Witam wszystkich żarłoczków. Mam gościa, który jada do świąt tylko dania bezmięsne. Zajrzałam do przepisów wegetariańskich i jarskich, by coś ciekawego znaleźć. Niestety sporo przepisów w tym dziale posiada w sobie mieso, boczek, kiełbasę. Zaczęłam w tym momencie zastanawiać się nad potrawami jarskimi. Na czym polega odmienność od zwykłych potraw mięsnych.
Dlatego zwracam się do Was z prośba o podpowiedzenie mi co mam gotować na obiady i na kolacje? Zaznaczam, że w przepisie nie może być użyte żadne mięso ani kości. gotowałam już: pierogi ruskie, naleśniki z serem, krokiety z kapustą, grzybki w śmietanie, ryż z jabłkami, placki ziemniaczane oraz warzywa z kluseczkami w sosie serowym. Za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję ABA
Kotlety z jajek z koperkiem Nalesniki z tunczykiem- przepis Gajos666 lazania z pieczarkami , szpinakiem, pomidorami ,sosem beszamelowym .... itd, itp. Uwielbiam bezmięsnie !!!
Ja robię często kotlety z jajek, różne makarony i pasty, risotta, zupy (tylko na warzywnym wywarze- np. zupy- krem: brokułową, pomidorową, jarzynową). Możesz też robić kotlety sojowe (mielone lub "a la schabowe") które sa do kupienia (np. firmy Polgrunt albo Sante) a zdecydowanie moim wegetariańskim hitem jest lasagne z porem i soczewicą- jest naprawdę pyszna i bardzo prosta:) smakuje nawet "mięsożercą" http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html
800g filetów z łososia, sok z cytryny,400g pieczarek, folia aluminiowa, olej do posmarowania foli, sól , pieprz,2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek natki pietruszki. Umyć rybę pod bieżącą wodą iosuszyć.Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Opłukać pieczarki,oczyścić je i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st.C. Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i delikatnie wysmarować olejem. Przyprawić rybę solą oraz pieprzem, ułożyć na folii. Na wierzchu ułożyć pieczarki. Posypać wszystko pieprzem, a następnie skropić kwaśną śmietaną. Tak przygotowaną rybę szczelnie owinąć folią i włożyć do piekarnika na 15-20 min. Umyć i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i grubo je posiekać. Po wyjęciu ryby z piekarnika otworzyć folię i posypać potrawę natką pietruszki.Do ryby bardzo dobrze pasuje świeżo przygotowana sałatka np. z ogórków lub pomidorów.
Lajanku Ty mnie chcesz z torbami puścić z tym łososiem. Mnie biednej emerytce proponujesz wystawny obiad z łososiem? Toż to jeszcze nie wesele, hahahaha.
Może spróbujesz mojego pomysłu? http://wielkiezarcie.com/przepis14284.html Proste i smaczne. Mam męża wegetarianina ;) Bardzo smaczne są też gołąbki z pszenicą. W moich przepisach znajdziesz też "kiełbasę sojową"- wegetarianie bardzo to lubią - ale to na kanapki. Pozdrawiam!
pierożki i naleśniki ze szpinakiem Swwety...bo jz juz jestem od nich uzaleznina, z gęstą kwaśną smietanka/z lenistwa nie chcialo mi się robić sosiku/...
Proponuję kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Są wyśmienite tak na gorąco, jak i na zimno. Ostatnio robiłam je na imprezę, gdzie byli wegetarianie. Zajadali się, że aż miło. Moja rodzina natomiast była przekonana, że w tych kotletach jest choć trochę mięsa, bo inaczej by im nie smakowało :-) Również wcinali z apetytem. Usmażyłam ich sporo więc część dla urozmaicenia pokryłam farszem, jak do ryby po grecku. Dla mnie bomba! Polecam.
dzięki Wam już mam plan gotowania obiadków aż do świąt. Wszystkie przepisy wykorzystam. Część znajdzie się na stałe w moim kajeciku. Dz i ę k u j ę w s z y s t k i m.
Witam wszystkich żarłoczków.
Mam gościa, który jada do świąt tylko dania bezmięsne.
Zajrzałam do przepisów wegetariańskich i jarskich, by coś ciekawego znaleźć.
Niestety sporo przepisów w tym dziale posiada w sobie mieso, boczek, kiełbasę.
Zaczęłam w tym momencie zastanawiać się nad potrawami jarskimi.
Na czym polega odmienność od zwykłych potraw mięsnych.
Dlatego zwracam się do Was z prośba o podpowiedzenie mi co mam gotować na obiady i na kolacje?
Zaznaczam, że w przepisie nie może być użyte żadne mięso ani kości.
gotowałam już: pierogi ruskie, naleśniki z serem, krokiety z kapustą, grzybki w śmietanie, ryż z jabłkami, placki ziemniaczane oraz warzywa z kluseczkami w sosie serowym.
Za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję
ABA
Kotlety z jajek z koperkiem
Nalesniki z tunczykiem- przepis Gajos666
lazania z pieczarkami , szpinakiem, pomidorami ,sosem beszamelowym
....
itd, itp.
Uwielbiam bezmięsnie !!!
Ja robię często kotlety z jajek, różne makarony i pasty, risotta, zupy (tylko na warzywnym wywarze- np. zupy- krem: brokułową, pomidorową, jarzynową). Możesz też robić kotlety sojowe (mielone lub "a la schabowe") które sa do kupienia (np. firmy Polgrunt albo Sante) a zdecydowanie moim wegetariańskim hitem jest lasagne z porem i soczewicą- jest naprawdę pyszna i bardzo prosta:) smakuje nawet "mięsożercą" http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html
Daj mu trawy albo.........
Filet z łososia w pieczarkach.
800g filetów z łososia, sok z cytryny,400g pieczarek, folia aluminiowa, olej do posmarowania foli, sól , pieprz,2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 pęczek natki pietruszki.
Umyć rybę pod bieżącą wodą iosuszyć.Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Opłukać pieczarki,oczyścić je i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st.C. Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i delikatnie wysmarować olejem. Przyprawić rybę solą oraz pieprzem, ułożyć na folii. Na wierzchu ułożyć pieczarki. Posypać wszystko pieprzem, a następnie skropić kwaśną śmietaną. Tak przygotowaną rybę szczelnie owinąć folią i włożyć do piekarnika na 15-20 min. Umyć i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i grubo je posiekać. Po wyjęciu ryby z piekarnika otworzyć folię i posypać potrawę natką pietruszki.Do ryby bardzo dobrze pasuje świeżo przygotowana sałatka np. z ogórków lub pomidorów.
Lajanku Ty mnie chcesz z torbami puścić z tym łososiem. Mnie biednej emerytce proponujesz wystawny obiad z łososiem?
Toż to jeszcze nie wesele, hahahaha.
W takim razie weż pod uwagę pierwszy przepis... Daj mu trawy.. hahahahahaha
Tak, tak ABA daj mu trawy....
albo ryby, a ryby może jeść?
jasia
Zastanawiam się nad pierwszą propopzycją. Tylko gdzie ja zdobędę soczystą trawę. Żaden market jej nie sprzedaje. No i jaki sos do tego pasuje?
Teraz to tylko siano, trawy o tej porze roku jak na lekarstwo.
A może by tak zmielić sianko i kotleciki?
Może spróbujesz mojego pomysłu? http://wielkiezarcie.com/przepis14284.html Proste i smaczne. Mam męża wegetarianina ;) Bardzo smaczne są też gołąbki z pszenicą. W moich przepisach znajdziesz też "kiełbasę sojową"- wegetarianie bardzo to lubią - ale to na kanapki. Pozdrawiam!
Basia, po rozmowie, zdecydowanie, sucha trawa, solony śledż i woda za kratami.
z dodatkiem stosownej ilości sieczki...........
pierożki i naleśniki ze szpinakiem Swwety...bo jz juz jestem od nich uzaleznina, z gęstą kwaśną smietanka/z lenistwa nie chcialo mi się robić sosiku/...
a i jeszcze dla niepoznaki-kotlet schabowy z frytkami
Proponuję kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Są wyśmienite tak na gorąco, jak i na zimno. Ostatnio robiłam je na imprezę, gdzie byli wegetarianie. Zajadali się, że aż miło. Moja rodzina natomiast była przekonana, że w tych kotletach jest choć trochę mięsa, bo inaczej by im nie smakowało :-) Również wcinali z apetytem. Usmażyłam ich sporo więc część dla urozmaicenia pokryłam farszem, jak do ryby po grecku. Dla mnie bomba! Polecam.
Oj tak tak, te kotleciki z kaszy i twarogu są pyszne. ja jadam albo z surówką albo z kefirem
dzięki Wam już mam plan gotowania obiadków aż do świąt.
Wszystkie przepisy wykorzystam. Część znajdzie się na stałe w moim kajeciku.
Dz i ę k u j ę w s z y s t k i m.