Forum

Kuchenne porady

Likier Amaretto

  • Autor: Tereska* Data: 2006-05-04 15:12:28

    Mam pytanie dotyczace likieru Amaretto, który mozna kupic w Czechach (i nie tylko). Chcialabym wiedziec czy ktos z Państwa uzywał takiego likieru np. do kremu do ciasta lub wie do czego mozna go używac? Z gory bardzo dziekuje

  • Autor: bunia Data: 2006-05-04 15:36:39

    Witam! świetnie pasuje do tiramisu. Tak wegług włoskiego przepisu to właśnie się używa amaretto! i też polewa sie nim plastry ananasa super wtedy smakuje!

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2006-05-04 16:10:00

    Witam rowniez.Ja czasem amaretto dodaje do kawy mnie smakuje bardzo ale to indywidualna sprawa.Taka kawka mniam mniam...Pozdrawiam

  • Autor: till Data: 2006-05-04 16:22:16

    http://wielkiezarcie.com/przepis14082.html - co prawda to mazurek , ale smakuje jednakowo dobrze i poza Wielkanocą ;)

  • Autor: łyżeczka28 Data: 2006-05-04 18:44:23

    Miałam taki likier i używałam go do kawy tylko wtedy trzeba mniej słodzić bo jest słodki.
    raz użyłam go do kremu do tortu ale również wyyszedł mi za słodki bo uprzednio go posłodziłam.
    A TAK POZA TYM TO POLECAM! [TYLKO UWAŻAĆ Z CUKREM]

  • Autor: Mag8 Data: 2006-05-04 19:53:24

    Mysle ze likieru Amaretto mozna swobonie uzywac do wypieków. Rzyczywiscie z tiramisu jest piszne. No i drinki z niego tez wychodza nieziemskie. Ale wszystko zalezy od gustu. Pozdrawiam

  • Autor: lucia75 Data: 2006-05-04 21:49:37

    Ja taki likier używam do masy, do tortu czekoladowo -wiśniowego. Pyszności , ten smak , ten aromat !

  • Autor: Asia Laskowska Data: 2006-05-05 09:34:53

    Likier można dodać także do masy karpatkowej lub innej budyniowej już po ugotowaniu i ostudzeniu (masa musi być lekko ciepła) ale jeszcze przed zmiksowaniem z masłem. Pycha a także do nasączania np murzynka kiedy jest jeszcze ciepły trochę go polewam a kiedy już prawie wystygnie zawijam w folię

  • Autor: adda Data: 2006-05-05 12:43:43

    sprobuj tego:
    http://gotowanie.onet.pl/18898,ksiazka_przepis.html

    no i ja uwielbiam amaretto z cola:)

  • Autor: marinik Data: 2006-05-05 13:08:04

    czyste z lodem albo z mlekiem - PYCHOTA!!!!

  • Autor: Marla Data: 2006-05-06 21:27:44

    ja dodaję czasem do sernika i kawki

Przejdź do pełnej wersji serwisu