Od kilku dni męczy mnie myśl zrobienia dżemiku z jabłuszek :)) czy da sie taki dżem zrbić ??? jaki żelmix użyc??? i czy jabłka nie ściemnieją ??? błagam was o rady ~!!!!!
Obawiam się,że dżem nie jest mozliwy.Gdyby tak było mielibysmy zatrzęsienie takich dżemów w sklepach.Można zrobić taki gotowy mus do szarlotki,czy naleśników.Mam tez przepisy na marmoladę jabłkowo-pomidorową i galaretkę jabłkową z miętą (niewypróbowane!),jesli chcesz jutro mogę podać.
Mam w zeszycie jakieś przepisy na taką marmoladkę/dżem z jabłek, jedna z dodatkiem octu i tą robiłam a druga z landrynkami, podobno pyszna ale nie robiłam. Jeśli chcesz to mogę wklepać przepisy. ja ponadto robiłam kiedyś tak, że rozprażałam jabłka, dodawałam cukier do smaku, chwilkę jeszcze pogotowałam a potem do słoików.
Użytkownik alman napisał w wiadomości: > Mam w zeszycie jakieś przepisy na taką marmoladkę/dżem z jabłek, jedna z > dodatkiem octu i tą robiłam a druga z landrynkami, podobno pyszna ale nie > robiłam. Jeśli chcesz to mogę wklepać przepisy. ja ponadto robiłam kiedyś tak, > że rozprażałam jabłka, dodawałam cukier do smaku, chwilkę jeszcze pogotowałam > a potem do słoików. Witam! Jeszcze się tu nie odzywałam, rozglądam się po forum trochę. Dużo tu tego. Wypróbowałam parę przepisów. Bardzo proszę o podanie przepisu na marmoladkę dżem z dodatkiem octu, robiłam kiedyś i posiałam przepis. Szukałam po rodzinie, ale nikt nie ma. Może hurtem też ten z landrynkami? Z góry serdecznie dziękuję-dotha
Witaj! Bardzo bardzo dziękuję. Mam trochę jabłek do przerobienia i koniecznie ten przepis mi potrzebny,myślałam, że już nie znajdę. Przeguglałam parę stron i nic. Dzięki jak nie wiem co
Ja robiłam kiedyś dżem z jabłek- robiłam tak, ze najpierw robiłam galaretkę z jabłek- tzn. ćwiartki jabłek ze skórą i gniazdami nasiennymi dusiłam. Potem całkiem uduszone jabłka brałam na sito z gazą i dokładnie przecedzałam tylko sok. Z tego soku powstaje galaretka, która normalnie, jak każda galaretka tężeje. Ale żeby powstał dżem mieszałam tę galaretkę z kawałkami jabłek smażonych w syropie cukrowym- tzn. gotuje się gęsty syrop z wody i duużo cukru i na taki wrzący syrop wrzyca się surowe kawałki jabłek.
Pproporcja jak zwykle na kilo cukru kilo obranych i oczyszczonych jablek pokrojonych w kosteczke czy jak kto lubi. (uwaga skorek i gniazd nasiennych nie wyrzucac!) Dobrze dodac troche (lyzke) soku cytryny by jabluszka nie sciemnialy za bardzo (troche ale i tak sciemnieja). Potrzeba tez jedna wyszorowana cytryne w plasterkach. Jesli lubicie warto w czasie smazenia dodac laske cynamonu i pol laski wanilii lub paczuszke cukru waniliowego. Mozna dodac na samym koncu garsc swierzej miety drobno pokrojonej albo melisy. Jablka maja duzo pektyny wiec sie ladnie "dzemikuja". Wlasnie dlatego potrzeba skorki i gniazda nasienne - w nich wlasnie znajduje sie pektyna - zachowac. Wykonanie: skorki i gniazdka zalac mala iloscia wody dodac cytryne w plasterkach i rozgotowac (okolo 20 min). Wyjac cytryny, przetrzec przez sito. Do przecieru a raczej wywaru bo bedzie zadki dodac cukier i podgotowac by cukier sie rozpuscil i wywar sklarowal. W tym czasie jablka pokrojone w czastki lub kostke trzymac w zimnej wodzie z lyzka cytryny. Do przecieru ze skorek dodac jablka i jesli sie chce cynamon, wanilie lub cukier waniliowy.gotowac tak dlugo az sie zaczna scinac - Proba talezyka. Wmieszac melise lub miete (naturalnie umyta i posiekana) tylko listeczki bez lodyzek. Pol minutki potrzymac na ogniu. Powkladac do wyparzonych sloiczkow. nalac odrobine mocnego spirytusu , zapalic , zamknac. Postawic do gory dnem do wystygniecia. Sa naprawde smaczne polecam.
UWAGA: nadaja sie jablka majace duzo pektyny i kwaskowe jak szara reneta czy antonowka. W slodkich jest za malo pektyny i trzeba by ja sztuchnie dodac.
Od kilku dni męczy mnie myśl zrobienia dżemiku z jabłuszek :))
czy da sie taki dżem zrbić ???
jaki żelmix użyc???
i czy jabłka nie ściemnieją ???
błagam was o rady ~!!!!!
magdalenka_012
Obawiam się,że dżem nie jest mozliwy.Gdyby tak było mielibysmy zatrzęsienie takich dżemów w sklepach.Można zrobić taki gotowy mus do szarlotki,czy naleśników.Mam tez przepisy na marmoladę jabłkowo-pomidorową i galaretkę jabłkową z miętą (niewypróbowane!),jesli chcesz jutro mogę podać.
Mam w zeszycie jakieś przepisy na taką marmoladkę/dżem z jabłek, jedna z dodatkiem octu i tą robiłam a druga z landrynkami, podobno pyszna ale nie robiłam. Jeśli chcesz to mogę wklepać przepisy. ja ponadto robiłam kiedyś tak, że rozprażałam jabłka, dodawałam cukier do smaku, chwilkę jeszcze pogotowałam a potem do słoików.
Użytkownik alman napisał w wiadomości:
> Mam w zeszycie jakieś przepisy na taką marmoladkę/dżem z jabłek, jedna z
> dodatkiem octu i tą robiłam a druga z landrynkami, podobno pyszna ale nie
> robiłam. Jeśli chcesz to mogę wklepać przepisy. ja ponadto robiłam kiedyś tak,
> że rozprażałam jabłka, dodawałam cukier do smaku, chwilkę jeszcze pogotowałam
> a potem do słoików.
Witam!
Jeszcze się tu nie odzywałam, rozglądam się po forum trochę. Dużo tu tego. Wypróbowałam parę przepisów. Bardzo proszę o podanie przepisu na marmoladkę dżem z dodatkiem octu, robiłam kiedyś i posiałam przepis. Szukałam po rodzinie, ale nikt nie ma. Może hurtem też ten z landrynkami? Z góry serdecznie dziękuję-dotha
Ok, dziś wpiszę z pewnością, ale później, teraz muszę iść z psem na spacer a pada, brrrrr.
Dotha, już wpisałam na Twoją prośbę http://wielkiezarcie.com/przepis27308.html dżem i dodatkowo marmolada z landrynkami http://wielkiezarcie.com/przepis27309.html , pozdrawiam!
Witaj! Bardzo bardzo dziękuję. Mam trochę jabłek do przerobienia i koniecznie ten przepis mi potrzebny,myślałam, że już nie znajdę. Przeguglałam parę stron i nic. Dzięki jak nie wiem co
Ja poszukuję przepisu na mus z jabłek. Będę wdzięczna!
vena,ja dokładnego przepisu nie mam,poprostu przygotuj jabłka jak do szarlotki i zapasteryzuj w słoikach.
Ja robiłam kiedyś dżem z jabłek- robiłam tak, ze najpierw robiłam galaretkę z jabłek- tzn. ćwiartki jabłek ze skórą i gniazdami nasiennymi dusiłam. Potem całkiem uduszone jabłka brałam na sito z gazą i dokładnie przecedzałam tylko sok. Z tego soku powstaje galaretka, która normalnie, jak każda galaretka tężeje.
Ale żeby powstał dżem mieszałam tę galaretkę z kawałkami jabłek smażonych w syropie cukrowym- tzn. gotuje się gęsty syrop z wody i duużo cukru i na taki wrzący syrop wrzyca się surowe kawałki jabłek.
dzem z jabluszek mozna jak najbardziej robic
Pproporcja jak zwykle na kilo cukru kilo obranych i oczyszczonych jablek pokrojonych w kosteczke czy jak kto lubi. (uwaga skorek i gniazd nasiennych nie wyrzucac!) Dobrze dodac troche (lyzke) soku cytryny by jabluszka nie sciemnialy za bardzo (troche ale i tak sciemnieja). Potrzeba tez jedna wyszorowana cytryne w plasterkach. Jesli lubicie warto w czasie smazenia dodac laske cynamonu i pol laski wanilii lub paczuszke cukru waniliowego. Mozna dodac na samym koncu garsc swierzej miety drobno pokrojonej albo melisy. Jablka maja duzo pektyny wiec sie ladnie "dzemikuja". Wlasnie dlatego potrzeba skorki i gniazda nasienne - w nich wlasnie znajduje sie pektyna - zachowac.
Wykonanie:
skorki i gniazdka zalac mala iloscia wody dodac cytryne w plasterkach i rozgotowac (okolo 20 min). Wyjac cytryny, przetrzec przez sito. Do przecieru a raczej wywaru bo bedzie zadki dodac cukier i podgotowac by cukier sie rozpuscil i wywar sklarowal. W tym czasie jablka pokrojone w czastki lub kostke trzymac w zimnej wodzie z lyzka cytryny. Do przecieru ze skorek dodac jablka i jesli sie chce cynamon, wanilie lub cukier waniliowy.gotowac tak dlugo az sie zaczna scinac - Proba talezyka. Wmieszac melise lub miete (naturalnie umyta i posiekana) tylko listeczki bez lodyzek. Pol minutki potrzymac na ogniu. Powkladac do wyparzonych sloiczkow. nalac odrobine mocnego spirytusu , zapalic , zamknac. Postawic do gory dnem do wystygniecia. Sa naprawde smaczne polecam.
UWAGA: nadaja sie jablka majace duzo pektyny i kwaskowe jak szara reneta czy antonowka. W slodkich jest za malo pektyny i trzeba by ja sztuchnie dodac.
Proszę bardzo:
http://wielkiezarcie.com/przepis26259.html - mus jabłkowy z cytryną
http://wielkiezarcie.com/przepis26260.html - dżem winogronowo-jabłkowy
http://wielkiezarcie.com/przepis2309.html - mus jabłkowo-gruszkowy
http://wielkiezarcie.com/przepis26046.html - jabłka z miętą
http://wielkiezarcie.com/przepis23151.html - konfitury z jabłek z imbirem