Forum

Kuchenne porady

Żelatyna

• Autor: tufi Data: 2006-04-13 00:14:30

Nie znalazłam informacji po wpisaniu w forumową wyszukiwarkę, więc pytam:
    Prosze o pomoc i rade - nigdy jeszcze nie uzywalam zelatyny, pamietam tylko z dziecinstwa jakies okropne opowiesci o jej rozpuszczaniu i dodawaniu - w skrocie: zmora w kuchni ;) W jakiej ilosci wody rozpuscic zelatyne? Woda ciepla czy zimna? Na cos zwrocic szczegolna uwage? Ma byc lyzeczka zelatyny.
    Chodzi dokladnie o ten przepis:
    http://wielkiezarcie.com/przepis13119.html

Liczę na Waszą pomoc :)

• Autor: kidm Data: 2006-04-13 00:52:03

1 łyżeczkę żelatyny  zalewam 3 łyżkami (dużymi ) wrzątku.Mieszam do rozpuszczenia i studzę do temperatury ciała :) Taką plynną wlewam ( miksuję ) do mas i takich różnych.. zawsze wychodzi

• Autor: AKuKu Data: 2006-04-13 01:09:03

Ja polecam taka rozpuszczona zelatyne wymieszac najpierw z kilkoma łyżkami kremu, dokładnie i dopiero taka mieszanine przełozyc do reszty kremu - nie powstana napewno żadne grudki itp. I trzeba sie czasem uzbroic w cierpliwośc - żelatyna na 100% sie rozpuści wystarczy wymieszac energicznie z wrzatkiem ( tak jak kidm pisała ) i dostawic - w czasie stygniecia rozpusci sie na bank :)
    Powodzenia zycze :)

• Autor: Ana2005 Data: 2006-04-13 04:06:36

Ja robie troche inaczej-zalewam niewielka iloscia zimnej wody, wowczas zelatyna pecznieje, potem podgrzewam (np. w mikrofalowce) i rozpuszczam bez najmniejszego problemu i mieszania.

• Autor: ekkore Data: 2006-04-13 08:11:51

jak się bardzo boisz żelatyny zastosuj galaretki - ilość płynu na jedna galaretkę nie moze przekroczyć pół litra (ubita śmietana, serek homo też stanowią płyn). Problemem może być zmiana koloru masy, ale żółta galaretka tylko w niewielkim stopniu "przyciemnia" biały.

A szkoły przygotowania żelatyny są dwie - albo od razu rozpuszczasz w gorącej wodzie i przestudzone wlewasz d omasy, albo zalewasz zimną i zostawiasz do napęcznienia i potem podgrewsza na maleńkim gazie do rozpuszcznie żelatyny - nie może się jednak zagotować.

• Autor: tufi Data: 2006-04-18 02:13:38

Rozpuscilam w cieplej wodzie, udalo sie wszystko :) Dziekuje za pomoc

Przejdź do pełnej wersji serwisu