Forum

Kuchenne porady

buraczki na zime

  • Autor: maniuś Data: 2006-09-27 10:05:56

    Kochani mam w planie na zime zrobić buraczki do słoików proszę o wasze propozycje
    na różnego rodzaju sałatki czy inne fantazje buraczkowe
    pozdrawiam

  • Autor: Janek Data: 2006-09-27 10:16:17

    Maaaaaaaaaaaaaaaaniuśśśśśśśśśśś, TY(?) ..."wstydu oszczędź Waść..."
    Pozdrawiam.
    Ja...
    P.S.
    W imieniu Pani Wyszukiwarki: Dzień dobry
    J

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-27 10:18:06

    http://wielkiezarcie.com/przepis7240.html smacznego!

  • Autor: aryt Data: 2006-09-27 10:48:59

    BURACZKI Z PAPRYKĄ

    6 kg buraków zważonych po ugotowaniu i obraniu
    6 sztuk papryki czerwonej
    7 cebul
    250 ml octu winnego lub 300 ml 6%
    250 ml wody
    20 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    6 ząbków czosnku
    4 łyżeczki kminku

    Buraczki ugotować zetrzeć na grubej tarce, paprykę i cebule przemielić na maszynce do mięsa. Ocet zagotować z wodą, cukrem i solą razem połączyć. Pasteryzować przez 10 min. 

     SAŁATA Z KAPUSTY I BURAKÓW
    2 kg kapusty białej
    2 kg buraków czerwonych
    Zalewa:
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    szklanka octu winnego
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki soli
    1 łyżeczka kminku
    50 dag cebuli
    1 opakowanie gorczycy białej

    Buraki ugotować zatrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, ugotować, odcedzić. cebule pokroić dowolnie Do gotującej się zalewy dodać pokrojoną cebulę. Połączyć buraczki z kapustą dodać gorącą zalewę z cebulą wymieszać nałożyć do słoików pasteryzować 15 minut.

  • Autor: aryt Data: 2006-09-27 10:55:25

    BURACZKI W CAŁOŚCI 




    Składniki



    5 KG BURACZKÓW
      


    ZALEWA:WODA
      


    CUKIER
      


    SÓL
      


    LIŚĆ LAUROWY,PIEPRZ,ZIELE ANGIELSKIE
      


    KWASEK CYTRYNOWY
      

    Etapy przygotowania

    1.

    BURAKI UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI I OBRAĆ ZE SKÓRKI.
        
    2.

    PRZYGOTOWANIE ZALEWY:DO GOTUJĄCEJ WODY WSYPAĆ SÓL( NA 1 L WODY=1 PŁASKA ŁYŻKA STOŁOWA SOLI);NASTEPNIE CUKIER(NA 1 L WODY=2 ŁYŻKI STOŁOWE CUKRU)NASTĘPNIE KWASEK CYTRYNOWY( NA 1 L WODY=CZUBEK MAŁEJ ŁYŻECZKI KWASKU CYTRYNOWEGO-KWASEK WSYPYWAĆ DO ODSTAWIONEJ Z OGNIA ZALEWY) I PRZYPRAWY:PIEPRZ,ZIELE ANGIELSKIE,LIŚĆ LAUROWY.
        
    3.

    WCZEŚNIEJ UGOTOWANE BURACZKI W CAŁOŚCI(A JEŚLI SĄ DUŻE TO PRZEKROIĆ) PONAKŁADAĆ DO SŁOIKÓW.
        
    4.

    ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ BURACZKI.POZAKRĘCAĆ I WEKOWAĆ 10 - 15 MIN.
        
    5.

    SOK Z TYCH BURACZKÓW JEST WYŚMIENITY I ZDROWY.
        

  • Autor: aryt Data: 2006-09-27 10:58:47

    Buraczki z marchwią i jabłkami 

    Składniki:
    3kg buraków
    1kg marchwi
    1kg kwaśnych jabłek
    2 cebule
    1 szklanka oleju  
    Zalewa:
    1 szklanka cukru 2 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki soli
    ziele i liść laurowy

    Sposób przyrządzenia:
    Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 – 30 minut.

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-09-28 19:49:48

    W zeszłym roku i takie robiliśmy bo dużo małych mieliśy i...nie wiem co można z nimi zrobić. Dobre są w smaku ale do obiadu to te tarte mamy a do czego te malutkie wykorzystać???????????????

  • Autor: Elek Data: 2006-09-28 22:15:53

    Ćwir-ćwirku .......... do barszczyku :)

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-09-29 15:13:24

    poważnie z takich też barszczyk czerwony zrobię?? Ja zawsze na świerzych barszczyk gotuje. Nie wiedziałam że na takich można. I jak go się wtedy robi, też sięje jakoś gotuje. Barszczyk czerwony uwielbiam także ta wiedza napewno będzie przydatna:))

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-10-20 17:35:05

    Dzięki Elek za tę, przypadkową ale jakże cenną, poradę:)) W zeszłmy roku zrobiliśmy trochę słoiczków z takimi małymi buraczkami na zimę. I niewiadomo było co z tym teraz właściwie zrobić. I tak leża w piwnicy. Dzisiaj, dzięki Twojej sugestii zrobiliśmy na takich barszczyk czerwony:) Oj, będzie zimą u nas często barszczyk:)))

  • Autor: Elek Data: 2006-10-21 13:02:35

    Bardzo mnie cieszy ,że rada okazała się przydatna i skorzystałaś z niej .
    Pozdrówka - Elek

  • Autor: Kawa Data: 2006-09-29 16:16:38

    witaj, ja czesto oszukuje rsol z kurczaka, aby był podobny kolorem do rosłu z wiejskiego kurczka kladac podczas gotowania malego obranego buraczka i wyjmuje go tuz przed skonczeniem gotowania mięsa-pozdrawiam i zycze smacznego

  • Autor: Sweetya Data: 2006-09-27 10:57:25

    polecam wyjątkowo- http://wielkiezarcie.com/przepis4467.html

  • Autor: inka21 Data: 2006-09-27 13:34:29

    no i zapomnialąm jeszcze dodać http://wielkiezarcie.com/przepis6291.html

  • Autor: maniuś Data: 2006-09-28 12:10:30

    dzięki dzięki dzięki i pozdrawiam

  • Autor: Kawa Data: 2006-09-29 16:19:46

    tak barszczyk czerwony najlepszy jest z malych buraczkow -

Przejdź do pełnej wersji serwisu