Forum

Kuchenne porady

Wisnie i czeresnie

  • Autor: Zabuszka Data: 2006-07-14 16:07:17

    Poradzcie mi prosze do jakiego ciasta najlepiej uzywac swiezych wisni badz czeresni?z gory bardzo dziekuje za kazdy przepis :)

  • Autor: ilka76 Data: 2006-07-14 16:14:17

    http://wielkiezarcie.com/przepis12759.html np. do tego

  • Autor: till Data: 2006-07-14 18:38:05

    http://wielkiezarcie.com/przepis4455.html absolutne mistrzostwo .

  • Autor: malaga Data: 2006-07-14 19:25:57

    http://wielkiezarcie.com/przepis17011.html   ---> naprawde pyszne, ale z czereśniami jeszcze nie próbowalam:)

  • Autor: aryt Data: 2006-07-15 00:57:06

    Ciasto z czereśniami

    1 kg wydrylowanych czereśni,
    50 dag pokruszonego ciasta biszkoptowego (można kupić gotowy spód do tortu i dokładnie go pokruszyć),
    0,5 l mleka,
     6 jaj,
    10 dag masła,
    10 dag cukru,
    8 dag orzechów laskowych,
    szczypta cynamonu,
     pół paczki cukru waniliowego,
    3 łyżki wódki,
    cukier puder do posypania

     Pokruszony biszkopt namoczyć w mleku. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Połowę masy białkowej dodać do żółtek, resztę - do namoczonego biszkoptu. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Wszystko wymieszać, dodać cynamon, cukier waniliowy, orzechy, wódkę i czereśnie. Masę włożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26 cm) i piec w nagrzanym piekarniku na silnym ogniu przez 10 min, następnie godzinę na małym. Gotowe ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

    Ciasto z czereśniami

    * 0,5 kg ciemnych czereśni
    * 12,5 dag cukru
    * 2 dag masła
    * 3 jajka
    * 6 dag mąki
    * 20 ml mleka
    * cukier puder
    * sól

    * Umyć i wydrylować czereśnie.
    * Z mąki, zimnego mleka, jajek i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić je na godzinę.
    * Masłem wysmarować żaroodporne naczynie. Wsypać do niego czereśnie i zalać ciastem.
    * Wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut.
    * Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    * Przystroić świeżymi czereśniami.

    Placek z czereśniami


      
          1/2 kg mąki
          4 dag drożdży
          15 dag cukru
          1/4 litra mleka
          4  jajka
          20 dag margaryny
          50 dag czereśni

     
    Drożdże dokładnie rozmieszać z 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczka cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek , wbić jajka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka - zarobić ciasto. Wlać rozpuszczoną z cukrem ostudzoną margarynę. Wyrobić jednolite gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Czereśnie umyć, wydrylować, osączyć. Ciasto przełożyć do formy, kiedy wyrośnie, ułożyć na nim czereśnie. Piec ok. 60 min w temp  190*C

  • Autor: aryt Data: 2006-07-15 01:04:28

    Ciasto z wiśniami

    2 szklanki wiśni,
     4 jaja,
    pół szklanki cukru,
    ćwierć łyżeczki soli,
     6 łyżek mąki,
     6 dag stopionego masła,
    szklanka śmietany,
     łyżeczka proszku do pieczenia,
    esencja waniliowa

     Nagrzać piekarnik. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę nad parą. Dodać wystudzone masło, śmietanę, mąkę, sól i aromat waniliowy, wymieszać. Umyte i osączone owoce ułożyć na dnie naczynia, zalać ciastem. Piec 30-35 min w temperaturze ok. 180°C. Przysmak z wiśniami to coś pośredniego między deserem a ciastem. Można go sporządzać także z jagód, śliwek i innych owoców, również tych z puszki. Najlepiej smakuje na ciepło.
     Ciasto jogurtowe z wiśniami (bez tłuszczu)

    2 jajka
    1 szklanka cukru (125 g)
    2 duże łyżki kakao
    1,5 szklanki mąki (150 g)
    150 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    500 g wiśni (surowe bez pestek lub ze słoika również bez pestek wtedy odsączone z soku)

     Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem następnie wlać jogurt i wymieszać na piankę.
    Przesianą przez sitko mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, cynamonem i stopniowo wsypywać do "żółtek". Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Całość przelać na blaszkę (30 cm/ 20 cm) na wierzch wyłożyć wiśnie.
    Wstawić do piekarnika i piec około 30- 40 minut (po pół godzinie sprawdzić patykiem)
      

    Ciasto z wiśniami
     
     
    1 ½ szklanki mąki
    1 niepełna szklanka cukru
    1 kostka masła lub margaryny
    2 torebki cukru waniliowego
    1 jajko
    1 cytryna
    1 słoik wiśni w syropie
    10 dag wiórków kokosowych
    2 łyżki tartej bułki
    szczypta soli
    25 dag suszonego grochu

    Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, wysuszyć, otrzeć skórkę. Mąkę, połowę cukru waniliowego i zimnego tłuszczu zagnieść z jajkiem, solą i skórką cytrynową na jednolitą masę. Włożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Kruche ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w koło o śr. 32-34 cm. Wyłożyć nim tortownicę o nieco mniejszej średnicy. Brzeg ciasta zawinąć do góry i mocno docisnąć do brzegu formy. Placek nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem, a następnie obciążyć suszonym grochem. Wstawić do piekarnika, wstępnie piec 10 minut w temp. 225 st. Po wyjęciu z pieca natychmiast usunąć groch i pergamin. Posypać tartą bułką. Wiśnie osączyć, syrop zlać do drugiego naczynia. Rozłożyć wiśnie na cieście. Resztę tłuszczu rozpuścić w rondelku, szybko zagnieść z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto pokruszyć na wiśnie, ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 200 st. Po wyjęciu z pieca studzić przez chwilę w formie.
     

  • Autor: Zabuszka Data: 2006-07-15 10:07:48

    Dziekiogromne napewno dzisiaj zrobie jedno albo kilka :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu