Forum

Kuchenne porady

pieczenie chleba

  • Autor: ELAB Data: 2006-06-28 12:40:38

       cz można upiec chleb bez zakwasu tylko na drożdżach? nie mam zakwasu

  • Autor: maniuś Data: 2006-06-28 12:50:23

    http://wielkiezarcie.com/grp_przep.php?grp_prz=73
    tutaj znajdziesz wszystko pozdrawiam

  • Autor: smakosia Data: 2006-06-28 13:06:29

    Jeśli masz ochotę zrobić sobie zakwas to polecam stronę www.chleb.info.pl/zakwas.htm Tak naprawdę to nic skomplikowanego. Początkowo długo się do tego zabierałam. Teraz już mam własny zakwas i cieszę się prawie w każdy weekend własnym chlebem bez odrobiny drożdży i polepszaczy. Nie robię chleba każdego dnia (brak czasu), ale kiedy już raz sobie wychodujesz zakwas, to potem możesz go przechowywać i robić chleb, kiedy tylko najdzie Cię na to ochota.

  • Autor: ekkore Data: 2006-06-28 13:11:53

    Można- jest to dużo łatwiejsze. Ale smaczniejszy jest zakwaszany.

    Zakwas możesz zrobić sama - to naprawdę nic trudnego, tyle, że pachnie w całym mieszkaniu. Polecam bardzo zakwas z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis8931.html

    albo
    ok. 1,5 szkl mąki, najlepiej żytniej 9 jeżeli chcemy uzyskać chleb mieszany), ale można też używać samej pszennej mąki lub razowej obu rodzajów
    20 g drozdży
    2 szkl wody.
    zostawić do zakwaszenia przez 2 do 4 dni

  • Autor: smakosia Data: 2006-06-28 13:44:12

    Ekkore, mój zakwas w ogóle nie aromatyzuje :-)  mieszkania, ale może dlatego, że ja nie dodaję do niego drożdży...

  • Autor: ekkore Data: 2006-06-28 13:46:44

    mnie akurat zapach ten nie przeszkadza, ale profilaktycznie uprzedzam - hehhe

  • Autor: Orcia Data: 2006-06-28 17:35:40

    U mnie pachnie w całym domu, ale dopiero po upieczeniu chlebka :P Na codzień tylko w bezpośrednim sąsiedztwie słoika z zakwasem :]

  • Autor: bietka Data: 2006-07-01 22:31:20

    Dla wielu wydaje się,że zakwas to coś....wielkiego a to tylko maka i woda wymieszane przez kilka dni.Sama zaczynałam piec tu na forum chleb/był przepis na chleb z czosnkiem z posypką serowa,ale go wcięło./Od niego się zaczęło.Kupiłam automat do chleba potem wyrabiałam tylko w nim a piekłam w piekarniku.Nastepnie dojrzałam do zakwasu i do takiego specjalnego gara i tak pozostałam.Własnie  wyrobiłam chleb wstawiłam na noc do lodówki by rano go upiec.Domowy chleb jest naprawdę super

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-07-02 15:51:05

    Dlaczego nie pieczesz już w automacie tylko w piekarniku?Ja sie właśnie przymierzam do kupna automatu,ale jesli cos jest z tym pieczeniem nie tak,to zrezygnuję,bo maszynę do wyra biania ciasta mam.

  • Autor: smakosia Data: 2006-07-03 11:45:34

    Użytkownik bietka napisał w wiadomości:
    > Nastepnie dojrzałam do zakwasu i do takiego specjalnego gara i tak
    > pozostałam.Własnie  wyrobiłam chleb wstawiłam na noc do lodówki by rano
    > go upiec.Domowy chleb jest naprawdę super

    Bietka, a co za "zpecjalny gar"? Zdradzisz tajemnicę ? :-). Zaskoczyło mnie, że wyrabiasz ciasto a potem wkładasz je do lodówki. Kiedy ono rośnie? Kiedy ja piekę chleb, to czekam na jego wyrośnięcie 5 albo i 6 godzin ( i to na dodatek po drugim wyrobieniu ). Nie dodaję drożdży więc może dlatego tak długo rośnie...? A Ty dajesz drożdże? Wypytuje się tak, bo ciągle się uczę w tym temacie choć muszę się pochwalić, że chlebuś wychodzi mi bardzo smaczny. Pozdrawiam.

  • Autor: bietka Data: 2006-07-03 16:11:40

    Chleby z automatu nie mają chrupiącej skórki dlatego przekładałam ciasto do foremek/czarnych/ i po wyrośnięciu nacinałam go/by nie pękł/smarowałam białkiem z wodą posypywałam pestkami dyni,słonecznika,makiem.Taki chleb smakuje o wiele lepiej.Nie załuję,że kupiłam automat.Często piekę w nim drożdzówkę-bardzo prosty przepis jest na forum CIN CIN/Sory ale nie umiem wkleić linku/,wyrabiam w nim np Faworki,piekę chleby słodkie,robię ciasto na pierogi.Obecnie piekę tylko nan zakwasie. Po pierwszym wyrobieniu czekam 20 min/nie dłużej bo się nie podniesie/włączam wyrobienie ponownie przez 5 min i przekładam ciast do gara.Zakupiłam go w sklepie internetowym Żabki/ale narazie zaprzestali działalności/ Jest to garnek z gliny powlekany tylko na zewnątrz.Przed włożeniem ciasta moczy się go w wodzie/pol godz/potem osusza ręcznikiem smaruje masłem i otrębami.Wielkości owalnej miski z pokrywką żaroodpornej.Na pokrywce napis-WELLCO TOPF.Ciato w nim rośnie -nie trzeba przykrywać potem wstawia się go do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik.W trakcie pieczenia nie trzeba pryskac bo sam paruje.!0 min przed końcem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy.Chleb jest wyrośnięty,wilgotny,a skótka pycha.Mozna w nim piec wszystko-rybę kurczaka.Mój chleb rośnie ok 2 godz bez grama drożdzy.Robię ciasto zakwaszone.Jeżeli chce miec np w niedzielę cieły to wyrabiam go wieczorem przekładam do gara wstawiwm do lodówki rano jest wyrosnięty i od razu do piekarnika.Tak samo robię z bułkami na drożdzach.Rosna przez noc a rano je pieke.Wracając do gara to dziewczyny z CIN CIN kupowały do w Warszawie w Duce ale ponoć w Macro też jest/ok 50 zł/.Jeszcze raz zapraszam na forum CIN CIN.Od tego forum zaczęłam piec chleb ale tam nauczyłam sie naprawdę wszystkiego.Gdy przypadkiem przeczytałam pierwszy wątek o  chlebie to przez sobote i niedz. nie ribiłam nic innego.Tam są naprawdę fachowcy i wszyscy bardzo życzliwi.Pozdrawiam.Elżbieta

  • Autor: smakosia Data: 2006-07-04 08:27:02

    Dziękuję, że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami. Mnie też strasznie wciągnęło to pieczenie chleba . Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu