Forum

Kuchenne porady

Masa na mazurek

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-08 15:40:00

    Dostałam od koleżanki taki przepis na górę do mazurka.
    2 pomarańcze, 1 cytryna i 23 dag cukru.
    Owoce pokroić na drobne kawałki razem ze skórką, zmiksować i podgrzewać z cukrem aż masa będzie gęsta i przezroczysta, ciepłą wyłożyć na placek.

    Co myślicie o tym przepisie? Może ktoś z Was robił podobną masę, ciekawa jestem jak smakuje. Od koleżanki się nie dowiem bo ma tylko przepis ale nigdy nie wypróbowała.
    Dodam, że mazurka będę piekła pierwszy raz. Pozdrawiam Was gorąco. Do poniedziałku

  • Autor: till Data: 2006-04-08 16:21:21

    http://wielkiezarcie.com/przepis13828.html - moja masa jest kwaskowa , ale myslę , ze ta z pomarańczami moze być świetna . Natomiast polecam przepuszczenie owoców przez maszynke do mięsa.
    No , juz za chwilę mazurka czas zacząć...

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-04-08 19:58:50

    kiedys miałam podobny albo taki sam przepis i był pyszny ale go gdzies zapodzialam i fajnie, że go przypomnialas.
    Tylko w moim dodawalo sie jeszcze jabłko/a/.

  • Autor: marinik Data: 2006-04-08 20:52:50

    http://wielkiezarcie.com/przepis8651.html
    :)))))
    kawa z pomarancza dobrze sie komponuje

  • Autor: till Data: 2006-04-08 22:41:41

    Marinik , sąsiedzie , to ja się za to zabieram . Mazurek pomarańczowy .... tak, to jest pomysł na wolne ciasto ( są ciasta obowiazkowe i jedno ciasto wolne )

  • Autor: marinik Data: 2006-04-08 23:19:02

    :)))))
    bardzo mi milo

  • Autor: lucia75 Data: 2006-04-08 21:04:37

    Dawno temu piekłam takiego mazurka i wszystko byłoby dobrze gdyby nie gorzkawo cierpki smak.Później się dowiedziałam,że powinno się skórkę ścierać do białego to białe obrać i wyrzucić i resztę owocu dopiero zmiksować. Niestety drugi raz go nie robiłam więc nie mogę powiedzieć czy to była dobra sugestia, ale myślę że warto to sprawdzić .Jak upieczesz to napisz jak zrobiłaś.Pozdrawiam

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-18 12:18:45

    Lucia według Twoich wskazówek białą część odkroiłam ile się dało i resztę zmiksowałam, do gotującej się masy dodałam dodatkowo galaretkę pomarańczową. Wyszła pyszna nic nie było czuć goryczki, a spody i górę mazurka upiekłam z przepisu nutelli na przepyszny mazuek kajmakowy.

  • Autor: lucia75 Data: 2006-04-18 15:36:29

    Fajnie że to sprawdziłaś ,zachęciłaś mnie tym do odświeżenia tego przepisu.Pozdrawiam

  • Autor: inka21 Data: 2006-04-09 01:19:13

    oto moja ulubiona masa: http://wielkiezarcie.com/przepis8098.html, inka21

  • Autor: MonikaK Data: 2006-04-10 17:35:32

    Dziękuję wszystkim za odpowiedz, zdam relecję jak już upiekę co z tego wyszło, pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu