witam Mam problem z sernikiem z brzoskwiniami, przepis na ten sernik był tutaj wielokrotnie podawany, uważam go za idealny:-) Ale niestety czasem wychodzi mi zakalec i nie wiem dlaczego. Dla przypomnienia podam przepis na ciasto: 3 szkl mąki (zwykła czy krupczatka???), 5 żółtek, kostka margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Jaka ma być konsystencja ciasta, czy taka klejąca czy raczej sucha??? Myślę że tutaj tkwi mój problem. Bardzo proszę odpowiedź na moje pytanie.
no i właśnie zawsze robię tak samo, ale przyznam że czasami wyrobione ciasto jest takie ciapowate, a czesem suche, myślę że to od tego zalezy czy wyjdzie zakalec czy nie, tylko nie wiem która opcja jest prawidłowa. A czy ktoś wie może co zrobić że ta beza nie opadła?? dodac kisiel, jesli tak to w jakiej ilości?
może spróbu tego jest bardzo podobny do przepisu sylwi ale inna mąka i troszke inne wykonanie ja go robie od 15-tu lat i zawsze wychodzi rewalacyjnie http://wielkiezarcie.com/przepis20640.html pozdrawiam i życzę smacznego
nie wklepywałam swojego przepisu na sernik z brzoskwiniami bo są tu podobne, także tyle CI powiem że robie tak samo jak ty tu napisałaś. Mąka zwykła pszenna. A co do konsystencji to ono mi takie trochę klejące wychodzi, ale nie za bardzo także ładnie je na blaszę mogę rozprowadzićrękami. I nigdy mi zalakec nie wyszedł. Moze jak masz za bardzo klejący to dodaj trochę więcej mąki. Mój jest podobny do tego (to czym się różni wpisałam w komentarzach) i zawsze wychodzi dobry i bez zakalca. http://wielkiezarcie.com/przepis5273.html
zrobiłam ten serniczek, tym razem nie było zakalca, dałam 1,5 szkl mąki zwykłej i 1,5 szkl krupczatki. Wnioskuję że zakalec jednak wychodzi gdy ciasto jest zbyt klejące. Ale za to popełniłam innny błąd skusiłam się i dodałam 1 łyżkę budyniu do bezy i to był błąd.....zaczęło się przypalać z góry, już więcej tego nie zrobię, bo beza wcale nie była taka pulchna tylko właśnie klejąca ciapka. ale ogólnie ten sernik jest moim ulubionym i pewnie jeszcze nie raz go zrobię:-)
witam
Mam problem z sernikiem z brzoskwiniami, przepis na ten sernik był tutaj wielokrotnie podawany, uważam go za idealny:-)
Ale niestety czasem wychodzi mi zakalec i nie wiem dlaczego. Dla przypomnienia podam przepis na ciasto: 3 szkl mąki (zwykła czy krupczatka???), 5 żółtek, kostka margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jaka ma być konsystencja ciasta, czy taka klejąca czy raczej sucha??? Myślę że tutaj tkwi mój problem. Bardzo proszę odpowiedź na moje pytanie.
Sprawdź ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis16910.html
no i właśnie zawsze robię tak samo, ale przyznam że czasami wyrobione ciasto jest takie ciapowate, a czesem suche, myślę że to od tego zalezy czy wyjdzie zakalec czy nie, tylko nie wiem która opcja jest prawidłowa.
A czy ktoś wie może co zrobić że ta beza nie opadła?? dodac kisiel, jesli tak to w jakiej ilości?
A może spróbuj zrobić sernik wróbelka zawsze wychodzi. Do tego przepisu dokładam brzoskwinie http://wielkiezarcie.com/przepis11903.html
może spróbu tego jest bardzo podobny do przepisu sylwi ale inna mąka i troszke inne wykonanie ja go robie od 15-tu lat i zawsze wychodzi rewalacyjnie http://wielkiezarcie.com/przepis20640.html pozdrawiam i życzę smacznego
wszystkie te przepisy takie same, a jednak czasem coś nie wychodzi nadal nie wiem dlaczego...............:-/
zrób z mąki zwyklej nie krupczatki i spróbuj a potem napisz pozdrawiam
nie wklepywałam swojego przepisu na sernik z brzoskwiniami bo są tu podobne, także tyle CI powiem że robie tak samo jak ty tu napisałaś. Mąka zwykła pszenna. A co do konsystencji to ono mi takie trochę klejące wychodzi, ale nie za bardzo także ładnie je na blaszę mogę rozprowadzićrękami. I nigdy mi zalakec nie wyszedł. Moze jak masz za bardzo klejący to dodaj trochę więcej mąki.
Mój jest podobny do tego (to czym się różni wpisałam w komentarzach) i zawsze wychodzi dobry i bez zakalca.
http://wielkiezarcie.com/przepis5273.html
zrobiłam ten serniczek, tym razem nie było zakalca, dałam 1,5 szkl mąki zwykłej i 1,5 szkl krupczatki. Wnioskuję że zakalec jednak wychodzi gdy ciasto jest zbyt klejące. Ale za to popełniłam innny błąd skusiłam się i dodałam 1 łyżkę budyniu do bezy i to był błąd.....zaczęło się przypalać z góry, już więcej tego nie zrobię, bo beza wcale nie była taka pulchna tylko właśnie klejąca ciapka. ale ogólnie ten sernik jest moim ulubionym i pewnie jeszcze nie raz go zrobię:-)