Zamiast kefiru kupiłam maślankę - dla mnie to żadna różnica, bo samego (podobnie jak i dawnego zsiadłego mleka) nawet nie spróbuję. Ale muszę zużyć na coś cały litr. Czy może można stosować zamiennie. Jeżeli tak to poza chlebem zrobię ciasto z kefirem. a jeżeli nie to czekam na rady.
Witaj ekkore! Kefir i maslanka smakuja podobnie ale to dwa rozne produkty mleczne. Powstaja inaczej i w zwiazku z tym posiadfaja rozne gatunki bakteri. Niewiem czy ma to znaczenie jezeli te produkty poddajemy obrobce cieplnej ale na pewno przy spozywaniu na surowo. Zaleznie od tego jaki efekt zdrowotny chcemy uzyskac. A tu wyciag z niezastapionej wikipedi
Maślanka - kwaśny, mleczny płyn powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany.Wartości odżywcze w 100 g.: Wartość energetyczna 34 kcal Białko 3,3 g Tłuszcz 0,5 g Węglowodany 4 g
Kefir - jeden z najstarszych mlecznychnapojówfermentowanych, który z uwagi na swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się jak jeden organizm. Kefir pochodzi z Kaukazu, gdzie przez wiele lat był produkowany w tradycyjny sposób w skórzanych workach lub dębowychbeczkach. Kefirowi zawdzięczamy regulację procesów przemiany materii, usprawnienie procesów przyswajania białka i wapnia, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, dzięki dużej zawartości weglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Kefir leczy bądź wspomaga leczenie chorób cywilizacyjnych.
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego, slonecznego i...smacznego weekendu!
Bardzo sie ciesze ze sie przydalo. Jak chcesz mozesz i do kapieli dodac (z pol Litra maslanki + 1/3 szklanki oliwki) Bardzo dobre przy suchej, wrazliwej skorze. Pozdrawiam serdecznie!
Ekkore, dla mnie w smaku to maślanka, kefir i zsiadłe mleko to jedno i to samo, a robię z tego bardzo często koktaij owocowy, a ostatnio bananowy : miksuję 4-5 bananów z dodatkiem cukru(do smaku) i dodaję mleko lub kefir lub maślankę i kubek gęstej śmietany - może być niskoprocentowa i jeszcze kilka sekund miksuję wszystko razem, jak masz życzenie to możesz dodać np trochę cynamonu, wanili itp. Jeśli nie banany to konfitury lub mrożone owoce....
Ale ze mnie taki dziwny człek, że co półpłynne, glutowate to przez gardło nie przejdzie. Jogurt owocowy, gęsty zjem łyżeczką, natomiast taki do picia, na samą myśl o przelewaniu i bulgotaniu wszystko mi się podnosi w żołądku.
Ja bym ja zmiksowala z owocami, nawet mrozonymi i zrobila koktajl. Mozesz to tez zamrozic i masz gotowy sorbet. Albo jak Kleopatra (tylko zamiast mleka wlej maslanke do wody). Podobno ma sie po takiej kapieli aksamitna skore.
Zamiast kefiru kupiłam maślankę - dla mnie to żadna różnica, bo samego (podobnie jak i dawnego zsiadłego mleka) nawet nie spróbuję. Ale muszę zużyć na coś cały litr. Czy może można stosować zamiennie. Jeżeli tak to poza chlebem zrobię ciasto z kefirem. a jeżeli nie to czekam na rady.
W ostateczności wymoczę karkówkę.
Maślanka jest pyszna po prostu pyszna do picia . Smacznego!
Witaj ekkore! Kefir i maslanka smakuja podobnie ale to dwa rozne produkty mleczne. Powstaja inaczej i w zwiazku z tym posiadfaja rozne gatunki bakteri. Niewiem czy ma to znaczenie jezeli te produkty poddajemy obrobce cieplnej ale na pewno przy spozywaniu na surowo. Zaleznie od tego jaki efekt zdrowotny chcemy uzyskac. A tu wyciag z niezastapionej wikipedi
Maślanka - kwaśny, mleczny płyn powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany.Wartości odżywcze w 100 g.: Wartość energetyczna 34 kcal Białko 3,3 g Tłuszcz 0,5 g Węglowodany 4 g
Kefir - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych, który z uwagi na swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się jak jeden organizm.
Kefir pochodzi z Kaukazu, gdzie przez wiele lat był produkowany w tradycyjny sposób w skórzanych workach lub dębowych beczkach. Kefirowi zawdzięczamy regulację procesów przemiany materii, usprawnienie procesów przyswajania białka i wapnia, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, dzięki dużej zawartości weglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Kefir leczy bądź wspomaga leczenie chorób cywilizacyjnych.
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego, slonecznego i...smacznego weekendu!
Dorotko super (jak zawsze zresztą). Tyle pracy włożyłaś w to odszukanie i jeszcze wszystko dodatkowo można sobie poczytać.
Z całą pewnoscią na surowo pić nie będę...
Bardzo sie ciesze ze sie przydalo. Jak chcesz mozesz i do kapieli dodac (z pol Litra maslanki + 1/3 szklanki oliwki) Bardzo dobre przy suchej, wrazliwej skorze. Pozdrawiam serdecznie!
Ekkore, dla mnie w smaku to maślanka, kefir i zsiadłe mleko to jedno i to samo, a robię z tego bardzo często koktaij owocowy, a ostatnio bananowy : miksuję 4-5 bananów z dodatkiem cukru(do smaku) i dodaję mleko lub kefir lub maślankę i kubek gęstej śmietany - może być niskoprocentowa i jeszcze kilka sekund miksuję wszystko razem, jak masz życzenie to możesz dodać np trochę cynamonu, wanili itp. Jeśli nie banany to konfitury lub mrożone owoce....
Ale ze mnie taki dziwny człek, że co półpłynne, glutowate to przez gardło nie przejdzie. Jogurt owocowy, gęsty zjem łyżeczką, natomiast taki do picia, na samą myśl o przelewaniu i bulgotaniu wszystko mi się podnosi w żołądku.
Ja bym ja zmiksowala z owocami, nawet mrozonymi i zrobila koktajl. Mozesz to tez zamrozic i masz gotowy sorbet. Albo jak Kleopatra (tylko zamiast mleka wlej maslanke do wody). Podobno ma sie po takiej kapieli aksamitna skore.
Można stosować zamiennie!!! A o jaki chleb chodzi, jeśli można spytać????
http://wielkiezarcie.com/przepis8931.html - jest bardzo dobry.
Jak idę do sklepu a nie zerknę do przepisu to nigdy nie wiem, które trzeba kupić
Dzięki!! Już dodałam do ulubionych, na pewno upiekę, ale raczej dopiero na Święta
Pozdrawiam
Buuuuuuu Buuuuuuu - brak przepisu u mnie się wyświetla -
U mnie też - hmmm
Nie mam ani jednego przpisu, ani jednego ulubionego....
U mnie to samo!