Dostałam od koleżanki taki przepis na górę do mazurka. 2 pomarańcze, 1 cytryna i 23 dag cukru. Owoce pokroić na drobne kawałki razem ze skórką, zmiksować i podgrzewać z cukrem aż masa będzie gęsta i przezroczysta, ciepłą wyłożyć na placek.
Co myślicie o tym przepisie? Może ktoś z Was robił podobną masę, ciekawa jestem jak smakuje. Od koleżanki się nie dowiem bo ma tylko przepis ale nigdy nie wypróbowała. Dodam, że mazurka będę piekła pierwszy raz. Pozdrawiam Was gorąco. Do poniedziałku
http://wielkiezarcie.com/przepis13828.html - moja masa jest kwaskowa , ale myslę , ze ta z pomarańczami moze być świetna . Natomiast polecam przepuszczenie owoców przez maszynke do mięsa. No , juz za chwilę mazurka czas zacząć...
kiedys miałam podobny albo taki sam przepis i był pyszny ale go gdzies zapodzialam i fajnie, że go przypomnialas. Tylko w moim dodawalo sie jeszcze jabłko/a/.
Marinik , sąsiedzie , to ja się za to zabieram . Mazurek pomarańczowy .... tak, to jest pomysł na wolne ciasto ( są ciasta obowiazkowe i jedno ciasto wolne )
Dawno temu piekłam takiego mazurka i wszystko byłoby dobrze gdyby nie gorzkawo cierpki smak.Później się dowiedziałam,że powinno się skórkę ścierać do białego to białe obrać i wyrzucić i resztę owocu dopiero zmiksować. Niestety drugi raz go nie robiłam więc nie mogę powiedzieć czy to była dobra sugestia, ale myślę że warto to sprawdzić .Jak upieczesz to napisz jak zrobiłaś.Pozdrawiam
Lucia według Twoich wskazówek białą część odkroiłam ile się dało i resztę zmiksowałam, do gotującej się masy dodałam dodatkowo galaretkę pomarańczową. Wyszła pyszna nic nie było czuć goryczki, a spody i górę mazurka upiekłam z przepisu nutelli na przepyszny mazuek kajmakowy.
Dostałam od koleżanki taki przepis na górę do mazurka.
2 pomarańcze, 1 cytryna i 23 dag cukru.
Owoce pokroić na drobne kawałki razem ze skórką, zmiksować i podgrzewać z cukrem aż masa będzie gęsta i przezroczysta, ciepłą wyłożyć na placek.
Co myślicie o tym przepisie? Może ktoś z Was robił podobną masę, ciekawa jestem jak smakuje. Od koleżanki się nie dowiem bo ma tylko przepis ale nigdy nie wypróbowała.
Dodam, że mazurka będę piekła pierwszy raz. Pozdrawiam Was gorąco. Do poniedziałku
http://wielkiezarcie.com/przepis13828.html - moja masa jest kwaskowa , ale myslę , ze ta z pomarańczami moze być świetna . Natomiast polecam przepuszczenie owoców przez maszynke do mięsa.
No , juz za chwilę mazurka czas zacząć...
kiedys miałam podobny albo taki sam przepis i był pyszny ale go gdzies zapodzialam i fajnie, że go przypomnialas.
Tylko w moim dodawalo sie jeszcze jabłko/a/.
http://wielkiezarcie.com/przepis8651.html
:)))))
kawa z pomarancza dobrze sie komponuje
Marinik , sąsiedzie , to ja się za to zabieram . Mazurek pomarańczowy .... tak, to jest pomysł na wolne ciasto ( są ciasta obowiazkowe i jedno ciasto wolne )
:)))))
bardzo mi milo
Dawno temu piekłam takiego mazurka i wszystko byłoby dobrze gdyby nie gorzkawo cierpki smak.Później się dowiedziałam,że powinno się skórkę ścierać do białego to białe obrać i wyrzucić i resztę owocu dopiero zmiksować. Niestety drugi raz go nie robiłam więc nie mogę powiedzieć czy to była dobra sugestia, ale myślę że warto to sprawdzić .Jak upieczesz to napisz jak zrobiłaś.Pozdrawiam
Lucia według Twoich wskazówek białą część odkroiłam ile się dało i resztę zmiksowałam, do gotującej się masy dodałam dodatkowo galaretkę pomarańczową. Wyszła pyszna nic nie było czuć goryczki, a spody i górę mazurka upiekłam z przepisu nutelli na przepyszny mazuek kajmakowy.
Fajnie że to sprawdziłaś ,zachęciłaś mnie tym do odświeżenia tego przepisu.Pozdrawiam
oto moja ulubiona masa: http://wielkiezarcie.com/przepis8098.html, inka21
Dziękuję wszystkim za odpowiedz, zdam relecję jak już upiekę co z tego wyszło, pozdrawiam