Forum

Gawędy o jedzeniu

obiadki bezmięsne

  • Autor: ABA Data: 2006-03-22 20:24:54

    Witam wszystkich żarłoczków.
    Mam gościa, który jada do świąt tylko dania bezmięsne.
    Zajrzałam do przepisów wegetariańskich i jarskich, by coś ciekawego znaleźć.
    Niestety sporo przepisów w tym dziale posiada w sobie mieso, boczek, kiełbasę.
    Zaczęłam w tym momencie zastanawiać się nad potrawami jarskimi.
    Na czym polega odmienność od zwykłych potraw mięsnych.

    Dlatego zwracam się do Was z prośba o podpowiedzenie mi co mam gotować na obiady i na kolacje?
    Zaznaczam, że w przepisie nie może być użyte żadne mięso ani kości.
    gotowałam już: pierogi ruskie, naleśniki z serem, krokiety z kapustą, grzybki w śmietanie, ryż z jabłkami, placki ziemniaczane oraz warzywa z kluseczkami w sosie serowym.
    Za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję
    ABA

  • Autor: till Data: 2006-03-22 20:28:44

    Kotlety z jajek z koperkiem
    Nalesniki z tunczykiem- przepis Gajos666
    lazania z pieczarkami , szpinakiem, pomidorami ,sosem beszamelowym
    ....
    itd, itp.
    Uwielbiam bezmięsnie !!!

  • Autor: nutella Data: 2006-03-22 20:35:45

    Ja robię często kotlety z jajek, różne makarony i pasty, risotta, zupy (tylko na warzywnym wywarze- np. zupy- krem: brokułową, pomidorową, jarzynową). Możesz też robić kotlety sojowe (mielone lub "a la schabowe") które sa do kupienia (np. firmy Polgrunt albo Sante) a zdecydowanie moim wegetariańskim hitem jest lasagne z porem i soczewicą- jest naprawdę pyszna i bardzo prosta:) smakuje nawet "mięsożercą" http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html

  • Autor: lajan Data: 2006-03-22 20:44:22

    Daj mu trawy albo.........

    Filet z łososia w pieczarkach.

    800g filetów z łososia, sok z cytryny,400g pieczarek, folia aluminiowa, olej do posmarowania foli, sól , pieprz,2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek natki pietruszki.
    Umyć rybę pod bieżącą wodą iosuszyć.Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Opłukać pieczarki,oczyścić je i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st.C. Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i delikatnie wysmarować olejem. Przyprawić rybę solą oraz pieprzem, ułożyć na folii. Na wierzchu ułożyć pieczarki. Posypać wszystko pieprzem, a następnie skropić kwaśną śmietaną. Tak przygotowaną rybę szczelnie owinąć folią i włożyć do piekarnika na 15-20 min. Umyć i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i grubo je posiekać. Po wyjęciu ryby z piekarnika otworzyć folię i posypać potrawę natką pietruszki.Do ryby bardzo dobrze pasuje świeżo przygotowana sałatka np. z ogórków lub pomidorów.

  • Autor: ABA Data: 2006-03-22 20:47:58

    Lajanku Ty mnie chcesz z torbami puścić z tym łososiem. Mnie biednej emerytce proponujesz wystawny obiad z łososiem?
    Toż to jeszcze nie wesele, hahahaha.

  • Autor: lajan Data: 2006-03-22 20:51:00

    W takim razie weż pod uwagę pierwszy przepis... Daj mu trawy.. hahahahahaha

  • Autor: jasia Data: 2006-03-22 21:04:19

    Tak, tak ABA daj mu trawy....
    albo ryby, a ryby może jeść?
    jasia

  • Autor: ABA Data: 2006-03-22 21:27:53

    Zastanawiam się nad pierwszą propopzycją. Tylko gdzie ja zdobędę soczystą trawę. Żaden market jej nie sprzedaje. No i jaki sos do tego pasuje?

  • Autor: gena Data: 2006-03-22 21:57:37

    Teraz to tylko siano, trawy o tej porze roku jak na lekarstwo.

  • Autor: ABA Data: 2006-03-22 22:09:22

    A może by tak zmielić sianko i kotleciki?

  • Autor: skolopendra Data: 2006-03-22 22:08:48

    Może spróbujesz mojego pomysłu? http://wielkiezarcie.com/przepis14284.html Proste i smaczne. Mam męża wegetarianina ;) Bardzo smaczne są też gołąbki z pszenicą. W moich przepisach znajdziesz też "kiełbasę sojową"- wegetarianie bardzo to lubią - ale to na kanapki. Pozdrawiam!

  • Autor: lajan Data: 2006-03-22 22:14:14

    Basia, po rozmowie, zdecydowanie, sucha trawa, solony śledż i woda za kratami.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-23 07:17:46

    z dodatkiem stosownej ilości sieczki...........

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-23 07:19:33

    pierożki i naleśniki ze szpinakiem  Swwety...bo jz juz jestem od nich uzaleznina, z gęstą kwaśną smietanka/z lenistwa nie chcialo mi się robić sosiku/...

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-03-23 07:20:31

    a i jeszcze dla niepoznaki-kotlet schabowy z frytkami

  • Autor: smakosia Data: 2006-03-23 08:41:47

    Proponuję kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Są wyśmienite tak na gorąco, jak i na zimno. Ostatnio robiłam je na imprezę, gdzie byli wegetarianie. Zajadali się, że aż miło. Moja rodzina natomiast była przekonana, że w tych kotletach jest choć trochę mięsa, bo inaczej by im nie smakowało :-) Również wcinali z apetytem. Usmażyłam ich sporo więc część dla urozmaicenia pokryłam farszem, jak do ryby po grecku. Dla mnie bomba! Polecam.

  • Autor: MonikaK Data: 2006-03-23 12:13:24

    Oj tak tak, te kotleciki z kaszy i twarogu są pyszne. ja jadam albo z surówką albo z kefirem

  • Autor: ABA Data: 2006-03-23 14:31:52

    dzięki Wam już mam plan gotowania obiadków aż do świąt.
    Wszystkie przepisy wykorzystam. Część znajdzie się na stałe w moim kajeciku.
    Dz i ę k u j ę w s z y s t k i m.

Przejdź do pełnej wersji serwisu