Forum

Kuchenne porady

Grill - impreza urodzinowa. Są pomysły????

  • Autor: gabik Data: 2006-05-30 15:58:34

    hej witajcie!

    mąż zażyczył sobie imprezy na powietrzu i potraw z grila z okazji okragłych urodzinek
    ale wiecie to miałby być nie taki grill, że kiełbasa na kratkę i to wszystko tylko taki festowny z prawdziwego zdarzenia
    przeszukałam sobie propozycje grilowe stąd i nawet mam kilka upatrzonych potraw
    ale może ktoś z Was coś by podpowiedział, może ktoś ma taką imprezkę za sobą
    chciałabym żeby było około 4-5 różnych mięs / potraw z mięska oraz jakaś pyszna sałateczka i suróweczka typowo grillowa a jednoczesnie żeby to nie były czasochłonne i za nadto wyszukane rzeczy
    bedzie około 30 osób - może ktoś podopowie w jakie ilości jedzenia musiałabym się zaopatrzyć
    niecierpliwoe czekam na Wasze propozycje

    pzdr
    Kasia

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-30 16:05:13

    http://wielkiezarcie.com/przepis7160.html
    to co prawda danie do piekarnika - ale wydaje mi się, że doskonale uda się na grilu.

  • Autor: dorota40 Data: 2006-05-30 17:54:06

    Ja dość często griluję i szczerze powiem kiełbaski trochę się nam znudziły, ale te wędzone. Natomiast bardzo dobrze smakują białe,surowe, przygotowane wcześniej w marynacie takiej jak stosuje się do mięs.Karkóweczka też jest pyszna, ale tutaj potrzebny jest stół i ostry nóż, bo nie zawsze
    wychodzi miękka.Szaszłyczki z mięska drobiowego też super i wszelkiego rodzaju warzywa z grila i ziemniaczki też.Każde jedzenie smakuje,jeśli się je spożywa na powietrzu i w miłym towarzystwie. Zyczę udanej imprezy.

  • Autor: Gapa_1410 Data: 2006-05-30 18:18:19

    U mnie do grilla zawsze przygotowuje się pastę czosnkową. Z sera żółtego, majonezu czosnku (znajdziesz w moich przepisach), tzatzyki- kupujemy w sklepie przyprawę, i robimy według przepisu na opakowaniu. Chyba firmy KAMIS, ale nie jestem pewna. To jest naprawdę świetne do kazdego rodzaju mięs! Oprócz tego można zrobić masełko czosnkowe, grzaneczki i sałatkę grecką. Najzwyklejsza to ser feta, ogórek, pomidor, poszarpana sałata, ewentualnie oliwki i sos KNORRa, czy tam WINIARY zrobiony wg. przepisu na opakowaniu. A i jest jeszcze jedna niesamowicie prosta, a robiąca na gościach wrażenie sprawa, a mianowicie taki leciutki deserek- niby tarta. Trzeba do niego zakupić gotowy spód biszkoptowy, np. do tart- ale niekoniecznie, ułożyć ładnie dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką, wsadzic do lodówki i podawać. Pozdrókwa:)

  • Autor: till Data: 2006-05-30 20:14:13

    Pasta czosnkowa ;)))) rewelacja . Ja daję jeszcze do niej pęczek koperku.

  • Autor: Janek Data: 2006-05-30 20:34:55

    http://wielkiezarcie.com/przepis15655.html-pieczarki w majonezie
    http://wielkiezarcie.com/przepis15071.html-sałatka kosmiczna, na satelite możesz dodać drobne różyczki kalafiora sparzone we wrzątku (ok.5min beez gotowania!)
    http://wielkiezarcie.com/przepis15611.html-sos czosnkowy zimny
    http://wielkiezarcie.com/przepis15614.html-keczup
    Postaw również (w wazonie!!) kilka łodyg selera naciowego chętni się znajdą(!), maczane w sosie czosnkowym pycha... Pieczywa różne "odmiany" bez bułek(!) w dużym koszu (najlepiej takim jak zbiera się ziemniaki (oczywiscie nowym-czystym wyłożonym białą serwetą).
    Wesołej balangi, 100 lat dla Solenizanta!!!!

  • Autor: Maddalena Data: 2006-06-02 13:25:30

    masz fajne przepisy Janku, ciekawie napisane (gulasz), niezwykle precyzyjne (keczup), no i wreszcie cos nowego nt.czosnku (sos czosnkowy)!
    Gratuluje!

  • Autor: misiowa Data: 2006-05-30 21:18:19

    A ja polecam sałatki:
    http://wielkiezarcie.com/przepis16779.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis14718.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis16778.html
    Moim zdaniem w sam raz do grila :)

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-05-31 07:35:35

    doskonała jest kaszanka z grila,/na jedna osobę: w foli aluminiwoej robimy zgrabne paczuszki -kaszanka kawałek jabłka i pokrojona w talarki cebulka/ przede wszystkim szybko się piecze a później juz mozna czekać na resztę, wychodzę z żałożenia, że do grila nie można "zasiadać na głodniaka, bo później się zjada mięsko nieodkońca dopieczone....

  • Autor: elo Data: 2006-05-31 11:06:43

    Smaczne są wątróbki drobiowe, należy je posypać przyprawą do grila, posmarować olejem i ponadziewać na patyczki/ wcześniej namoczone, żeby się nie paliły/ w ten sposób, aby patyczek jeden kawałek wątróbki przedział ze 2 razy.pomiądzy dajemy krążki cebulki. Smacznego i udanych urodzin

  • Autor: Bodek Data: 2006-06-02 18:35:11

    ja polecam pstraga zawiniatego w folie alu nacietego z jednej strony (tak jak przy filetowaniu tyle ze od glowy i ni przecietego do konca) wraz z cytrynka rodzynkami i hiszpanski ham lub polski jakis odpowiednik. skropione cytrynka i zawinac - na grilla. smacznego

Przejdź do pełnej wersji serwisu