Czy do zrobienia farszu do pierogów czy krokietów można użyc kapusty pekińskiej. Z tego co czytałem w przepisach to pekińska wykorzystywana jest głównie do robienia sałatek. Jestem młodym adeptem sztuki kulinarnej i nie chciałbym narobic farszu którego potem nikt nie zje... a mam zamrozone grzybki z cebulką, juz lekko podsmażone i chciałbym dodać tylko kapuste i chyba powinno byc ok... ??
widać można - ale moja wyobraźnia w tym względzie jest ograniczona - nie lubię gotowanej kapusty świeżej (nie kiszonej). Wyjątek stanowią gołąbki - ale samej kapusty, bez farszu nie zjem
Możesz użyć pekińską do farszu. Nawet nie trzeba jej gotować. Ja tylko drobno szatkuję i mieszam z grzybami lub mięsem. Takiego farszu z surową kapustą i warzywami używam również do sajgonek. Pozdrawiam
W sezonie paprykowym robię czasami tzw.bigos chiński .(czy faktycznie taki jest naprawde , to nie wiem ... przepis ot , zasłyszany) .wlaśnie z kapusty pekińskiej i różnokolorowej papryki , do tego podsmażone kawalki piersi z kurczaka ...szybko i dla mnie i moich domowników pychota .. pozdrawiam
liści kapusty pekińskiej uzywam do robienia kapusty faszerowanej , pyszna jest również lekko podduszona z jabłuszkiem na gorąco jako danie . Dokładam ją do zup warzywnych i rosołu.
Zrobiłam kiedys pekińską zasmazaną z przepisu na butelce oleju sezamowego,ale nie smakowała mi.Myslę jednak,że tak "po polsku",na maśle, z koperkiem byłaby OK.
Znam przepis na kapustę pekińską na ciepło, dawno temu przyszedł do mnie i został, ale nie wiem już skąd.
Oto on: AKSAMITNA KAPUSTA 1 główka kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki 2x2 cm 6-8 pieczarek pokrojonych na plasterki 1-2 cebule pokrojone w piórka 3-4 łyżki oleju Sos: 4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki wytrawnego wina 1-2 łyżeczki chili (ostrożnie) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia, dodać kapustę i pieczarki, smażyć 5-8 minut ciągle mieszając. Składniki sosu zmieszać, dodać do kapusty, gotować 1-2 minuty mieszając. Zostawić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 15 minut. Dobrze smakuje z ryżem z curry.
Czy do zrobienia farszu do pierogów czy krokietów można użyc kapusty pekińskiej. Z tego co czytałem w przepisach to pekińska wykorzystywana jest głównie do robienia sałatek. Jestem młodym adeptem sztuki kulinarnej i nie chciałbym narobic farszu którego potem nikt nie zje... a mam zamrozone grzybki z cebulką, juz lekko podsmażone i chciałbym dodać tylko kapuste i chyba powinno byc ok... ??
czekam na ciekawe podpowiedzi.
pozdrawiam
Do farszu zawsze lepsza kapusta kiszona - nadaje takiego fajnego smaku.
natomiast pekinki jakoś na ciepło sobie nie wyobrażam
czyli generalnie to jest mój wymysł....
a jako składnik zupy... albo tak jak kapusta na słodko zasmażana?? od razu ostrzegam że dopiero zaczynam gotować... ale podobno szybko sie ucze...
Gdzieś coś słyszałam o kapuście pekińskiej na ciepło. Jak odkryję co, gdzie i jak to napiszę ale dopiero w poniedziałek lub wtorek . Pozdrawiam Ewa
Kwas oczywiście można http://wielkiezarcie.com/przepis17010.html
Ja próbowałam kiedys ugotować kapustę pekińską tak jak młodą kapustę,nie byla nawet zła, le szybko się gotuje.Pozdrawiam dorota40
własnie o coś takiego Dorota mi chodzi... o to żeby ugotować to jak młodą....
czyli generalnie na małym ogniu mozna poddusic kapuste na wszelakie sposoby... ??
tak
widać można - ale moja wyobraźnia w tym względzie jest ograniczona - nie lubię gotowanej kapusty świeżej (nie kiszonej).
Wyjątek stanowią gołąbki - ale samej kapusty, bez farszu nie zjem
Możesz użyć pekińską do farszu. Nawet nie trzeba jej gotować. Ja tylko drobno szatkuję i mieszam z grzybami lub mięsem. Takiego farszu z surową kapustą i warzywami używam również do sajgonek.
Pozdrawiam
W sezonie paprykowym robię czasami tzw.bigos chiński .(czy faktycznie taki jest naprawde , to nie wiem ... przepis ot , zasłyszany)
.wlaśnie z kapusty pekińskiej i różnokolorowej papryki ,
do tego podsmażone kawalki piersi z kurczaka ...szybko i dla mnie i moich domowników pychota .. pozdrawiam
A moze to:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5219
liści kapusty pekińskiej uzywam do robienia kapusty faszerowanej , pyszna jest również lekko podduszona z jabłuszkiem na gorąco jako danie . Dokładam ją do zup warzywnych i rosołu.
no i oczywiscie do zrobienia gołąbków.mniam pozdrawiam
Zrobiłam kiedys pekińską zasmazaną z przepisu na butelce oleju sezamowego,ale nie smakowała mi.Myslę jednak,że tak "po polsku",na maśle, z koperkiem byłaby OK.
Znam przepis na kapustę pekińską na ciepło, dawno temu przyszedł do mnie i został, ale nie wiem już skąd.
Oto on: AKSAMITNA KAPUSTA
1 główka kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki 2x2 cm
6-8 pieczarek pokrojonych na plasterki
1-2 cebule pokrojone w piórka
3-4 łyżki oleju
Sos: 4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki wytrawnego wina
1-2 łyżeczki chili (ostrożnie)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia, dodać kapustę i pieczarki, smażyć 5-8 minut ciągle mieszając. Składniki sosu zmieszać, dodać do kapusty, gotować 1-2 minuty mieszając. Zostawić pod przykryciem na maleńkim ogniu około 15 minut. Dobrze smakuje z ryżem z curry.