Moja latorośl została zrzucona przez konia. Za "karę" musi przynieśc ciasto. Brakło mi juz pomysłów a przyznam się, że i nawał pracy nie pozwala przejrzec spokojnie wszystkie przepisy. Ciasto powinno być: duże, łatwe, tanie i mało pracochłonne( mam zamiar zagonić ją do roboty!!) i przede wszystkim super!!!Może jak troche postoi w upale przy piekarniku to bedzie mocniej trzymać sie konia
Ciasto: Cztery czwarte! Tyle ile waza jajka - tyle maki - tyle cukru - tyle tluszczu (maslo lub margaryna lub pol na pol) np.4 jajka zwazyc (ze skorupka) rozdzielic. Przygotowac pozostale skladniki wg wagi jajek. Make wymieniac w jednej trzeciej (na oko) na budyn lub ziemniaczana + pol lyzeczki proszku, wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli i polowa cukru. Tluszcz utrzec do bialosci z cukrem, dodajac w trakcie ucierania po kolei zoltka. Na masa zoltkowa przesiac make zmieszana z budyniem i proszkiem. Wymieszac na jednolita mase, bedzie dosc gesta. Na to wylozyc bialka i recznie wymieszac laczac dobrze wszystkie skladniki. Takie ciasto mozna piec na blasze, w foremce, w malych papierowych foremkach itd. Mozna powkladac przed pieczeniem orzechy, migdaly, lub owoce typu truskawka , wisnia bez pestki, sliwka. Piec w temp. 180°C na zloty kolor. Gdy pieczemy w glebszej foremce, sprawdzic patyczkiem czy juz suche. W malych foremkach, ciasto upieczone odchodzi samo od brzegow. Bardzo latwe, bardzo wszechstronne i zawsze smakuje inaczej ( w zaleznosci od dodanych extra owocow czy bakali!! ) Do malych foremek najlepiej porcjonuje sie ciasto za pomoca kulki do lodow, lub wrazie nie mania ;) dwiema lyzeczkami (ok 1/2 foremki ma byc wypelniona ciastem.
To może niech spróbuje zrobić naszą ukochaną drożdżóweczkę nocną xsenki http://wielkiezarcie.com/przepis14898.html napewno jej się uda! P.s. Xsenko przepraszam, że reklamuję za ciebie, ale ona jest taka łatwa i taka ...Mmmmmmmmmmmm
Przepisy wspaniałe ale niestety biszkopty odpadają. w stadninie nie maja lodówki a i konsumcja ciasta nastepuje po jazdach i obrządku koni i stajni.Ciasto ze sliwkami robię często.pomyslę, mam jeszcze pare zapasteryzowanych słoików sliw.
Bingo, to chyba jest to.Łatwe, wygląda smakowicie i przede wszystkim duuużo.Z tego co córka opowiada, mała blaszka na ich grupke to za mało.No a jak jeszcze przyplata sie jakiś mężczyzna to juz wogóle......Dzieki
Użytkownik bea39 napisał w wiadomości: > Smakosia wielkie dzięki.popełniłam troszkę błedów ale ciasto wyszło > super.Nastepnym razem będzie bezbłędne!!
Podziękowania to raczej przekazuję na ręce Ilki76 ( autorki przepisu ), ale cieszę się, że mogłam sie przydać w poszukiwaniach właściwego ciasta. Na tej stronie jest faktycznie tyle "dobra", że czasami to zupełnie głupieję, gdy już muszę się na coś zdecydować :-). Pozdrawiam.
Moja latorośl została zrzucona przez konia. Za "karę" musi przynieśc ciasto. Brakło mi juz pomysłów a przyznam się, że i nawał pracy nie pozwala przejrzec spokojnie wszystkie przepisy. Ciasto powinno być: duże, łatwe, tanie i mało pracochłonne( mam zamiar zagonić ją do roboty!!) i przede wszystkim super!!!Może jak troche postoi w upale przy piekarniku to bedzie mocniej trzymać sie konia
Ciasto: Cztery czwarte!
Tyle ile waza jajka - tyle maki
- tyle cukru
- tyle tluszczu (maslo lub margaryna lub pol na pol)
np.4 jajka zwazyc (ze skorupka) rozdzielic. Przygotowac pozostale skladniki wg wagi jajek. Make wymieniac w jednej trzeciej (na oko) na budyn lub ziemniaczana + pol lyzeczki proszku, wymieszac.
Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli i polowa cukru. Tluszcz utrzec do bialosci z cukrem, dodajac w trakcie ucierania po kolei zoltka. Na masa zoltkowa przesiac make zmieszana z budyniem i proszkiem.
Wymieszac na jednolita mase, bedzie dosc gesta. Na to wylozyc bialka i recznie wymieszac laczac dobrze wszystkie skladniki.
Takie ciasto mozna piec na blasze, w foremce, w malych papierowych foremkach itd. Mozna powkladac przed pieczeniem orzechy, migdaly, lub owoce typu truskawka , wisnia bez pestki, sliwka.
Piec w temp. 180°C na zloty kolor. Gdy pieczemy w glebszej foremce, sprawdzic patyczkiem czy juz suche. W malych foremkach, ciasto upieczone odchodzi samo od brzegow. Bardzo latwe, bardzo wszechstronne i zawsze smakuje inaczej ( w zaleznosci od dodanych extra owocow czy bakali!! )
Do malych foremek najlepiej porcjonuje sie ciasto za pomoca kulki do lodow, lub wrazie nie mania ;) dwiema lyzeczkami (ok 1/2 foremki ma byc wypelniona ciastem.
To może niech spróbuje zrobić naszą ukochaną drożdżóweczkę nocną xsenki http://wielkiezarcie.com/przepis14898.html napewno jej się uda! P.s. Xsenko przepraszam, że reklamuję za ciebie, ale ona jest taka łatwa i taka ...Mmmmmmmmmmmm
http://wielkiezarcie.com/przepis17883.html - ja polecam to . Jest łatwe, tanie, szybkie w zrobieniu i przede wszystkim smaczne. :))
http://wielkiezarcie.com/przepis17883.html - to też jest super
http://wielkiezarcie.com/przepis17298.html - to jest za to duże (z podwójnej porcji) i też bardzo smaczne
http://wielkiezarcie.com/przepis12759.html - to też wydaje się pyyszne
http://wielkiezarcie.com/przepis9933.html - jako drugie miało być to.
Przepisy wspaniałe ale niestety biszkopty odpadają. w stadninie nie maja lodówki a i konsumcja ciasta nastepuje po jazdach i obrządku koni i stajni.Ciasto ze sliwkami robię często.pomyslę, mam jeszcze pare zapasteryzowanych słoików sliw.
Właśnie czytałam o tym cieście wielkiezarcie.com/przepis13290.html i przyszło mi do głowy, że powinno się Wam spodobać. Zerknij.
Bingo, to chyba jest to.Łatwe, wygląda smakowicie i przede wszystkim duuużo.Z tego co córka opowiada, mała blaszka na ich grupke to za mało.No a jak jeszcze przyplata sie jakiś mężczyzna to juz wogóle......Dzieki
Nie pomyślałam o swoim własnym cieście
a faktycznie robi się błyskawicznie, jest go dużo i smakuje bardzo (przynajmniej u mnie wdomu).
Smakosia wielkie dzięki.popełniłam troszkę błedów ale ciasto wyszło super.Nastepnym razem będzie bezbłędne!!
Użytkownik bea39 napisał w wiadomości:
> Smakosia wielkie dzięki.popełniłam troszkę błedów ale ciasto wyszło
> super.Nastepnym razem będzie bezbłędne!!
Podziękowania to raczej przekazuję na ręce Ilki76 ( autorki przepisu ), ale cieszę się, że mogłam sie przydać w poszukiwaniach właściwego ciasta. Na tej stronie jest faktycznie tyle "dobra", że czasami to zupełnie głupieję, gdy już muszę się na coś zdecydować :-). Pozdrawiam.
A może takie:
http://wielkiezarcie.com/przepis10531.html
A może takie:
wielkiezarcie.com/przepis10531.html