bardzo prosze o przepis na ciasto nalesnikowe, upiekłam dzisiaj 20 nalesników na krokiety ale z 5 zepsułam:((( moze ktos ma taki swój sprawdzony przepisik ?? zostało mi jeszcze farszu i jutro zamierzam je upiec , bardzo proszę o radę i pozdrawiamMadzia
mysle ze te sie sprawdza. po usmazeniu sa bardzo elastyczne i swietnie sie zwijaja. uwazaj tylko na temperature bo zbyt rozgrzana patelnia moze je szybko przypalic. http://wielkiezarcie.com/przepis20613.html
Ja zawsze robie wg tego przepisu i zawsze wychodza:
1,5 szklanki maki szklanka mleka szklanka wody (przegotowanej) sol, lyzka oliwy lub stopionej margaryny 3 jajka
Najpierw mieszam mleko z woda i oliwa. Do wysokiego garnka wysypuje make, wbijam jajka, ucieram lyzka i stopniowo wlewam przygotowany plyn, sole i miksuje. Tak przygotowane ciasto zostawiam na godzine (przykryc garnek). Wazne jest aby przed kazdym smazeniem nalesnika ciasto mieszac. Jesli ciasto jest za geste mozna dolac wody lub mleka.
slicznie Wam dziekuje za pomoc :)) jutro piekę i chyba zrobię według przepisu Maleny .. zobaczymy jak wyjdą :) jeszcze raz dzieki i pozdrawiam cieplutko
Mój sposób: szklanka mleka, szklanka wody lub piwa, szczypta soli, 1 jajko, mąki tyle żeby się lało jak olej, 2 łyżki oleju, zostawić na pół godziny i smażyć na patelni posmarowanej tylko przy pierwszym naleśniku.
dziekuje slicznie :) dzisiaj upiekłam nalesniczki a do ciasta zamiast wody zwykłej dałam gazowana i mleko oczywiscie . dziekuje jeszcze raz za rade i pozdrawiam
eNka przepis dodałam do ulubionych i zaraz jak zrobię te pysznosci to napisze, przeis na ciasto tez ciekawy, ale spróbuję dodac wody mineralnej :) dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam Madzia
bardzo prosze o przepis na ciasto nalesnikowe, upiekłam dzisiaj 20 nalesników na krokiety ale z 5 zepsułam:((( moze ktos ma taki swój sprawdzony przepisik ?? zostało mi jeszcze farszu i jutro zamierzam je upiec , bardzo proszę o radę i pozdrawiamMadzia
mysle ze te sie sprawdza. po usmazeniu sa bardzo elastyczne i swietnie sie zwijaja. uwazaj tylko na temperature bo zbyt rozgrzana patelnia moze je szybko przypalic.
http://wielkiezarcie.com/przepis20613.html
Takie naleśniki nazywam biszkoptowymi, świetnie się sprawdzają na słodko do dżemów, serków i ze śmietaną:) Pycha:)
Ja zawsze robie wg tego przepisu i zawsze wychodza:
1,5 szklanki maki
szklanka mleka
szklanka wody (przegotowanej)
sol, lyzka oliwy lub stopionej margaryny
3 jajka
Najpierw mieszam mleko z woda i oliwa. Do wysokiego garnka wysypuje make, wbijam jajka, ucieram lyzka i stopniowo wlewam przygotowany plyn, sole i miksuje. Tak przygotowane ciasto zostawiam na godzine (przykryc garnek). Wazne jest aby przed kazdym smazeniem nalesnika ciasto mieszac. Jesli ciasto jest za geste mozna dolac wody lub mleka.
Z tej ilosci wychodza 4 porcje.
slicznie Wam dziekuje za pomoc :)) jutro piekę i chyba zrobię według przepisu Maleny .. zobaczymy jak wyjdą :) jeszcze raz dzieki i pozdrawiam cieplutko
ja robie prawie tak samo i ilosc skladnikow tez prawie sie zgadza tylko ze ja daje te wode goraca.
Mój sposób: szklanka mleka, szklanka wody lub piwa, szczypta soli, 1 jajko, mąki tyle żeby się lało jak olej, 2 łyżki oleju, zostawić na pół godziny i smażyć na patelni posmarowanej tylko przy pierwszym naleśniku.
To jest sprawdzony przepis
1 litr mleka , 1 litr wody , 4 jaka , 1 kg mąki i pół szklanki oleju do srodka.
ach Zosienko a kto tyle zje
Możesz zrobic pół porcji - pozdrawiam
napewno wyprobuje a kto wie moze i z calej porcji:-), na ferie przyjezdza bratowa z dziecmi, a ten starszy duzo moze:-), pozdrawiam
też ciekawy.. a moze ten ? dziek serdeczne ;))
Zawsze do naleśników daję wodę gazowaną a nie zwykłą /lub piwo, jeśli mają być "na ostro"/. Są wtedy pulchniutkie.
dziekuje slicznie :) dzisiaj upiekłam nalesniczki a do ciasta zamiast wody zwykłej dałam gazowana i mleko oczywiscie . dziekuje jeszcze raz za rade i pozdrawiam
Też tak robię i są zawsze świetne.
Ja polecam http://wielkiezarcie.com/przepis13439.html . Pozdrawiam serdecznie:))))
eNka przepis dodałam do ulubionych i zaraz jak zrobię te pysznosci to napisze, przeis na ciasto tez ciekawy, ale spróbuję dodac wody mineralnej :) dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam Madzia