2 lżki cukru 2-3 łyżeczki sosu soya Migdały zbrązowić i dodać do poszatkowanej kapusty, pokruszonej zupki i polać sosem na 10 min przed podaniem Ta sałatka jest bez majonezu więc podejrzewam że nie o tą chodziło - pozdrawiam dankarz
Ja zrobiłam to samo " przekopałam" całe "Wielkie Żarcie " i nie znalazłam, dopiero mój syn powiedział mi ,że to nie to źródło. Jak sadzę , chodzi o Sałatkę chińską Magdaleny Orzeł , przepis zamieszczony w " Ty i Twój dom Wiosna 2006 " -podaję przepis: składniki : 2 opakowania Nudli Knorra ( jedno łagodne, drugie pikantne ) , pierś kurczaka, puszka kukurydzy , puszka czerwonej fasolki konserwowej, steąk czerwonej papryki (może być ze słoika ) , kapusta pekińska,majonez przygotowanie : pokruszyć makaron z Nudli Knorra i wrzucić do salaterki , kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy, ugotować pierś kurczaka,wystudzić ją i pokroić w kostkę paprykę i kapustę pekińską również pokroić w kostkę , tak przygotowane składniki dodać do pokruszonego makaronu majonez wymieszać z przyprawami z Nudli Knorra , dodać do pozostałych składników i wymieszać wstawić na kilka minut sałatkę do lodówki MAKARON ZMIĘKNIE POD WPŁYWEM MAJONEZU, DLATEGO NIE TRZEBA GO WCZEŚNIEJ GOTOWAĆ POZDROWIENIA !
Wydaje mi się, że to ten przepis, tylko dałabym głowę, że widziałam go na WŻ, ale może mi się coś pomyliło :) Dzieki w każdym razie - trafiony - zatopiony :)
Czy koniecznie muszą być te nuddle Knorra? Czy daję sam makaron z tych nuddli czy tam są jeszcze jakieś przyprawy?
Zaintrygował mnie ten przepis:)))
Vena
Jestem wam bardzo wdzięczna za porady, ale też jestem winna przeprosiny. Po przeczytaniu wypowiedzi Piły olśniło mnie! Widziałam ten przepis na innej stronie - na stronie Knorra i był bardzo podobny, jeśli nie ten sam, co podała Piła. Jak go gdzieś odnajdę i kiedyś wypróbuję, to się z wami podzielę wrażeniami. Chyba powinnam zmienić nick z "misiowa" na "zakręcona" ;)
W czeszłym tygodniu na WŻ znalazłam przepis na sałatkę, do której daje się zupki chińskie (chyba chodziło o Nudle Knorra - ale nie jestem pewna). Na pewno jedna miała być pikantna a druga łagodna. Dziś chciałam ją zrobić, ale okazało się, nie wiem czemu, że nie mam tego przepisu w ulubionych. Szukałam tego przepisu i znalazłam kilka przepisów ale to nie były te. W sałatce o którą mi chodzi MAKARONU NIE ZALEWA SIĘ WODĄ TYLKO DAJE SIĘ TWARDY DO SAŁATKI, GDZIE MIĘKNIE POD WPŁYWEM MAJONEZU. Jeśli ktoś wie o jaką sałatkę mi chodzi to poproszę o nazwę lub link!
Nie wiem czy bede mogła Tobie pomóc ale mam wydrukowaną sałatkę z przepisu wż - sałatka orientalna
1 kapusta pekińska
szczypior
1 zupka chinska garść migdałów
sos:
10 łyżek oleju
10 łyżek octu
2 lżki cukru 2-3 łyżeczki sosu soya
Migdały zbrązowić i dodać do poszatkowanej kapusty, pokruszonej zupki i polać sosem na 10 min przed podaniem
Ta sałatka jest bez majonezu więc podejrzewam że nie o tą chodziło - pozdrawiam dankarz
http://wielkiezarcie.com/przepis7251.html ja tą robię, jest pyszniasta
To właśnie ta, makaronu się nie zalewa, zrób, bardzo dobra
A moze to ten?
http://wielkiezarcie.com/przepis271.html
To nie ta, ale jest podobna.
To właśnie coś w tym stylu, ale nie dokładnie ta - jak nie znajdę właściwej wypróbuję tą!
To jednak nie ta :), ale dzieki za pomoc!
Ja zrobiłam to samo " przekopałam" całe "Wielkie Żarcie " i nie znalazłam, dopiero mój syn powiedział mi ,że to nie to źródło.
Jak sadzę , chodzi o Sałatkę chińską Magdaleny Orzeł , przepis zamieszczony w " Ty i Twój dom Wiosna 2006 " -podaję przepis:
składniki :
2 opakowania Nudli Knorra ( jedno łagodne, drugie pikantne ) , pierś kurczaka, puszka kukurydzy , puszka czerwonej fasolki konserwowej, steąk czerwonej papryki (może być ze słoika ) , kapusta pekińska,majonez
przygotowanie :
pokruszyć makaron z Nudli Knorra i wrzucić do salaterki , kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy, ugotować pierś kurczaka,wystudzić ją i pokroić w kostkę
paprykę i kapustę pekińską również pokroić w kostkę , tak przygotowane składniki dodać do pokruszonego makaronu
majonez wymieszać z przyprawami z Nudli Knorra , dodać do pozostałych składników i wymieszać
wstawić na kilka minut sałatkę do lodówki
MAKARON ZMIĘKNIE POD WPŁYWEM MAJONEZU, DLATEGO NIE TRZEBA GO WCZEŚNIEJ GOTOWAĆ
POZDROWIENIA !
Wydaje mi się, że to ten przepis, tylko dałabym głowę, że widziałam go na WŻ, ale może mi się coś pomyliło :) Dzieki w każdym razie - trafiony - zatopiony :)
To byłam ja misiowa, tylko przez pomyłkę napisałam ten komentarz kiedy moja koleżanka była zalogowana. Zakręt
:)
Czy koniecznie muszą być te nuddle Knorra? Czy daję sam makaron z tych nuddli czy tam są jeszcze jakieś przyprawy? Zaintrygował mnie ten przepis:))) Vena
Jeśli to jeszcze nie to, zajrzyj na Czarną Oliwkę, wątek Moje ulubione przepisy świąteczne, na 214 i 215 str. jest alfabetyczny spis potraw.
ja ja robiłam i jest pycha. tylko radzę spróbować sosu przed wlaniem ,żeby nie wyszedł za słodki lub za kwaśny:)migdały dodaja smaku.....
Jestem wam bardzo wdzięczna za porady, ale też jestem winna przeprosiny. Po przeczytaniu wypowiedzi Piły olśniło mnie! Widziałam ten przepis na innej stronie - na stronie Knorra i był bardzo podobny, jeśli nie ten sam, co podała Piła. Jak go gdzieś odnajdę i kiedyś wypróbuję, to się z wami podzielę wrażeniami. Chyba powinnam zmienić nick z "misiowa" na "zakręcona" ;)