Forum

Gawędy o jedzeniu

Chrupiące gofry

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-30 08:26:29

    od wczoraj jesteśmy posiadaczami gofrownicy Dezala (to inwestycja syna). Już wcześniej na ten temat była rozmowa na forum.

    niemniej polecam wszystkim zamierzajacym zakupić takie urządzenie i tym, którzy szykują się do wymiany. Mimo sporej ceny (ok.150 zł) naprawdę warto - oszczędza się na czasie - gofry są gotowe w 4 minuty, do tego są chrupiące i nie nasiąkają wilgocią, jak poleżą - są takie jak z budki (zresztą tam korzystają z gofrownic dezala, dostosowanych do użytku w gastronomii. Gofry są większe niż tradycyjne.
     Pan w sklepie mówił, że sam użytkuje w domu już 15 lat (nasza gofrownica poprzednia wytrzymała ok. 2 lat, potem teflon zaczął odchodzić).  Jest to wyrób polski, dosyć toporny w wyglądzie, nie ma ładnego pudełka, ale nie o to chodzi.

    Wypróbowaliśmy przepis dołączony do gofrownicy (z podobnego w starej gofry nigdy nie wychodziły). Następne będą gofry drożdżowe. I zostały do wypróbowania gofry ziemniaczane.

  • Autor: MonikaK Data: 2006-05-30 10:08:57

    Ja już długo przymierzam sie do zakupu gofrownicy, tylko zawsze szkoda mi pieniędzy, ale teraz przynajmniej wiem jakiej firmy szukac! Oj zjadała bym takiego chrupiacego gofra, mniam mniam

  • Autor: Glumanda Data: 2006-05-30 15:11:23

    Ja robilam juz kiedys ziemniaczane, byly bardzo ciekawe, nie trzeba bylo do ich upieczenia tyle tluszczu co do normalnych plackow. No sprobuj sama. Ciekawe co powiesz? az mi sie zachcialo.... mniammmmmmm

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-30 15:18:52

    ja już robiłam te ziemniaczane - ale nie wyszły chrupiace - za mała moc gofrownicy.

  • Autor: Glumanda Data: 2006-05-30 18:38:19

    To robi chyba za mala ilosc tluszczu w otoczeniu takiego placka, bo te placki to od tluszczu sa takie chrupiace, moje wydawaly sie suche..

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-31 19:19:45

    u nas jest przepis malwis http://wielkiezarcie.com/przepis1983.html

  • Autor: ela2225 Data: 2006-06-07 21:30:28

    Słyszałam ze dobra gofrownica musi mieć moc 1000w inaczej bedzie do niczego.
    Kupiłam kiedyś taka i jestem bardzo zadowolona choć nie jest najpiekniejsza.

  • Autor: dorka Data: 2006-06-07 22:07:52

    Gdzieś mi się o uszy obiło, że chrupkość osiąga sie, gdy po upieczeniu postawi się gofra na jakiś czas w pozycji pionowej, spróbuj, może zadziała. Ja niestety nie posiadam takowego ustrojstwa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu