Witajcie kochane żarłoczki. Upał jest cudny! Nie będę narzekać po 9 m-cach zimy haha niewypada Podzielcie się pomysłami co jadać na obiad w takie upały. Uwielbiamy zupki ale niestety wrzące więc teraz jest mały problem bo o g. 14-tej czyli w normalnej porze obiadowej jest upał. Moi panowie krzywią się a ja nie mam pomysłu co podawać na obiad żeby było nieco chłodniej?
Chłodniczek na bazie kefirku posiekanym jajeczkiem, pokrojonymi ziemniaczkami i wszelkiego rodzaju zielenina /łącznie z sałatą/ z dużą ilością koperku.
Biorę kilo truskawek (bądź innych aktualnie dotępnych owoców) gotuję z cukrem jak kompot (mocny i słodki!), rózgą roztrzepuję truskawki, żeby zupa była na wzór kremu, dodaję sporo śmietany, jak potrzeba odrobinę mąki kartoflanej rozprowadzonej w malutkiej ilości zimnej wody. Potem cały gar wstawiam do miski z zimną wodą (którą wymieniam w trakcie studzenia, bo się grzeje), a w ogóle to ją gotuję z samego rana, coby wystygła. Może być z makaronem krajanką, płatkami kukurydzianymi, groszkiem ptysiowym. Najlepsza drugiego dnia wyjęta z lodówki i w upalny dzień prosto na stół.
Fajnie że Was zainteresował temat, musze dodać jeszcze tylko że moja rodzina "poje" sobie niestety tylko wtedy kiedy na obiad są ziemniaczki, czy to w zupie czy na II
Gorace kartofelki z gzikiem lub ze sledzikiem w smietanie. placki kartoflane, makaron z sosem owocowym, kartofelki a do tego aspik z szynki lub pieczeni, schabowy z salatka kartoflana (kartofle, cebulka, rzodkiewki, ogorek swierzy, koperek i szczypiorek) wszystko w plasterkach doprawic sosem majonezowo jogortowym, mlode ziemniaczki z fasolka szparagowa i jajkiem sadzonym, pieczone kartofle z roznymi sosami.... To na tyle co mi w pierwszej chwili do glowy przychodzi. Pozdrawiam serdecznie
Myślę, że na zimno można też zaserwować ryż gotowany na mleku, polany truskawkami ze śmietaną lub jogurtem. Naleśniki np. z serem też bardzo fajnie smakują na zimno.
W upalne dni serwuje mojej rodzince talerz pelen salaty, jest tam pomidor, ogorek, rzodkiewka, zielona cebulka, szynka pokrojona w paseczki, zolty ser pokrojony w kostke, nieraz ser feta, papryka w paseczkach i gotowane na poltwardo jajko. Sos do tego kazdy wybiera jaki chce lub robie jogurtowy. Tu akurat dodany byl jeszcze ananas z puszki i mozzarella. Jak komus malo, moze sobie do tego zrobic pyszne grzanki z maslem czosnkowym ,czy ziolowym lub wziasc pajde swiezego chleba z chrupiaca skorka!
Przed trzema laty przebywałem w Hiszpanii kilka tygodni...w Madrycie i Maladze. Jadłem kilkanaście wersji słynnego "gaspacho", jednak nie spotkałem się z użyciem ogórka...ale być może miałem pecha... Bahus
PS. Jednego czego nie da się ukryć... to tego, że ten chłodnik jest rewelacyjny
Witajcie kochane żarłoczki. Upał jest cudny! Nie będę narzekać po 9 m-cach zimy haha niewypada Podzielcie się pomysłami co jadać na obiad w takie upały. Uwielbiamy zupki ale niestety wrzące więc teraz jest mały problem bo o g. 14-tej czyli w normalnej porze obiadowej jest upał. Moi panowie krzywią się a ja nie mam pomysłu co podawać na obiad żeby było nieco chłodniej?
Chłodniczek na bazie kefirku posiekanym jajeczkiem, pokrojonymi ziemniaczkami i wszelkiego rodzaju zielenina /łącznie z sałatą/ z dużą ilością koperku.
wczoraj miałam, ale u mnie czysta bez "dodatków" tylko z makaronem...
pewmie, że zrobię może nawet dzisiaj
A może chłodniczek na bazie kefirku z drobno pokrojonym świeżym ogórkiem i czosnkiem +zieleninka też drobno pokrojona?
Fajnie że Was zainteresował temat, musze dodać jeszcze tylko że moja rodzina "poje" sobie niestety tylko wtedy kiedy na obiad są ziemniaczki, czy to w zupie czy na II
a może ziemniaczki poalne skwareczkami i posypane zieleninką a do tego kefirek????????/
Gorace kartofelki z gzikiem lub ze sledzikiem w smietanie. placki kartoflane, makaron z sosem owocowym, kartofelki a do tego aspik z szynki lub pieczeni, schabowy z salatka kartoflana (kartofle, cebulka, rzodkiewki, ogorek swierzy, koperek i szczypiorek) wszystko w plasterkach doprawic sosem majonezowo jogortowym, mlode ziemniaczki z fasolka szparagowa i jajkiem sadzonym, pieczone kartofle z roznymi sosami.... To na tyle co mi w pierwszej chwili do glowy przychodzi. Pozdrawiam serdecznie
Myślę, że na zimno można też zaserwować ryż gotowany na mleku, polany truskawkami ze śmietaną lub jogurtem. Naleśniki np. z serem też bardzo fajnie smakują na zimno.
W upalne dni serwuje mojej rodzince talerz pelen salaty, jest tam pomidor, ogorek, rzodkiewka, zielona cebulka, szynka pokrojona w paseczki, zolty ser pokrojony w kostke, nieraz ser feta, papryka w paseczkach i gotowane na poltwardo jajko. Sos do tego kazdy wybiera jaki chce lub robie jogurtowy. Tu akurat dodany byl jeszcze ananas z puszki i mozzarella.
Jak komus malo, moze sobie do tego zrobic pyszne grzanki z maslem czosnkowym ,czy ziolowym lub wziasc pajde swiezego chleba z chrupiaca skorka!
I jeszcze gaspacho
no juz myslalam ze nikt nie wspomni o gaspacho, a w taki goracy dzien -Gaspacho to po prostu POEZJA!!
Jest sporo różnych wersji. Moją ulubioną jest wersja Pani Neli Rubinstein. Wpiszę ją do mojej książki niebawem.
proszę uprzejmie:
http://wielkiezarcie.com/przepis18225.html
Przed trzema laty przebywałem w Hiszpanii kilka tygodni...w Madrycie i Maladze. Jadłem kilkanaście wersji słynnego "gaspacho", jednak nie spotkałem się z użyciem ogórka...ale być może miałem pecha...
Bahus
PS. Jednego czego nie da się ukryć... to tego, że ten chłodnik jest rewelacyjny
Chłodnik andaluzyjski
Chłodnik bananowy
Chłodnik białoruski
Chłodnik kefirowo jogurtowy z pomidorami
Chłodnik na białym winie z brzoskiwniami
Chłodnik ogórkowo buraczkowy
Chłodnik rzodkiewkowy
Chłodnik ze świeżych ogórków
Chłodnik ziołowy
Są to chłodniki które znajdziesz w mojej książce.
Bahus
Bahusie - na każdym z przepisów wyświetla mi się ,że nie można tej stronki otworzyć - buuuu buuuu buuu !!!
Potwierdzam... Bahusie nie rób "poddanych" w konia...
Oto mój przepis na upały: http://wielkiezarcie.com/przepis18218.html. Wypróbowany. Naprawdę orzeźwia!
Bo to nie są linki tylko tytuły na niebiesko . Należy wejść w moje zupy i klikać na tytuły...oj leniuchy, leniuchy :D
Bahus
hahahahaha- już daawno tak zrobiłam !!
Interesował mnie bardzo tarator bułgarski - dzięki
Ryż z truskawkami lub z jabłkami zapiekany
Zdrowe żywienie