Forum

Kuchenne porady

Ciasto....

  • Autor: bea39 Data: 2006-06-20 07:56:00

    Moja latorośl została zrzucona przez konia. Za "karę" musi przynieśc ciasto. Brakło mi juz pomysłów a przyznam się, że i nawał pracy nie pozwala przejrzec spokojnie wszystkie przepisy. Ciasto powinno być: duże, łatwe, tanie i mało pracochłonne( mam zamiar zagonić ją do roboty!!) i przede wszystkim super!!!Może jak troche postoi w upale przy piekarniku to bedzie mocniej trzymać sie konia

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-20 10:23:30

    Ciasto: Cztery czwarte!
    Tyle ile waza jajka - tyle maki
                               - tyle cukru
                               - tyle tluszczu (maslo lub margaryna lub pol na pol)
     np.4 jajka zwazyc (ze skorupka) rozdzielic. Przygotowac pozostale skladniki wg wagi jajek. Make wymieniac w jednej trzeciej (na oko) na budyn lub ziemniaczana + pol lyzeczki proszku, wymieszac.
    Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli i polowa cukru. Tluszcz utrzec do bialosci z cukrem, dodajac w trakcie ucierania po kolei zoltka. Na masa zoltkowa przesiac make zmieszana z budyniem i proszkiem.
    Wymieszac na jednolita mase, bedzie dosc gesta. Na to wylozyc bialka i recznie wymieszac laczac dobrze wszystkie skladniki.
    Takie ciasto mozna piec na blasze, w foremce, w malych papierowych foremkach itd. Mozna powkladac przed pieczeniem orzechy, migdaly, lub owoce typu truskawka , wisnia bez pestki, sliwka.
    Piec w temp. 180°C na zloty kolor. Gdy pieczemy w glebszej foremce, sprawdzic patyczkiem czy juz suche. W malych foremkach, ciasto upieczone odchodzi samo od brzegow. Bardzo latwe, bardzo wszechstronne i zawsze smakuje inaczej ( w zaleznosci od dodanych extra owocow czy bakali!! )
    Do malych foremek najlepiej porcjonuje sie ciasto za pomoca kulki do lodow, lub wrazie nie mania ;) dwiema lyzeczkami (ok 1/2 foremki ma byc wypelniona ciastem.

  • Autor: sealand1 Data: 2006-06-20 10:31:51

    To może niech spróbuje zrobić naszą ukochaną drożdżóweczkę nocną xsenki http://wielkiezarcie.com/przepis14898.html napewno jej się uda! P.s. Xsenko przepraszam, że reklamuję za ciebie, ale ona jest taka łatwa i taka ...Mmmmmmmmmmmm

  • Autor: ilka76 Data: 2006-06-20 10:32:04

    http://wielkiezarcie.com/przepis17883.html - ja polecam to . Jest łatwe, tanie, szybkie w zrobieniu i przede wszystkim smaczne. :))

    http://wielkiezarcie.com/przepis17883.html - to też jest super

    http://wielkiezarcie.com/przepis17298.html - to jest za to duże (z podwójnej porcji) i też bardzo smaczne

    http://wielkiezarcie.com/przepis12759.html - to też wydaje się pyyszne

  • Autor: ilka76 Data: 2006-06-20 10:34:53

    http://wielkiezarcie.com/przepis9933.html - jako drugie miało być to.

  • Autor: bea39 Data: 2006-06-20 11:03:11

    Przepisy wspaniałe ale niestety biszkopty odpadają. w stadninie nie maja lodówki a i konsumcja ciasta nastepuje po jazdach i obrządku koni i stajni.Ciasto ze sliwkami robię często.pomyslę, mam jeszcze pare zapasteryzowanych słoików sliw.

  • Autor: smakosia Data: 2006-06-20 11:09:31

    Właśnie czytałam o tym cieście wielkiezarcie.com/przepis13290.html i przyszło mi do głowy, że powinno się Wam spodobać. Zerknij.

  • Autor: bea39 Data: 2006-06-20 11:47:02

    Bingo, to chyba jest to.Łatwe, wygląda smakowicie i przede wszystkim duuużo.Z tego co córka opowiada, mała blaszka na ich grupke to za mało.No a jak jeszcze przyplata sie jakiś mężczyzna to juz wogóle......Dzieki

  • Autor: ilka76 Data: 2006-06-20 11:55:01

    Nie pomyślałam o swoim własnym cieściea faktycznie robi się błyskawicznie, jest go dużo i smakuje bardzo (przynajmniej u mnie wdomu).

  • Autor: bea39 Data: 2006-06-26 14:04:10

    Smakosia  wielkie dzięki.popełniłam troszkę błedów ale ciasto wyszło super.Nastepnym razem będzie bezbłędne!!

  • Autor: smakosia Data: 2006-06-26 15:21:24

    Użytkownik bea39 napisał w wiadomości:
    > Smakosia  wielkie dzięki.popełniłam troszkę błedów ale ciasto wyszło
    > super.Nastepnym razem będzie bezbłędne!!

    Podziękowania to raczej przekazuję na ręce Ilki76 ( autorki przepisu ), ale cieszę się, że mogłam sie przydać w poszukiwaniach właściwego ciasta. Na tej stronie jest faktycznie tyle "dobra", że czasami to zupełnie głupieję, gdy już muszę się na coś zdecydować :-). Pozdrawiam.

  • Autor: Masza Data: 2006-06-20 12:00:43

     A może takie:
    http://wielkiezarcie.com/przepis10531.html

  • Autor: Masza Data: 2006-06-20 12:01:28

     A może takie:
    wielkiezarcie.com/przepis10531.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu