6 kg buraków zważonych po ugotowaniu i obraniu 6 sztuk papryki czerwonej 7 cebul 250 ml octu winnego lub 300 ml 6% 250 ml wody 20 łyżek cukru 3 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki kminku
Buraczki ugotować zetrzeć na grubej tarce, paprykę i cebule przemielić na maszynce do mięsa. Ocet zagotować z wodą, cukrem i solą razem połączyć. Pasteryzować przez 10 min.
SAŁATA Z KAPUSTY I BURAKÓW 2 kg kapusty białej 2 kg buraków czerwonych Zalewa: 2 łyżeczki suszonego tymianku szklanka octu winnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki soli 1 łyżeczka kminku 50 dag cebuli 1 opakowanie gorczycy białej
Buraki ugotować zatrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, ugotować, odcedzić. cebule pokroić dowolnie Do gotującej się zalewy dodać pokrojoną cebulę. Połączyć buraczki z kapustą dodać gorącą zalewę z cebulą wymieszać nałożyć do słoików pasteryzować 15 minut.
PRZYGOTOWANIE ZALEWY:DO GOTUJĄCEJ WODY WSYPAĆ SÓL( NA 1 L WODY=1 PŁASKA ŁYŻKA STOŁOWA SOLI);NASTEPNIE CUKIER(NA 1 L WODY=2 ŁYŻKI STOŁOWE CUKRU)NASTĘPNIE KWASEK CYTRYNOWY( NA 1 L WODY=CZUBEK MAŁEJ ŁYŻECZKI KWASKU CYTRYNOWEGO-KWASEK WSYPYWAĆ DO ODSTAWIONEJ Z OGNIA ZALEWY) I PRZYPRAWY:PIEPRZ,ZIELE ANGIELSKIE,LIŚĆ LAUROWY.
3.
WCZEŚNIEJ UGOTOWANE BURACZKI W CAŁOŚCI(A JEŚLI SĄ DUŻE TO PRZEKROIĆ) PONAKŁADAĆ DO SŁOIKÓW.
4.
ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ BURACZKI.POZAKRĘCAĆ I WEKOWAĆ 10 - 15 MIN.
Sposób przyrządzenia: Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 – 30 minut.
W zeszłym roku i takie robiliśmy bo dużo małych mieliśy i...nie wiem co można z nimi zrobić. Dobre są w smaku ale do obiadu to te tarte mamy a do czego te malutkie wykorzystać???????????????
poważnie z takich też barszczyk czerwony zrobię?? Ja zawsze na świerzych barszczyk gotuje. Nie wiedziałam że na takich można. I jak go się wtedy robi, też sięje jakoś gotuje. Barszczyk czerwony uwielbiam także ta wiedza napewno będzie przydatna:))
Dzięki Elek za tę, przypadkową ale jakże cenną, poradę:)) W zeszłmy roku zrobiliśmy trochę słoiczków z takimi małymi buraczkami na zimę. I niewiadomo było co z tym teraz właściwie zrobić. I tak leża w piwnicy. Dzisiaj, dzięki Twojej sugestii zrobiliśmy na takich barszczyk czerwony:) Oj, będzie zimą u nas często barszczyk:)))
witaj, ja czesto oszukuje rsol z kurczaka, aby był podobny kolorem do rosłu z wiejskiego kurczka kladac podczas gotowania malego obranego buraczka i wyjmuje go tuz przed skonczeniem gotowania mięsa-pozdrawiam i zycze smacznego
Kochani mam w planie na zime zrobić buraczki do słoików proszę o wasze propozycje
na różnego rodzaju sałatki czy inne fantazje buraczkowe
pozdrawiam
Maaaaaaaaaaaaaaaaniuśśśśśśśśśśś, TY(?) ..."wstydu oszczędź Waść..."
Pozdrawiam.
Ja...
P.S.
W imieniu Pani Wyszukiwarki: Dzień dobry
J
http://wielkiezarcie.com/przepis7240.html smacznego!
BURACZKI Z PAPRYKĄ
6 kg buraków zważonych po ugotowaniu i obraniu
6 sztuk papryki czerwonej
7 cebul
250 ml octu winnego lub 300 ml 6%
250 ml wody
20 łyżek cukru
3 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
6 ząbków czosnku
4 łyżeczki kminku
Buraczki ugotować zetrzeć na grubej tarce, paprykę i cebule przemielić na maszynce do mięsa. Ocet zagotować z wodą, cukrem i solą razem połączyć. Pasteryzować przez 10 min.
SAŁATA Z KAPUSTY I BURAKÓW
2 kg kapusty białej
2 kg buraków czerwonych
Zalewa:
2 łyżeczki suszonego tymianku
szklanka octu winnego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki soli
1 łyżeczka kminku
50 dag cebuli
1 opakowanie gorczycy białej
Buraki ugotować zatrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkować, ugotować, odcedzić. cebule pokroić dowolnie Do gotującej się zalewy dodać pokrojoną cebulę. Połączyć buraczki z kapustą dodać gorącą zalewę z cebulą wymieszać nałożyć do słoików pasteryzować 15 minut.
BURACZKI W CAŁOŚCI
Składniki
Etapy przygotowania
Buraczki z marchwią i jabłkami
Składniki:
3kg buraków
1kg marchwi
1kg kwaśnych jabłek
2 cebule
1 szklanka oleju
Zalewa:
1 szklanka cukru 2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
ziele i liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ½ godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 – 30 minut.
W zeszłym roku i takie robiliśmy bo dużo małych mieliśy i...nie wiem co można z nimi zrobić. Dobre są w smaku ale do obiadu to te tarte mamy a do czego te malutkie wykorzystać???????????????
Ćwir-ćwirku .......... do barszczyku :)
poważnie z takich też barszczyk czerwony zrobię?? Ja zawsze na świerzych barszczyk gotuje. Nie wiedziałam że na takich można. I jak go się wtedy robi, też sięje jakoś gotuje. Barszczyk czerwony uwielbiam także ta wiedza napewno będzie przydatna:))
Dzięki Elek za tę, przypadkową ale jakże cenną, poradę:)) W zeszłmy roku zrobiliśmy trochę słoiczków z takimi małymi buraczkami na zimę. I niewiadomo było co z tym teraz właściwie zrobić. I tak leża w piwnicy. Dzisiaj, dzięki Twojej sugestii zrobiliśmy na takich barszczyk czerwony:) Oj, będzie zimą u nas często barszczyk:)))
witaj, ja czesto oszukuje rsol z kurczaka, aby był podobny kolorem do rosłu z wiejskiego kurczka kladac podczas gotowania malego obranego buraczka i wyjmuje go tuz przed skonczeniem gotowania mięsa-pozdrawiam i zycze smacznego
polecam wyjątkowo- http://wielkiezarcie.com/przepis4467.html
no i zapomnialąm jeszcze dodać http://wielkiezarcie.com/przepis6291.html
dzięki dzięki dzięki i pozdrawiam
tak barszczyk czerwony najlepszy jest z malych buraczkow -