Forum

Kuchenne porady

problem z sernikiem z brzoskwiniami

  • Autor: _kasiaczek Data: 2006-10-13 12:12:18

    witam
    Mam problem z sernikiem z brzoskwiniami, przepis na ten sernik był tutaj wielokrotnie podawany, uważam go za idealny:-)
    Ale niestety czasem wychodzi mi zakalec i nie wiem dlaczego. Dla przypomnienia podam przepis na ciasto: 3 szkl mąki (zwykła czy krupczatka???), 5 żółtek, kostka margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Jaka ma być konsystencja ciasta, czy taka klejąca czy raczej sucha??? Myślę że tutaj tkwi mój problem. Bardzo proszę odpowiedź na moje pytanie.

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-10-13 12:21:09

    Sprawdź ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis16910.html

  • Autor: _kasiaczek Data: 2006-10-13 12:31:05

    no i właśnie zawsze robię tak samo, ale przyznam że czasami wyrobione ciasto jest takie ciapowate, a czesem suche, myślę że to od tego zalezy czy wyjdzie zakalec czy nie, tylko nie wiem która opcja jest prawidłowa.
    A czy ktoś wie może co zrobić że ta beza nie opadła?? dodac kisiel, jesli tak to w jakiej ilości?

  • Autor: elo Data: 2006-10-13 13:01:49

    A może spróbuj zrobić sernik wróbelka zawsze wychodzi. Do tego przepisu dokładam brzoskwinie http://wielkiezarcie.com/przepis11903.html

  • Autor: makusia Data: 2006-10-13 13:59:10

    może spróbu tego jest bardzo podobny do przepisu sylwi ale inna mąka i troszke inne wykonanie ja go robie od 15-tu lat i zawsze wychodzi rewalacyjnie http://wielkiezarcie.com/przepis20640.html pozdrawiam i życzę smacznego

  • Autor: _kasiaczek Data: 2006-10-13 14:39:52

    wszystkie te przepisy takie same, a jednak czasem coś nie wychodzi nadal nie wiem dlaczego...............:-/

  • Autor: makusia Data: 2006-10-13 15:12:49

    zrób z mąki zwyklej nie krupczatki i spróbuj a potem napisz pozdrawiam

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-10-13 17:49:13

    nie wklepywałam swojego przepisu na sernik z brzoskwiniami bo są tu podobne, także tyle CI powiem że robie tak samo jak ty tu napisałaś. Mąka zwykła pszenna. A co do konsystencji to ono mi takie trochę klejące wychodzi, ale nie za bardzo także ładnie je na blaszę mogę rozprowadzićrękami. I nigdy mi zalakec nie wyszedł. Moze jak masz za bardzo klejący to dodaj trochę więcej mąki.
    Mój jest podobny do tego (to czym się różni wpisałam w komentarzach) i zawsze wychodzi dobry i bez zakalca.
    http://wielkiezarcie.com/przepis5273.html

  • Autor: _kasiaczek Data: 2006-10-20 18:00:28

    zrobiłam ten serniczek, tym razem nie było zakalca, dałam 1,5 szkl mąki zwykłej i 1,5 szkl krupczatki. Wnioskuję że zakalec jednak wychodzi gdy ciasto jest zbyt klejące. Ale za to popełniłam innny błąd skusiłam się i dodałam 1 łyżkę budyniu do bezy i to był błąd.....zaczęło się przypalać z góry, już więcej tego nie zrobię, bo beza wcale nie była taka pulchna tylko właśnie klejąca ciapka. ale ogólnie ten sernik jest moim ulubionym i pewnie jeszcze nie raz go zrobię:-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu