Forum

Kuchenne porady

Deserki lodowe

• Autor: Shakira Data: 2006-05-12 17:19:06

Witam :)
    W weekend zaprosiłam na obiad teściów i wymarzyłam sobie, że na koniec podam jakiś fajny deser lodowy. No właśnie... Tylko jakoś brak mi inwencji :/ Czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć jakiś fajny, oryginalny patent na takie danko? Byłabym bardzo wdzięczna!!!

• Autor: Jamaica Data: 2006-05-12 17:33:04

Najbardziej genialny w moim mniemaniu deser to lody płonące. Wystarczy na czubku deseru ułożyć kawałek wafla, a na nim nasączoną spirytusem kostkę cukru i podpalić. Wygląda bajecznie... Aha, dodam jeszcze,że pod słowem deser mam na myśli połączenie lody+owoce+bita śmietana. U mnie wszyscy są zawsze takim czymś zachwyceni :D

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-05-12 18:44:57

A i jeszcze chciałam dodać,  że często robię znajomym szejki lodowe. To jest dopiero pyszna sprawa:) Najczęściej o smaku kawowym, ale można też inne(np. bananowy, truskawkowy, czekoladowy, waniliowy). Podaje sie je w wysokich szklaneczkach z róreczką i np. bitą śmietaną na wierzchu. Jak coś, to można pytac pod moim numerem gg. Pozdrawiam:)

• Autor: irena sikora Data: 2006-05-12 18:08:44

Nie wiem czy Ci się spodoba ale mam taki w swoich przepisach http://wielkiezarcie.com/przepis9499.html- pozdrawiam!

• Autor: Gapa_1410 Data: 2006-05-12 18:42:36

Ja mam bardzo ciekawy patent, a mianowicie naleśniki kawowe z lodami. dokładny przepis znajdziesz na www.nescafe.pl :) Kiedy podałam ten śliczny deserk, cała rodzina, nawet najmłodzsi, którzy raczej nie lubią kawy byli zachwyceni:)

• Autor: Shakira Data: 2006-05-13 13:39:08

Dziękuję serdecznie za odzew! Wasze pomysły są super! Niestety teściowa zrobiła mi psikus i gdy dziś zadzwoniła powiedziała od niechcenia, że strasznie boli ją gardło. I tym sposobem zamiast deserku lodowego muszę upiec jenak jakieś ciacho ;) Niemniej wszystkie powyższe pomysły napewno sobie zapiszę i wykorzystam w swoim czasie :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu