1 kg różnych ryb słodkowodnych (karp, sum, szczupak), 40 dag cebuli, 20 dag pomidorów, 6 dag mielonej słodkiej czerwonej papryki, 150 ml oliwy, sól, pieprz
Wykonanie:
Ryby oczyścić, dobrze umyć i pokroić na spore kawałki, cebulę pokroić w talarki. W garnku z oliwą układać warstwami rybę i cebulę, aż do wykorzystania wszystkich składników. Posolić, doprawić pieprzem, dodać pokrojone pomidory i zalać wodą. Kiedy się zagotuje, dodać mieloną paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Paprykarz podawać z makaronem.
Paprykarz rybny
Składniki:
- 40 dag filetów z morszczuka - po 2 papryki czerwone i żółte - 4-5 ziemniaków - 3 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy - pęczek bazylii - szklanka soku pomidorowego (z kartonu) - cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój na kawałki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę, cebulę - w plasterki; czosnek rozgnieć. W rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę i czosnek oraz dodaj paprykę. Wszystko razem duś przez chwilę i wlej szklankę wody oraz wrzuć ziemniaki. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie przykryj i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie do paprykarza włóż umytą, osuszoną i pokrojoną w małe kawałki rybę, wsyp posiekaną bazylię i wlej sok pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem posyp bazylią.
Paprykarz rybny II
Składniki:
3/4 kg ryby (karpia, szczupaka, okonia lub sandacza) 80 g wędzonej słoniny 1 mała cebula, 1-2 słodkie papryki, 1 pomidor pół łyżeczki mąki 100 ml śmietany 1 łyżeczka mielonej papryki sól
Wykonanie:
Ryby umyć, oskrobać, oprawić, przeciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć ości, pokroić na plastry i posolić. (zrobiony z różnych gatunków ryb jest samaczniejszy niż z jednego). Cebulę obrać umyć i drobno posiekać. Paprykę oczyscić z nasion. Umyć i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w ćwiartki. Słoninę pokroić w kostkę i stopić. Na to włożyć cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Zrumienioną cebulę posypać papryką. Dodać również pokorojoną paprykę, plasterki ryb,ćwiartki pomidora. Gotować pod przykryciem bez dolewania wody. Po ugotowaniu jeszcze raz usunąć ości. Wymieszać mąkę ze śmietaną (dokładnie) i polać ryby. Postawić na ogniu i gotować nie mieszając, aby kawałki ryb nie pokruszyły się. Podawać z kluskami lub kartoflami. Można też do przygotowanego paprykarza dodać szklankę ugotowanego ryżu i delikatnie wymieszać.
Paprykarz z karpia
Składniki :
60 dag filetów z karpia, 2 cebule, 2 pomidory, po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, pół szklanki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki papryki, sól
Wykonanie:
Karpia pokroić na kawałki, posolić i odstawić na 30 minut. Cebule drobno pokroić, poddusić na maśle, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Wlać trochę wody. Włożyć pokrojonego karpia, oczyszczone i pokrojone na kawałki papryki i pomidory bez skórki. Gotować 10 minut. Zalać śmietaną, zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą i papryką.
Paprykarz III
Składniki:
1 kg różnej słodkowodnej ryby 80 dag cebuli 2-3 ostre papryczki chili liść laurowy 4-5 łyżek oleju 1 l białego wina pietruszka sól 3 dag przecieru pomidorowego trochę mąki łyżka Vegety łyżeczka mielonego czosnku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie: Ryby oczyść, opłucz, odetnij łby i ogony. Drobno posiekaj około 70 dag cebuli. Zagotuj w wodzie cebulę, papryczki oraz rybie łby i ogony. Gotuj około 1,5 godz. Po ugotowaniu przetrzyj przez sito i ostudź. Na rozgrzanym oleju uduś pozostałą cebulę, dodaj czosnek, przecier pomidorowy i mieloną paprykę. Zalej wywarem zaprawionym odrobiną mąki. Potem włóż kawałki ryby, sól, pieprz, liść laurowy, Vegetę oraz wino i gotuj na wolnym ogniu. W razie potrzeby posól. Przed podaniem dodaj do paprykarza wcześniej ugotowany makaron wstążki.
A ja odpowiem przewrotnie: mój tata przygotowuje coś co smakuje jak paprykarz zwłaszcza jedzone z ryżem a jest to taka potrawka z tuńczyka z puszki. Może się przyda.
Witam wszystkich!
Może ktoś zna przepis na dobry paprykarz rybny a'la szczeciński bede wdzieczny za wszystkie porady i przepisy.
Z góry dziekuję
Paprykarz rybny (fiš paprikaš) à la Baranja
Składniki:
1 kg różnych ryb słodkowodnych (karp, sum, szczupak),
40 dag cebuli,
20 dag pomidorów,
6 dag mielonej słodkiej czerwonej papryki,
150 ml oliwy,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Ryby oczyścić, dobrze umyć i pokroić na spore kawałki, cebulę pokroić w talarki. W garnku z oliwą układać warstwami rybę i cebulę, aż do wykorzystania wszystkich składników. Posolić, doprawić pieprzem, dodać pokrojone pomidory i zalać wodą. Kiedy się zagotuje, dodać mieloną paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Paprykarz podawać z makaronem.
Paprykarz rybny
Składniki:
- 40 dag filetów z morszczuka
- po 2 papryki czerwone i żółte
- 4-5 ziemniaków
- 3 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- pęczek bazylii
- szklanka soku pomidorowego (z kartonu)
- cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój na kawałki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę, cebulę - w plasterki; czosnek rozgnieć. W rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę i czosnek oraz dodaj paprykę. Wszystko razem duś przez chwilę i wlej szklankę wody oraz wrzuć ziemniaki. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie przykryj i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie do paprykarza włóż umytą, osuszoną i pokrojoną w małe kawałki rybę, wsyp posiekaną bazylię i wlej sok pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem posyp bazylią.
Paprykarz rybny II
Składniki:
3/4 kg ryby (karpia, szczupaka, okonia lub sandacza)
80 g wędzonej słoniny
1 mała cebula,
1-2 słodkie papryki,
1 pomidor
pół łyżeczki mąki
100 ml śmietany
1 łyżeczka mielonej papryki
sól
Wykonanie:
Ryby umyć, oskrobać, oprawić, przeciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć ości, pokroić na plastry i posolić. (zrobiony z różnych gatunków ryb jest samaczniejszy niż z jednego). Cebulę obrać umyć i drobno posiekać. Paprykę oczyscić z nasion. Umyć i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w ćwiartki. Słoninę pokroić w kostkę i stopić. Na to włożyć cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Zrumienioną cebulę posypać papryką. Dodać również pokorojoną paprykę, plasterki ryb,ćwiartki pomidora. Gotować pod przykryciem bez dolewania wody. Po ugotowaniu jeszcze raz usunąć ości. Wymieszać mąkę ze śmietaną (dokładnie) i polać ryby. Postawić na ogniu i gotować nie mieszając, aby kawałki ryb nie pokruszyły się.
Podawać z kluskami lub kartoflami. Można też do przygotowanego paprykarza dodać szklankę ugotowanego ryżu i delikatnie wymieszać.
Paprykarz z karpia
Składniki :
60 dag filetów z karpia,
2 cebule,
2 pomidory,
po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
pół łyżeczki papryki,
sól
Wykonanie:
Karpia pokroić na kawałki, posolić i odstawić na 30 minut. Cebule drobno pokroić, poddusić na maśle, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Wlać trochę wody. Włożyć pokrojonego karpia, oczyszczone i pokrojone na kawałki papryki i pomidory bez skórki. Gotować 10 minut. Zalać śmietaną, zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą i papryką.
Paprykarz III
Składniki:
1 kg różnej słodkowodnej ryby
80 dag cebuli
2-3 ostre papryczki chili
liść laurowy
4-5 łyżek oleju
1 l białego wina
pietruszka
sól
3 dag przecieru pomidorowego
trochę mąki
łyżka Vegety
łyżeczka mielonego czosnku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Ryby oczyść, opłucz, odetnij łby i ogony. Drobno posiekaj około 70 dag cebuli. Zagotuj w wodzie cebulę, papryczki oraz rybie łby i ogony. Gotuj około 1,5 godz. Po ugotowaniu przetrzyj przez sito i ostudź. Na rozgrzanym oleju uduś pozostałą cebulę, dodaj czosnek, przecier pomidorowy i mieloną paprykę. Zalej wywarem zaprawionym odrobiną mąki. Potem włóż kawałki ryby, sól, pieprz, liść laurowy, Vegetę oraz wino i gotuj na wolnym ogniu. W razie potrzeby posól. Przed podaniem dodaj do paprykarza wcześniej ugotowany makaron wstążki.
Wielkie dzięki za te przepisy napewno skorzystam jednak moze ma ktos z ryżem mniej wiecej wiem jak to zrobic ale nie wiem czy zapiekac czy nie?
Nie zapiekasz , dodajesz ugotowany ryż i delikatnie mieszasz
w paprykarzu szczecińskiem napewno był ryż.
A ja odpowiem przewrotnie: mój tata przygotowuje coś co smakuje jak paprykarz zwłaszcza jedzone z ryżem a jest to taka potrawka z tuńczyka z puszki. Może się przyda.
http://wielkiezarcie.com/przepis11157.html
Emiloos?? a tej fasolki to daje sie male czy duze puszki?? 425ml male, 850 duze???