Forum

Kuchenne porady

foremki do orzeszków

  • Autor: kopii Data: 2006-04-28 19:03:22

    Proszę o pomoc! Kupiłam foremki do orzeszków (pojedyncze)- 10 szt w opakowaniu. Nie mam pojęcia jak powinnam je użyć. Czy nałożyć cienko ciasto na tą pojedyncza sztukę?Czy nałożyc na to drugą część?  Piec w piekarniku? W jakiej temperaturze?  Zielonego pojęcia nie mam!!!!

  • Autor: malbec Data: 2006-04-28 19:18:43

    Dołaczam się do prośby o instrukcję obsługi, ktoś kiedyś się w jakimś wątku chwalił, że takie orzeszki z pojedynczych foremek robi, ale za nic nie mogę tego znaleźć. Moje foremki juz do mnie idą i chciałabym je wypróbować. Z góry dziękuję!

  • Autor: olusia1 Data: 2006-04-28 19:29:47

    witaj zobacz w moich przepisach Kasztanki , własnie na te foremki, są super w razie wątpliwości pytaj :)

  • Autor: Ifasia Data: 2006-04-28 19:32:56

    Myślę że proszę zobaczyć w przepis, http://wielkiezarcie.com/przepis9198.html
    a jak coś to zapytać w komentarzach orzeszki!!

  • Autor: malbec Data: 2006-04-28 20:20:34

    Bardzo dziękuję Wam Obu za pomoc, oba przepisy mi się podobają i pewnie oba wypróbuję! Pozdrawiam!

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-04-28 21:56:14

    normalnie, każdą foremkę obkładasz ciastem cieńko i tak pieczesz. A łączy sie dopiero jak już kremem uzupełniasz.
    A tu przepis, tak dla jasnośći:
    http://wielkiezarcie.com/przepis11933.html

    jakby co to pytaj:)

    Pozdrawiam

  • Autor: kopii Data: 2006-04-28 22:44:13

    Dziękuję za pomoc. Już upiekłam w foremkach  do orzeszków i do małych babeczek - i te zdecydowanie lepiej mi wyszły. Nie zrobiłam jeszcze kremu, ale chyba będę miała problemy ze zlepieniem orzeszków, bo nie łączą się idealnie.
    Mam jeszcze jedno małe pytanko: jak długo można przechowywać gotowe orzeszki i babeczki z kremem? Czy nie zmiękną (bo póki co są kruchutkie)?

  • Autor: olusia1 Data: 2006-04-28 23:00:39

    więc co do złaczania -  do mojego przepsiu na kasztanki ,nie ma z tym problemu , nakładasz krem na jedna połowke i przykrywasz drugą , a moje mozna przechowywać dośc długo , nawet ok tygodnia w lodówce oczywiście i nie miękną :) smacznego!

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-04-29 00:11:29

    ja nigdy nie miałam problemów ze sklejaniem, daj może tyle kremu żeby trochę wystawał nad ciasto i złącz. A co do przechowywania to nie wiem dokładnie ile bo one długo się nie ostaną u mnie, natomiast raz na impreze zrobiłam kilka dni wcześniej i nie zmiękły.

  • Autor: malda_80 Data: 2006-05-18 21:32:24

    kupiłam sobie pojedyncze foremki do wypieku orzeszków i chciałabym wypróbowac przepis mleny na orzeszki z kremem. Ale czy tam się nie daje jajek wogóle?? Czy ktoś z Was robił z tego przepisu?? Czy te łupinki od orzeszków wychodzą w smaku jak babeczki??

  • Autor: editka Data: 2006-05-19 20:29:21

    a czy możesz napisać gdzie zakupiłaś takie foremki? od pewnego czasu poszukuję takich, ale jak do tej pory bezskutecznie. Z góry dzięki!

  • Autor: malda_80 Data: 2006-05-19 22:29:32

    jedne kupiłam na allegro 10szt za 6zł, a potem znalazłam komplet 40szt za 13zł w sklepie agd w moim mieście. Mieszkam w Sosnowcu

  • Autor: Podróżnik1 Data: 2006-06-24 15:53:58

    a ja poproszę o przepis na te orzeszki.Z góry dziękuję
    gankoe@o2.pl

Przejdź do pełnej wersji serwisu