Forum

Kuchenne porady

jak pozbawić kurczaka kości?

  • Autor: karamba Data: 2006-08-29 14:13:07

    wyczytałam fajny przepis na kurczaka nadziewanego ale rzeba wcześniej pozbawić tego kurczaka kości!
    kochani jak to zrobić bo ja nie mam pojęcia
    może ktoś mi pomoże..

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-08-29 14:24:15

    Potrzebujesz ostrego noża,ale nie ząbkowanego.Wyłamujesz udka ze stawów.Nacinasz skórę na końcach udek i skrzydełek.Następnie odcinasz kuper i stopniowo odkrawasz mięso od korpusu,aż dojdziesz do udek,te również od środka ,okrężnym cięciem odkrawasz.wyjmujesz i odkładasz kości z udek.Tniesz dalej aż dojdziesz do szyjki.Wówczas wynicowujesz kurczaka na "lewą" stronę,szyjka zwisa w dół,a Ty trzymasz kurczaka za wytrybowaną juz ,dolną część,oblizując" nozem odkrawasz ją,aż zostanie Ci w ręku sam korpus.Ze skrzydełek też możesz wyjąć kości,ale ja tego nie robię,przeważnie zostawiam też udka,bo i tak niewiele nadzienia się tam zmieści,a tak ktoś sobie schrupie rumiane udka.Powodzenia!

  • Autor: ilonaa Data: 2006-08-29 15:26:23

    Kuchareczko mam ten sam problem a powiedz mi czy jesli zostawiasz kosci w skrzydelkach i udkach to trzeba je naciąć? Pozdrawiam

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-08-29 21:19:00

    W tym wypadku skóry nie trzeba nacinać,ale udka trzeba wyłamać w stawach,żeby usunąć korpus.

  • Autor: karamba Data: 2006-08-30 13:12:59

    dopiero dzisiaj zajrzałam
    dzieki za odpowiedź
    tak mnie frapują te przepisy na kurczaka nadziewanego będę próbowała wedle wskazówek twoich
    jeszcze raz dzięki

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-08-30 14:09:46

    a zajrzyj na szkole gotowania Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: 100-krotka Data: 2011-06-13 12:37:35

    Bardzo lubię kurczaka faszerowanego pieczarkami. Trzeba jednak wcześniej pozbawic go kości. Na początku myślałam, że to bardzo trudne, ale teraz luzowanie kurczaka zajmuje mi 30 min.
    Więc cześciej gości na naszym stole. Najlepiej jest od razu 2 szt. wyluzować i jedna zamrozić potem mamy szybki i efektowny obiad.
    Wstawiam pomocny link:
    http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4

  • Autor: Aleex Data: 2006-08-29 19:50:05

    Może to będzie przydatne:
    http://wielkiezarcie.com/przepis14077.html
    Pozdrawiam Aleex

  • Autor: ilonaa Data: 2006-08-29 20:10:43

    Dzięki Alex:) Bardzo pomocne:) Pozdrowionka

  • Autor: mlena Data: 2006-08-30 06:31:53

    A może to Ci pomoże. http://wielkiezarcie.com/przepis16757.html troszke trzeba popracować ale opłaca się. Pozdrawiam Mlena

Przejdź do pełnej wersji serwisu