Chciałam zrobić szparagi, bo do tej pory jadłam je tylko w restauracjach ale nie wiem, czym różnią się (poza kolorem oczywiście;) ) szparagi zielone i białe? Które są lepsze? Chyba zielone, bo są 2 razy droższe:)))))) Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Zielone są bardziej intensywne w smaku, takie leciutko orzechowe troszkę. Są droższe, bo pewnie w Polsce ich mniej hodują. I nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Białe trzeba obierać i odcinać zdrewniałą końcówkę, ale to pewnie juz wiesz. Jeśli białe były długo trzymane w wodzie, zanim je kupiłaś, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że bądą gorzkie. Można jeść na surowo w sałatce (lekka ekstrawagancja, ale smak oryginalny), albo gotować. Ugotowane ja lubię podawać z masłem ziołowym, posypane siekanym jajkiem na twardo. Drugi pyszny sposób to sos holenderski. Tarta z kruchego lub francuskiego ciasta ze szparagami, polana śmietankowo-jajeczną masą i zapieczona jest pyszna. A jeszcze bardziej, jak się doda kilka kawałeczków wędzonego łososia. Lubię zupę szparagową z grzaneczkami, gotowaną na wywarze z obierek szparagowych i bulionu. Szparagi są pyszne
Sprobuj szparagow pieczonych, przepis znajdziesz pod tym linkiem http://wielkiezarcie.com/przepis3703.html ja robilam je w zeszlym tygodniu a dzis powtorka!! sa naprawde pyszne, moze troche dluzej je potrzymalam w piekarniku, a pod koniec (ostatnie 5 minut) dodalam sos holenderski wymieszany z pokrojona szynka gotowana, do tego gotowane mlode ziemniaczki!!! mniam mniam! Sos holenderski mialam z paczki.Mozna tez zrobic taki sos samemu, ale jest dosyc tlusty. Rownie dobrze mozna zapiec je pod beszamelem.
Dzis po raz pierwszy jadłam zielone szparagi - upiekłam je w piekarniku, pychota! Nastepnym razem chyba obiore delikatnie tak do polowy, bo skorka byla twardawa i delikatnie włóknista. Smak w porownaniu do bialych - nie taki mdły, bardzo smaczne!
Chciałam zrobić szparagi, bo do tej pory jadłam je tylko w restauracjach ale nie wiem, czym różnią się (poza kolorem oczywiście;) ) szparagi zielone i białe? Które są lepsze? Chyba zielone, bo są 2 razy droższe:))))))
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Zielone są bardziej intensywne w smaku, takie leciutko orzechowe troszkę. Są droższe, bo pewnie w Polsce ich mniej hodują. I nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Białe trzeba obierać i odcinać zdrewniałą końcówkę, ale to pewnie juz wiesz. Jeśli białe były długo trzymane w wodzie, zanim je kupiłaś, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że bądą gorzkie. Można jeść na surowo w sałatce (lekka ekstrawagancja, ale smak oryginalny), albo gotować. Ugotowane ja lubię podawać z masłem ziołowym, posypane siekanym jajkiem na twardo. Drugi pyszny sposób to sos holenderski. Tarta z kruchego lub francuskiego ciasta ze szparagami, polana śmietankowo-jajeczną masą i zapieczona jest pyszna. A jeszcze bardziej, jak się doda kilka kawałeczków wędzonego łososia. Lubię zupę szparagową z grzaneczkami, gotowaną na wywarze z obierek szparagowych i bulionu. Szparagi są pyszne
Sprobuj szparagow pieczonych, przepis znajdziesz pod tym linkiem http://wielkiezarcie.com/przepis3703.html ja robilam je w zeszlym tygodniu a dzis powtorka!! sa naprawde pyszne, moze troche dluzej je potrzymalam w piekarniku, a pod koniec (ostatnie 5 minut) dodalam sos holenderski wymieszany z pokrojona szynka gotowana, do tego gotowane mlode ziemniaczki!!! mniam mniam! Sos holenderski mialam z paczki.Mozna tez zrobic taki sos samemu, ale jest dosyc tlusty. Rownie dobrze mozna zapiec je pod beszamelem.
Ja te szparagi posypuje tarta bulka - pycha. Zielonych jeszcze nie widzialam w tym roku w sklepach, nie omieszkam sprobowac.
Dzis po raz pierwszy jadłam zielone szparagi - upiekłam je w piekarniku, pychota! Nastepnym razem chyba obiore delikatnie tak do polowy, bo skorka byla twardawa i delikatnie włóknista. Smak w porownaniu do bialych - nie taki mdły, bardzo smaczne!
Mam tu najnowsze zdjecia z dzisiejszego gotowania!!!! Szparagi przed i po upieczeniu! Mmmmm, pychota, juz ich nie ma...
Hmmm, w takim razie jutro kupuję szparagi ;)))))
mmmm... wygląda apetycznie! poprosze siostre żeby mi przywiozła bo włąśnie sie "nimi" meczy w niemczech :( , i upichcę!
Bardzo, bardzo Wam dziękuję- właśnie o takie informacje mi chodziło! Wszystkie wasze przepisy brzmią kusząco więc na pewno je wypróbuję:)