Forum

Kuchenne porady

Kapusta pekińska jako farsz??

  • Autor: Kwas Data: 2006-10-20 10:29:41

        Czy do zrobienia farszu do pierogów czy krokietów można użyc kapusty pekińskiej. Z tego co czytałem w przepisach to pekińska wykorzystywana jest głównie do robienia sałatek. Jestem młodym adeptem sztuki kulinarnej i nie chciałbym narobic farszu którego potem nikt nie zje... a mam zamrozone grzybki z cebulką, juz lekko podsmażone i chciałbym dodać tylko kapuste i chyba powinno byc ok... ??

    czekam na ciekawe podpowiedzi.

    pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2006-10-20 10:33:01

    Do farszu zawsze lepsza kapusta kiszona - nadaje takiego fajnego smaku.

    natomiast pekinki jakoś na ciepło sobie nie wyobrażam

  • Autor: Kwas Data: 2006-10-20 10:36:07

    czyli generalnie to jest mój wymysł....

    a jako składnik zupy... albo tak jak kapusta na słodko zasmażana?? od razu ostrzegam że dopiero zaczynam gotować... ale podobno szybko sie ucze...

  • Autor: estanish Data: 2006-10-20 10:38:04

    Gdzieś coś słyszałam o kapuście pekińskiej na ciepło. Jak odkryję co, gdzie i jak to napiszę ale dopiero w poniedziałek lub wtorek . Pozdrawiam Ewa

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-10-20 10:49:57

    Kwas oczywiście można http://wielkiezarcie.com/przepis17010.html

  • Autor: dorota40 Data: 2006-10-20 10:53:26

    Ja próbowałam kiedys ugotować kapustę pekińską tak jak młodą kapustę,nie byla nawet zła, le szybko się gotuje.Pozdrawiam dorota40

  • Autor: Kwas Data: 2006-10-20 10:59:40

    własnie o coś takiego Dorota mi chodzi... o to żeby ugotować to jak młodą....

  • Autor: Kwas Data: 2006-10-20 10:58:26

    czyli generalnie na małym ogniu mozna poddusic kapuste na wszelakie sposoby... ??

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-10-20 13:14:56

    tak

  • Autor: ekkore Data: 2006-10-20 10:57:35

    widać można - ale moja wyobraźnia w tym względzie jest ograniczona - nie lubię gotowanej kapusty świeżej (nie kiszonej).
    Wyjątek stanowią gołąbki - ale samej kapusty, bez farszu nie zjem

  • Autor: Yanna Data: 2006-10-20 11:41:53

    Możesz użyć pekińską do farszu. Nawet nie trzeba jej gotować. Ja tylko drobno szatkuję i mieszam z grzybami lub mięsem. Takiego farszu z surową kapustą i warzywami używam również do sajgonek.
    Pozdrawiam

  • Autor: alga Data: 2006-10-20 12:04:10

    W sezonie paprykowym robię czasami  tzw.bigos chiński .(czy faktycznie taki jest naprawde , to nie wiem ... przepis ot , zasłyszany)
    .wlaśnie z kapusty pekińskiej i różnokolorowej papryki  ,
     do tego podsmażone kawalki piersi z kurczaka ...szybko i dla mnie i moich domowników pychota .. pozdrawiam

  • Autor: Malena Data: 2006-10-20 12:21:17

    A moze to:

    http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5219

  • Autor: maria Data: 2006-10-20 13:50:50

    liści kapusty pekińskiej uzywam do robienia kapusty faszerowanej , pyszna jest również lekko podduszona z jabłuszkiem na gorąco jako danie . Dokładam ją do zup warzywnych i rosołu.

  • Autor: makusia Data: 2006-10-20 19:10:58

    no i oczywiscie do zrobienia gołąbków.mniam pozdrawiam

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2006-10-20 20:42:15

    Zrobiłam kiedys pekińską zasmazaną z przepisu na butelce oleju sezamowego,ale nie smakowała mi.Myslę jednak,że tak "po polsku",na maśle, z koperkiem byłaby OK.

  • Autor: Haanala Data: 2006-10-20 22:08:17

    Znam przepis na kapustę pekińską na ciepło, dawno temu przyszedł do mnie i został, ale nie wiem już skąd.

    Oto on: AKSAMITNA KAPUSTA
    1 główka kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki 2x2 cm
    6-8 pieczarek pokrojonych na plasterki
    1-2 cebule pokrojone w piórka
    3-4 łyżki oleju
    Sos: 4 łyżki sosu sojowego
            1-2 łyżki wytrawnego wina
            1-2 łyżeczki chili (ostrożnie)
            1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia, dodać kapustę i pieczarki, smażyć 5-8 minut ciągle mieszając. Składniki sosu zmieszać, dodać do kapusty, gotować 1-2 minuty mieszając. Zostawić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 15 minut. Dobrze smakuje z ryżem z curry.

Przejdź do pełnej wersji serwisu