Strasznie lubie mąkę razową ale muszę przyznać że nie do wszystkiego sie nadaje. Robiłam murzynka z nią i przyznać musze że z kakaem to raczej się nie komponuje. Tak samo robiłam naleśniki tylko z tą mąką i też nie wzbudziły mojej rewelacji (były bezsmakowe ale z pół na pół z białą już co innego). Zrobiłam też ciasteczka z sezamem i tutaj musze przyznać, że są bez porównania z mąką razową i o niebo lepsze od tych ze zwykłą. To samo z ciasteczkami musli. A czy wy znacie przepis gdzie mąka razowa sprawdza się lepiej niż zwykła? Chętnie skorzystam :):)
ja nalesniki robie wlasnie a maka razowa chyba ze maja byc na slodko to dodaje troche bialej maki, ale to tez ze wzgledu na mojego faceta, mi nie preszkadza kiedys pieklam ciasto z samych bialek bodajze wg przepisu Inki21 i tam tez zastapilam make biala- razowa maka paczuszki z razowej maki tez byly ok http://wielkiezarcie.com/przepis15296.html
co do nalesnikow w najbardziej ekstremalnej wersji robie je z beztluszczowym mlekiem rozcienczonym z woda dodatkowo:):):) do burritos sa super!!!!!!!!!
No nie wiem widocznie mam inny smak albo po prostu nie umiem robić naleśników. A może ktoś zna jeszcze inne przepisy na ciasta/ciasteczka typowe dla mąki razowej
• 2 szklanki mąki z pełnego przemiału drobno zmielonej ( mąki razowej ) • 10 łyżek dobrego oleju lub 10 dag masła, • 15 dag sezamu - białego lub w łuskach, • 1 łyżka miodu, • wody tyle, aby powstało ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto, z tym że sezamu dać tylko ok. 10 dag, 5 dag zostawić do wałkowania. Zrobione ciasto zostawić pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 2 godz. Potem wałkować podsypując sezamem oraz razową mąką. Wyciskać okrągłe ciasteczka, upiec w gorącym piecu.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki: 200 g mąki razowej, 150 g mąki białej, 250 g cukru, 0,25 l oleju, 3 jajka, 0,2 l mleka, 200 g drobno startej marchewki, 100g rodzynek, sól (2g), proszek do pieczenia (3 g).
Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować, wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką razową. Piec w temp. 180 stopni, około 45 minut.
Cleb rzazowy z dodatkiem orzechów i słonecznika
Składniki: - 500 g razowej mąki pszennej - 40 g drożdży - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka cukru - sól i pieprz do smaku - 100 g łuskanych ziaren słonecznika - 50 g posiekanych orzechów - łyżka kolendry x łyżka kminku - łyżka siemienia lnianego - łyżka otrąb pszennych x łyżka masła
Mąkę zmieszać z cukrem, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Drożdże rozdrobnić, zalać szklanką ciepłej wody, a następnie zmieszać z mąką. Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką i poczekać aż wyrośnie (powinno podwoić swą objętość). Następnie dodać pozostałe składniki (ziarna słonecznika, orzechy, kolendrę, kminek, siemię lniane) i dobrze zagnieść.
Formę posmarować masłem i obsypać otrębami. Włożyć ukształtowane ciasto. Z wierzchu skropić wodą i obsypać ziarnami. Piec w temperaturze 200 stop. C przez około 45 minut.
Wykonanie: Wybrane owoce (teraz mogą to być np. śliwki i brzoskwinie) należy przysmażyć bez cukru, aż do odparowania soku. Na tarce zetrzeć schłodzoną margarynę. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Połowę mąki wymieszać – rozcierając w palcach z margaryną (nie ugniatać), stopniowo dodawać resztę mąki. Ciasto ma być jak na kruszonkę.
Tortownicę natrzeć margaryną, posypać bułką tartą, wyłożyć 2/3 ciasta. Piec 15-20 min na złoty kolor w 200-220 st. C. Dodać usmażone owoce, na to wyłożyć resztę ciasta, włożyć do piekarnika na ok. 10 min i piec do zarumienienia.
Pasztetz grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej
1/2 kg grochu 1 szklanka ryżu naturalnego (lub pół na pół ryż i kasza jaglana) 1/2 szklanki mąki razowej 25 dag pieczarek cebula seler por przyprawy (ja dodałam majeranku, pieprzu ziołowego, mielonego kminku, soli) ewentualnie coś zielonego np. pietruszka, szczypiorek, koperek
Ugotować groch (połówki), ryż, kaszę (oczywiście osobno ) Cebulę, pieczarki, seler i por podsmażyć (ja przed podsmażeniem starłam seler na tarce). Wszystko zmielić w maszynce. Dodać mąki i przypraw. Jeśli za gęsty dodać wody. Włożyć do formy wysmarowanej olejem i bułką tartą. Na wierzchu można posypać ziarenkami - sezamem, pestkami dyni, słonecznika itp. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 st.C.
Indyjski chleb powszedni
1,5 szkl. pszennej razowej mąki
1/2 szkl. białej mąki do podsypania
5 łyżek masła
Mąkę razową przesiej do miski przez sito o jak najmniejszych oczkach. Dodaj pół łyżeczki soli i stopniowo dolewając 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, zagnieć miękkie, wilgotne ciasto. Przełóż je na stolnicę posypaną białą mąką i przez 5 minut wyrabiaj, w razie potrzeby podsypując białą mąkę. Gotowe powinno być gładkie, jędrne i nie kleić się do rąk. Owiń je wilgotną ściereczką, przykryj miską i zostaw na pół godziny.
Rozpuść w garnuszku masło.
Ponownie zagnieć ciasto, ulep z niego wałek i podziel na 15 równych części. Z każdej zrób kulkę, obtocz w mące i rozwałkuj na okrągły i niezbyt cienki (3 mm grubości) placek. Jeżeli placki będą się przyklejały do stolnicy lub wałka, podsypuj je podczas wałkowania białą mąką.
Każdy placek cieniutko posmaruj roztopionym masłem, złóż na pół. Tak złożone ponownie posmaruj, złóż jeszcze raz i rozwałkuj na dość duże i cieniutkie trójkąty.
Na średnim ogniu postaw teflonową patelnię, a kiedy się nagrzeje, połóż na niej placek, smaż go mniej więcej 2 minuty, odwracając na drugą stronę drewnianą łyżką, tak aby obie strony były złotego koloru. Gdy paratha się zezłoci, końcem łyżki posmaruj ją odrobiną masła. Powinna napuchnąć i rozwarstwić się. Wtedy przewróć ją, posmaruj masłem z drugiej strony i zdejmij z patelni.
Pieczenie parathy może się wydawać skomplikowane, ale po trzecim placku dochodzi się do wprawy.
Gotowe parathy powinny być złotego koloru, pokryte z obu stron brązowymi plamkami.
Podawaj je natychmiast po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe.
Wspaniale smakują z potrawami z ryżu, z warzywami na gorąco i z zupami.
Puri
2 szkl. mąki razowej
1/2 szkl. otrąb
2 łyżki masła
3/4 szkl. mleka
1 l oleju do smażenia
Do miski wsyp mąkę, otręby, pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
W rondelku rozgrzej masło, zalej mlekiem, zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Wlewając mleko stopniowo do mąki, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż je na stolnicę, skrop łyżeczką oleju i zagniataj jeszcze 3 minuty. Podziel ciasto na 16 równych części. Z każdej ulep kulkę, spłaszcz ją i rozwałkuj na okrągły placek o grubości 2 mm.
Jeżeli puri będą przyklejać się do ręki, najlepiej leciutko posmarować wałek i stolnicę olejem. Nie można podczas wałkowania podsypywać ciasta mąką, bo będzie się ona palić w oleju i bardzo go zanieczyści.
Do rondla lub woka wlej olej i rozgrzej go mocno. Sprawdź, czy osiągnął właściwą temperaturę, wrzucając kawałek ciasta - natychmiast powinien wypłynąć na powierzchnię.
Puri wkładaj delikatnie do oleju. Kiedy po sekundzie wypłyną na powierzchnię, przyciśnij je łyżką cedzakową, żeby znowu się zanurzyły i pozwól im ponownie wypłynąć na powierzchnię. Ta czynność spowoduje, że puri nadmą się jak baloniki. Wtedy trzeba przewrócić je ostrożnie na drugą stronę i piec jeszcze przez chwilę do złotego koloru.
Czas smażenia jednego puri jest bardzo krótki, w sumie nie więcej niż półtorej minuty.
Każdy placek po wyciągnięciu z oleju ustaw pionowo w wyłożonym papierowym ręcznikiem durszlaku, aby ociekł z tłuszczu.
Puri można podawać do każdego posiłku na gorąco. Można też posmarować je musem jabłkowym lub czatnejem i podawać ze szklanką gorącego mleka z cynamonem i miodem jako przekąskę.
Dosa
i 3/4 szkl. mąki pszennej razowej
garść świeżych liści kolendry lub pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego
5 łyżek oleju
Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski.
Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj.
Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni. Smaż dosę na średnim ogniu 2 - 3 minuty z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. W zależności od wielkości patelni, powinieneś otrzymać 10 - 15 dos.
Dosy podawaj gorące, najlepiej zaraz po upieczeniu. Jeżeli chcesz upiec je przed posiłkiem, przechowuj je poukładane jedna na drugiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wspaniale smakują posmarowane twarożkiem. Można je też podawać do zupy.
Naleśniki z nadzieniami
Składniki: ciasto naleśnikowe (8 sztuk): - 12,5 dag mąki - jajo - około 1 szklanki mleka wymieszanego z wodą - margaryna do smażenia - sól lub ziarenka smaku winiary
Wykonanie: Do naczynia wsyp przesianą mąkę, sól lub ziarenka smaku, dodaj jajo i wlej połowę mleka. Ciasto ubij, wlewając tyle mleka, by miało konsystencję śmietanki. Teraz na patelni rozgrzej łyżeczkę margaryny, wlej małą chochelką ciasto. Obracaj patelnią, aby ciasto pokryło dno patelni cienką warstwą. Smaż każdy naleśnik po 2?3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Uwaga! Mąkę pszenną możesz wymieszać pół na pół z mąką razową.
Strasznie lubie mąkę razową ale muszę przyznać że nie do wszystkiego sie nadaje. Robiłam murzynka z nią i przyznać musze że z kakaem to raczej się nie komponuje. Tak samo robiłam naleśniki tylko z tą mąką i też nie wzbudziły mojej rewelacji (były bezsmakowe ale z pół na pół z białą już co innego). Zrobiłam też ciasteczka z sezamem i tutaj musze przyznać, że są bez porównania z mąką razową i o niebo lepsze od tych ze zwykłą. To samo z ciasteczkami musli. A czy wy znacie przepis gdzie mąka razowa sprawdza się lepiej niż zwykła? Chętnie skorzystam :):)
ja nalesniki robie wlasnie a maka razowa
chyba ze maja byc na slodko to dodaje troche bialej maki, ale to tez ze wzgledu na mojego faceta, mi nie preszkadza
kiedys pieklam ciasto z samych bialek bodajze wg przepisu Inki21 i tam tez zastapilam make biala- razowa maka
paczuszki z razowej maki tez byly ok http://wielkiezarcie.com/przepis15296.html
co do nalesnikow w najbardziej ekstremalnej wersji robie je z beztluszczowym mlekiem rozcienczonym z woda dodatkowo:):):) do burritos sa super!!!!!!!!!
No nie wiem widocznie mam inny smak albo po prostu nie umiem robić naleśników. A może ktoś zna jeszcze inne przepisy na ciasta/ciasteczka typowe dla mąki razowej
Ciasteczka sezamki
• 2 szklanki mąki z pełnego przemiału drobno zmielonej ( mąki razowej )
• 10 łyżek dobrego oleju lub 10 dag masła,
• 15 dag sezamu - białego lub w łuskach,
• 1 łyżka miodu,
• wody tyle, aby powstało ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto, z tym że sezamu dać tylko ok. 10 dag,
5 dag zostawić do wałkowania. Zrobione ciasto zostawić pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 2 godz. Potem wałkować podsypując sezamem oraz razową mąką. Wyciskać okrągłe ciasteczka, upiec w gorącym piecu.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
200 g mąki razowej,
150 g mąki białej,
250 g cukru,
0,25 l oleju,
3 jajka,
0,2 l mleka,
200 g drobno startej marchewki,
100g rodzynek,
sól (2g),
proszek do pieczenia (3 g).
Wykonanie:
Składniki dokładnie zmiksować, wylać na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką razową. Piec w temp. 180 stopni, około 45 minut.
Cleb rzazowy z dodatkiem orzechów i słonecznika
Składniki:
- 500 g razowej mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 100 g łuskanych ziaren słonecznika
- 50 g posiekanych orzechów
- łyżka kolendry x łyżka kminku
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka otrąb pszennych x łyżka masła
Mąkę zmieszać z cukrem, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Drożdże rozdrobnić, zalać szklanką ciepłej wody, a następnie zmieszać z mąką. Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką i poczekać aż wyrośnie (powinno podwoić swą objętość). Następnie dodać pozostałe składniki (ziarna słonecznika, orzechy, kolendrę, kminek, siemię lniane) i dobrze zagnieść.
Wegańskie ciasto z owocami
- 1 kostka margaryny bezmlecznej,
- 1/2 kg mąki razowej
- 2/3 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- starta skórka z 1 cytryny,
- szczypta cynamonu,
- owoce sezamowe.
Wybrane owoce (teraz mogą to być np. śliwki i brzoskwinie) należy przysmażyć bez cukru, aż do odparowania soku. Na tarce zetrzeć schłodzoną margarynę. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Połowę mąki wymieszać – rozcierając w palcach z margaryną (nie ugniatać), stopniowo dodawać resztę mąki. Ciasto ma być jak na kruszonkę.
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej
1/2 kg grochu
1 szklanka ryżu naturalnego (lub pół na pół ryż i kasza jaglana)
1/2 szklanki mąki razowej
25 dag pieczarek
cebula
seler
por
przyprawy (ja dodałam majeranku, pieprzu ziołowego, mielonego kminku, soli)
ewentualnie coś zielonego np. pietruszka, szczypiorek, koperek
Ugotować groch (połówki), ryż, kaszę (oczywiście osobno ) Cebulę, pieczarki, seler i por podsmażyć (ja przed podsmażeniem starłam seler na tarce). Wszystko zmielić w maszynce. Dodać mąki i przypraw. Jeśli za gęsty dodać wody. Włożyć do formy wysmarowanej olejem i bułką tartą. Na wierzchu można posypać ziarenkami - sezamem, pestkami dyni, słonecznika itp. Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 180 st.C.
Indyjski chleb powszedni
1,5 szkl. pszennej razowej mąki
1/2 szkl. białej mąki do podsypania
5 łyżek masła
Mąkę razową przesiej do miski przez sito o jak najmniejszych oczkach. Dodaj pół łyżeczki soli i stopniowo dolewając 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, zagnieć miękkie, wilgotne ciasto. Przełóż je na stolnicę posypaną białą mąką i przez 5 minut wyrabiaj, w razie potrzeby podsypując białą mąkę. Gotowe powinno być gładkie, jędrne i nie kleić się do rąk. Owiń je wilgotną ściereczką, przykryj miską i zostaw na pół godziny.
Rozpuść w garnuszku masło.
Ponownie zagnieć ciasto, ulep z niego wałek i podziel na 15 równych części. Z każdej zrób kulkę, obtocz w mące i rozwałkuj na okrągły i niezbyt cienki (3 mm grubości) placek. Jeżeli placki będą się przyklejały do stolnicy lub wałka, podsypuj je podczas wałkowania białą mąką.
Każdy placek cieniutko posmaruj roztopionym masłem, złóż na pół. Tak złożone ponownie posmaruj, złóż jeszcze raz i rozwałkuj na dość duże i cieniutkie trójkąty.
Na średnim ogniu postaw teflonową patelnię, a kiedy się nagrzeje, połóż na niej placek, smaż go mniej więcej 2 minuty, odwracając na drugą stronę drewnianą łyżką, tak aby obie strony były złotego koloru. Gdy paratha się zezłoci, końcem łyżki posmaruj ją odrobiną masła. Powinna napuchnąć i rozwarstwić się. Wtedy przewróć ją, posmaruj masłem z drugiej strony i zdejmij z patelni.
Pieczenie parathy może się wydawać skomplikowane, ale po trzecim placku dochodzi się do wprawy.
Gotowe parathy powinny być złotego koloru, pokryte z obu stron brązowymi plamkami.
Podawaj je natychmiast po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe.
Wspaniale smakują z potrawami z ryżu, z warzywami na gorąco i z zupami.
Puri
2 szkl. mąki razowej
1/2 szkl. otrąb
2 łyżki masła
3/4 szkl. mleka
1 l oleju do smażenia
Do miski wsyp mąkę, otręby, pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
W rondelku rozgrzej masło, zalej mlekiem, zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Wlewając mleko stopniowo do mąki, zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż je na stolnicę, skrop łyżeczką oleju i zagniataj jeszcze 3 minuty. Podziel ciasto na 16 równych części. Z każdej ulep kulkę, spłaszcz ją i rozwałkuj na okrągły placek o grubości 2 mm.
Jeżeli puri będą przyklejać się do ręki, najlepiej leciutko posmarować wałek i stolnicę olejem. Nie można podczas wałkowania podsypywać ciasta mąką, bo będzie się ona palić w oleju i bardzo go zanieczyści.
Do rondla lub woka wlej olej i rozgrzej go mocno. Sprawdź, czy osiągnął właściwą temperaturę, wrzucając kawałek ciasta - natychmiast powinien wypłynąć na powierzchnię.
Puri wkładaj delikatnie do oleju. Kiedy po sekundzie wypłyną na powierzchnię, przyciśnij je łyżką cedzakową, żeby znowu się zanurzyły i pozwól im ponownie wypłynąć na powierzchnię. Ta czynność spowoduje, że puri nadmą się jak baloniki. Wtedy trzeba przewrócić je ostrożnie na drugą stronę i piec jeszcze przez chwilę do złotego koloru.
Czas smażenia jednego puri jest bardzo krótki, w sumie nie więcej niż półtorej minuty.
Każdy placek po wyciągnięciu z oleju ustaw pionowo w wyłożonym papierowym ręcznikiem durszlaku, aby ociekł z tłuszczu.
Puri można podawać do każdego posiłku na gorąco. Można też posmarować je musem jabłkowym lub czatnejem i podawać ze szklanką gorącego mleka z cynamonem i miodem jako przekąskę.
Dosa
i 3/4 szkl. mąki pszennej razowej
garść świeżych liści kolendry lub pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 świeże posiekane chili lub 1 płaska łyżeczka sproszkowanego
5 łyżek oleju
Mąka na dosę musi być gładka, czyli jak najdrobniej zmielona. Przez sito o jak najdrobniejszych otworach przesiej ją do dużej miski.
Liście kolendry umyj i drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, dodaj 1 łyżeczkę soli i resztę składników (oprócz oleju). Dolej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj.
Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką wlej tyle ciasta, aby można było rozprowadzić je jak najcieńszą warstwą na całej powierzchni patelni. Smaż dosę na średnim ogniu 2 - 3 minuty z jednej strony, do złotego koloru, następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. W zależności od wielkości patelni, powinieneś otrzymać 10 - 15 dos.
Dosy podawaj gorące, najlepiej zaraz po upieczeniu. Jeżeli chcesz upiec je przed posiłkiem, przechowuj je poukładane jedna na drugiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wspaniale smakują posmarowane twarożkiem. Można je też podawać do zupy.
Składniki:
ciasto naleśnikowe (8 sztuk):
- 12,5 dag mąki
- jajo
- około 1 szklanki mleka wymieszanego z wodą
- margaryna do smażenia
- sól lub ziarenka smaku winiary
Wykonanie:
Do naczynia wsyp przesianą mąkę, sól lub ziarenka smaku, dodaj jajo i wlej połowę mleka. Ciasto ubij, wlewając tyle mleka, by miało konsystencję śmietanki. Teraz na patelni rozgrzej łyżeczkę margaryny, wlej małą chochelką ciasto. Obracaj patelnią, aby ciasto pokryło dno patelni cienką warstwą. Smaż każdy naleśnik po 2?3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Uwaga! Mąkę pszenną możesz wymieszać pół na pół z mąką razową.
aryt jestes wielka:)
skorzystam i ja:):)
Nie ma za co , życzę powodzenia w pichceniu , pozdrawiam
Wszystkie przepisy są przez ciebie wypróbowane i godne polecenia?? :) kurcze duzo ich :D ale to dobrze :D dzięki :*