Możecie mi podać jakieś dobre , a najlepiej wypróbowane przez was ciasto z budyniami czekoladowymi?Zostało mi 2 a data ważności konczy się w przyszłym tygodniu.Dziekuję z góry.Pozdrawiam
Biszkopt zawijany z budyniem czekoladowym Składniki:
Mąka pszenna - 6 łyżek
Cukier - 200 g (niepełna szklanka)
Budyń czekoladowy - 1 opakowanie
Mleko - 1 szklanka
żelatyna - 3 łyżeczki
Olej do smarowania pergaminu
Cukier puder do posypania
Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę i dokładnie wymieszać, po czym dodać pianę i bardzo delikatnie wymieszać na jednolitą mas. Płaską blaszkę wyłożyć natłuszczonym olejem pergaminem, na który przelewamy ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do momentu zrumienienia się ciasta. Budyń ugotować na mleku według przepisu. Budyń powinien być bardzo gęsty dlatego podana ilość mleka jest o połowę mniejsza. Przygotować żelatynę. Przestudzoną żelatynę dodać do budyniu. Dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu masę budyniową przekładamy na przestudzone ciasto i zwijamy w rulon. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry ostrym nożem
Sernik z budyniem czekoladowym Jak przyrządzić? Zagnieść kruche ciasto. Połową wyłożyć spód blaszki. Jabłka drobno pokroić lub wrzucić do malaksera. Zasypać cukrem do smaku i lekko poddusić. Jesli puszczą dużo soku i będą leiste to ja dodaje zawsze kleiku ryżowego - wychodzi idealna konsystencja i nie będą się później rozpadać. Taką masę jabłkową kładziemy na ciasto. Następnie gotujemy budunie na litrze mleka. Wykładamy krem budyniowy na masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciast kruchego. Pieczemy 30-45 minut w 180C. ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 2 jajka i 1 żółtko
masa budyniowa: 3 budynie czekoladowe(na 0,5l mleka każdy) 1l mleka
masa serowa: 12,5 dag miękkiej margaryny 0,5 szklanki cukru 4 serki waniliowe lub ok. 60 dag serka do wypieków i cukier waniliowy 3 jajka i 1 białko 1 opakowanie budyniu śmietankowego
polewa czekoladowa
Szarlotka z budyniem
Ciasto:
1/2 kg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 2 jajka Masa I:
1 1/2 kg jabłek Masa II:
2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka
Do dekoracji: cukier puder
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka zagnieść. Zostawić na 15 minut i podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a na niej ułożyć obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 st. C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier, jajka i żółtko, zagniatamy szybko ciasto, wałkujemy je i układamy w wyłożonej pergaminem blaszce. 2. Budynie gotujemy w 1l mleka. Powstały gęsty krem, jeszcze gorący rozprowadzamy na surowym cieście. Odstawiamy do wystudzenia. 3. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy na przemian serek i żółtka. Wsypujemy budyń czekoladowy, mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą, a następnie rozkładamy równomiernie warstwę serową na zimnym budyniu czekoladowym. 4. Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy polewę czekoladową.
Możecie mi podać jakieś dobre , a najlepiej wypróbowane przez was ciasto z budyniami czekoladowymi?Zostało mi 2 a data ważności konczy się w przyszłym tygodniu.Dziekuję z góry.Pozdrawiam
http://wielkiezarcie.com/przepis18185.html - może takie. Zamiast truskawek mogą być np. maliny.
jadkin a spróbuj tego chciaż nie robiłam to kusi mnie żeby spróbować może Ty się skusisz http://wielkiezarcie.com/przepis13697.html POZDRAWIAM
Biszkopt zawijany z budyniem czekoladowym
Składniki:
- Mąka pszenna - 6 łyżek
- Cukier - 200 g (niepełna szklanka)
- Budyń czekoladowy - 1 opakowanie
- Mleko - 1 szklanka
- żelatyna - 3 łyżeczki
- Olej do smarowania pergaminu
- Cukier puder do posypania
Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę i dokładnie wymieszać, po czym dodać pianę i bardzo delikatnie wymieszać na jednolitą mas. Płaską blaszkę wyłożyć natłuszczonym olejem pergaminem, na który przelewamy ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C do momentu zrumienienia się ciasta.Budyń ugotować na mleku według przepisu. Budyń powinien być bardzo gęsty dlatego podana ilość mleka jest o połowę mniejsza. Przygotować żelatynę. Przestudzoną żelatynę dodać do budyniu. Dokładnie wymieszać.
Po przestygnięciu masę budyniową przekładamy na przestudzone ciasto i zwijamy w rulon. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry ostrym nożem
Sernik z budyniem czekoladowym
Jak przyrządzić?
Zagnieść kruche ciasto. Połową wyłożyć spód blaszki. Jabłka drobno pokroić lub wrzucić do malaksera. Zasypać cukrem do smaku i lekko poddusić. Jesli puszczą dużo soku i będą leiste to ja dodaje zawsze kleiku ryżowego - wychodzi idealna konsystencja i nie będą się później rozpadać. Taką masę jabłkową kładziemy na ciasto. Następnie gotujemy budunie na litrze mleka. Wykładamy krem budyniowy na masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciast kruchego. Pieczemy 30-45 minut w 180C.
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12,5 dag margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jajka i 1 żółtko
masa budyniowa:
3 budynie czekoladowe(na 0,5l mleka każdy)
1l mleka
masa serowa:
12,5 dag miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
4 serki waniliowe lub ok. 60 dag serka do wypieków i cukier waniliowy
3 jajka i 1 białko
1 opakowanie budyniu śmietankowego
polewa czekoladowa
Szarlotka z budyniem
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
Masa I:
1 1/2 kg jabłek
Masa II:
2 budynie czekoladowe
3 szklanki mleka
Do dekoracji:
cukier puder
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka zagnieść. Zostawić na 15 minut i podzielić na 2 części.
Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a na niej ułożyć obrane i pokrojone w „ósemki” jabłka.
Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 160-170 st. C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier, jajka i żółtko, zagniatamy szybko ciasto, wałkujemy je i układamy w wyłożonej pergaminem blaszce.
2. Budynie gotujemy w 1l mleka. Powstały gęsty krem, jeszcze gorący rozprowadzamy na surowym cieście. Odstawiamy do wystudzenia.
3. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy na przemian serek i żółtka. Wsypujemy budyń czekoladowy, mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą, a następnie rozkładamy równomiernie warstwę serową na zimnym budyniu czekoladowym.
4. Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy polewę czekoladową.