Forum

Kuchenne porady

Paprykarz a'la szczeciński

  • Autor: bombel30 Data: 2006-06-22 21:44:36

    Witam wszystkich!
    Może ktoś zna przepis na dobry paprykarz rybny a'la szczeciński bede wdzieczny za wszystkie porady i przepisy.
    Z góry dziekuję

  • Autor: aryt Data: 2006-06-22 22:19:18

    Paprykarz rybny (fiš paprikaš) à la Baranja

    Składniki:
     
     1 kg różnych ryb słodkowodnych (karp, sum, szczupak),
    40 dag cebuli,
    20 dag pomidorów,
     6 dag mielonej słodkiej czerwonej papryki,
    150 ml oliwy,
    sól,
    pieprz

    Wykonanie:

    Ryby oczyścić, dobrze umyć i pokroić na spore kawałki, cebulę pokroić w talarki. W garnku z oliwą układać warstwami rybę i cebulę, aż do wykorzystania wszystkich składników. Posolić, doprawić pieprzem, dodać pokrojone pomidory i zalać wodą. Kiedy się zagotuje, dodać mieloną paprykę i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Paprykarz podawać z makaronem.    

    Paprykarz rybny

    Składniki:

    - 40 dag filetów z morszczuka
    - po 2 papryki czerwone i żółte
    - 4-5 ziemniaków
    - 3 cebule
    - 3 duże ząbki czosnku
    - 5 łyżek oliwy
    - pęczek bazylii
    - szklanka soku pomidorowego (z kartonu)
    - cukier, sól, pieprz


     Wykonanie:

    Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój na kawałki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę, cebulę - w plasterki; czosnek rozgnieć. W rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę i czosnek oraz dodaj paprykę. Wszystko razem duś przez chwilę i wlej szklankę wody oraz wrzuć ziemniaki. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie przykryj i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie do paprykarza włóż umytą, osuszoną i pokrojoną w małe kawałki rybę, wsyp posiekaną bazylię i wlej sok pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem posyp bazylią.


    Paprykarz rybny II


    Składniki:

    3/4 kg ryby (karpia, szczupaka, okonia lub sandacza)
    80 g wędzonej słoniny
    1 mała cebula,
    1-2 słodkie papryki,
    1 pomidor
    pół łyżeczki mąki
    100 ml śmietany
    1 łyżeczka mielonej papryki
    sól

    Wykonanie:

    Ryby umyć, oskrobać, oprawić, przeciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć  ości, pokroić na plastry i posolić. (zrobiony z różnych gatunków ryb jest samaczniejszy niż z jednego). Cebulę obrać umyć i drobno posiekać. Paprykę oczyscić z nasion. Umyć i pokroić w plasterki. Pomidora  pokroić w ćwiartki. Słoninę pokroić w kostkę i stopić. Na to włożyć cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Zrumienioną cebulę posypać papryką. Dodać również pokorojoną paprykę, plasterki ryb,ćwiartki pomidora. Gotować pod przykryciem bez dolewania wody. Po ugotowaniu jeszcze raz usunąć ości. Wymieszać mąkę ze śmietaną (dokładnie) i polać ryby. Postawić na ogniu i gotować nie mieszając, aby kawałki ryb nie pokruszyły się.
    Podawać z kluskami lub kartoflami. Można też do przygotowanego paprykarza dodać szklankę ugotowanego ryżu i delikatnie wymieszać.


     Paprykarz z karpia

       Składniki :

    60 dag filetów z karpia,
     2 cebule,
     2 pomidory,
     po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej,
     2 łyżki masła,
     2 łyżki mąki,
    pół szklanki kwaśnej śmietany,
     pół łyżeczki papryki,
     sól

     Wykonanie:

    Karpia pokroić na kawałki, posolić i odstawić na 30 minut. Cebule drobno pokroić, poddusić na maśle, dodać mąkę i lekko podsmażyć. Wlać trochę wody. Włożyć pokrojonego karpia, oczyszczone i pokrojone na kawałki papryki i pomidory bez skórki. Gotować 10 minut. Zalać śmietaną, zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą i papryką.

    Paprykarz III

    Składniki:

    1 kg różnej słodkowodnej ryby
    80 dag cebuli
    2-3 ostre papryczki chili
    liść laurowy
      4-5 łyżek oleju
    1 l białego wina
    pietruszka
    sól
    3 dag przecieru pomidorowego
    trochę mąki
    łyżka Vegety
    łyżeczka mielonego czosnku 
    łyżeczka ostrej papryki w proszku
    pół łyżeczki pieprzu






    Wykonanie:
    Ryby oczyść, opłucz, odetnij łby i ogony. Drobno posiekaj około 70 dag cebuli. Zagotuj w wodzie cebulę, papryczki oraz rybie łby i ogony. Gotuj około 1,5 godz. Po ugotowaniu przetrzyj przez sito i ostudź. Na rozgrzanym oleju uduś pozostałą cebulę, dodaj czosnek, przecier pomidorowy i mieloną paprykę. Zalej wywarem zaprawionym odrobiną mąki. Potem włóż kawałki ryby, sól, pieprz, liść laurowy, Vegetę oraz wino i gotuj na wolnym ogniu. W razie potrzeby posól. Przed podaniem dodaj do paprykarza wcześniej ugotowany makaron wstążki.


     

  • Autor: bombel30 Data: 2006-06-24 13:06:00

    Wielkie dzięki za te przepisy napewno skorzystam jednak moze ma ktos z ryżem mniej wiecej wiem jak to zrobic ale nie wiem czy zapiekac czy nie?

  • Autor: aryt Data: 2006-06-26 22:55:29

    Nie zapiekasz , dodajesz ugotowany ryż i delikatnie mieszasz

  • Autor: miauka Data: 2006-06-23 06:53:42

    w paprykarzu szczecińskiem napewno był ryż.

  • Autor: emiloos Data: 2006-06-23 11:38:11

    A ja odpowiem przewrotnie: mój tata przygotowuje coś co smakuje jak paprykarz zwłaszcza jedzone z ryżem a jest to taka potrawka z tuńczyka z puszki. Może się przyda.

    http://wielkiezarcie.com/przepis11157.html

  • Autor: Glumanda Data: 2006-06-23 11:43:26

    Emiloos?? a tej fasolki to daje sie male czy duze puszki?? 425ml male, 850 duze???

Przejdź do pełnej wersji serwisu