Hej! Licze na Wasza pomoc. Dostalam od znajomych czerwone winogrona z dzialki, bardzo slodkie w smaku i dobre, z pestkami... na 100% nie zdazymy ich zjesc zanim sie zepsuja... co z nimi zrobic? jak przetworzyc? w sokowirowce, dostana gorzkiego smaku od startych pestek... moze jakis sok??? ale jak ?? kto ma jakis pomysl??? prosze o porade!!! dzieki z gory! Pozdrawiam - Glumanda
Rozgotowuję chwilę, potem przecieram przez perlonowe sito, gotuję z cukrem (wedle uznania) i wrzące wlewam w butelki po Kubusiu. Trzyma mi się świetnie.
Jeżeli masz jego dużaą ilość to zrób wino. Moje właśnie pracuje. W ubiegłym roku robiłam, wyszło bardzo dobre. W tym roku powtórka z rozrywki może też nie będzie gorsze? Zobaczymy. Mlena
no właśnie - jak robicie sok z winogron? mam ich nie za dużo, ciemne, pospolite, działkowe, chcę zrobić sok ale nie w sokowniku, taki mi nie smakuje, jakim innym sposobem można?
Hej! Licze na Wasza pomoc. Dostalam od znajomych czerwone winogrona z dzialki, bardzo slodkie w smaku i dobre, z pestkami... na 100% nie zdazymy ich zjesc zanim sie zepsuja... co z nimi zrobic? jak przetworzyc? w sokowirowce, dostana gorzkiego smaku od startych pestek... moze jakis sok??? ale jak ?? kto ma jakis pomysl??? prosze o porade!!! dzieki z gory!
Pozdrawiam - Glumanda
Rozgotowuję chwilę, potem przecieram przez perlonowe sito, gotuję z cukrem (wedle uznania) i wrzące wlewam w butelki po Kubusiu. Trzyma mi się świetnie.
Chyba tak bede musiala zrobic... tylko sitko mam ze stali.... musi byc perlonowe??
Z winogron najlepsze jest wino.
Na wino jest ich za malo....
Jeżeli masz jego dużaą ilość to zrób wino. Moje właśnie pracuje. W ubiegłym roku robiłam, wyszło bardzo dobre. W tym roku powtórka z rozrywki może też nie będzie gorsze? Zobaczymy. Mlena
Ja z czerwonych winogron robię soki , dodaję je do cherbaty .Bardzo dobre
Ale!! jak robisz te soki???
no właśnie - jak robicie sok z winogron? mam ich nie za dużo, ciemne, pospolite, działkowe, chcę zrobić sok ale nie w sokowniku, taki mi nie smakuje, jakim innym sposobem można?
A może winogrona w alkoholu http://wielkiezarcie.com/przepis10810.html, pozdrawiam
A soku nikt nie robi???
Ja przecieram i w słoiki, pasteryzuję ( jeśli trzeba dosładzam) i taki "nektar" wypijam zimą. Soki wysiadają.
Ja...
Tylko wino!
Ty pijaczynko
, ... a nie soczek czy nektarek
, ...tylko winko, winko, winko
...
...
Ja...