Forum

Kuchenne porady

Budynie czekoladowe...

  • Autor: jadkin Data: 2006-07-14 19:28:58

    Możecie mi podać jakieś dobre , a najlepiej wypróbowane przez was ciasto z budyniami czekoladowymi?Zostało mi 2 a data ważności konczy się w przyszłym tygodniu.Dziekuję z góry.Pozdrawiam

  • Autor: ilka76 Data: 2006-07-14 19:33:27

    http://wielkiezarcie.com/przepis18185.html - może takie. Zamiast truskawek mogą być np. maliny.

  • Autor: Besia28 Data: 2006-07-14 19:42:38

    jadkin a spróbuj tego chciaż nie robiłam to kusi mnie żeby spróbować może Ty się skusisz http://wielkiezarcie.com/przepis13697.html POZDRAWIAM

  • Autor: aryt Data: 2006-07-15 00:17:46

    Biszkopt zawijany z budyniem czekoladowym
     Składniki:

    • Mąka pszenna - 6 łyżek
    • Cukier - 200 g (niepełna szklanka)
    • Budyń czekoladowy  - 1 opakowanie
    • Mleko - 1 szklanka
    • żelatyna - 3 łyżeczki
    • Olej do smarowania pergaminu
    • Cukier puder do posypania
    Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę i dokładnie wymieszać, po czym dodać pianę i bardzo delikatnie wymieszać na jednolitą mas. Płaską blaszkę wyłożyć natłuszczonym olejem pergaminem, na który przelewamy ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C  do momentu zrumienienia  się ciasta.
    Budyń ugotować na mleku według przepisu. Budyń powinien być bardzo gęsty dlatego podana ilość mleka jest o połowę mniejsza. Przygotować żelatynę. Przestudzoną żelatynę dodać do budyniu. Dokładnie wymieszać.
    Po przestygnięciu masę budyniową przekładamy na przestudzone ciasto i zwijamy w rulon. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry ostrym nożem

    Sernik z budyniem czekoladowym
    Jak przyrządzić?
    Zagnieść kruche ciasto. Połową wyłożyć spód blaszki. Jabłka drobno pokroić lub wrzucić do malaksera. Zasypać cukrem do smaku i lekko poddusić. Jesli puszczą dużo soku i będą leiste to ja dodaje zawsze kleiku ryżowego - wychodzi idealna konsystencja i nie będą się później rozpadać. Taką masę jabłkową kładziemy na ciasto. Następnie gotujemy budunie na litrze mleka. Wykładamy krem budyniowy na masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciast kruchego. Pieczemy 30-45 minut w 180C.
    ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12,5 dag margaryny
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka i 1 żółtko

    masa budyniowa:
    3 budynie czekoladowe(na 0,5l mleka każdy)
    1l mleka

    masa serowa:
    12,5 dag miękkiej margaryny
    0,5 szklanki cukru
    4 serki waniliowe lub ok. 60 dag serka do wypieków i cukier waniliowy
    3 jajka i 1 białko
    1 opakowanie budyniu śmietankowego

    polewa czekoladowa

    Szarlotka z budyniem

    Ciasto:


    1/2 kg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    2 jajka

    Masa I:

    1 1/2 kg jabłek

    Masa II:

    2 budynie czekoladowe
    3 szklanki mleka

    Do dekoracji:
    cukier puder

     Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka zagnieść. Zostawić na 15 minut i podzielić na 2 części.
    Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a na niej ułożyć obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka.
    Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 st. C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
     
    1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier, jajka i żółtko, zagniatamy szybko ciasto, wałkujemy je i układamy w wyłożonej pergaminem blaszce.
    2. Budynie gotujemy w 1l mleka. Powstały gęsty krem, jeszcze gorący rozprowadzamy na surowym cieście. Odstawiamy do wystudzenia.
    3. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy na przemian serek i żółtka. Wsypujemy budyń czekoladowy, mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą, a następnie rozkładamy równomiernie warstwę serową na zimnym budyniu czekoladowym.
    4. Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy polewę czekoladową.

Przejdź do pełnej wersji serwisu