1 kg wydrylowanych czereśni, 50 dag pokruszonego ciasta biszkoptowego (można kupić gotowy spód do tortu i dokładnie go pokruszyć), 0,5 l mleka, 6 jaj, 10 dag masła, 10 dag cukru, 8 dag orzechów laskowych, szczypta cynamonu, pół paczki cukru waniliowego, 3 łyżki wódki, cukier puder do posypania
Pokruszony biszkopt namoczyć w mleku. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Połowę masy białkowej dodać do żółtek, resztę - do namoczonego biszkoptu. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Wszystko wymieszać, dodać cynamon, cukier waniliowy, orzechy, wódkę i czereśnie. Masę włożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26 cm) i piec w nagrzanym piekarniku na silnym ogniu przez 10 min, następnie godzinę na małym. Gotowe ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami
* 0,5 kg ciemnych czereśni * 12,5 dag cukru * 2 dag masła * 3 jajka * 6 dag mąki * 20 ml mleka * cukier puder * sól
* Umyć i wydrylować czereśnie. * Z mąki, zimnego mleka, jajek i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić je na godzinę. * Masłem wysmarować żaroodporne naczynie. Wsypać do niego czereśnie i zalać ciastem. * Wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut. * Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. * Przystroić świeżymi czereśniami.
Placek z czereśniami
1/2 kg mąki 4 dag drożdży 15 dag cukru 1/4 litra mleka 4 jajka 20 dag margaryny 50 dag czereśni
Drożdże dokładnie rozmieszać z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczka cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek , wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka - zarobić ciasto. Wlać rozpuszczoną z cukrem ostudzoną margarynę. Wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Czereśnie umyć, wydrylować, osączyć. Ciasto przełożyć do formy, kiedy wyrośnie, ułożyć na nim czereśnie. Piec ok. 60 min w temp 190*C
2 szklanki wiśni, 4 jaja, pół szklanki cukru, ćwierć łyżeczki soli, 6 łyżek mąki, 6 dag stopionego masła, szklanka śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, esencja waniliowa
Nagrzać piekarnik. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę nad parą. Dodać wystudzone masło, śmietanę, mąkę, sól i aromat waniliowy, wymieszać. Umyte i osączone owoce ułożyć na dnie naczynia, zalać ciastem. Piec 30-35 min w temperaturze ok. 180°C. Przysmak z wiśniami to coś pośredniego między deserem a ciastem. Można go sporządzać także z jagód, śliwek i innych owoców, również tych z puszki. Najlepiej smakuje na ciepło. Ciasto jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu)
2 jajka 1 szklanka cukru (125 g) 2 duże łyżki kakao 1,5 szklanki mąki (150 g) 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g wiśni (surowe bez pestek lub ze słoika również bez pestek wtedy odsączone z soku)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem następnie wlać jogurt i wymieszać na piankę. Przesianą przez sitko mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, cynamonem i stopniowo wsypywać do "żółtek". Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Całość przelać na blaszkę (30 cm/ 20 cm) na wierzch wyłożyć wiśnie. Wstawić do piekarnika i piec około 30- 40 minut (po pół godzinie sprawdzić patykiem)
Ciasto z wiśniami
1 ½ szklanki mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 torebki cukru waniliowego 1 jajko 1 cytryna 1 słoik wiśni w syropie 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki tartej bułki szczypta soli 25 dag suszonego grochu
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć, otrzeć skórkę. Mąkę, połowę cukru waniliowego i zimnego tłuszczu zagnieść z jajkiem, solą i skórką cytrynową na jednolitą masę. Włożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Kruche ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w koło o śr. 32-34 cm. Wyłożyć nim tortownicę o nieco mniejszej średnicy. Brzeg ciasta zawinąć do góry i mocno docisnąć do brzegu formy. Placek nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem, a następnie obciążyć suszonym grochem. Wstawić do piekarnika, wstępnie piec 10 minut w temp. 225 st. Po wyjęciu z pieca natychmiast usunąć groch i pergamin. Posypać tartą bułką. Wiśnie osączyć, syrop zlać do drugiego naczynia. Rozłożyć wiśnie na cieście. Resztę tłuszczu rozpuścić w rondelku, szybko zagnieść z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto pokruszyć na wiśnie, ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 200 st. Po wyjęciu z pieca studzić przez chwilę w formie.
Poradzcie mi prosze do jakiego ciasta najlepiej uzywac swiezych wisni badz czeresni?z gory bardzo dziekuje za kazdy przepis :)
http://wielkiezarcie.com/przepis12759.html np. do tego
http://wielkiezarcie.com/przepis4455.html absolutne mistrzostwo .
http://wielkiezarcie.com/przepis17011.html ---> naprawde pyszne, ale z czereśniami jeszcze nie próbowalam:)
Ciasto z czereśniami
1/2 kg mąki
Drożdże dokładnie rozmieszać z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczka cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek , wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka - zarobić ciasto. Wlać rozpuszczoną z cukrem ostudzoną margarynę. Wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Czereśnie umyć, wydrylować, osączyć. Ciasto przełożyć do formy, kiedy wyrośnie, ułożyć na nim czereśnie. Piec ok. 60 min w temp 190*C
1 kg wydrylowanych czereśni,
50 dag pokruszonego ciasta biszkoptowego (można kupić gotowy spód do tortu i dokładnie go pokruszyć),
0,5 l mleka,
6 jaj,
10 dag masła,
10 dag cukru,
8 dag orzechów laskowych,
szczypta cynamonu,
pół paczki cukru waniliowego,
3 łyżki wódki,
cukier puder do posypania
Pokruszony biszkopt namoczyć w mleku. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Połowę masy białkowej dodać do żółtek, resztę - do namoczonego biszkoptu. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Wszystko wymieszać, dodać cynamon, cukier waniliowy, orzechy, wódkę i czereśnie. Masę włożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26 cm) i piec w nagrzanym piekarniku na silnym ogniu przez 10 min, następnie godzinę na małym. Gotowe ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami
* 0,5 kg ciemnych czereśni
* 12,5 dag cukru
* 2 dag masła
* 3 jajka
* 6 dag mąki
* 20 ml mleka
* cukier puder
* sól
* Umyć i wydrylować czereśnie.
* Z mąki, zimnego mleka, jajek i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić je na godzinę.
* Masłem wysmarować żaroodporne naczynie. Wsypać do niego czereśnie i zalać ciastem.
* Wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut.
* Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
* Przystroić świeżymi czereśniami.
Placek z czereśniami
4 dag drożdży
15 dag cukru
1/4 litra mleka
4 jajka
20 dag margaryny
50 dag czereśni
Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami
1 ½ szklanki mąki
2 szklanki wiśni,
4 jaja,
pół szklanki cukru,
ćwierć łyżeczki soli,
6 łyżek mąki,
6 dag stopionego masła,
szklanka śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
esencja waniliowa
Nagrzać piekarnik. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę nad parą. Dodać wystudzone masło, śmietanę, mąkę, sól i aromat waniliowy, wymieszać. Umyte i osączone owoce ułożyć na dnie naczynia, zalać ciastem. Piec 30-35 min w temperaturze ok. 180°C. Przysmak z wiśniami to coś pośredniego między deserem a ciastem. Można go sporządzać także z jagód, śliwek i innych owoców, również tych z puszki. Najlepiej smakuje na ciepło.
Ciasto jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu)
2 jajka
1 szklanka cukru (125 g)
2 duże łyżki kakao
1,5 szklanki mąki (150 g)
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
500 g wiśni (surowe bez pestek lub ze słoika również bez pestek wtedy odsączone z soku)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem następnie wlać jogurt i wymieszać na piankę.
Przesianą przez sitko mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, cynamonem i stopniowo wsypywać do "żółtek". Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Całość przelać na blaszkę (30 cm/ 20 cm) na wierzch wyłożyć wiśnie.
Wstawić do piekarnika i piec około 30- 40 minut (po pół godzinie sprawdzić patykiem)
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
2 torebki cukru waniliowego
1 jajko
1 cytryna
1 słoik wiśni w syropie
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki tartej bułki
szczypta soli
25 dag suszonego grochu
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć, otrzeć skórkę. Mąkę, połowę cukru waniliowego i zimnego tłuszczu zagnieść z jajkiem, solą i skórką cytrynową na jednolitą masę. Włożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Kruche ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w koło o śr. 32-34 cm. Wyłożyć nim tortownicę o nieco mniejszej średnicy. Brzeg ciasta zawinąć do góry i mocno docisnąć do brzegu formy. Placek nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem, a następnie obciążyć suszonym grochem. Wstawić do piekarnika, wstępnie piec 10 minut w temp. 225 st. Po wyjęciu z pieca natychmiast usunąć groch i pergamin. Posypać tartą bułką. Wiśnie osączyć, syrop zlać do drugiego naczynia. Rozłożyć wiśnie na cieście. Resztę tłuszczu rozpuścić w rondelku, szybko zagnieść z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto pokruszyć na wiśnie, ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 200 st. Po wyjęciu z pieca studzić przez chwilę w formie.
Dziekiogromne napewno dzisiaj zrobie jedno albo kilka :)