mąż zażyczył sobie imprezy na powietrzu i potraw z grila z okazji okragłych urodzinek ale wiecie to miałby być nie taki grill, że kiełbasa na kratkę i to wszystko tylko taki festowny z prawdziwego zdarzenia przeszukałam sobie propozycje grilowe stąd i nawet mam kilka upatrzonych potraw ale może ktoś z Was coś by podpowiedział, może ktoś ma taką imprezkę za sobą chciałabym żeby było około 4-5 różnych mięs / potraw z mięska oraz jakaś pyszna sałateczka i suróweczka typowo grillowa a jednoczesnie żeby to nie były czasochłonne i za nadto wyszukane rzeczy bedzie około 30 osób - może ktoś podopowie w jakie ilości jedzenia musiałabym się zaopatrzyć niecierpliwoe czekam na Wasze propozycje
Ja dość często griluję i szczerze powiem kiełbaski trochę się nam znudziły, ale te wędzone. Natomiast bardzo dobrze smakują białe,surowe, przygotowane wcześniej w marynacie takiej jak stosuje się do mięs.Karkóweczka też jest pyszna, ale tutaj potrzebny jest stół i ostry nóż, bo nie zawsze wychodzi miękka.Szaszłyczki z mięska drobiowego też super i wszelkiego rodzaju warzywa z grila i ziemniaczki też.Każde jedzenie smakuje,jeśli się je spożywa na powietrzu i w miłym towarzystwie. Zyczę udanej imprezy.
U mnie do grilla zawsze przygotowuje się pastę czosnkową. Z sera żółtego, majonezu czosnku (znajdziesz w moich przepisach), tzatzyki- kupujemy w sklepie przyprawę, i robimy według przepisu na opakowaniu. Chyba firmy KAMIS, ale nie jestem pewna. To jest naprawdę świetne do kazdego rodzaju mięs! Oprócz tego można zrobić masełko czosnkowe, grzaneczki i sałatkę grecką. Najzwyklejsza to ser feta, ogórek, pomidor, poszarpana sałata, ewentualnie oliwki i sos KNORRa, czy tam WINIARY zrobiony wg. przepisu na opakowaniu. A i jest jeszcze jedna niesamowicie prosta, a robiąca na gościach wrażenie sprawa, a mianowicie taki leciutki deserek- niby tarta. Trzeba do niego zakupić gotowy spód biszkoptowy, np. do tart- ale niekoniecznie, ułożyć ładnie dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką, wsadzic do lodówki i podawać. Pozdrókwa:)
doskonała jest kaszanka z grila,/na jedna osobę: w foli aluminiwoej robimy zgrabne paczuszki -kaszanka kawałek jabłka i pokrojona w talarki cebulka/ przede wszystkim szybko się piecze a później juz mozna czekać na resztę, wychodzę z żałożenia, że do grila nie można "zasiadać na głodniaka, bo później się zjada mięsko nieodkońca dopieczone....
Smaczne są wątróbki drobiowe, należy je posypać przyprawą do grila, posmarować olejem i ponadziewać na patyczki/ wcześniej namoczone, żeby się nie paliły/ w ten sposób, aby patyczek jeden kawałek wątróbki przedział ze 2 razy.pomiądzy dajemy krążki cebulki. Smacznego i udanych urodzin
ja polecam pstraga zawiniatego w folie alu nacietego z jednej strony (tak jak przy filetowaniu tyle ze od glowy i ni przecietego do konca) wraz z cytrynka rodzynkami i hiszpanski ham lub polski jakis odpowiednik. skropione cytrynka i zawinac - na grilla. smacznego
hej witajcie!
mąż zażyczył sobie imprezy na powietrzu i potraw z grila z okazji okragłych urodzinek
ale wiecie to miałby być nie taki grill, że kiełbasa na kratkę i to wszystko tylko taki festowny z prawdziwego zdarzenia
przeszukałam sobie propozycje grilowe stąd i nawet mam kilka upatrzonych potraw
ale może ktoś z Was coś by podpowiedział, może ktoś ma taką imprezkę za sobą
chciałabym żeby było około 4-5 różnych mięs / potraw z mięska oraz jakaś pyszna sałateczka i suróweczka typowo grillowa a jednoczesnie żeby to nie były czasochłonne i za nadto wyszukane rzeczy
bedzie około 30 osób - może ktoś podopowie w jakie ilości jedzenia musiałabym się zaopatrzyć
niecierpliwoe czekam na Wasze propozycje
pzdr
Kasia
http://wielkiezarcie.com/przepis7160.html
to co prawda danie do piekarnika - ale wydaje mi się, że doskonale uda się na grilu.
Ja dość często griluję i szczerze powiem kiełbaski trochę się nam znudziły, ale te wędzone. Natomiast bardzo dobrze smakują białe,surowe, przygotowane wcześniej w marynacie takiej jak stosuje się do mięs.Karkóweczka też jest pyszna, ale tutaj potrzebny jest stół i ostry nóż, bo nie zawsze
wychodzi miękka.Szaszłyczki z mięska drobiowego też super i wszelkiego rodzaju warzywa z grila i ziemniaczki też.Każde jedzenie smakuje,jeśli się je spożywa na powietrzu i w miłym towarzystwie. Zyczę udanej imprezy.
U mnie do grilla zawsze przygotowuje się pastę czosnkową. Z sera żółtego, majonezu czosnku (znajdziesz w moich przepisach), tzatzyki- kupujemy w sklepie przyprawę, i robimy według przepisu na opakowaniu. Chyba firmy KAMIS, ale nie jestem pewna. To jest naprawdę świetne do kazdego rodzaju mięs! Oprócz tego można zrobić masełko czosnkowe, grzaneczki i sałatkę grecką. Najzwyklejsza to ser feta, ogórek, pomidor, poszarpana sałata, ewentualnie oliwki i sos KNORRa, czy tam WINIARY zrobiony wg. przepisu na opakowaniu. A i jest jeszcze jedna niesamowicie prosta, a robiąca na gościach wrażenie sprawa, a mianowicie taki leciutki deserek- niby tarta. Trzeba do niego zakupić gotowy spód biszkoptowy, np. do tart- ale niekoniecznie, ułożyć ładnie dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką, wsadzic do lodówki i podawać. Pozdrókwa:)
Pasta czosnkowa ;)))) rewelacja . Ja daję jeszcze do niej pęczek koperku.
http://wielkiezarcie.com/przepis15655.html-pieczarki w majonezie
http://wielkiezarcie.com/przepis15071.html-sałatka kosmiczna, na satelite możesz dodać drobne różyczki kalafiora sparzone we wrzątku (ok.5min beez gotowania!)
http://wielkiezarcie.com/przepis15611.html-sos czosnkowy zimny
http://wielkiezarcie.com/przepis15614.html-keczup
Postaw również (w wazonie!!) kilka łodyg selera naciowego chętni się znajdą(!), maczane w sosie czosnkowym pycha... Pieczywa różne "odmiany" bez bułek(!) w dużym koszu (najlepiej takim jak zbiera się ziemniaki (oczywiscie nowym-czystym wyłożonym białą serwetą).
Wesołej balangi, 100 lat dla Solenizanta!!!!
masz fajne przepisy Janku, ciekawie napisane (gulasz), niezwykle precyzyjne (keczup), no i wreszcie cos nowego nt.czosnku (sos czosnkowy)!
Gratuluje!
A ja polecam sałatki:
http://wielkiezarcie.com/przepis16779.html
http://wielkiezarcie.com/przepis14718.html
http://wielkiezarcie.com/przepis16778.html
Moim zdaniem w sam raz do grila :)
doskonała jest kaszanka z grila,/na jedna osobę: w foli aluminiwoej robimy zgrabne paczuszki -kaszanka kawałek jabłka i pokrojona w talarki cebulka/ przede wszystkim szybko się piecze a później juz mozna czekać na resztę, wychodzę z żałożenia, że do grila nie można "zasiadać na głodniaka, bo później się zjada mięsko nieodkońca dopieczone....
Smaczne są wątróbki drobiowe, należy je posypać przyprawą do grila, posmarować olejem i ponadziewać na patyczki/ wcześniej namoczone, żeby się nie paliły/ w ten sposób, aby patyczek jeden kawałek wątróbki przedział ze 2 razy.pomiądzy dajemy krążki cebulki. Smacznego i udanych urodzin
ja polecam pstraga zawiniatego w folie alu nacietego z jednej strony (tak jak przy filetowaniu tyle ze od glowy i ni przecietego do konca) wraz z cytrynka rodzynkami i hiszpanski ham lub polski jakis odpowiednik. skropione cytrynka i zawinac - na grilla. smacznego