Żółtka utrzec z 1/2 szkl.cukru,białka ubic z resztą cukru [1/2 szkl.].Margarynę roztopic ,wystudzic. Mąkę zmieszac z proszkiem,wymieszac z żółtkami i białkami.8 łyzek cukru zrumienic na patelni i wylac na małą blaszkę lub średnią tortownicę. Na to ułożyc plastry ananasa,przykryc ciastem.Piec ok.40 min.w temp.150-170 stopni C.Po upieczeniu nasącyc delikatnie sokiem z ananasa z cytryną lub rumem.Wyłożyc tak aby spód był na wierzchu[ananasy na górze].
Angela, z ciast moja żona jest lepsza ode mnie ale "...cosik mi siem wydawa, co z tego placek czy tyż insze ciasto oprócz torta, nie wyńdzie ... za cholere..."
OK...tylko nie "tortowiec" czyli nie na biszkopcie etc... i będziesz musiała wklepać jako nowe ciasto proponuję "Ananas Wielko-Żałoczny".. Pozdrawiam (spróbuj tylko nie podesłać kawałka na degustację)......
Hej Nutelko! Ja mam takie ciasto, które zachwyca na każdej imprezie (nawet tych, którzy nie lubią ananasków) tajemnica tkwi w kremie = masie. Trochę pracochłonne i raczej nie dietetyczne ale efekt jest powalający :) Jeszcze się nie doczekało innego poza autorskim komentarzem ale co tam.. przyjdzie czas i na nie. http://wielkiezarcie.com/przepis10852.html zatytuowany Bakaliowe, zakrapiane, z ananasem
Dostalam ten przepis od Ysi:) Wiec Nazwijmy go "Placek ananasowy Ysi"
Ciasto: 5 jajek 5 lyzek cukru 5 lyzek maki 5 lyzek goracej wody plaska lyzeczka proszku do pieczenia
Ubij mikserem bialka na sztywna piane z cukrem,dodaj zoltka i wode - odstaw mikser Tylko lyzka delikatnie wymieszaj make i proszek, wylej na blaszke wylozona papierem dopieczenia i piec w temp. 200 stopni okolo 20-25 min
Odlej sok z puszki ananasow uzupelnij woda do 400 mm litra ugotuj na tym budyn z 2 lyzkami cukru. Wystudz. 3/4 kostki palmy utrzyj mikserem, dokladaj budyn na koniec dodaj pokrojony w kostke ananas.
Ciasto przekroj przeloz kremem - gotowe. Mozna jeszcze ozdobic wierzch, polewa czekoladowa robiaz z niej esy florey.
Szukam przepisu na ciasto z ananasem albo ananasowym kremem ale bez kokosu. Przeglądam przepisy ale pomyślałam, że może coś mi doradzicie?
Placek z ananasem:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 kostki margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka ananasów
8 łyzekcukru na karmel
Żółtka utrzec z 1/2 szkl.cukru,białka ubic z resztą cukru [1/2 szkl.].Margarynę roztopic ,wystudzic.
Mąkę zmieszac z proszkiem,wymieszac z żółtkami i białkami.8 łyzek cukru zrumienic na patelni i wylac na małą blaszkę lub średnią tortownicę.
Na to ułożyc plastry ananasa,przykryc ciastem.Piec ok.40 min.w temp.150-170 stopni C.Po upieczeniu nasącyc delikatnie sokiem z ananasa z
cytryną lub rumem.Wyłożyc tak aby spód był na wierzchu[ananasy na górze].
Co prawda jest to przepis na tort ale może byc z niego także placek. wielkiezarcie.com/przepis16626.html
Angela, z ciast moja żona jest lepsza ode mnie ale "...cosik mi siem wydawa, co z tego placek czy tyż insze ciasto oprócz torta, nie wyńdzie ...
za cholere..."A założymy się, że tak?
OK...tylko nie "tortowiec" czyli nie na biszkopcie etc...
i będziesz musiała wklepać jako nowe ciasto
proponuję "Ananas Wielko-Żałoczny"
..
......
Pozdrawiam (spróbuj tylko nie podesłać kawałka na degustację)
hallo,
ten tort nam bardzo smakuj moze Tobie tez ???
http://wielkiezarcie.com/przepis6872.html
jest wilgotny i naprawde bardzo dobry
pozdrowienia
m tomy
Hej Nutelko! Ja mam takie ciasto, które zachwyca na każdej imprezie (nawet tych, którzy nie lubią ananasków) tajemnica tkwi w kremie = masie. Trochę pracochłonne i raczej nie dietetyczne ale efekt jest powalający :) Jeszcze się nie doczekało innego poza autorskim
komentarzem ale co tam.. przyjdzie czas i na nie.
http://wielkiezarcie.com/przepis10852.html zatytuowany Bakaliowe, zakrapiane, z ananasem
Ah no i jeśli się zdecydujesz życzę smacznego :)
Dostalam ten przepis od Ysi:) Wiec Nazwijmy go "Placek ananasowy Ysi"
Ciasto:
5 jajek
5 lyzek cukru
5 lyzek maki
5 lyzek goracej wody
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
Ubij mikserem bialka na sztywna piane z cukrem,dodaj zoltka i wode - odstaw mikser
Tylko lyzka delikatnie wymieszaj make i proszek, wylej na blaszke wylozona papierem dopieczenia i piec w temp. 200 stopni okolo 20-25 min
krem:
puszka ananasow
budyn smietankowy
2 lyzki cukru
3/4 kostki margaryny lub masla
Odlej sok z puszki ananasow uzupelnij woda do 400 mm litra
ugotuj na tym budyn z 2 lyzkami cukru. Wystudz.
3/4 kostki palmy utrzyj mikserem, dokladaj budyn na koniec dodaj
pokrojony w kostke ananas.
Ciasto przekroj przeloz kremem - gotowe. Mozna jeszcze ozdobic wierzch, polewa czekoladowa
robiaz z niej esy florey.
Zostalo wlozyc do lodowki.