no własnie znalazlam skopiowany na Wikipedii mój i nieco przekształcony , bez dzjęć przepis na roladę śląską wołową zobaczcie sami http://wielkiezarcie.com/przepis7910.html , jestem zła. Dlaczego ludzie robia takie świństwa innym, czy nie można zapobiec takim procrdurom? Napisałm do wielkich tej stronki, jestem ciekawa,czy zechcą mi odpowiedzieć , bbbbbbbbbbbbbbrrrrrrrrrrr , po co to znalazłam, teraz ciągle będę chodzić wkurzona.. Sory ,ale musialam się wyżalić.:((
wiem ,ze to pewnie denerwuje , ale jestem zdania , ze to nie powod , żeby się tak wkurzać -nie warto! aa coś nie tak wpisałas , bo nie otwiera się ten przepis, no chyba ,ze go już usuneli pozdrawiam
Sposób przyrządzaniaMięso umyć, osuszyć, włożyć do woreczka nylonowego i dokładnie rozbić tłuczkiem na duże, cieńkie porcje. Rozbite mięso ułozyc na blacie i na kazdym płacie mięsa "rozsmarowac" ocet, następnie każdy płat miesa posmarować musztardą, posypać przyprawami i na każdym płacie położyć kawałek kiełbaski, boczku, cebuli i ogórka, względnie kapusty kiszonej. Brzegi mięsa założyć i zwijać je tworząc rulon. Teraz trzeba zabezpieczyć rolady: białą nicią zawijamy mięso dookoła osi nie ściągając nici, lecz pozostawiając ją w miarę luźną, lub spinamy metalowymi wykałaczkami. Mięso obsmażamy na oleju z obu stron następnie podlewamy wodą, zakrywamy pokrywę garnka lub brytfanny i dusimy do miękkości. Po 45 minutach duszenia dodajemy pozostałą cebulę i ogorek kiszony bądź kapustę kiszoną do sosu. Pamiętajmy, aby w trakcie pieczenia obracać mięso na druga stronę i aby podlewać je wodą. Po upieczeniu mięsa sos zaprawić maką rozbełtaną w mleku i dodac do sosu- zagęścić, doprawić wegetą i maggi. Cebulę, boczek wędzony, ogórek bądź kapustę i kiełbasę można zamiast kroić w kawałki, zemleć w mikserze i rozprowadzić farsz na płatach mięsa.
Czy jesteś w 100% pewna, ze to Twój przepis, może tylko podobny? Przecież roladę śląską robi wiele osób. Co więcej nie widząc Twojego przepisu w podobny sposób robiłam roladki przedwczoraj - wykonując praktycznie te same czynności. A jeszcze wcześniej - razem z till wymyśliłyśmy taki sam przepis, tyle, że ja go wcześniej wpisałam. A wcześniej nie konsultowałyśmy.
ekkore to JEST MÓJ przepis ,takie szczegoly jak dodanie doroladowegofarszu kiszonej kapusty -to pewnik,jest wieleinnych zobacz sama przecież mozna porownać skladniki,gramatura,zwroty zastosowane,oj brak mi slów
Przepis wciąż tam jest - ale ciekawe - chyba dość pozytywna reakcja twórców Wikipedii. Dodano takie coś:
Ten artykuł został umieszczony na liście modułów podejrzewanych o naruszenie praw autorskich. Prawdopodobne źródło: [1]. (i tutaj link do Twojego przepisu na WŻ) Jeśli możesz, napisz go od nowa tak, by nie naruszał praw autorskich.
na 8 sztuk miesa liczy się po 15 dkg mięsa na 1 roladę :1,20 kg mięsa wołowego (może byc wysokie żebro), 25 dkg kielbasy , 30-40 dkg boczku wędzonego, 2 ogórki kiszone( kto nie ma -może zastąpic je kiszona kapustą), 2 cebule średnie, wegeta, sól ,pieprz, ocet, musztarda, maggi
moje: mieso umyć , osuszyć, włożyć do woreczka nylonowego i dokładnie rozbić tłuczkiem na duże, cieńkie porcje, rozbite mięso ułożyć na blacie, teraz na każdym płacie mięsa "rozsmarowac" ocet( robie to w ten sposób, że wlewam octu na dłoń i skrapiam mięso obficie), następnie każdy płat miesa posmarować musztardą, posypać przyprawami i na każdym płacie położyć kawałek kiełbaski, boczku, cebuli i ogórka wzglednie kapusty kiszonej, brzegi miesa założyć i zwijać je tworząc rulon. teraz trzeba zabezpieczyć rolady: sposoby są dwa I. białą nicią zawijamy mięso dookoła osi nie ściągając nici lecz pozostawiając ją w miarę luzną, II. spinamy wykałaczkami metalowymi. Mięso obsmażamy na oleju z obu stron następnie podlewamy wodą , zakrywamy pokrywe garnka lub brytfanny i dusimy do miękkości , po 45 minutach duszenia dodajemy pozostala cebulę i ogórek kiszony bądź kapustę kiszona do sosu. Pamiętajmy aby w trakcie pieczenia obracać mięso na druga stronę i aby podlewać je wodą, po upieczeniu mięsa sos zaprawić maką rozbełtaną w mleku i dodac do sosu- zagęscic, doprawic wegeta i maggi.UWAGA! CEBULE , BOCZEK WĘDZONY, OGOREK BĄDŹ KAPUSTĘ I KIELBASĘ MOŻNA ZAMIAST KROIC W KAWALKI -ZEMLEC W MALAKSERZE I ROZPROWADZIC FARSZ NA PLATACH MIĘSA, Smacznego ,inka21
Wiesz co Inka ? Czytam twój tekst i nabrałam takiej ochoty na Twoją roladę, że szybko jutro ją zrobię !!! ( Ja oczywiście robiłam zupełnie inaczej, tak jak moja mama ) Przepraszam, że to napiszę, ale dzięki temu plagiatowi (sorki, sorki!) i temu wątkowi będę miała jutro super obiadek!!! Pozdrawiam !
no własnie znalazlam skopiowany na Wikipedii mój i nieco przekształcony , bez dzjęć przepis na roladę śląską wołową zobaczcie sami http://wielkiezarcie.com/przepis7910.html , jestem zła. Dlaczego ludzie robia takie świństwa innym, czy nie można zapobiec takim procrdurom? Napisałm do wielkich tej stronki, jestem ciekawa,czy zechcą mi odpowiedzieć , bbbbbbbbbbbbbbrrrrrrrrrrr , po co to znalazłam, teraz ciągle będę chodzić wkurzona..
Sory ,ale musialam się wyżalić.:((
wiem ,ze to pewnie denerwuje , ale jestem zdania , ze to nie powod , żeby się tak wkurzać -nie warto! aa coś nie tak wpisałas , bo nie otwiera się ten przepis, no chyba ,ze go już usuneli pozdrawiam
czyżby zadzailali tak prędko? jestem zdumoina,zaledwie do nich napisałam
ale mam toskopiowane sama zobacz :
Czy jesteś w 100% pewna, ze to Twój przepis, może tylko podobny? Przecież roladę śląską robi wiele osób. Co więcej nie widząc Twojego przepisu w podobny sposób robiłam roladki przedwczoraj - wykonując praktycznie te same czynności.
A jeszcze wcześniej - razem z till wymyśliłyśmy taki sam przepis, tyle, że ja go wcześniej wpisałam. A wcześniej nie konsultowałyśmy.
ekkore to JEST MÓJ przepis ,takie szczegoly jak dodanie doroladowegofarszu kiszonej kapusty -to pewnik,jest wieleinnych zobacz sama przecież mozna porownać
skladniki,gramatura,zwroty zastosowane,oj brak mi slów
poproś, aby nie tyle usuwali przepis tylko podali źródło skąd jest - przecież jak będzie napisane ,że to Twoje to dla Ciebie coś w rodzaju promocji
Hej,
Przepis wciąż tam jest - ale ciekawe - chyba dość pozytywna reakcja twórców Wikipedii. Dodano takie coś:
Ten artykuł został umieszczony na liście modułów podejrzewanych o naruszenie praw autorskich.
Prawdopodobne źródło: [1]. (i tutaj link do Twojego przepisu na WŻ)
Jeśli możesz, napisz go od nowa tak, by nie naruszał praw autorskich.
Ciekawe :)
Dziękuję , napisałam już, ale napiszę raz jeszcze
jestem pewna, że to reakcja na Twojego maila. jeżeli Ci zależy w tym momencie domagaj się kategorycznie likwidacji przepisu.
moje:
- 1,20 kg mięsa wołowego (może byc wysokie żebro),
- 25 dkg kiełbasy,
- 30-40 dkg boczku wędzonego,
- 2 ogórki kiszone(ewentualnie można zastąpić je kiszoną kapustą),
- 2 cebule średnie,
- wegeta,
- sól,
- pieprz,
- ocet,
- musztarda,
- maggi
[edytuj]
]
na 8 sztuk miesa liczy się po 15 dkg mięsa na 1 roladę :1,20 kg mięsa wołowego (może byc wysokie żebro), 25 dkg kielbasy , 30-40 dkg boczku wędzonego, 2 ogórki kiszone( kto nie ma -może zastąpic je kiszona kapustą), 2 cebule średnie, wegeta, sól ,pieprz, ocet, musztarda, maggi
tego osobnika na wikipedii:
SkładnikiNa 8 sztuk mięsa liczy się po 15 dkg mięsa na jedną roladę:
moje:
mieso umyć , osuszyć, włożyć do woreczka nylonowego i dokładnie rozbić tłuczkiem na duże, cieńkie porcje, rozbite mięso ułożyć na blacie, teraz na każdym płacie mięsa "rozsmarowac" ocet( robie to w ten sposób, że wlewam octu na dłoń i skrapiam mięso obficie), następnie każdy płat miesa posmarować musztardą, posypać przyprawami i na każdym płacie położyć kawałek kiełbaski, boczku, cebuli i ogórka wzglednie kapusty kiszonej, brzegi miesa założyć i zwijać je tworząc rulon. teraz trzeba zabezpieczyć rolady: sposoby są dwa I. białą nicią zawijamy mięso dookoła osi nie ściągając nici lecz pozostawiając ją w miarę luzną, II. spinamy wykałaczkami metalowymi. Mięso obsmażamy na oleju z obu stron następnie podlewamy wodą , zakrywamy pokrywe garnka lub brytfanny i dusimy do miękkości , po 45 minutach duszenia dodajemy pozostala cebulę i ogórek kiszony bądź kapustę kiszona do sosu. Pamiętajmy aby w trakcie pieczenia obracać mięso na druga stronę i aby podlewać je wodą, po upieczeniu mięsa sos zaprawić maką rozbełtaną w mleku i dodac do sosu- zagęscic, doprawic wegeta i maggi.UWAGA! CEBULE , BOCZEK WĘDZONY, OGOREK BĄDŹ KAPUSTĘ I KIELBASĘ MOŻNA ZAMIAST KROIC W KAWALKI -ZEMLEC W MALAKSERZE I ROZPROWADZIC FARSZ NA PLATACH MIĘSA, Smacznego ,inka21
tego osobnika na wikipedii:
Sposób przyrządzaniaMięso umyć, osuszyć, włożyć do woreczka nylonowego i dokładnie rozbić tłuczkiem na duże, cieńkie porcje. Rozbite mięso ułozyc na blacie i na kazdym płacie mięsa "rozsmarowac" ocet, następnie każdy płat miesa posmarować musztardą, posypać przyprawami i na każdym płacie położyć kawałek kiełbaski, boczku, cebuli i ogórka, względnie kapusty kiszonej. Brzegi mięsa założyć i zwijać je tworząc rulon. Teraz trzeba zabezpieczyć rolady: białą nicią zawijamy mięso dookoła osi nie ściągając nici, lecz pozostawiając ją w miarę luźną, lub spinamy metalowymi wykałaczkami. Mięso obsmażamy na oleju z obu stron następnie podlewamy wodą, zakrywamy pokrywę garnka lub brytfanny i dusimy do miękkości. Po 45 minutach duszenia dodajemy pozostałą cebulę i ogorek kiszony bądź kapustę kiszoną do sosu. Pamiętajmy, aby w trakcie pieczenia obracać mięso na druga stronę i aby podlewać je wodą. Po upieczeniu mięsa sos zaprawić maką rozbełtaną w mleku i dodac do sosu- zagęścić, doprawić wegetą i maggi. Cebulę, boczek wędzony, ogórek bądź kapustę i kiełbasę można zamiast kroić w kawałki, zemleć w mikserze i rozprowadzić farsz na płatach mięsa.
ekkore porownaj prosze i powiedz co zrobic? znaszsie na tym przecież
zerżnięte, nawet błędy (literówki) w tych samych miejscach
dobrze ,dziekuję
Wiesz co Inka ? Czytam twój tekst i nabrałam takiej ochoty na Twoją roladę, że szybko jutro ją zrobię !!! ( Ja oczywiście robiłam zupełnie inaczej, tak jak moja mama )
Przepraszam, że to napiszę, ale dzięki temu plagiatowi (sorki, sorki!) i temu wątkowi będę miała jutro super obiadek!!!
Pozdrawiam !
Widzisz Ineczko, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. :):):) Dzięki plagiatowi ktoś zauważył Twój przepis:)
no wiec powinnam wam podziękować, hiehie, za podtrzymanie na duchu i za wypróbowanie przepisu, dziękuje !pozdrawiam